Keresés

Részletes keresés

RosarioRao Creative Commons License 2011.03.29 0 0 678

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, már kezdem feladni :(

Tavaly november óta nevelek 2 disznót, (most 6 hónaposak). 3 héttel ezelőttig nagyon szépen ettek, s gyarapodtak. Önetetőn voltak (árpa, kukorica, korpa), s mellette 2-3 naponta kaptak főtt krumplihajat, kenyeret, maradékot vegyesen + 4-5 csöves kukoricát. De kb 2-3 hete nem hajlandóak enni :S Az önetetőből kiturták a kaját a földre, s nem voltak hajlandóak megenni (pedig nem volt éles takarmányváltás) így ment ez jó pár napig, majd azóta nedvesített kaját kapnak napi 2X (reggel és este) Fél fángli kukorica+fél fángli vegyes+2 szelet kenyeret (ha van krumplihajat) Ebből szinte mindig otthagyták a takarmány nagy részét. De a csöves kukoricát mindig megeszik, még ha 7-8 dbot is adok. Nagyon lefogytak már :( . Próbáltam ecettel, tojással keverni a takarmányukat, zöldet adni, sőt, raktam be vályogsarat is, h pótolják a vashiányukat, meg vitamint és ízesítőt is keverkek a kajájukba, de így se hajlandóak többet enni.  Szakkönyvek "szerint" nem beteg, mert eleven, s a "kedvenc" (kenyér+krumpli+tojás+répa) kajájukat mindig megeszik, csak hát az túl drága. Emellett elevenek és játékosak, időnként kiengedem őket túrni is.

(azóta rájöttem az önetetőbe bepenészedett a kajájuk, s azért lükdösték ki, de hiába takarítottam ki, nem esznek abból se)

Van ötletetek? Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett, és minden tanácsot előre is köszönök!

woods80 Creative Commons License 2011.03.27 0 0 677

A malacok fogainak az elszedéséről valóban megoszlanak a vélemények. Valójában csak akkor célszerű elszedni, ha a kocának nem megfelelő a tejleadása, okozhatja pl.: tőggyull., stressz, nem megfelelő tak., vagy csupán a rossz genetika. A tejhiány szokta kiváltani a malacok közti marakodást, ami súlyos esetben elhulláshoz is vezethet, valamint a koca sem tűri, ha a malacai a csecsét rágják, el is apaszthat. Ebben az esetben célszerű el szedni a fogukat és emellett a tejhiányt kiváltó okot megszüntetni. Magas alomszám estetén (12<) én szoktam ajánlani, de itt is inkább az életképteleneket célszerű likvidálni, ha van aki képes rá. Fogelszedést már 0 napos korban lehet végezni.

 

A vas injekcióra már inkább szükség van, ez alól csak az a sertés kivétel amelynek alomszáma csak ritkán haladja meg a 6-8 db-t, ezek közé sorolható a mangalica vagy a vienámi csh. A koca tejének nagyon alacsony a vastartalma, nem éri el azt a szintet amire a malacoknak szüksége lenne. A vashiányban el is hullhat, de ha nem is hullik el, nehezebben gyarapszik, fertőzésekkel szemben kevésbé ellenálló. Vasat pótolni szinte csak injekcióban lehet eredményesen, régen voltak próbálkozások, hogy hemogént szórtak a koca csecsére és ezzel pótolni a vashiányt, de nem igazán jött be. A vasat a harmadik életnaptól egyhetes korig célszerű odaadni ekkorra fogy ki a szervezetéből, amit még az anyja véréből kapott. Vasinjekciót állatpatikában biztos lehet kapni, vagy keresni kell v.kit aki sertés- vagy sz.marha(borjúnak is adnak vasat) telepen melózik és általa hozzájutni a szerhez. Vasinjekcióbol is van annyiféle ahány gyógyszergyártócég. ismertebbek: Fervetrin, Ferriade, Gleptosil(új) stb. Az ára nem túl sok egy 50 adagos kb.: 1500-2000Ft.

Előzmény: kolibir (672)
petitkata Creative Commons License 2011.03.25 0 0 676

Woods, örülök, hogy megoldódott a kérdés!

