Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144396

Ne csináld! Jobban jársz a "fenéksikálóssal"... az a likacsos betét csak elméletben működik jól...szőlőmag, almamag és egyéb apró magok simán átmennek rajta, de a cefréből is "átdiffundál" a finomabb, pépesebb rész és ha az ott van közte, akkor az már semmit nem tud mozogni, megszűnik a normális hőátadás a cefre többi részének, túlmelegszik és odaég...

Előzmény: sütöget (144395)
sütöget Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144395

Régóta fontolgatom a következő kérdést:

Jelenleg egy nagykonyhai, szendvicstalpas, rozsdamentes 50-es fazék az üstöm és a biztonság kedvéért egy fenék sikálós keverővel használom.

De mi lenne, ha a keverést elfelejteném és egy ilyen  rozsdamentes kosarat tennék a fazékba a sűrű anyagok felfogására-leégés gátlására, amely a fazék falától 3,5 cm-es távot tart körben és a kosár alsó szegélye a talptól kb 2 cm-t. Így a fazék alját és oldalát csak a lé érné el, és kvázi belső duplafalú üstként működhetne.

Mi a véleményetek?

rézműves1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144394

Van ahol még a fűtőszál is dupla köpenyben van...az Elektrolux villanybojler fűtőszálai, egyenesek és a külső köpenyük nem érintkezik a vízzel. Bele vannak tolva egyenként köpenycsőbe és az van a vízben...nálam is így lesz a kombinált fűtés megoldva (ha végre elkészülök vele), mert a gázos fűtés csak a nagyobb teljesítményt igénylő felfűtésig, vagyis a csorgás megindulásáig fog működni.  Úgy tervezem, ha megcsurran, akkor a gázt elzárom és csak a dupla olaj-talpban lévő 3-db 1Kw-os fűtőszállal melegítem tovább. Reményeim szerint az elektromos  fűtőszálak, már elegendő energiát szolgáltatnak a cefre további csurgatásához, pláne a finomításhoz.

Kettő betét direktbe lesz kötve és a harmadikat szintén egy REX100-assal vezérelnénk a fűtési igény szerint, mert a villanyfűtést azért egy kicsit finomabban is lehet majd szabályozni.

Sajnos csak egy fázisom van, amit tavaly felbővítettünk (az alanyi jogon járó 32A-ra), így talán még a villany bojlert is bírni fogja.

 

annyi változtatás lesz, hogy nálam nem acélköpenyben lesznek a fűtőszálak, mint a bojlerban, hanem ezekben a "befenekelt" rézcsövekben...így talán az olaj sem fog ráégni a fűtő betétre...

Előzmény: iszogat (144393)
iszogat Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144393

Igen, természetesen az nem egy tömegcikk. A fűtőszálak a dupla köpenyben lévő vizet fűtik.

Előzmény: obsitos3 (144384)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144392

Köszönöm:) Így már értem.

Előzmény: rézműves1 (144391)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144391

..."Miért nem elég a thermo ellem, mint a gázzsámolynál? Ha nincs égés az is gyorsan kikapcsol"...

 

Tényleg kikapcsol, de a zsámolynál nem gyújt újra. Te ha észreveszed, hogy elaludt, újragyújthatod.

De egy lakás, vagy ház fűtése nem működhet így...:):)...

 

...ezért terveztem az én üstöm fűtését is hasonlóra...ez is újragyújt, csak itt nem a "kazánvíz" hőfoka, hanem az olajban lévő szonda vezérli, egy elektronikán keresztül, ...ezt azért szeretném így, mert sajnos bebizonyosodott, hogy az olaj hőfokát, egy erős nagy égővel, nagyon túl lehet lőni...(meg hát fő a biztonság!!!)...

 

 

 

 

 

ezt a SIT-es "konfigurációt" is lehet újragyújtatni, csak egy REX100-as vezérlés kell hozzá...

Előzmény: Jocó0423 (144388)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144390

Gondolj csak bele...ezek az égők leginkább, viszonylag egyszerű kazánokban működnek. Az új modern elektronikával ellátott kazánokban már nincsen őrláng. Piezzo-val gyújtanak, vagy elektromosan.

De ezekben a régebbi kazánokban úgy megy a vezérlés, hogy télen beállítod a hőfokot és amikor az égő felfűtötte a vizet arra a hőfokra, a kombinált szelepben (SIT-Nova, Honeywell) lévő 230V-os gázszelep, elzárja a gáz.

Ilyenkor leáll az égő, de az őrláng tovább ég, mert ha a hőfokszabályzó, vízben lévő szondája azt érzékeli, hogy lejjebb ment a beállított vízhőfok, akkor újragyújtja a főégőt. De ezt csak akkor tudja megtenni, ha a termoelem nyitva tartja a másodlagos gázszelepet. Ez a főszeleptől független. Ha az őrláng netán elalszik, akkor a termoelemmel vezérelt szelep is lezár és hiába nyílik ki az elektromágneses fő gázszelep (ha csökken a vízhőfok), nincs gázömlés, mert olyankor nem tud újragyúlni.

