Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 144128

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (144091)
kgaborovics Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144127

Érdekelne, hol van most a szerkezeted? Felköltözött már ő is Budapestre? 

Előzmény: ZsoltKS (144084)
Jolida Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144126

Nem tudom, hogy jobban jártál így, vagy nem. :-)

 

Előzmény: Green Corner (144125)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144125

Sosem bocsájtom meg magamnak, hogy nem ittam belőle! Elvitelre, meg nem akartam kérni, ne legyen kellemetlen neki visszautasítani.:))

Előzmény: endrepp (144123)
endrepp Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144124

Nem. A palackból nem szabad kiengedni, ez fontos! :)

Előzmény: Jolida (144120)
endrepp Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144123

Szilvakukuc meggymag párlatával lenne érdemes összemérni. :)

Előzmény: Green Corner (144122)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 1 144122

Rendben, üvegem van, kifőzöm és megisszuk, Ongán meg nevezünk vele.:) Csináltam én már ennél kacifántosabb kísérletet is.:(

Előzmény: endrepp (144117)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144121

Csak a fizikai méretei miatt nem alkalmas,mert ha a vízszint és a luk közötti rész  feltelik EP-vel,átesik a középpárlatba.De ha a nagyját elválasztod akár ilyen,akár más módszerrel,és csak a maradék keveset kell elnyeletni ezzel a pet-palackban levő vízzel,akkor ragyogóan működhet.Kár,hogy már csa jövőre próbálhatom ki.

Előzmény: kupeci (144110)
Jolida Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144120

Ha megisszuk a sűrítményt, érteni fogjuk? :-p

Előzmény: endrepp (144117)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144119

Na jó éjt,spájz és tyúkok:)

kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144118

Akkor próba cseresznye. Kár hogy már a szezon végén vagyok.De kipróbálom!:)

Előzmény: Green Corner (144116)
endrepp Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144117

Össze kellene gyűjtened ezeket az üveg vizeket külön, lefőzni, lenne egy sűrítmény abból, amit nem értünk. :))

Előzmény: Green Corner (144115)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 1 144116

Nem vagy egyedül, én sem értem, de én már csináltam is, kóstoltam is.:)

Előzmény: kupeci (144114)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144115

Ki kell próbálni! Biztos van még valamid, ami hátra van a szezonból.Én sem akartam hinni benne, rápróbáltam, azóta így csinálom.

Előzmény: kupeci (144113)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144114

...vagy valamit nem értek?

Előzmény: kupeci (144113)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144113

.....hát ez az, utána már minek is?

Előzmény: Green Corner (144112)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144112

Az ep.-t ugyanúgy elveszem, utána jön PET palack!

Előzmény: kupeci (144110)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144111

Végig gondoltam már sokszor, úgy lehet ahogy mondod, nem véletlen, hogy a töknél az utólag ráöntött, kifolyt ep.-t rá tudtam önteni a középpárlatra. Legközelebb ráfolyatok pár liter középpárlatot, legfeljebb valamivel újra főzöm, ha elő párlatos lesz.

Előzmény: obsitos3 (144109)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144110

Na most ha nem alkalmas az említettek miatt az elő párlat elválasztására, akkor mit is vesz ki?

Előzmény: Green Corner (144108)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144109

Pedig más hatása nem nagyon lehet,mint hogy a víz benyeli a maradék EP-féleségeket.Vajon a profik-bér-és kereskedelmi főzdék-használják ezt a módszert az EP leválasztására?

 

Előzmény: Green Corner (144108)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144108

Már kipróbáltam. Nem jó,mert az egyre nehezebb középpárlat ki fogja nyomni a legkönnyebb ep.-t.

Mikor végzel nincs homály, nincs réteg. Hétfőn sütőtököt tisztáztam ezzel a módszerrel,ott az elején elvett ep.-t óvatosan beleöntöttem egy ugyanígy elkészített PET palackba, ott volt homály, pedig 80 alk. fok körüli volt az ep. Ami viszont kifolyt azt simán be lehetett tenni a közepébe.  Így nézett ki.

Előzmény: obsitos3 (144105)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144107

...itt hát:)...most készülök a tyúkokhoz:)

Előzmény: Green Corner (144104)
zsorsz Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144106

Biztos már bezárta a tikokat.:)

Előzmény: Green Corner (144104)
obsitos3 Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144105

Hát,első blikkre ez úgy néz ki,mint egy előpárlat elvevő automata,olyan Miklós1-féle.Abba a fél-egy liter vízbe jó  sok EP összetevő elfér,és mivel a poharakban is úgy rétegeződik az anyag,hogy felül tiszta alkohol,alatta homály,majd víz,érdemes lenne kipróbálni  elvétel nélkül,csak ezt a módszert használva.

Előzmény: Green Corner (144103)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144104

Kupeci!...itt vagy é?:))

Előzmény: kupeci (144102)
Green Corner Creative Commons License 2017.11.29 0 3 144103

:) Nagyon nem volt  még az kivesézve, legfeljebb beszélgettünk róla. Délelőtt Otellót tisztáztam, a fénykép onnan. Két literes (legalább egy literes legyen) PET palack 2/3 magasságban kiolvasztva (fúrni nem tudod) 10mm-es vassal, látszik a képen! A luk magassága alá (2cm) vizet engedek, a tölcsér végére benzincsövet húzok ami a vízszintig ér. Az ep.-t  szokás szerint elveszem, majd a PET palackot tölcsérestől a kifolyó alá teszem. A középpárlat rácsorog a vízre, (zuhanni nem tud) feltölti a 2 cm-es víz-luk távolságot, majd a lukon kifolyik. A kifolyó alkoholfokot a páracső hűtő felőli oldalán levő hőmérővel követem, 92-93 C- foknál elkezdem kóstolgatni, majd váltok az up-ra. A Pet palack tartalma vizestől, alkoholostól megy az up-ba.

A vízre ráengedett alkohol nem keveredik a vízzel, csak minimális mértékben, de a középpárlat  végén határozott elkülönülést látsz. Billeg az alkohol a víz tetején, mintha olaj volna. Hogy mi történik a kifolyó középpárlattal, amikor a vízzel érintkezik, ne kérdezd, nem tudom. De az biztos, hogy a hűtő kifolyóján és a Pet palack lukán kifolyó pálinka közt különbség van minőségben, ízben és az utóbbi javára. Ezt az egészet valamikor egy öreg vajdasági bácsitól hallottam, aki még régen a falujában lovaskocsi vontatta pálinkafőzővel járt bérbe főzni. Most a fia ( ő is már 70 éves) vette át az ipart, de ő már utánfutóként húzza a szeszfőzdét.:)

Előzmény: obsitos3 (144098)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144102

Green!....itt vagy é?:)

kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144101

...így aztán marad a "kollektív " érdeklődés:)))

Előzmény: kupeci (144100)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144100

...de ha vízre van eresztve akkor hogyan tudja mérni a %-át?:)

Előzmény: obsitos3 (144098)
kupeci Creative Commons License 2017.11.29 0 0 144099

Hallottam egyébként valami kozmaolaj kiválasztásról, de mivel nálam ritkán fordul elő, így nem égett belém:)

Előzmény: Green Corner (144097)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!