A magyar kutyafajtákat (talán a vizsla kivételével) elkerülte a az szocializációs hullám, ami társkutyát csinált mindenből (ez nem baj, én is társkutyázom, kell, fontos, de nem kizárólagos), megmaradtak eredeti funkciójukban. HA létezik valami jó is ebben a gazdasági válságban, akkor az az, hogy sokan visszatértek a jószágozáshoz, akiknek korábban derogált, így visszatérnek azok az igények, amire a puli, pumi, mudi létrejött és a "jószág iránt érdeklődő zsiványok" miatt újra van szerepe a tanyaőrző kuvasznak is. Mert úgy nem őríz egyetlen német juhász sem, ahogy egy kuvasz, és remélem még sokáig nem jön divatba és nem hal ki belőle ez a sajátos, csak rá jellemző ösztönkészlet. Ezért szerintem most jobb helyzetben vannak a magyar fajták, mint tíz éve.

Sajnos a divat nagy népbutítás, és nem kerül el senkit, de hálistennek egyre gyakrabban olvasni, hogy rehabilitálják a vöröshúst, és a zsírt az olajjal szemben, akkor pedig végre lekerül a kényszervágányról a mangalica is. A sok fehérhúsnyammogótól kérdeném, ugyan mi esélye van a szervezetében a zsírban oldódó vitaminoknak? betegítik magukat egészség jelszóval, mindig elképedek, antibiotikummal életbentartott mellhúsra szelektált csirke és szintén teleantibiotikumozott pulyka, mint egészségforrás, vakok ezek, vagy mi? Az senkinek sem esik le, hogy a nők kilencven százaléka vashiányos, de a vörös húsra finnyognak.  Nincs a szervezetükben elég szelén, magnézium, de a belsőség undorító. Mire rájönnek, hogy a sertéshús kiemelkedően egészséges, már nem lesz itthon senki, aki tartja. Pff, nem írom tovább, mert csak felidegesítem magam.

Előzmény: woods80 (675)
woods80 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 675

Hali! Szerencsére sikerült találnom olyan, helyet ahol értékesítenek mangalica sprermát, így nem kell autókázni sehova, mert postán kézbesítik. Az infót a fórum atyjától-holmorogovtól kaptam, köszönet neki mégegyszer. Abban én is egyetértek, hogy az őshonos fajtáink kiszorulnak és elvétve lehet találni helyet ahol még van. Okai több minden lehet, legfőképp az emberi igényszint (minél több hús, fehér bőr, gyors hízékonyság stb), de nem csak a sertéssel van ez így más haszonállatainkra is igaz ez, ne menjük messzire szmh.-ból a szürkemarha aminek a világon a legízletesebb a húsa, s lehetne még nagyon sokat írni róla. Sőt a magyar kutya fajták is kiveszőben vannak kapcsolódván a kutyás témához. Én azért büszke vagyok, mert régebben egy magyaragaram volt jelenleg egy kuvaszt tartunk és itt jegyezném meg nem aggresszív fajta a tévhitekkel ellentétben, csak talán egy kicsit több törődést, szeretet kíván mint egy más fajta. Az agár meg sok türelmet és erős idegrendszert. Hát ennyit ezekről aztán fel a fejjel. Éljenek az őshonos fajok, fajták. 

Előzmény: petitkata (674)
petitkata Creative Commons License 2011.03.22 0 0 674

Woods, én pedig, de, igen, pont így gondoltam, nyilván nem idegenként, hanem megbeszélve, amikor van megfelelő görgő nőstény is az anyaglevételhez. Tudom, hogy vannak tenyésztelepek és postán rendelhető a termékenyítőanyag, de mivel mangát nem forgalmaznak, én tuti megoldanám így, leautóznék egy fagyistermosszal (higitóval, etc). Amúgy tudom, hogy az Anivet most behasalt kicsit, de tényleg nincs egyetlen mangalicaspermát forgalmazó se? Gyakorlatilag hihetetlen számomra (már nem a te szavadnak nem hiszek, hanem az eszem megáll, hogy egy őshonos fajta ennyire perifériára szorul)

 

Kutya nem nagy cucc, általában helyben levett spermával termékenyítünk, csak állategészségügyi ok miatt (ellenőrízetlen vagy éppen hogy valamilyen bakteriális fertőzéssel megszerencséltetett tenyészszuka esetén), illetve bizonyos kényesebb fajtáknál a kan kíméletére, vagy eltérő testméret esetén (olyan fajtáknál, ahol létezik extra mini és standard méret is) még hűtést, higitást sem alkalmazunk. A kutyasperma egyébként jól tűri a hűtést, de a fagyasztást a szakirodalom adatai szerint az sem szereti. Foglalkoznak itthon fagyasztással, ha jól tudom szép eredményekkel termékenyítenek is belőle, de a koránt sem olyan jó százalékokkal, mint a szarvasmarhások. De ez csak az off része :).

