Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3355
Én a szilvához fűznék egy -két gondolatot :szerintem az egyik legmacerásabban termeszthető gyümölcs/saját tapasztalat/,rettentően szeretik a tetvek,a molytól is nehéz megvédeni,ott van a monília és persze a legfőbb ellenség a sharka/himlő/-vírus.Bár a szilva nem komálja túlzottan a metszést a tetvesedés ellen vmit segít ha szellősen tartod a koronát/ne legyen sűrű/,a tetvek ellen vannak biotermesztésben használható szerek ,hát a molyok /ami a kukacosodást okozzák/ ellen sajnos nincs,de sziromhulláskor egy jól időzített rovarölős kezelés kicsit segít/ha nem akarsz mérgezni csak egyszer permetezz/.Sajnos a fő ellenség,a sharka-vírus ellen csak a kiírtás segít,ez gyógyíthatatlan.Ha van a környékeden gondozatlan szilvafa nem is tudlak bíztatni jó eredménnyel,mert pl a tetvek is vírushordozók,így egy környékbeli gondozatlan fa is halálra ítélheti a tiédet.
Előzmény: ninovarga (3346)
Freddy56 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3354
Szia!
A magról vetett Grépfrútom is ilyen gatyás levéllel rendelkezik. A citrom levele nem gatyás.
Ha erre jársz a csicsóka gumóért (de ne most, mert csákányozni kell, ott van a fagyott föld alatt), még egy múlt évben gyökereztetett citromfát is tudok adni.
Előzmény: valila (3321)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3353
Tegnap én is -11-et mértem a kertben, igaz 1,30 magasan!
Előzmény: Floo2 (3352)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3352
Tibor!

Olvastam hogy -12 fokot mértél tegnap reggel!
Hol van a mérőd pontosan, milyen magasan, és milyen mérővel mérsz?
Csak mert amikor ott jártunk, akkor a fagyzugok, Kanizsa és Iklódbördőce -5 fokot mértek, Te pedig mondtad mikor odaértünk, hogy Nálad is -4-5 fok volt!
Miközben a talaj meg sem volt fagyva ott az udvarban, puha volt, illetve a kölcsönkért autós hőmérő is Gellénháza azon részében -1,5 fokot mért, miközben a fagyzugokban -5-öt!
Már ott, akkor gyanítottam hogy ott nem -4-5 volt, hisz akkor a talaj nem lehetett volna puha, említettük is!
Tegnap reggel pedig a kanizsai és iklódbördőcei fagyzugban volt -13, Nálad nem lehetett -12, hisz az majdnem fagyzughőmérséklet, Te pedig nagyon jó fekvésben vagy!
Én itt Becsehelyen hitelesitett műszerrel és árnyékolóval mértem -9,2-et sokkal rosszabb fekésben mint Te, igaz, hogy magasabban mint a sík, de két kisebb domb között, patak partján!
Erős inverzió volt tegnap, a Bussay-szőlészetben is -8 volt kerekítve!
Persze mérhettél -12-t, meg korábban -4-5 fokot, csak akkor nem szabvány szerint elhelyezett mérővel mérsz!
Előzmény: Mediterránum (3319)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3351
A sztereotípiarombolás folytatásaként a ma reggeli minimumhőmérsékletek!
A mára virradó éjszaka leghidegebb értékét a legdélebbi állomásnál kell keresni!

Előzmény: ninovarga (3345)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3350
Télen is lehet jelentősége, amikor a mostanihoz hasonló, hótakaró nélküli tartós fagy esetén a talaj nagyobb mélységben átfagyhat.
Előzmény: vica46 (3349)
vica46 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3349
Minnél közelebb van a növény gyökere a talajfelszinhez annl nagyobb a felmelegedés hatása.Tdom hogy most a téli időben ez nem aktuális, de nyáron nem lesz ennyi időnk megvitatni.
Előzmény: vica46 (3348)
vica46 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3348
 Jav          kiéghet vagy megprzselődhet
Előzmény: vica46 (3347)
vica46 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3347

Kedves topiktársak

 

Olvasom az előzményeket,és pár tapasztalatot megosztanék veletek.

