Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144092

Így nem csobog, és fröcsköl szét a párlat....

Előzmény: gyula.uw (144089)
sogi01 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144091

                                                             vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (144053)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144090

Szerintem ő az eprüvettára gondol...

Előzmény: kupeci (144087)
gyula.uw Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144089

Üdv kupeci.

 

Lehet hogy nem jól fogalmaztam meg a kérdésemt igy félre értettél,és viccesen válaszoltál. 

Én konkrétan erre golnoltam ami ebben a videóban is látszik az 1:02 másod  perctől.

https://youtu.be/7SKbYtq88NA

Előzmény: kupeci (144087)
mili70 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144088

"..- ki jól , ki rosszul -.."

 

A fentieket olvasva csak nem bírtam magammal, ezért ismét felhívtam a helyi jövedéki osztályt, és most rákérdeztem a NAV_J37 nyomtatványra is. A válasz egyértelműen az volt, hogy ez az adatlap a hivatásszerűen gyártással és kereskedelemmel foglalkozók részére van fenntartva. Ezért kérdeznek rá a pótlapokban arra, hogy van-e köztartozásom, hogy a jövedéki biztosítékot miként kívánom teljesíteni, hogy kettős könyvvezetést alkalmazok-e, hogy a telephelyem a saját tulajdonom-e, és ha igen, akkor mekkora a tulajdoni hányadom benne. stb. ...

Viszont, mivel úgy látom, hogy nagy bizonyossággal állítod azt, amit, ( talán Te magad is NAV-os vagy ) szívesen összehozlak a helyiekkel, és akkor lejátszhatnátok ezt a meccset, akár házon belül is.

Csak, hogy tisztuljon a kép, mert ez mindannyiunk hasznára válna. Az biztos, hogy jelenleg valamelyik ügyintéző téves információval lát el bennünket. Ha a felvetésünk következményeként így-vagy úgy, de rendeződne az ügy, akkor máris tettünk valamit az otthonfőzők érdekében.....

Előzmény: héjja60 (144064)
kupeci Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144087

Na várjál ... összeszedem a gondolataimat!:)

Előzmény: gyula.uw (144086)
gyula.uw Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144086

Szerbusztok.

 

Monja már meg nekem valaki hogy miért raknak egy tölcséres poharat vagy egy kisebb palackot, a kifolyó alszesz vagy finomtáskor kifolyo pálinka allá..?

Nagyon sok videón láttam ezt. 

Törölt nick Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144085

Fég V-4, átfolyós vízmelegítőből való. Havernak is ilyen kéne, nézegettem a hirdetéseket, mintha a C18 cirkóban is dettó ugyanez az égő lenne, de lehet tévedek.

Előzmény: spakogal (144083)
ZsoltKS Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144084

Sziasztok.. 

Budapestre költöztem vidékről ezért sajnos meg kell váljak ettől a szuper duplafalú pálinkafőzőtől.

Érdeklene valakit ?

20..24..43 és 228 a telszámom ha igen (robotok ellen védekezve irtam így a számot, de gondolom kiolvasható

spakogal Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144083

mien fajta ego ez elarulod?

Előzmény: Törölt nick (144042)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144082

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a segítségedet!!!

Ahogy írtam is ki fogom próbálni az 5tf%-ig való párlást.

 

További szép estét és jó pihenést!!!!

Előzmény: pacsepa (144079)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144081

Köszönöm segítséget!!!

 

Előzmény: endrepp (144080)
endrepp Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144080

Úgy, de nyulat nem lőnek vele, én egy csövet húztam a kifolyóra, nincs pisilés, belevezetem a gyűjtőedénybe, így biztos nem illan el semmi.

Előzmény: zöldhagymás (144078)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144079

Az alszesznél nem számít a fazékszag. Azzal együtt még egy csomó íz is jön.

Szétválasztásnál kell résen lenni!

Nem olyan nagy kunszt az előpárlat leválasztása. 5-6 kis pohár, mindegyikbe engedjél 3-5 cl-t (a Te 50 literes üstödhöz mérten).

