Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3197
III. fejezet

A Föld felszínét hatalmas telületeken borító víz állandó párolgásban van, azaz, utalva a magyarázat megelőző részleteire, a folyadék felszínén lévő, a kohézió által csak részben, a belsejében lévőkhöz képest jóval gyengébb kohéziós erővel "rögzített" molekulák kiszabadulnak és légnemű tulajdonságokat mutatva a levegőmolekulák közé keverednek.

A földi légkör levegőjében még a szélsőségesen száraz sivatagi körülmények között is van vízgőz.

Meteorológiai paraméterként RELATÍV páratartalomról szoktunk beszélni, mivel a levegő hőmérséklettől és nyomástól függő, erősen változó sűrűsége a benne lévő vízmolekulákat a levegőmolekulákkal együtt sűríti, vagy ritkítja adott térfogategységen belül. Ezzel változó értéket mutat a légnedvességi paraméter, változatlan abszolút víztartalmú levegő esetében, csupán a hőmérséklet változásának hatására is.

A levegő abszolút nedvességtartalmát meghatározott mennyiségű levegőrészecskéhez rendelt vízrészecske mennyiségével lehetne pontosan kifejezni.

A harmatpontnak nevezett légnedvességi paraméter azt fejezi ki, hogy milyen hőmérsékleten válik olyan sűrűvé a vizsgált levegő, hogy a benne tárolt vízgőz elérhesse a telítettségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy a benne tárolt vízgőz láthatóvá válik, maga a levegő pedig újabb vízmolekulák befogadására képtelenné válik, bekövetkezik a teljes telítettség.
Előzmény: ninovarga (3189)
Freddy56 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3196
Én emlékszem rá!
Abban az időszakban folyamatos három műszakos munkarendben dolgoztam a szabadban, (azt nem mondhatom, hogy kellemes volt céklalilára fagyni), gyermekeim óvodás és bölcsődés korúak voltak.
Viszont a kis Trabink a hó és a hideg ellenére vidáman indult, vitt bennünket.
Előzmény: Béla1007 (3139)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3195
Igen, egészen komplikált kémiai kölcsönhatások léphetnek fel. Ezek a tények a műtrágyák óvatos használatára intenek. Előfordulhat, hogy nagyobb kárt teszünk vele, mint hasznot. A módszeres műtrágyázást talajelemzés előzi meg, amellyel megállapítható, hogy milyen elemeket, milyen mennyiségben kell pótolni.
Előzmény: vica46 (3193)
H.J Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3194
Nino (vagy bárki segítségét elfogadom ,akinek van jó ötlete)
Most egy elveiddel ellentétes dologban szeretném kikérni a tanácsodat.Növény,ill. fairtás.Jó néhány éve már ,hogy a kertem alsó részén új szomszédaim lettek.(Az Európában élő egyetlen problémás népcsoport képviselői.) Nem akarok arról beszélni ,hogy milyen a kertjük.A legenyhébb,-a népes családból mindenki máshol végzi a dolgát a kertben.Hogy ne lássuk Őket,a kerítésemtől másfél méterre húztam egy másik,2 m magas palakerítést.A két kerítés közé tűztövist ültettem,és ide szeretnék ültetni még ,a Keszthely 1-től származó ciprusokat.A gond ott van,hogy a szomszédból benőtte a közös kerítést a bodza ,akác,szilva.Ez a dzsungel teljesen leárnyékolja a tervezett sövény helyét.Ezeknek az igénytelen embereknek hiába szolok,nem törődnek az egésszel.Eldöntöttem ,hogy magam csinálok rendet.Mivel lehet lepermetezni,megöntözni ezeket a kerítésbe benőtt fákat,hogy ne legyenek hosszú életűek??? Már hallottam a kénsavról,sóról. Csak olyan szert szeretnék használni,ami később nem árt a telepítendő növényeimnek.Mindez a kerítésemtől számított 2 méteres sávban történne. Tudom etikátlan amit teszek,viszont abban a mocsokban fel sem tűnik ,és más megoldás nincs..

Előzmény: ninovarga (3191)
vica46 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3193

 

 

 Úgy emlékszem  ,hogy a tlaj mikroelemiet úgy  megváltoztatják eggyes műtrágyák ,pl a vas olyan kötésben lessz jelen ,hogy a növény nem tudja felvenni,

ez lehetséges?