Előzmény: woods80 (664)
tp329 Creative Commons License 2011.03.21 0 0 673

Hogy mi a mindenek felett álló igazság, azt nem tudom, az biztos, hogy sok függ a tartási körülményektől, fajtától stb. és szerintem ezért van, hogy ami az egyik helyen jó, az a másik helyen kudarc is lehet.

Ezért vallom, hogy nem elég csak kérdezni. Mindenről ki kell faggatni az illetőt mint egy Colombo hadnagy és a választ az ismeretek birtokában kell a saját körülményeidre alkalmazni vagy elvetni.

 

Intenzív fajtáknál a kismalacok fogát célszerű elszedni. Aki már látott szétharapott csecsbimbójú, emiatt szoptatni nem tudó, gyulladt tőgyű, malacokat elrúgó kocát annak ez nem kérdés. Mikor? Minél előbb. Ha nyugodt a koca és a malacok is, esetleg még segítség is van, akkor akár fialás közben. Vagy pár napos korban. Akkor még kis birkózás árán megoldható. Kis gyakorlat után már gyorsan megy.

Vas injekció?

Ha kijárhatnaka malacok pl. tanyán, akkor esznek annyi földet, hogy nem kell. Egyébként jónak tartom.

Beszerzést nem tudom, állatorvos?, állatpatika?

Csak eszembe jutott:

Lehet valakinek ez is teljesen természetes más meg még nem is hallott róla.

Anno nálunk "hülyének" nézték a délutáni "parasztok" az állatorvost, amikor azt javasolta, hogy a malacok előtt legyen víz. A 2 napos malac már iszik!

És milyen igaza volt! Sokkal nyugodtabban, jobban fejlődik az a malac amelyiket nem gyötri a szomjúság. Ki lehet próbálni.

 

Előzmény: kolibir (672)
kolibir Creative Commons License 2011.03.21 0 0 672

üdv mindenkinek!mivelhogy már megint le van állva a topic,felteszek két kérdést?két munkatársam is kocázott korábban(5-10 kocája is volt nekik tehát nem lehet őket amatőrnek nevezni),de egy-két dologban nem értenek eggyet ahogy atémáról beszélgetni szoktunk.konkrétan arról ,hogy el kell-e szedni a kismalacok fogát (és mikor?)a másik pedig hogy kell-e a kismalacot oltani vasinjekcióval? +kérdés:ha ajánlott oltani a malacokat,hogy tudom ezt a szert megszerezni?(hol,mennyiért,mi a neve a szernek?)

Ikresjutka Creative Commons License 2011.03.14 0 0 671

Szia. Köszi.

A t..cossal  meg más üzleti husokkal, tejekkel, tejtemékekkel az a bajom, hogy nem tudom mit esznek. A t...cos tanyasi csirke is olyan tanyasi, hogy lehet tanyán kelt, de sosem látta az udvart, kertet. A tej meg agyon van vizezve.

Jövő héten kelnek nálam is az első csibék, aztán sorban a többi.

Majd irj, hogy mennyi lett.

Előzmény: törpecser (667)
woods80 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 670

Az előttem írottakat még annyival kiegészíteném, hogy a fialási időböl van egy pár hét estleg, akkor nappalra zárd ki a kocát a külső részbe (nappal már elég jó idő van) és csak éjszakára enged be, így nappal kénytelen lesz kívül üríteni és talán megszokja. Fontos, ha kevés ideje van hátra, akkor ne kísérletezz, inkább ürítsen az ólban. Ja mindenképp figyeld a fialás körüli napokat, nehogy kívülre potyogtassa szét a malackákat, még akkor is, ha nem zártad ki, úgy ahogy tanácsoltam. Az egyik ismerősöm figyelmetlen (finoman kifejezve) volt és reggelre kihűlt tizenhárom kismalac, mert kívülre fialt az éjszaka. Mindenestre legközelebb ne várj vele ilyen sokáig!