Utána már biztos, hogy középpárlat jön. Már javában megy a közép, amikor elkezded összehasonlítani az illatát a pohárba gyűjtött elejével. Ez kezdőként is működik. Könnyedén ki fogod szagolni, hányadik kis pohártól tartod meg, a többi pohár tartalmát (cefrétől függően általában az első egy-három) meg kiöntöm.

Utópárlatot 50% majd alatt kell majd keresni, de a minap volt róla szó, a jobb cefréknél 25-30%-ig is le lehet menni a tisztázásban.

Előzmény: zöldhagymás (144077)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144078

Üdv!!

 

Ez akkor azt jelentené,hogy 20 celsius alatt lehet csak fölé nem menjen??

 

Előzmény: endrepp (144076)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144077

Üdvözöllek!!!

 

Akkor ha jól értem a cefre lepárlásnál mennyiségi és minőségi szerepe nincs a lecsepegő alszesz hőmérsékletének.A lényeg a korrekció.

 

Több oldalon is olvasgattam ezt a 10-15tf% dolgot és ezt betartva a kettő közzé engedtem,de őszintén megmondva amikor már 3. lepárlást csináltam addigra megéreztem azt a mosogató fazék szagot ami a főzés után az üstben maradt anyag szaga.Lehet,hogy tévedek,de kifogom próbálni 5tf%-ig leengedni a következőt.

 

Igen 42-43tf% volt.......igen olvastam,hogy vissza kell híginani és most,hogy írtad igazad lehet,hogy a víz csak szaporítja,de nem feltétlen lesz több vagy jobb nedü.

 

Tisztázás....na ettől tartok még egy kicsit!!!Eddig 4 adag cefrét engedtem át,de még kell hozzá,hogy legyen egy üstre való!!!!

 

Remélem sikerűl rendesen elválasztani a részeket.

 

Nagyon szépen köszönöm,hogy szántál rám időt és segítettél!!!!

 

Hogy is szokták mondani??HASZNÁLJON A PÁLINKA!!!!!

 

 

 

 

 

 

Előzmény: pacsepa (144074)
endrepp Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144076

20oC fok az ajánlott termék hőmérséklet a csepegő-csurgó alkohol aromavesztése miatt, főleg nyári melegben, huzatban, magas alkohol tartalomnál. Ha érezni a pálinka illatát főzés közben, akkor már késő. :)

Előzmény: zöldhagymás (144075)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144075

Már túl vagyok rajta,de a konkrét kérdéseimre nem kaptam válasz az említett oldalon.

Azért köszönöm a segítségedet!!!

 

Előzmény: öreg_néne_b (144073)
pacsepa Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144074

Igen, arra gondoltak.

 

Néhány gondolat korábbi kérdésedhez:

A kicsöpögő párlatot érdemes a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten tartani, de ennek leginkább a tisztázáskor van szerepe. Első lepárlásnál kevésbé. Ilyenkor a 20 fok mint irányérték csak azért érdekes, mert a fokoló arra van kalibrálva, alatta-felette (utóbbi gyakoribb) korrekció van.

A másik, hogy több vélemény is előfordul ezen a fórumon, mikor érdemes abbahagyni a lepárlást.

Ahogy én látom a többség szerint és magam is osztom ezt a véleményt: az alszesz kinyerésekor még nem szabad megállni 15%-nál. Egyrészt sok aromát veszthetsz el, másrészt itt még vastagon rentábilis a lepárlás. Van aki csontig leviszi, 2-3%-ra, bár itt már a legtöbb fokoló erősen pontatlan. Én 5%-ig fűtöm.

Az aromaveszteség abból adódik, hogy ha megszagolod a 15% alatt lecsorgó párlatot, még erősen gyümölcsillata van. Ha pedig illata van, akkor van annak íze is! Korábban éppen itt írtam, hogy 5%-nál még simán kellemes "üdítőital" íze volt kóstoláskor.

Azt írtad 43% körül van az alszesz végeredménye Nálad.

