Ez egy komoly önfeláldozást igénylő munka. Akinek nincs hozzá lelkiereje annak hozzá sem szabad fogni.
Ehhez meg kell inni minimum 1 sört. Az ajánlott mennyiség 4 doboz.
Én úgy szoktam csinálni, hogy miután kedélyesen elfogyasztottam a söröm egy kombinátfogóval letépem a tetejét.
Ezek után rakok bele házi füstölt szalonnát, krumplit, kolbászt és hagymát. Ízlés szerint sózom.
Miután ezzel megvagyok a kombinátfogóval összenyomom a száját. Úgy rendesen, hogy a zsír ne nagyon folyjon ki.
Berakom a pálinkafőzőm tűzterébe egy viszonylag csendesebb helyre. Bezárom az ajtót és hagyom sülni. Gyakran meg kell fordítani a dobozt, mert a tűztérben hamar odakaphat ha nem forgatom.
Nem tudok időt mondani, hogy mikor készül el. Ez függ az adott hőmérséklettől is. Amúgy hamar megvan. Vakon szedem ki mert nincs röntgen szemem.
Ha kiszedtem hagyom egy picit hűlni. Utána egy rossz késsel hosszába kettévágom a dobozt és a tartalmát kiöntöm egy tányérba.
Innentől kezdve fogyasztásra kész.
Ha szereted a borsot akkor lehet borsozni is. Sőt! Csak a képzelet meg a sörös doboz űrtartalma szab határt a lehetőségek tárházának.
Ezt szalonnasütőben is elvégezheted. Ott egy picivel hosszabb idő míg elkészül.
Viszont érdemes odafigyelni, mert van a sima m3 és az erdészeti 1x1x1,75 m3.
Hallottam már róla, hogy erdészeti m3 -ban hirdették, de csak sima m3-ban hozták ki. És aki kevésbé figyelmes az könnyen ráfázhat. Tisztelet a kivételnek.
Már rengeteget segítettél a fotóiddal, most viszont újfent kérdeznék. A gyújtóláng csövére mit raktál pontosan? Fég-ből való az égőtálca, ott másképp van megoldva. Az lenne a kérdésem, hogy a SIT-es szeleppel szerelt égőnél a gyújtólángcső végére mit raksz?
Másik kérdés, hogy a szelepbe a gyújtóláng csövet a hozzá való csavarral, hogy lehet rögzíteni? Csak simán becsavarod, vagy az alu csövet fel kell ütni picit?
Előtte kipróbálnám azért, az a hagyma kupola igen nagy méretű, nem biztos, hogy hiányzik hozzá még a réz páracső. Hűtővel mi a gond? Még az Avta szelep is rákerült. Átállok átfolyósra azért is érdekel a véleményed.
..."Gondolom az odavezetése (földgáz) és a rácsatlakozás enyhén szólva nem lenne szabályos"...
Ezt viszont neked kell eldönteni, mert voltam én már olyan fórumtársnál, akinél a szobai konvektorról volt a lecsatlakozás és az udvar végén lévő fészerbe, egy 20-25-méteres, egyszerű narancssárga PB-gázos tömlővel vitte ki a földgázt az üst alá. Persze a főzés után, cső mindig gyorsan összehajtva eltéve...DD...a földgáz a legolcsóbb.
Habár az utóbbi (gyári) mérések szerint, egy jól beszigetelt üst, egy jól kiépített villamos fűtéssel, dupla vízköpenyben, állítólag jóval takarékosabb tud lenni...lehet benne valami, mert gáznál sok kimegy a kéményen, még ha szigetelve van az üst, akkor is...csak bírja a hálózat...
A fatüzeléstől, mint üstház-gyilkolótól ne tarts. A régi, vashordóból gyártott disznótoros üstházak is rengeteget kibírtak. Inkább csak a két disznótor közötti szabadon tartás rongálta azokat, nem a fűtés. Ha jól leégett a fekete festék, majd alaposan lekened kályhaezüsttel. Az sokkal többet bír. Ráadásul belül, a tűztér körül van egy belső, tűzfal lemez. A külső fal és a tűzfal közötti részt feltöltheted kőzetgyapottal.
VISZONT!