Az a véleményem hogy a növények a nyári hőségben, nem csak a vizhiánytól szenvednek ,hanm a talaj forróságától, is különösen káros ez a homokos talajon ,kipróbáltam nyáron egymás mellett lévő fákkal, az egyik fa tövéhez ültettem sekélyen gyökerező szőnyegszerüen terjedő növényt ami a fa tányérját gyorsan benőtte ,a másikat csupaszon hagytam ,a különbség óriási ,a föld hőmérséklete közötti külömség amikor a napon 40 fok volt a kis növények alatt  a talaj 20- 25 fok 

ez nagyon nagy előny a csupasz földdel szemben , ezért rá szoktam hogy mindig ültetek növényeket a fák alá az őszibarack szereti a bazsalikomot ,a gránátalma jólérzi magát a rozmaring közelébena ,földieper kipusztul ha káposzta van mellette

 

Még a nyári levélsárguláshoz:ha a taljban sok tápanyag van, és rá jön a nagy meleg az is okoz levél égést ,nem csak a tűző nap. Amit 20 foknál a növény simán elvisel annál a tápkoncentrációnál 30 fok fölött kiégetheti a növényt ,tehát vagy mulcsozni kell vagy kis növényekkel beültetni és úgy a locsolás is hatékonyabb  ezt nyilván mindenki tudja, csk nem mindig gondol rá . 

      Vica

ninovarga Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3346
Kedves HOHO!
A szilvával kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a férgesedéstől, sajnos, csak permetezéssel lehetne megvédeni, de annak is az a feltétele, hogy a beavatkozás megfelelő időpont(ok)ban és megfelelő szerrel történjék. Ha bio-gyümölcsöt akarsz, akkor el kell fogadni azokat az eredményeket, amilyenekről beszámoltál. Az egyes évjáratok között azonban hatalmas különbségek lehetnek. Bizonyos években permetezéssel is nehéz hibátlan gyümölcsöt produkálni, másokban pedig permetezés nélkül is sikerül egészen jó eredményt elérni.

Ha a jelenlegi időjárási helyzetben a hőmérőd pozitív értéket mutat, akár az ablakban is, akkor azt feltételezem, hogy nem pontos. A földön a magasabb ponton mért értéknél általában alacsonyabb hőmérsékletek vannak este, vagy éjszaka, azon oknak köszönhetően, ami az ún. inverzós jelenséget okozza.

Ha a fügéidet mindenképpen az udvarban (és nem valmilyen távolabbi hétvégi telken) akarod elültetni, akkor természetesen a fal közelsége nagyon jó hatású lehet.

Mindannyian kíváncsian várjuk a válaszodat arra a kérdésre, hogy hol és milyen domborzati és beépítettségi viszonyok jellemzik az udvarod fekvését.

Az eperfával kapcsolatban Ragusa már fölajánlotta segítségét, én nem rendelkezem ilyen csemetével és a környezetemben sincs tudomásom ilyenről.
Előzmény: HOH0 (3338)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3345
Itt vannak a ma reggel 8 órai horvátországi hőmérsékletek. Különösen azoknak a figyelmébe ajánlom őket, akik netalán még mindig rabjai lennének egy olyan sztereotípiának, hogy egyre délebbre haladva, bármikor, bármilyen körülmények között magasabb hőmérsékletekkel kellene találkoznunk.

A negatív hőmérsékletek a szárazföldi területekről származnak, az előjellel el nem látott számokkal megjelenített pozitív hőmérsékletekhez tartozó helyek egytől-egyig az Adria partját képviselik, sőt még azok között is vannak negatív értékek (pl. Sibenik).

Általánosságban megállapítható, hogy a ma reggeli hőmérsékletek (a tengerpart kivételével) alacsonyabbak, mint Magyarország döntő részén, különösen északi, északkeleti felén, annak köszönhetően, hogy ott felhőzet, sőt havazás van, amíg a horvát térséget derült idő jellemzi.

Ezek ismeretében adja magát a kérdés: mitől lehetne Magyarországon "szubmediterrán" klímájú terület? Hacsak nem a dombokon tapasztalható inverziónak köszönhető körülményeket nevezzük annak.

DE TÉRSÉGTŐL FÜGGETLENÜL!


