Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
A fentieket olvasva csak nem bírtam magammal, ezért ismét felhívtam a helyi jövedéki osztályt, és most rákérdeztem a NAV_J37 nyomtatványra is. A válasz egyértelműen az volt, hogy ez az adatlap a hivatásszerűen gyártással és kereskedelemmel foglalkozók részére van fenntartva. Ezért kérdeznek rá a pótlapokban arra, hogy van-e köztartozásom, hogy a jövedéki biztosítékot miként kívánom teljesíteni, hogy kettős könyvvezetést alkalmazok-e, hogy a telephelyem a saját tulajdonom-e, és ha igen, akkor mekkora a tulajdoni hányadom benne. stb. ...
Viszont, mivel úgy látom, hogy nagy bizonyossággal állítod azt, amit, ( talán Te magad is NAV-os vagy ) szívesen összehozlak a helyiekkel, és akkor lejátszhatnátok ezt a meccset, akár házon belül is.
Csak, hogy tisztuljon a kép, mert ez mindannyiunk hasznára válna. Az biztos, hogy jelenleg valamelyik ügyintéző téves információval lát el bennünket. Ha a felvetésünk következményeként így-vagy úgy, de rendeződne az ügy, akkor máris tettünk valamit az otthonfőzők érdekében.....
Monja már meg nekem valaki hogy miért raknak egy tölcséres poharat vagy egy kisebb palackot, a kifolyó alszesz vagy finomtáskor kifolyo pálinka allá..?
Fég V-4, átfolyós vízmelegítőből való. Havernak is ilyen kéne, nézegettem a hirdetéseket, mintha a C18 cirkóban is dettó ugyanez az égő lenne, de lehet tévedek.
Az alszesznél nem számít a fazékszag. Azzal együtt még egy csomó íz is jön.
Szétválasztásnál kell résen lenni!
Nem olyan nagy kunszt az előpárlat leválasztása. 5-6 kis pohár, mindegyikbe engedjél 3-5 cl-t (a Te 50 literes üstödhöz mérten).
Utána már biztos, hogy középpárlat jön. Már javában megy a közép, amikor elkezded összehasonlítani az illatát a pohárba gyűjtött elejével. Ez kezdőként is működik. Könnyedén ki fogod szagolni, hányadik kis pohártól tartod meg, a többi pohár tartalmát (cefrétől függően általában az első egy-három) meg kiöntöm.
Utópárlatot 50% majd alatt kell majd keresni, de a minap volt róla szó, a jobb cefréknél 25-30%-ig is le lehet menni a tisztázásban.
Akkor ha jól értem a cefre lepárlásnál mennyiségi és minőségi szerepe nincs a lecsepegő alszesz hőmérsékletének.A lényeg a korrekció.
Több oldalon is olvasgattam ezt a 10-15tf% dolgot és ezt betartva a kettő közzé engedtem,de őszintén megmondva amikor már 3. lepárlást csináltam addigra megéreztem azt a mosogató fazék szagot ami a főzés után az üstben maradt anyag szaga.Lehet,hogy tévedek,de kifogom próbálni 5tf%-ig leengedni a következőt.
Igen 42-43tf% volt.......igen olvastam,hogy vissza kell híginani és most,hogy írtad igazad lehet,hogy a víz csak szaporítja,de nem feltétlen lesz több vagy jobb nedü.
Tisztázás....na ettől tartok még egy kicsit!!!Eddig 4 adag cefrét engedtem át,de még kell hozzá,hogy legyen egy üstre való!!!!
Remélem sikerűl rendesen elválasztani a részeket.
Nagyon szépen köszönöm,hogy szántál rám időt és segítettél!!!!
Hogy is szokták mondani??HASZNÁLJON A PÁLINKA!!!!!
20oC fok az ajánlott termék hőmérséklet a csepegő-csurgó alkohol aromavesztése miatt, főleg nyári melegben, huzatban, magas alkohol tartalomnál. Ha érezni a pálinka illatát főzés közben, akkor már késő. :)
A kicsöpögő párlatot érdemes a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten tartani, de ennek leginkább a tisztázáskor van szerepe. Első lepárlásnál kevésbé. Ilyenkor a 20 fok mint irányérték csak azért érdekes, mert a fokoló arra van kalibrálva, alatta-felette (utóbbi gyakoribb) korrekció van.
A másik, hogy több vélemény is előfordul ezen a fórumon, mikor érdemes abbahagyni a lepárlást.
Ahogy én látom a többség szerint és magam is osztom ezt a véleményt: az alszesz kinyerésekor még nem szabad megállni 15%-nál. Egyrészt sok aromát veszthetsz el, másrészt itt még vastagon rentábilis a lepárlás. Van aki csontig leviszi, 2-3%-ra, bár itt már a legtöbb fokoló erősen pontatlan. Én 5%-ig fűtöm.
Az aromaveszteség abból adódik, hogy ha megszagolod a 15% alatt lecsorgó párlatot, még erősen gyümölcsillata van. Ha pedig illata van, akkor van annak íze is! Korábban éppen itt írtam, hogy 5%-nál még simán kellemes "üdítőital" íze volt kóstoláskor.
Azt írtad 43% körül van az alszesz végeredménye Nálad.
Ha elolvasod a tananyagot, abban is benne van, hogy a tisztázáskor a jobb és könnyebb szétválasztáshoz vissza kell hígítani az alszeszt mondjuk 25%-ra.
Te ezt vízzel fogod megtenni, abban meg annyi aroma van, mint apáca zárdában a fitymacsattogás. Ha viszont hagytad volna kifolyni 5%-ig, akkor az alszeszed csak 35% körül lett volna, de kevesebb aromátlan vizet kell hozzáadnod, ami az eredményben is visszajön!