Előzmény: kolibir (666)
tp329 Creative Commons License 2011.03.13 0 0 669

Nem is biztos, hogy ez olyan egyszerű!

Elég ragaszkodó a sertés ilyen szempontból.

Próbáltad már, hogy az általad kívánt helyre tegyél a trágyából, kicsit meg is locsolhatod, hogy olyan jó trutyis legyen és pár napig hagyd ott. A belső ólból viszont mindig szedd ki amilyen gyorsan csak tudod és tedd kivülre a többire. Ha már sok van és  trágyázol, itt akkor is mindig maradjon valamennyii és legyen nedves.

Nem bitos, hogy sikerül. Egy próbát megér! Ja, legalább egy hétig próbálkozz. Még bízhatsz törpecser tapasztaltában is, hogy fialás után kijárnak majd.

Amikor volt anyadisznónk és időnk, reggel  és este kiengedtük az udvarra és ott végezte a dolgát, mindig ugyan azon a helyen, nem tanította senki. Sokan nem hitték el. Több ilyen kocánk is volt.

Előzmény: kolibir (666)
törpecser Creative Commons License 2011.03.13 0 0 668

 

Szia!

A legutólsó kocánknak is sajnos ilyen rossz szokása volt. Nem sikerült leszoktatni róla, bár amikor megfialt, akkor már nem ürített a belső ólban. Viszont rengeteg trágya lett sajnos.

Viszont régebben mesélte egy idős ismerősöm, nála is így piszkolt benn a koca. Kitalálta, hogy a malacok lekerített részén dekkol...    egy tűvel a kezében. Mikor a koca nekikészül az ürítésnek, megszúrja hátulról. Elmondása szerint ezt egy jópárszor megtette, s elérte vele, hogy nem ment be a koca üríteni.

Én nem próbáltam, meghízlaltam, s eladtam vágásra...)))

Előzmény: kolibir (666)
törpecser Creative Commons License 2011.03.13 0 0 667

 

Szia.

Hát ennyi emberre sokat kell kalkulálni. De ha az ember maga tudja megtermelni, legalább tudja, mit eszik.

Hiszen talán nem is olcsóbb előállítani, mint amennyiért pl. a t..coban lehet venni, de saját.

Mi városban lakunk, úgyhogy korlátozva van a darabszám, de azért baromfit,  nyulakat és most 2 hízónak valót tartunk.

Szerencsére takarmányt aratáskor meg tudjuk venni, így azért olcsóbb, mintha most kellene ...)))

A keltetőnk már megy,  jövő héten kelnek a csibik.

Sajnos libát, pulykát, kacsát, gyöngyöst, birkát, kecskét nem tudunk tartani egyrészt mert hangosak, másrészt meg kicsi a telkünk. 

Sok szerencsét a munkádhoz, a keltetéshez!!! 

Előzmény: Ikresjutka (665)
kolibir Creative Commons License 2011.03.13 0 0 666

üdv.minden fórumozónak!egy egyszerü dologban kérnék segitséget?FIALÁS ELŐTT ÁLLÓ KOCÁIM ÁLLANDÓAN AZ ÓLAK SZALMÁZOTT RÉSZÉN ÜRITENEK,HOGY LEHETNE ERRŐL MINÉL EGYSZERÜBBEN LESZOKTATNI ŐKET,HOGY AKÉTRÉSZES ÓL  KÜLSŐ FELÉBE SZOKJANAK?

Ikresjutka Creative Commons License 2011.03.12 0 0 665

Szia. Tényleg jó kis banda jött össze az emu-s fórumon.

Valóban van már - lesz még majd kacsa is, pulyka is. Muszály télire betankolni, mert hát ugye sokan vagyunk - 4 gyerek, 2 felnőtt - meg jól jön az a kis plussz is, ami a keltetésből lesz - a hivatali segély mellett.

A barikám is most kap majd egy párt magának, reméljük szerencsénk lesz vele is.

