Viszont érdemes odafigyelni, mert van a sima m3 és az erdészeti 1x1x1,75 m3.
Hallottam már róla, hogy erdészeti m3 -ban hirdették, de csak sima m3-ban hozták ki. És aki kevésbé figyelmes az könnyen ráfázhat. Tisztelet a kivételnek.
Már rengeteget segítettél a fotóiddal, most viszont újfent kérdeznék. A gyújtóláng csövére mit raktál pontosan? Fég-ből való az égőtálca, ott másképp van megoldva. Az lenne a kérdésem, hogy a SIT-es szeleppel szerelt égőnél a gyújtólángcső végére mit raksz?
Másik kérdés, hogy a szelepbe a gyújtóláng csövet a hozzá való csavarral, hogy lehet rögzíteni? Csak simán becsavarod, vagy az alu csövet fel kell ütni picit?
Előtte kipróbálnám azért, az a hagyma kupola igen nagy méretű, nem biztos, hogy hiányzik hozzá még a réz páracső. Hűtővel mi a gond? Még az Avta szelep is rákerült. Átállok átfolyósra azért is érdekel a véleményed.
..."Gondolom az odavezetése (földgáz) és a rácsatlakozás enyhén szólva nem lenne szabályos"...
Ezt viszont neked kell eldönteni, mert voltam én már olyan fórumtársnál, akinél a szobai konvektorról volt a lecsatlakozás és az udvar végén lévő fészerbe, egy 20-25-méteres, egyszerű narancssárga PB-gázos tömlővel vitte ki a földgázt az üst alá. Persze a főzés után, cső mindig gyorsan összehajtva eltéve...DD...a földgáz a legolcsóbb.
Habár az utóbbi (gyári) mérések szerint, egy jól beszigetelt üst, egy jól kiépített villamos fűtéssel, dupla vízköpenyben, állítólag jóval takarékosabb tud lenni...lehet benne valami, mert gáznál sok kimegy a kéményen, még ha szigetelve van az üst, akkor is...csak bírja a hálózat...
A fatüzeléstől, mint üstház-gyilkolótól ne tarts. A régi, vashordóból gyártott disznótoros üstházak is rengeteget kibírtak. Inkább csak a két disznótor közötti szabadon tartás rongálta azokat, nem a fűtés. Ha jól leégett a fekete festék, majd alaposan lekened kályhaezüsttel. Az sokkal többet bír. Ráadásul belül, a tűztér körül van egy belső, tűzfal lemez. A külső fal és a tűzfal közötti részt feltöltheted kőzetgyapottal.
VISZONT!
Nem esett szó a DES (és Destillatori) masinák nagy átkáról: a fedéltömítés és -zárás. Gyárilag semmi tömítés. A záróelem meg két, szegecselt fül, ami becsúszik egy résbe. Ha kicsit is szorosabb a zárás hidegen, felmelegedve a fedél meghajlik, és a zárófülektől 90 foknyira rés keletkezik. Na, ott szépen kifúj. Még a vízzár alatt is. Ergo: szilikonszivacs és legalább 4 pontos fedélzár KELL rá. Ez csak a levehető fedelű, billentős ürítésűekre vonatkozik. A töltőnyílásos-csapos leengedésűeket már több ponton rögzített fedéllel gyártják. Drágábban.
Nekem DES 100-asom van és fával fűtök. Sokkal macerásabb mint a gáz. Nem mindegy milyen fából mennyit raksz bele. Például volt olyan, hogy ki kellett nyitnom a tűztér ajtaját, mert a nyárfa úgy megküldte neki. ...
Elvileg olcsóbban kijössz mint a gázzal. De csak elvileg... A hajdúságban 2 hónappal ezelőtt is volt pofájuk a 4000-4500 Ft-ot elkérni a fa mázsájáért... Mondjuk nekem szerencsém volt! 2600 Ft-ért vettem fasza száraz, tavaszi vágású tölgyfatuskót. Jó, vágni kell... Esőben nem a legjobb dolog, főleg, hogy tuskó meg gyűlölöm is az esőt, de legalább megvan a rendszeres testmozgás.. :) Ja, és még valami... : Ha kedvem szottyan sült szalonnát meg zsíros kenyeret enni akkor bedugom az összenyomós szalonnasütőmet és csinálok egy halom finomságot... És miközben főzök meg is ebédelek/ vacsorázok... Vagy! Sörös dobozba rakok krumplit, hagymát szalonnát és kolbászt... Berakom a tűztérbe és eszem egy kis "tepsis krumplit". A haverok esküsznek rá! :D Szóval megvan a pozitív oldala is ennek!
Sajnos gáztüzelésre nem nagyon van lehetőségem, két helyiséggel odébb van a gáz. Gondolom az odavezetése (földgáz) és a rácsatlakozás enyhén szólva nem lenne szabályos.
Ezért gondolkodom a fatüzelésben, a hátrányaival persze tisztában vagyok. De kis gyakorlással nem lesz gond a frakciók szétválasztása.
Ha már a DES 100, akkor annak az üstháza mennyire fogja bírni hosszú távon az erős fatüzelést?
Azt esetleg megírnátok, ki a hazai márkaképviselője?
Igen a fatüzelést "benéztem", de a DES üstháza ezt is lehetővé teszi. Igaz fával kicsit macerásabb, de viszont jóval olcsóbb, mint a gáz, meg egy kicsit többet is kell mellette ücsörögni...de ahogy régebben egy fórumtársunk oly találóan mondta, "a pálinkafőzés nem a hamari emberek sportja"...:):):)...
Ahhoz jól ki kell ismerni a rendszert (de ez a többinél is így van), mert a fával való tüzelés olyan, mint a "sakkozás"
mindig több lépéssel előbbre kell gondolkozni. Azt nem lehet egy csappal gyorsan elzárni, mint a gázt és főleg a finomításnál jönnek jól a venyigék, meg a vékony lécek...de ennek is megvan a varázsa...
Ha már kimondtad, a DES-100-assal nem jársz rosszul...több ismerősöm évek óta használja és dícséri, de itt a fórumon is többen nagy megelégedéssel használják...Van már hazai képviseletük is...ha teheted, az átfolyós hűtővel kérd és mivel szimpla az üstje, a keverőset. A billentője jól használható, csak egy megfelelő fűtést kell alátenni, mert az nagyon fontos...de ebben is tudunk segíteni...jól beváltak, a kis helyigényű (gázos) csőégők is.
Persze motorral, ha nem szeretnéd órákig tekerni...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Segítséget szeretnék kérni kisüsti főző vásárlásához.
100 literest szeretnék, azt nem tudom hogy szimpla vagy dupla falút, mindenképpen keverőset. Az ár jelenleg másodlagos, inkább az lenne a fontos, hogy ilyen "egyszer kell megvenni" kategória legyen.
Illetve még abban gondolkodok, hogy az üstöt körbeépíteném téglával, mert fatüzelésre van lehetőségem.
Nagy előnye hogy egyszerű,nem kell 2-3000 fordulat,elég 7-800(és 3000-es fordulathoz nem elég 5-600w,inkább 1000 felett,az már nem olcsó gép)egy ilyen öreg elnyühetettlen eviget,vagy ruszki gépet meg olcsón ki lehet fogni.A függőleges élek hogy miért kerülendők,pár éve már kiveséztük,megpróbálom kikeresni.