Ha elolvasod a tananyagot, abban is benne van, hogy a tisztázáskor a jobb és könnyebb szétválasztáshoz vissza kell hígítani az alszeszt mondjuk 25%-ra.

Te ezt vízzel fogod megtenni, abban meg annyi aroma van, mint apáca zárdában a fitymacsattogás. Ha viszont hagytad volna kifolyni 5%-ig, akkor az alszeszed csak 35% körül lett volna, de kevesebb aromátlan vizet kell hozzáadnod, ami az eredményben is visszajön!

Előzmény: zöldhagymás (144072)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144073

igen

Előzmény: zöldhagymás (144072)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144072

A Snapszmester oldalára gondoltál???

Előzmény: öreg_néne_b (144069)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144071

Rendben...köszönöm a megnyugtató választ.

 

Igen a kicsepegő alszesz hőmérsékletére gondoltam.

Epruvettán keresztül csepeg amiben van egy hőmérsékletmérővel kombinált szeszfokoló!!!

 

Egyszerűbben fogalmazva akkor a kérdés,hogy számít-e,hogy mennyi a hőmérséklete az epruvettában lévő alszesznek???

 

Előzmény: Jocó0423 (144070)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144070

Megfelelő :)

Milyen hőmérséklet? A lecsöpögő?

Előzmény: zöldhagymás (144068)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144069

Olvasd el a minden reggel belinkelt tudnivalókat. Minden kérdésedre ott a válasz...

Előzmény: zöldhagymás (144068)
zöldhagymás Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144068

Üdv a fórumozóknak!!!

 

Új vagyok még a fórumban is és az otthoni pálinkafőzésben is.

Tulajdonosa lettem egy 50 literes főzőnek amivel már 4 adag cefrét sikerült lepárolnom.

Szeretném nagyvonalakban leírni ahogy történt a folyamat és véleményeket várnák,hogy mit csináltam esetleg rosszúl és mit kellene másképen csinálni!!

 

Tehát...adott 30-35 liter cefre/ennyit tettem az üstbe/

-kb. 1 óra melegítés után 65-75 celsiusfoknál megindult csepegni az alszesz/66-68tf%/

-folyamatos 90-92 celsius fokon kb.2,5 óra alatt lecsökkent 10-15tf% közzé a szeszfok ami után le is  álltam a további főzéssel.

-lett 7,5-10 liter 42-43tf% alszeszem.

 

Kérdésem a következő lenne,hogy ez így megfelelő folyamat vagy valamin kellene-e változtatni??

 

Másik kérdésem,hogy a lefolyó alszesz hőmérséklete milyen mértékben befolyásolja a minőséget ill.a mennyiséget márha egyáltalán lényeges!!!

 

Válaszaitokat előre is köszönöm!!!

hegyalja12 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144067

Ugyan  úgy  semmi,  az  eredmény!

Előzmény: öreg_néne_b (144055)
Dezső1959 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144066

Én is köszönöm, hogy fölhívtad  a figyelmet arra a topicra. Én pl. nem tudtam róla. Ezentúl követem azt is. Üdv, Dezső

Előzmény: endrepp (144065)
endrepp Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144065

Semmi gond, csak jeleztem, hogy párhuzamosan ott is megy a téma. :)

Előzmény: héjja60 (144064)
héjja60 Creative Commons License 2017.11.28 0 0 144064

Jogos , talán igazad is van ,de miután az engedélyezés kérdése már napok óta téma , többen hozzászóltak ,- ki jól , ki rosszul -,

és az előző hozzászólásokat senki nem kifogásolta ,-- még Te sem --, ezért bátorkodtam ,célszerűnek láttam az alapkérdéseket

ott tisztázni ahol az felmerült !

Bízom abban , hogy nem süllyesztetem nagyon mélyre az itteni szakmai színvonalat , folytassuk a részletek megbeszélését a másik topikban.

Előzmény: endrepp (144061)
foxrudi Creative Commons License 2017.11.28 0 2 144063

Húú ,de jól megfogalmaztam,így éjszakás után!! Haha :-)

Előzmény: foxrudi (144062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!