Előzmény: ninovarga (3185)
valila Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3192

Aiol, szépek a hőtérképeid. Talán szerencsém, hogy nem értek

ezekhez, így sosem aggódom előre a várható következmények

miatt. Elfogadom, amit az idő vasfoga a dombnélküli kertecskémre

mér.

 

Az viszont jó, hogy Tőled mindig megtudhatunk valamilyen új

információt, ezáltal legalább lelkileg felkészülhetünk az esetleges

fagykárokra, (ha a takarásaim kevésnek bizonyulnak).

Előzmény: aiol19 (3152)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3191
Az első pont kijavítva, helyesen:


1. A kívülről, a gravitáció révén a fölöttük elhelyezkedő légoszlopot alkotó levegőmolekulatömeg nehézkedési ereje, azaz 'nyomás'.
Előzmény: ninovarga (3189)
valila Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3190

Béla, a javaslat nem rossz, csak annyi vele

a bibi, hogy nem a prof. fejéből pattant ki az ötlet,

így nem biztos, hogy örömmel fogadna bennünket.

 

A fiad fotója nagyon aranyos, díjazom az ilyen

családi képeket, valahogy közelebb hoz

benneteket is.

Előzmény: Béla1007 (3171)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3189
II. fejezet

A korábban leírtakból következik, hogy két tényező együttesen határozza meg, hogy adott térben a levegő molekulái milyen sűrűségben helyezkednek el:

1. A kívülről, a gravitáció révén a fölöttük elhelyezkedő légoszlopot alkotó levegőmolekula nehézkedési ereje.

2. A napsugárzással a földfelszinre jutó, a levegőmolekulák kinetikai energiáját meghatározó energia. (azaz "hő")

A nappali órákban a földfelszínre kerülő energia tehát az egyébként, a nyomás által sűrűbben tartott levegőmolekulákat "ritkítja" és az ugyanez által megemelkedett mozgási energiájú molekulákkal képeztetett ritkább közeget alkotó légtestrész "száll följebb" és igyekszik a folyamatosan helyébe kerülő gázrészecskék állandó emelésével a légoszlop nagyobb magasságaiba közvetíteni az energiát. (fölmelegíteni a nagyobb magasságokat).
Előzmény: ninovarga (3184)
valila Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3188

Elírtam, nem feltői, hanem festői.

De ha már korrigálni kényszerültem,

nem ússzátok meg kép nélkül.

Előzmény: valila (3187)
valila Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3187

Sziasztok!

 

A telet én sem szeretem, de ha már elkerülhetetlen a hideg,

akkor a hó és dér az, amiért nem haragszunk érte annyira.

Van benne valami nemes egyszerűség és fennségesség.

Bár Laci fotóinak feltői látványát nem lehet fokozni, azért

egy kis havat hagy zúdítsak a nyakatokba én is.

 

(Bocsánatot kérek érte.:)

Előzmény: kurdilaci (3167)
leandrosz Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3186

Tisztelt aiol19!

Szereném megkérdezni, hogy az említett gyökeres kiwikből hogyan tudnék én is vásárolni???

Gyökereztetéssel, magról ültetéssel én is próbálkoztam, de nem sok sikerrel.

Üdv.:leán.

Előzmény: aiol19 (3061)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3185
A növénynek nagyon sok elemre van szüksége ahhoz, hogy élni és fejlődni tudjon. A jó kémiai összetételű talajban ezek megközelítően olyan mennyiségben és egymáshoz viszonyított arányban vannak jelen, ami a növénynek leginkább megfelel. Ezekből némelyik elem nagyságrendekkel nagyobb mennyiségben szükséges (pl. nitrogén, kálium, foszfor), mint mások. Csak nyomokban igényli a növény a különböző fémeket, amelyek közül pl. az egyik legfontosabb a vas. De mivel arányaiban egészen más mennyiségekről van szó, előbbieket makro- (nagy, "sok"), utóbbiakat mikroelemeknek hívjuk.
Előfordulhat, hogy túlzott, egyoldalú műtrágyázással, amelynek során túl nagy mennyiséget viszünk be a talajba egy bizonyos elemből, olyan állapotot állítunk elő, mintha a többiekből hiány lenne. Bizonyos elemek ellentétei (antagonistái) egymásnak és túlzott bevitelük olyan tünetet idéz elő, mintha a másik hiányozna.
A másik megnyilvánulási forma egyszerűen az is lehet, hogy a gyökér körüli túlzott töménységű sóoldatok nem kívülről a gyökér belseje felé irányuló, hanem azzal ellentétes ozmotikus mozgást idéznek elő és ahelyett, hogy a gyökér felszínén lévő hártyán keresztül beáramoltatnák a tápanyagokat, inkább "kiszippantják" azt
Előzmény: vica46 (3182)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3184
I. fejezet