Előzmény: törpecser (663)
woods80 Creative Commons License 2011.03.11 0 0 664

Szia! Valójában én sem úgy gondoltam, hogy idegenként bemegyek egy telepre vagy farmra, ahol sajátmagam akcióba lendülök ,,leugratom" a kant, majd távozok. Szerencsére már az országban vannak tenyészkan telepek, ahol lehet telón spermát rendelni, majd ők ezt postázzák és utánvétttel fizetek. Egy nagy bibi viszont van, csak hústipusú kanok vannak pl.:Hungahyb 39, Hódhyb, lapály fajták stb..., mangalica kant egy oldalon sem említenek sajna. A kanspermáról annyit, hogy 15,7-16,5 C Fokon eláll akár egy hétig, ha jó minőségű és szakszerűen van hígítva, viszont fagyasztani nem lehet ellentétbe a kutyáéval amit lehet. A kutya mesterséges megtermékenyítéséről csak hallottam hogy hogyan csinálják, de azt biztosra tudom, hogy a méhbe került spermiumok akár 1 hétig is képesek életbe maradni, míg a peték kiszabadulnak, s aztán spuri..., így nem kell aggódnod, ha estleg egy kicsit tovább tárolod, csak testmelegen legyen. Mindenestre kipróbálnám szivesen, érdekel.

Előzmény: petitkata (662)
törpecser Creative Commons License 2011.03.11 0 0 663

 

Szia.

Ez igen ! Nagyon belehúzol a keltetéssel, szép színes baromfi udvarod lesz. Én csak csibét keltetek.

Néha olvasom az emus fórumot is, nagyon jó kis társaság.

Még barika is, meg malacok, s teljes lesz a kis családi önellátó gazdaság!

 

Sok sikert!!  És bízzunk benne, hogy minden jól fog menni!!!  

Előzmény: Ikresjutka (661)
petitkata Creative Commons License 2011.03.11 0 0 662

Woods, én ugyan csak kutyát inszeminálok (tanultam sertést, ha annak lehet nevezni, hogy kétszer megnéztem, meg asszem boncolásnál tapintottam sárgatestet), de az nem működőképes, hogy egy mangatenyészetet felhívsz, te magad mész be, és leveszed, elviszed? Nyilván macerás, de sztem hígítva pár órát kibír egy jól szigetelő termoszban. (kutyaspermát hígítás nélkül, 37 fokra belőtt duplafalú edényben vittem már így, szép alom lett belőle, mondjuk egy hónapig zabszem se' fért a valagamba, mire kiderült, hogy összejött)

Előzmény: woods80 (656)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.03.11 0 0 661

Szia. Hát a jóidő az már jó lenne.

Izgulni valóm igy is van bőven. Nemsokára ellik a másik kecsóm is, meg 23-ától sorba kelnek a csibék, emuk, csibék, fürjek, libák a gépben. /ilyen sorrendben/. Aztán meg a kacsák.

És ha minden jól megy, akkor talán mostmár kocamama is fog remélem április vége-május eleje felé. Április elején pedig érkezik a 8 hónapos lány bárányomnak egy ugyanilyen koru kos és még őket is össze kellene szoktatnom.

Előzmény: törpecser (660)
törpecser Creative Commons License 2011.03.10 0 0 660

 

Szia!

Jó fej a doki, tudja mit kell mondani- fialni fog de még nem most - majd egyszer csak....))))

De tényleg hízott a hasa, csak van benne malac..))

Az etióp is szépen gömbölyödik.

A kiskecsó lányka meg nagyon aranyos. 

Nahh akkor lehet tovább izgulni, hogy mikoris lesznek babái a mamának.

Ha így halad az idő akkor már infra sem fog kelleni, jövö hétre már 19 fokot is mondtak.

Elég volt már a borús, vacak időből, csak megérkezik a tavasz....)))

Előzmény: Ikresjutka (659)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.03.10 0 0 659

lemaradtak a képek

ő lesz a mama

ő az +etióp+ lányka

ő pedig a 3 hetes kislány

Ikresjutka Creative Commons License 2011.03.10 0 0 658

Szia.

Képzeld el még nem, a doki is elmehet a ..... Habár azt mondta január elején hogy szülni fog, de nem most. Ebben teljesen igaza volt. Utólag visszagondolva azt gyanitom, hogy azért volt szana-szét a hátsó része, mert akkor párzott be, tehát akkor kb. ápriilis vége, május eleje a várható fialás ideje. /marhára kezdő vagyok ám malac ügyben/. Azt tudom, hogy három hónap -  három hét - három nap. Ha nem javitsatok ki.