Vrijeme u Hrvatskoj 05.01.2009 u 08 h
Smjer
vjetra
Temperatura


(hPa) Tendencija
tlaka (hPa) Vrijeme
Bilogora S -8
Bjelovar SE -11
Daruvar - -13
Dubrovnik NW 4
Gospić - -16
Gorice-Nova Gradiška E -12
Gradište-Županja NE -12
Hvar NE 1
Karlovac SE -13
Knin SE -9
Komiža N 5
Krapina NE -12
Križevci SW -11
Lastovo E 6
Malinska SE -2
Makarska NE 4
Mali Lošinj NE 5
Ogulin - -14
Osijek SE -10
Parg-Čabar SW -8
Pazin - -10
Ploče NE -1
Rab NE 4
Rijeka N 1
Senj NE 2
Sisak E -10
Slavonski Brod NW -14
Sljeme - -5
Split NE 2
Šibenik - -1
Varaždin S -8
Floo2 Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3344
Debrecen azon a május 2-ai éjszakán +1 fokos minimumot mért!
Nyírlugos -7-et.......
Előzmény: Törölt nick (3340)
ragusa. Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3343

SZIA HOHO!

 Az eperrol irtal, ez az ami felkeltette az erdeklodesemet. gyerekkorom ota az egyik szivem csucske az orias fehereper .

 AKKOR!!! a Bekescsaba melleti JAMINAN ettem  eloszor, ott ismertem meg . Es azota sok-sok ev telt el, harom eve Tatabanyan talaltam ra ismet . ---kozben hiaba kerestem , faiskolakban sem volt--

Na ott Tatabanyan  a tulajdonos azt mondta , hogy a SARJ ami mellette no  hozza az anya noveny tulajdonsagat.

 Ott )) miutan jollaktam belole, kiastunk egy sarjat lesz ami lesz ....leszedtuk az also,  leveleket  a sarjat vizes rongyba csavarva hoztam el. Elultettem es EL !!! es mar  tobb mint  ketmeteres ))) izgalommal varom mi lesz belole . Ami mas mint a tobbi eperfan , ennek hatalmas levelei vannak , ...mint az anyjanak. Majd beszamolok ha erdekel. Enezest kerek a  topikoloktol hogy  MASROL meseltem ...)))) mint ami az erdeti tema .

Előzmény: HOH0 (3338)
HOH0 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3338
köszönöm válaszod.

nem szaladtam el :)
olvasgattam a régebbi írásokat és sok érdekes dolgot tudtam meg.
aztán olyan 150 hozzászólás után egy kicsit elfáradt a szemem.

szóval nekem csak ez a 2 db füge csemetém van, ami a topikba illik, ezen kívűl csak a szokásos fák: alma, körte, sok dió, egy kipusztulóban lévő sárgabarack, meg 6-8 db amolyan kis vad szilvafa és 2-3 vad ringló az madárringlónak is becézett, ja még egy cseresznye fa, ezt tavaly ültettem szóval még vagy 10 évmire lesz rajta egy vödör cseri, néhány málna, meg a szoksásos virágok nárcisz, tulipán, többnyira a fagyot tűrő fajták.

szóval ezekről a fákról növényekről nagyon nincs mit írnom a sok egzotikus növény mellett.

bár ha nem zavarok akkor kérdeznék a hagyományos katergóriából is.
pl. a vad szilva fák (valószínűleg magról nőttek) szóval ezek apró kis szilvák mármint a multik alma méretű és ízetlen szilváihoz képest, de ennek legalább van zamata.

szóval tavaly meg tavaly előtt is a termésnek kb. 60-70 %-a az érés előtt lehullott félig kéken félig zölden, a maradékot megzabálták a kukacok meg a madarak és kb. 1 tányérnyi ehető szilvát tudtam leszedni az 5 fáról.

szóval hogyan tudnám a kukacokat elüldözni, valamint ezt a lehullást megszüntetni ?
lehet a szárazság az oka ?

a másik amit szeretnék:

gyerekkoromban ahol laktunk ott volt egy kifejezetten kistermetű eperfa, ahogy így vissza emléxek kb. 3 méter magas lehetett a legmagasabb ága, nem azért kicsi mert fiatal volt hanem ez ilyen volt, még a törzse sem a barázdás mint a 10 méteres lila fajtának hanem viszonylag sima és világos színű volt.
ezen olyan kisebb földieper nagyságú fehér színű eper termett, amikor megérett az ágak szinte roskadoztak annyi volt rajta és az olyan édes volt, hogy azóta sem ettem olyan édes gyümölcsöt.

szóval szeretnék egy ilyen fát. tud valaki ilyet ?

visszatérve a fügékhez.
a házam előtt (délre néz) a fügéknek szerintem jó lenne, mert télen a házról visszaverődő napfény a füvön mindig a ház 3 szög alakjában nagyon hamar elolvasztja a havat.
az ablakban kívülről mérve most pl. 0,9 fok van, a földön biztos több, de ott nincs hőmérőm.

bocs, hogy ennyit locsogtam.
Előzmény: ninovarga (3329)
valila Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3337

>A malac nem összetévesztendő a tudással!