Nem esett szó a DES (és Destillatori) masinák nagy átkáról: a fedéltömítés és -zárás. Gyárilag semmi tömítés. A záróelem meg két, szegecselt fül, ami becsúszik egy résbe. Ha kicsit is szorosabb a zárás hidegen, felmelegedve a fedél meghajlik, és a zárófülektől 90 foknyira rés keletkezik. Na, ott szépen kifúj. Még a vízzár alatt is. Ergo: szilikonszivacs és legalább 4 pontos fedélzár KELL rá. Ez csak a levehető fedelű, billentős ürítésűekre vonatkozik. A töltőnyílásos-csapos leengedésűeket már több ponton rögzített fedéllel gyártják. Drágábban.
Nekem DES 100-asom van és fával fűtök. Sokkal macerásabb mint a gáz. Nem mindegy milyen fából mennyit raksz bele. Például volt olyan, hogy ki kellett nyitnom a tűztér ajtaját, mert a nyárfa úgy megküldte neki. ...
Elvileg olcsóbban kijössz mint a gázzal. De csak elvileg... A hajdúságban 2 hónappal ezelőtt is volt pofájuk a 4000-4500 Ft-ot elkérni a fa mázsájáért... Mondjuk nekem szerencsém volt! 2600 Ft-ért vettem fasza száraz, tavaszi vágású tölgyfatuskót. Jó, vágni kell... Esőben nem a legjobb dolog, főleg, hogy tuskó meg gyűlölöm is az esőt, de legalább megvan a rendszeres testmozgás.. :) Ja, és még valami... : Ha kedvem szottyan sült szalonnát meg zsíros kenyeret enni akkor bedugom az összenyomós szalonnasütőmet és csinálok egy halom finomságot... És miközben főzök meg is ebédelek/ vacsorázok... Vagy! Sörös dobozba rakok krumplit, hagymát szalonnát és kolbászt... Berakom a tűztérbe és eszem egy kis "tepsis krumplit". A haverok esküsznek rá! :D Szóval megvan a pozitív oldala is ennek!
Sajnos gáztüzelésre nem nagyon van lehetőségem, két helyiséggel odébb van a gáz. Gondolom az odavezetése (földgáz) és a rácsatlakozás enyhén szólva nem lenne szabályos.
Ezért gondolkodom a fatüzelésben, a hátrányaival persze tisztában vagyok. De kis gyakorlással nem lesz gond a frakciók szétválasztása.
Ha már a DES 100, akkor annak az üstháza mennyire fogja bírni hosszú távon az erős fatüzelést?
Azt esetleg megírnátok, ki a hazai márkaképviselője?
Igen a fatüzelést "benéztem", de a DES üstháza ezt is lehetővé teszi. Igaz fával kicsit macerásabb, de viszont jóval olcsóbb, mint a gáz, meg egy kicsit többet is kell mellette ücsörögni...de ahogy régebben egy fórumtársunk oly találóan mondta, "a pálinkafőzés nem a hamari emberek sportja"...:):):)...
Ahhoz jól ki kell ismerni a rendszert (de ez a többinél is így van), mert a fával való tüzelés olyan, mint a "sakkozás"
mindig több lépéssel előbbre kell gondolkozni. Azt nem lehet egy csappal gyorsan elzárni, mint a gázt és főleg a finomításnál jönnek jól a venyigék, meg a vékony lécek...de ennek is megvan a varázsa...
Ha már kimondtad, a DES-100-assal nem jársz rosszul...több ismerősöm évek óta használja és dícséri, de itt a fórumon is többen nagy megelégedéssel használják...Van már hazai képviseletük is...ha teheted, az átfolyós hűtővel kérd és mivel szimpla az üstje, a keverőset. A billentője jól használható, csak egy megfelelő fűtést kell alátenni, mert az nagyon fontos...de ebben is tudunk segíteni...jól beváltak, a kis helyigényű (gázos) csőégők is.
Persze motorral, ha nem szeretnéd órákig tekerni...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Segítséget szeretnék kérni kisüsti főző vásárlásához.
100 literest szeretnék, azt nem tudom hogy szimpla vagy dupla falút, mindenképpen keverőset. Az ár jelenleg másodlagos, inkább az lenne a fontos, hogy ilyen "egyszer kell megvenni" kategória legyen.
Illetve még abban gondolkodok, hogy az üstöt körbeépíteném téglával, mert fatüzelésre van lehetőségem.