Most már kb. félidőben kell lennie, amit Én mint hozzá nem értő onnan látok, hogy napról napra jobban hizik /lehet hogy csak a jóléttől?/, na majd kiderül. Én már-még semmit sem tudok. Viszont sokkal ingerlékenyebb.

A héten lesznek 1 évesek a vietnámiak.

Viszont a melléjük vett fekete +etióp+ malackám is szépen kezdi összeszedni magát, már nem látszanak ki a csontjai sem.

ő a jövendő mama.

ő az +etióp+ lányka

De ellenben megszült a kecsóm, igaz ő egy héttel előbb és gyönyörü kislánya lett, éppen tegnap volt 3 hetes.

Előzmény: törpecser (657)
törpecser Creative Commons License 2011.03.09 0 0 657

 

Szia!

Mi újság a csüngőhasúval? Fialt már a kis cocád?

Előzmény: Ikresjutka (655)
woods80 Creative Commons License 2011.03.09 0 0 656

Szia! Inszeminátorra nincs szükség, mert inszeminációban van egy pár éves gyakorlatom, a mai napig csinálom, csak szerteném a nagyfehér kocámat mangalicával keresztezni, ezért lenne szükségem a spermára, de nem sikerült még találnom olyan helyet, ahol tudnak szolgálni ilyen fajtával, mint rendelhető áru.

Előzmény: Ikresjutka (655)
Ikresjutka Creative Commons License 2011.03.09 0 0 655

Szia. Mifelénk ez ugy müködik, hogy van egy állat inszeminátor és az löki fel a spermát valami spec müanyagcsöves cuccal.

Ha van állatorvos a közeledben kérdezd meg tőle, hogy tud-e ilyen emberről, aki ilyennel foglalkozik.

Előzmény: woods80 (654)
woods80 Creative Commons License 2011.03.07 0 0 654

Üdv. Mindenkinek! Szeretném megtudni, van-e valakinek tippje, hogy honnan juthatnák hozzá mangalica kanspermához, böngésztem a neten, de nem jártam sok sikerrel. Előre is köznöm!

woods80 Creative Commons License 2011.03.07 0 0 653

Hello! Én még új vagyok a honlapon, de a sertés tartásban már egyideje benne vagyok! Az említett toxinmegkötővel kapcsolatban, csak annyit mondhatok, hogy nyugodtan adhatod, ha telik még rá a takarmány ár mellett ilyesmire. Viccet félre téve, én speciel nem ismerem ezt a toxinmegkötőt, de ugyanazt a célt szolgálja mint a más cégek által piacra dobott t.megkötő, csak árban lehet különbség. Tenyész állománynak célszerű adni, tudván a tavalyi termés minőséget, ha pénztárcád engedi, akkor a hízóknak is lehet.

Előzmény: brekzg (652)
brekzg Creative Commons License 2011.03.07 0 0 652

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata a hepatox nevű toxinkötővel kapcsolatban? A bábolnai takarmányok honlapján láttam.Használja valaki?Ha igen, hogy vált be, és mennyibe kerül?

Előre is köszi a segítséget!

Mátyásch Creative Commons License 2011.03.03 0 0 651

Magyar nagyfehér-cronwall 1-1

Előzmény: atrego (649)
Mátyásch Creative Commons License 2011.03.03 0 0 650

Sziasztok!

 

Köszönöm az ötleteiteket!

Most akkor ahogy írtátok jön a szakkönyv.

Utánanéztem ennek a magyar nagy fehérnek, és másik 22 fajtának. A leírásokból nem sikerült rájönnöm melyiket válasszam. A személyes tapasztalatotok lenne nekem a legnagyobb segítség.

Ha esetleg valaki tudna Pesthez közel, eladó növendék kandisznót ebből a magyar nagyfehérből, az érdekelne! 

 

atrego Creative Commons License 2011.03.03 0 0 649

pedig  van  ilyen  sertés:ez  a   cornwall.Igaz  nem nő   gyorsan,fekete,mint   a  korom,de   ételmaradékon,kenyéren   zöldségmaradékon   is   szépen   nő.Zsírosodik  is   persze   rendesen,de   arányaiban  több  húst   deponál,mint   a   mangalica,vagy   a vietnami   csüngőhasú/azokból csak   gömböcök   lesznek/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!