Ahhoz, hogy jól érthető legyen a ködképződés jelensége, jó, ha jól hátramegyünk a kályháig és jól átismételjük gázfizikai ismereteinket.

A levegő gáz halmazállapotú anyag. Ezért az általa tartalmazott, hőként értelmezett energia nem egyéb, mint molekuláinak kinetikai (mozgási) energiája. Természetéből fakadóan, a magasabb energiaszint nagyobb mozgási energiában nyilyánul meg, ezért az egymáshoz ütköző molekulák igyekeznek nagyobb teret kitölteni.
Erre a halmazállapotra ugyanis nem jellemző már a folyadékokat, de különösen a szilárd halmazállapotú anyagokat meghatározó molekulák közti kohézió (kölcsönös vonzás). A gázmolekulák hajlanának "szétszéledni", a végtelenségig ritkulva.

A légkört alkotó levegő esetében azonban ez azért nem történhet meg, mert olyan nagy mennyiségben van jelen a Földön, hogy a tömegvonzás egy összefüggő burkot képez belőle a földgolyó teljes felszínén, amelyben a magasabb szinteken lévő gázmolekulák tömege ránehezedik az alatta lévőkre, ezáltal önmagában képes megteremteni azt, a 'nyomás' néven ismert jelenséget, amely más, földi viszonyok között előforduló gáz halmazállapotú anyagok esetében csak külső kényszer hatására hozható létre, zárt térben, mert egyébként molekuláik, kohézió híján szétszélednének, elillannának a térben.
Előzmény: Törölt nick (3156)
H.J Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3183
Szia aiol19
Azzal szeretném kezdeni,hogy lakótelepen nőttem fel. Húsz éve költöztem Érdre. Ebből 11 évet külföldön töltöttem .Csupán hét éve van lehetőségem intenzíven a kertészettel foglalkozni.Egy éve kezdtem el olvasgatni a pálmás és a fagytűrő topikot.Ennek hatására bombáztam szét ,egy nagyon szép Japánkertet,hogy egy mediterrán kertet varázsoljak helyette. Tehát az én ismereteim a mediterrán növényekkel kapcsolatosan csupán lexikálisak.Kezdő vagyok.Amit írtál Vica 46-nak a fénysokkal kapcsolatosan,ez számomra új,de ésszerű.Viszont had kérdezzek vissza,-szerinted miért nem jó ,ha a kiültetésre szánt pálma megkapja a 80x80-as ültetőgödröt?Szerintem a pálma számára (bármilyen növény számára) kifejezetten jó, ha a frissen felásott,tápdús talajba van kiültetve,ahol könnyebben tud gyökeresedni. (a kiültetett pálma nagyságától függetlenül.)
Előzmény: aiol19 (3157)
vica46 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3182

 

  Üdvözollek Nino

Szeretném megkérdezni :milyen hatással van aműtrágyázás a föld összetételére ?Régen azt olvastam, hogy megváltozik, és a mikroelemeket rosszabbul tudja a növény hasznosítani . Van valami új információ?

Előzmény: ninovarga (3180)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3181
Zuccherelli prof verandája karácsonykor
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3180
Tibor, nem 1996-ban volt az inkriminált tél?
Előzmény: Mediterránum (3179)
Mediterránum Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3179

H. J. hát sajnos legalább 10-15 évet várnod kell míg a növényeid elérik a 5-10 méteres magasságot.

 

Aiol 19: Az általad leirtakkal maximálisan egyet értek, tisztában vagyok a terepviszonyok milyen fontosak. Sajnos nekem az összes feltételből 2 hiányzik.

