Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Csak a fizikai méretei miatt nem alkalmas,mert ha a vízszint és a luk közötti rész feltelik EP-vel,átesik a középpárlatba.De ha a nagyját elválasztod akár ilyen,akár más módszerrel,és csak a maradék keveset kell elnyeletni ezzel a pet-palackban levő vízzel,akkor ragyogóan működhet.Kár,hogy már csa jövőre próbálhatom ki.
Végig gondoltam már sokszor, úgy lehet ahogy mondod, nem véletlen, hogy a töknél az utólag ráöntött, kifolyt ep.-t rá tudtam önteni a középpárlatra. Legközelebb ráfolyatok pár liter középpárlatot, legfeljebb valamivel újra főzöm, ha elő párlatos lesz.
Pedig más hatása nem nagyon lehet,mint hogy a víz benyeli a maradék EP-féleségeket.Vajon a profik-bér-és kereskedelmi főzdék-használják ezt a módszert az EP leválasztására?
Már kipróbáltam. Nem jó,mert az egyre nehezebb középpárlat ki fogja nyomni a legkönnyebb ep.-t.
Mikor végzel nincs homály, nincs réteg. Hétfőn sütőtököt tisztáztam ezzel a módszerrel,ott az elején elvett ep.-t óvatosan beleöntöttem egy ugyanígy elkészített PET palackba, ott volt homály, pedig 80 alk. fok körüli volt az ep. Ami viszont kifolyt azt simán be lehetett tenni a közepébe. Így nézett ki.
Hát,első blikkre ez úgy néz ki,mint egy előpárlat elvevő automata,olyan Miklós1-féle.Abba a fél-egy liter vízbe jó sok EP összetevő elfér,és mivel a poharakban is úgy rétegeződik az anyag,hogy felül tiszta alkohol,alatta homály,majd víz,érdemes lenne kipróbálni elvétel nélkül,csak ezt a módszert használva.
:) Nagyon nem volt még az kivesézve, legfeljebb beszélgettünk róla. Délelőtt Otellót tisztáztam, a fénykép onnan. Két literes (legalább egy literes legyen) PET palack 2/3 magasságban kiolvasztva (fúrni nem tudod) 10mm-es vassal, látszik a képen! A luk magassága alá (2cm) vizet engedek, a tölcsér végére benzincsövet húzok ami a vízszintig ér. Az ep.-t szokás szerint elveszem, majd a PET palackot tölcsérestől a kifolyó alá teszem. A középpárlat rácsorog a vízre, (zuhanni nem tud) feltölti a 2 cm-es víz-luk távolságot, majd a lukon kifolyik. A kifolyó alkoholfokot a páracső hűtő felőli oldalán levő hőmérővel követem, 92-93 C- foknál elkezdem kóstolgatni, majd váltok az up-ra. A Pet palack tartalma vizestől, alkoholostól megy az up-ba.
A vízre ráengedett alkohol nem keveredik a vízzel, csak minimális mértékben, de a középpárlat végén határozott elkülönülést látsz. Billeg az alkohol a víz tetején, mintha olaj volna. Hogy mi történik a kifolyó középpárlattal, amikor a vízzel érintkezik, ne kérdezd, nem tudom. De az biztos, hogy a hűtő kifolyóján és a Pet palack lukán kifolyó pálinka közt különbség van minőségben, ízben és az utóbbi javára. Ezt az egészet valamikor egy öreg vajdasági bácsitól hallottam, aki még régen a falujában lovaskocsi vontatta pálinkafőzővel járt bérbe főzni. Most a fia ( ő is már 70 éves) vette át az ipart, de ő már utánfutóként húzza a szeszfőzdét.:)