 

Szaquaro, csak irigységből  nem azt írtam,

hogy nagyon tudsz!!!:) De azért a "malacban" is

benne volt az elismerés, hidd el  nekem.

Előzmény: szaguaro (3335)
H.J Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3336
szaguaro, Mediterránum
Köszönöm a segítségeteket.
Olyan boldog voltam ,EDDIG.Biztosak vagytok benne? (Örülnék egy kegyes hazugságnak.) Az én fámon nagyon ritkán állnak az ágak.A feltett képen talán jobban látni.Van mellette ,egy,azóta átültetett tuja.Eddig, a mellé ültetett Koreai Jegenyefenyőtől féltem. Borzalmas dolog,ha az eddig dédelgetett fát nekem kell az eutanáziába segíteni!Talán annyiból szerencsés a dolog,hogy közvetlenül a szomszéd kerítése mellett van.A háza,amúgy is árnyékol.A fáim mögött pedig a szomszéd hatalmas (talán nemsokára kivágásra ítélt) meggyfái vannak.
Előzmény: Mediterránum (3319)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3335
A malac nem összetévesztendő a tudással!
Előzmény: valila (3326)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3334
Ahhoz képest nagyon jól teljesített most is, akárcsak tavaly. (Természetesen kivéve a kivételes fagyzugokat, de az magától éretetődik. Bármely országrészben ugyanazt produkálnák az olyan felszíni alakulatok.)
Előzmény: Törölt nick (3332)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3333
Ha esetleg a kézzel odaírt adatok rosszul olvashatók lennének:

Lendva: -11

Csörnyeföld: -7,7

Becsehely: -9,2

Daruvar: -16

Előzmény: ninovarga (3329)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3331
Egészen addig, amíg mi, "laikusok" nem tudjuk felrázni azokat az intézményeket, amelyek eddigi mulasztásaik miatt súlyosan felelősségre vonhatók az elmaradottságunkért és mi nem szervezünk olyan civil mozgalmakat az ismeretek átadására, valamint a társadalom és a gazdaság szereplőinek aktivizálására, amelyek kihúzhatnak bennünket a mocsárból, megértetve mindenkivel, hogy csak és kizárólag magunkra számíthatunk.
Előzmény: Törölt nick (3330)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3329
Kedves HOHO!
Remélem nem szaladsz el (tavaszig), és megnézed (a többiekkel együtt), amit még hozzá szeretnék fűzni, élve az elmúlt éjszaka hőmérsékletei bemutatásának lehetőségével és egy ilyen élő példán keresztül illusztrálni, hogyan is kell értelmezni a gyakorlatban mindazt, amit az inverzió leírásával megpróbáltam világossá tenni.
Az elmúlt éjszaka elég tipikusnak tekinthető a magyarországi kritikus hidegek kialakulása feltételeinek bemutatására. Majdnem mindenhol derült ég, gyenge légmozgás, egyedül a Duna mentén vannak az éjszaka jelentős részében erősen felhős, vagy borult területek, így ott néhány állomás némi pozitív anomáliát mutat az eltérő feltételek miatt. (Baranya és Tolna keleti, Bács-Kiskun nyugati része, északabbra is jellemzően a Duna mentén, vagy akörül)

Jól érzékelhető, hogy a hideg nem válogat égtájak szerint, mivel a megelőző hidegelárasztás az egész medencében egységes.

További megkülönböztető tényezők: a Békés megyei és a Dráva-menti hótakaró (hólepel).

Tudni kell még hozzá, hogy az állomások telepítési helyének meghatározása mindig nélkülözött minden szakmai szempontot. Ezért az ilyen inverziós éjszakán ezek az értékek csak úgy értelmezhetők, ha tudjuk, hogy az illető állomás milyen típusú felszíni alakulaton, milyen viszonylagos magasságban és milyen terepen van.

Kiválasztottam néhány olyan szomszédos pozíciót, ahol a kontrasztok nagyok.

Északkeleten egy dombi és egy völgyi állomás értékei állnak egymás mellett "tűz és vízként".

Bács-Kiskunban a felhőzet által védett bajai állomás adata áll a közelében lévő jóval alacsonyabb érték mellett.