A nagyváros fűtő hatása, és a szennyezett légréteg. Így sajnos 1999 telén a havas táj, a kristálytiszta levegő, és az észak-keletről betörő sarkvidéki hideg nagyon mélyen, -22 fokra is lehültte a levegőt a talaj közelében. Szerencsére ez csak egy reggelen következett be, másnapra beborult az ég. A pálmáim már akkor ki voltak ültetve, de a takarás megvédte őket. Igaz hogy a külső levelek elfagytak. Szerintem a kert télen is szép lehet, hiszen az örökzöld dísznövényekből nagyon jó fagytűrők is vannak. Én az 1985-ös tél után sok magyalfát ültettem ki.

 

 

kertrészlet

 

magyalfa
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3178
A szállodában mintha megérezték volna, hogy milyen érdeklődésű vendégeik érkeznek és kedveskedni akartak volna:
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3177

jav: mag!

Béla

Béla1007 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3176

Floo2!!

Válság van !!

Jó a gyereknek a 80 ajrós vákumklíner is :))))))))))))))

de azért köszi!!

Jelentem a meg el van vetve !!! A fiam nagyon szereti az említett gyümölcsöket most még rá van kattanva az aszalt gojira is pár szemet befal minden nap !!!

Üdv

Béla

Floo2 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3175
Béla :))
Azért a gyerkőcöd fátyolos tekintete arra enged következtetni, hogy egy ilyen szép fényesnek jobban örülne http://media.startapro.hu/photos/43/421084.jpg
:)))
Szereti a gyerkőc a fügét-kákit?
Előzmény: Béla1007 (3171)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3174
Ilyen nem nagyon van, a zágrábi, a grázi, bécsi és a szegedi szonda (minden délben és éjfélben felengednek egy "lufit", ami 25 km-es magasságig felmegy és végigméri a légoszlopot) adataiból, illetve a modellek várt értékeiből szoktam rekonstruálni mennyi lehet a magasban a hőmérséklet!
Szondák:
http://www.uni-koeln.de/math-nat-fak/geomet/meteo/winfos/radiosonden/Europa/index_europa.html
Modellek:
GFS http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html
Közép-európai GFS http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgfsmeur.html
Metnetes-modellek http://metnet.hu/?m=fcmaps
Az 500 hpa-os magasság a 2500, a 850 hpa-os magasság az 1500 méteren, a 925 hpa pedig az 1000 méteren várható hőmérséklet!
Előzmény: Törölt nick (3172)
ninovarga Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3173
Köszönöm a kedvességedet.
Előzmény: kurdilaci (3167)
Béla1007 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3171

 

 

Floo2: Látod a fiam már látens porszívó disztributor :))))))))

Vicces is lenne egy bazi nagy füge az ablakban !!!

Ninovarga :

A magyarokat kellett volna rászabadítani a prof maradék kákijára nem lett volna egy csepp maradék sem . Javaslatom egy rendhagyó topik tali a prof kertjében a kiéhezett kertészeknek !!

Üdv

Béla

Floo2 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3170
Tényleg pontosabban fel tudnálak világosítani, de most valahogy nem bírok fogalmazni, nekiálltam kétszer, de béna ltt, úgyhogy majd ha lesz hozzá ihletem, akkor írok a ködről, mert ebből csak felhomályosítás lenne most :))
Előzmény: Törölt nick (3156)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3169
Tehát hova kell ültetni a fügét?
Ablakba, mint a muskátlit, és sosem fagy el :))
Előzmény: Béla1007 (3163)
Floo2 Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3168
Ejj ezek az éjjeli baglyok, most aztán olvashatok :))
kurdilaci Creative Commons License 2008.12.28 0 0 3167
Azt írod,hogy nem látod meg a szépséget a télben,hóban.Próbáld meg az én szememen keresztül nézni,számomra a zuzmarás táj valóságos mesevilág.Az első öt felvételt pár perce készítettem a munkahelyemen(Gyopáros),a többi tegnap a kerben készült.Én sem szeretem a hideget(már harmadik napja van -7 fok reggelenként),de a látvány lenyűgöz.Ninó,téged pedig szintén ezekkel a felvételekkel szeretnélek utólag is felköszönteni János nap alkalmából!
Előzmény: aiol19 (3154)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!