Ezért van ez a kettős biztonság.

Előzmény: Jocó0423 (144388)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144389

..."Csavarom is van, csövem is, de huztam meg az anyát és a cső nem szorult bele"...

 

Megvolt az a kis domború sárgaréz gyűrű, amit a szorítócsavar után kell, a csőre tenni és együtt bedugni abba a menetes hüvelybe? Az egy "roppantógyűrű"-nek nevezett okosság, ami a meghúzáskor rászorul az alucsőre és ha legközelebb bontod a csatlakozást, nem is jön le róla. A domború része pedig meghúzáskor beleszorul a fogadó csavar kúpos részébe...a csövet itt nem kell permezni.

Előzmény: kri87 (144387)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144388

Gyönyörűen leírtad a dolgokat de bennem motoszkál egy kérdés.

Lehet, hogy hülyeséget kérdezek de miért kell őrláng?

Miért nem elég a thermo ellem, mint a gázzsámolynál? Ha nincs égés az is gyorsan kikapcsol.

Előzmény: rézműves1 (144382)
kri87 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144387

Köszönöm a válaszod!

Magát az elvet azt értem, de remélem mindenki más tanul belőle. Végül veszek én is egy ilyen égőt, aztán azt kell felfabrikálni az égőhöz közel.

Csavarom is van, csövem is, de huztam meg az anyát és a cső nem szorult bele. Bár nagyon erőltetni nem mertem. És hozzá való minden. Csak azért kérdeztem, hogy esetleg a csövet meg kell e peremezni, vagy valami.

Előzmény: rézműves1 (144382)
endrepp Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144386

Elég problémás dolog lenne direkt a cefrét fűteni betéttel, egységnyi fűtőfelületre olyan magas fűtőteljesítmény jut, hogy gyanítom azonnal odaég intenzív keverés mellett is.

Előzmény: obsitos3 (144384)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144385

Rendszerint 2-3 felfűtés után a külső festék nagy része elég. Drótkefével leseperni, és lehet bekenni kályhaezüsttel. De többnyire inkább a főzési szezon végeztével érdemes. Belül fölösleges, úgyis olyan nagy a hő, hogy azonnal leég. A tűztér belseje amúgy is védettebb, mint a külső felület. 

Előzmény: iszogat (144373)
obsitos3 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144384

Az kb 8-900 Ft,ugyanez gázzal kb 4 m3,durván 600 Ft(nem PB).A kicsit magasabb költség még vállalható a kézzel fogható előnyök miatt,amennyiben rendelkezésre áll a 3x25 A teljesítmény,ami,valljuk be,nem mindenhol lehetséges.Egyébként ez közvetlen vagy közvetett fűtés?Vagyis a cefrét fűti a betétekkel,vagy olajat,vizet?

Előzmény: iszogat (144381)
sogi01 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144383

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (144348)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144382

A Sit-Nova+Csőégő "kombó", az egy érdekes, de nagyon jól sikerült párosítás volt, mert végül is három különböző fajtájú szerkezetből állt össze...külön beszerzés volt a csőégőpár, amin a fúvókákat kellett "szűkíteni", (mert eredetileg földgázos volt), azután a tartóját átalakítani és arra raktam azt a kis lemeztartót, ami szintén valamilyen kazánból jött, végül a Sit-Nova kombinált szelep...

Mivel eddig nem együtt "dolgoztak", mindent az új "üstmelegítő" funkciónak megfelelően kellett átalakítani.

A lényeg itt neked, az a kis lemezke, amin a három fontos dolog van. Ezt a lemezkét ott szereztem használtan, ahol a szelepet is vettem. Talán pont egy SIT-es szelephez volt, de lehet ilyet kapni külön is, amibe csak be kell rakni azt a 3-"dolgot".

A típusa tök mindegy, csak legyen az égő közelében.

 

...A 3-dologból az egyikhez az alucsövön megy a gáz az őrlánghoz... a középső a szikráztató elektródája, a rézcsöves pedig a termoelem, ami a szelepben elzárja a gázt, ha elalszik az őrláng.

Ez szinte minden kazánban hasonlóan van megoldva és fontos a biztonság miatt. Pont ezért, mindig így együtt vannak a főégő lángja közelében elhelyezve, hogy az őrláng be tudja gyújtani a főégőt.

És most jön a leglényegesebb...mi van a cső végén?...Itt a fotón jól látszik az a kis kanál alakú hajlított lemezke, ami segít az őrláng pici fúvókájából kiáramló gázt, egy kicsit a szikráztató elektródája és a lángot a termoelem felé terelni és arra ugrik át a szikra is...így gyújtja be az őrlángot. Ezek az őrlángos lemezkék többfajták is lehetnek.