Baranyában a részben felhőtakarónak, részben az állomás kiemelt terepponti fekvésének köszönhetően áll a pogányi hőmérséklet éles kontrasztban a sellyei síkvidéki havas állomás dunántúli abszolút legalacsonyabbjával, a Dunántúl, sőt az ország legdélebbi(!) földrajzi pontjaként. Még érdekesebbé válik, ha hozzátesszük a tőle is délebbre fekvő horvátországi Daruvar -16 fokos minmumát. (Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt a hivatalos mérőállomások közül a szintén horvátországi Eszék produkálta a "dunántúli" térség akkori negatív csúcsát -15-tel.)

A dél-zalai térség két patakparti, út- és vasúti töltés közti fagyzugállomásának adatai mellé tettem a szlovéniai Lendva folyóparti új állomásának adatát és hiteles és szabályosan telepített műszerrel általunk végzett mérések két adatát: az egyik Becsehely községből, ritkán beépített helyről, lakóháztól 50 m távolságból származik, a másik a csörnyeföldi szőlőhegyi területemtől, minden lehetséges hőszennyezéstől nagyon távol.

Talán nem is szükséges további kommentár az értelmezéshez, az inverzióról és az egyéb tényezőkről leírt ismeretek birtokában.
Előzmény: HOH0 (3322)
valila Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3328

Nino, ezek valóban tavaszias, melengető képek,

bár még felénk is csak -15 fokokat mér a hőmérő.

Sebaj, így pár hét alatt letudjuk a telet és hó

végére megérkezik az enyhülés. Február közepén

pedig a tavasz.:)

 
Volt már ennél sokkal keményebb telünk is.

 

 

Előzmény: ninovarga (3325)
jozso48 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3327

Így valóban nehéz lenne bármit mondani rá,de tudod engem minden füge érdekel,

így előre is köszönöm.

Előzmény: H.J (3318)
valila Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3326

>Hát, nagy citromokat ne várj róla, mert ekkora pálhákkal ez biztos hogy narancs!

 

Szaquaro, neked malacod van.:) Megnéztem a narancsleveleket, tényleg olyanok,
mint az én fácskám levelei. És megvan rá a remény, hogy 7, vagy 15 év múlva még

virágozni is fog. Mi ez a pár év, kivárom, ha a sors nem dönt másképp.

 

Köszönöm a segítségedet!!!

Előzmény: szaguaro (3323)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3325
A ma délutáni 0 fok körüli hőmérsékletű "langymelegben" csináltam néhány reménységéletbentartó képet a hegyen s völgyön. Így "üvegen keresztül" nem is tűnik olyan zordnak ez a tél.
ninovarga Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3324
Ha egy hét múlva visszatérne az enyhébb idő és valamelyik szenzációhajhász sajtótermék el akarna ámítani Benneteket, mondjuk valamelyik sztereotípiafavorizált térség nyíló kankalinjaival, akkor helyénkezelés végett megmutatom itt a Muraszemenye faluban ma délután fényképezett primulákat. Ehhez már csak a környék omszos fagyzugállomásainak ma hajnali értékeit kell hozzánézni és mindjárt helyén értékelődik minden.
A második képen egy, ugyanabban az udvarban fotózott "falmelléki" krizantém.
szaguaro Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3323
Hát, nagy citromokat ne várj róla, mert ekkora pálhákkal ez biztos hogy narancs!De ha ekkora igény van citromokra, nekiállok intenziven dugványozni, legalább nem kell egy fél szekér ágat elégetnem az évi metszés után.
Előzmény: valila (3321)
HOH0 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3322
köszönöm mindekettőtöknek a bőséges információkat.
tavasszal megyek fügézni :) addig meg olvasgatom az ajánlott írásokat.

köszi és további minden jót.
Előzmény: jozso48 (3316)
valila Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3321

 

  >Citromot nem érdemes oltani v. szemezni, dugványozz termőről, 3 évesen terem!

 

Szaquaro, már nem is vagyok biztos benne, hogy valóban citromfát

nevelgetek. A levele mintha más lenne, mint az eddig látott citromok képein. Kislevélből indul ki a nagylevél.

 

Dugványoznék én termőről, de ha egyszer olyanom nincs. Na jó, majd veszek
valamelyik kertészetben, mert nem mondok le a saját citrongyról.

Előzmény: szaguaro (3309)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.04 0 0 3320
Így fog kinézni 34 éves korában, ugyhogy még időben keress neki másik helyet. Kicsit hülyék a fényviszonyok, de a máretek látszanak. Ja és ez fel van nyírva!
Előzmény: H.J (3318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!