 

Mivel eredetileg mindegyik cucc máshol volt, nekem az egészet egy helyre kellet összehozni...ez a szikra kábelnél és termoelem lágy rézcsövénél nem volt nagy kihívás, de azt a rideg 6-os alucsövet, a megfelelő rádiuszokkal a csatlakozóba behajtogatni milliméter pontosan, na az nem volt a semmi...DD...

A csövet abba a csatlakozóba csak simán be kell dugni (koppanásig), mert ahhoz van sárgarézből, pont arra a 6-os csőre való kis "roppantó-gyűrű", amit az előzőleg a csőre húzott spéci anyával, készre szorítasz.

 

Ezt csak azért írtam így le, mert többen is érdeklődtek már az ilyen összeépítés felől.

Tulajdonképpen össze lehet "házasítani" ezeket a dolgokat, különféle típusokból is, mert fő a biztonság...

 

 

Előzmény: kri87 (144365)
iszogat Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144381

80 l

Előzmény: obsitos3 (144378)
kupeci Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144380

Mivel ott óriási a hőveszteség, én inkább leszigetelném. Bár a kibicnek könnyű!:)

Előzmény: kupeci (144379)
kupeci Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144379

Ha egy tűztér "fémtisztára" ég ,...hát oda rózsavíz a kályhaezüst!

Előzmény: iszogat (144373)
obsitos3 Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144378

Mekkora adagról van szó?Ezt azért kéne tudni,ha már számolunk.

Előzmény: iszogat (144374)
pacsepa Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144377

jaja, lemaradt a hö

Előzmény: öreg_néne_b (144376)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144376

kWh

Előzmény: pacsepa (144375)
pacsepa Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144375

40-45 Ft/kW

Előzmény: iszogat (144374)
iszogat Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144374

Nos, egy barátomnak pont ilyen elektromos főzője van, 12 KW fűtőteljesítménnyel. A felfűtési szakaszban 45 percet megy 12 KW-al, aztán a középpárlat szedése nagyjából 2 óra hossza, 6 kW-al, most hirtelen nem tudom a KW árakat, de könnyű kiszámolni egy főzés költségét.

 

Előzmény: rézműves1 (144362)
iszogat Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144373

Köszi a segítséget!

 

Azt a kályhaezüstöt mikor is érdemes rákenni? Az első erősebb tüzelés után, vagy ha fémtisztára ég a tűztér?

Előzmény: kopasz szuzukis (144361)
endrepp Creative Commons License 2017.12.10 0 1 144372

Az igénytelenség lehetőségei is határtalanok.

Előzmény: Green Corner (144371)
Green Corner Creative Commons License 2017.12.10 0 1 144371
Előzmény: endrepp (144370)
endrepp Creative Commons License 2017.12.10 0 1 144370

A sörösdoboz rettenetesen hangzik, műanyag bevonatú alumínium, ebben sütni tűzben...csak viccből elméletben.

 

Előzmény: beetee (144368)
KGPista Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144369

A Kőbányaiban még nem csalódtam. :)

Előzmény: beetee (144368)
beetee Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144368

Ha már gasztromókuskodunk...

Van erre rendes cucc is, úgy hívják sütődiszkosz.

A sörösdoboz ugyan jól hangzik, de mit tudni mi jön át belőle a kajába... nem erre tervezték. Pláne az újakat. Biztos nem hőálló a belső bevonata.

Előzmény: KGPista (144367)
KGPista Creative Commons License 2017.12.10 0 0 144367

Ez egy komoly önfeláldozást igénylő munka. Akinek nincs hozzá lelkiereje annak hozzá sem szabad fogni. 

Ehhez meg kell inni minimum 1 sört. Az ajánlott mennyiség 4 doboz. 

Én úgy szoktam csinálni, hogy miután kedélyesen elfogyasztottam a söröm egy kombinátfogóval letépem a tetejét. 

Ezek után rakok bele házi füstölt szalonnát, krumplit, kolbászt és hagymát. Ízlés szerint sózom. 

Miután ezzel megvagyok a kombinátfogóval összenyomom a száját. Úgy rendesen, hogy a zsír ne nagyon folyjon ki. 

Berakom a pálinkafőzőm tűzterébe egy viszonylag csendesebb helyre. Bezárom az ajtót és hagyom sülni. Gyakran meg kell fordítani a dobozt, mert a tűztérben hamar odakaphat ha nem forgatom. 

Nem tudok időt mondani, hogy mikor készül el. Ez függ az adott hőmérséklettől is. Amúgy hamar megvan. Vakon szedem ki mert nincs röntgen szemem. 

Ha kiszedtem hagyom egy picit hűlni. Utána egy rossz késsel hosszába kettévágom a dobozt és a tartalmát kiöntöm egy tányérba. 

Innentől kezdve fogyasztásra kész. 

Ha szereted a borsot akkor lehet borsozni is. Sőt! Csak a képzelet meg a sörös doboz űrtartalma szab határt a lehetőségek tárházának.

Ezt szalonnasütőben is elvégezheted. Ott egy picivel hosszabb idő míg elkészül. 

Szerintem finom !

Előzmény: obsitos3 (144363)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!