Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3394
Öreganyám is meg szokta kérdezni, hány fok lesz holnap!
Mondom 25!
Erre kérdi, napon vagy árnyékban!
Mondom árnyékolt mérővel mérve!
De Őt az nem érdekli mi van árnyékban, Ő a napon kapál a kertbe, ott hány fok lesz!
Mondom napon 45 lesz! :))
Az árnyékolás nappal azért fontos, mert pl. ha napon lenne mérve árnyékolás nélkül, akkor egy napos januári napon, amikor egész nap fagy, a napra kitett mérő +15 fokot is tud mérni, akkor mókás lenne az időjárás jelentésben, hogy januárban +15 fokot várnak, miközben fagyott a talaj!
Az én Drága Mamám ezt nem értette elsőre, most már kezdi érteni :))

Éjszaka, pl., ha láttad Mediterránum takarási módját, hogy egy db nylon volt a pálmák felett, megvédi a fagytól kisugárzásos éjszakákon, amikor áll a légoszlop!
Sőt, emléxem Nino mesélte, hogy egyik éven olyan -3-5 fokos fagy után járt Lentibe a buszmegállomáson, ahol egy "betonládába" (jobb szót nem találok rá) voltak virágok ültetve, és az egyik "betonláda" egyik vége belógott a buszmegálló teteje alá, míg a másik fele kint volt a szabad ég alatt!
Gondolom kitalálod, a szabad ég alatti fele elfagyott, a buszmeg teteje által védett belső fele meg épségben megmaradt!
Ha egy mérőházikóba mérsz, vagy bármilyen árnyékolást alkalmazol a mérődön, ugyanazt éred el vele, hogy a házikóban valamelyest enyhébbet mérsz, mint ha kint lenne az érzékelő a szabad ég alatt!
Sőt!
Ha az árnyékoló alját eltávolítod, és csak a teteje marad meg, akkor is már kicsivel hidegebbet mérsz, mintha rajta maradna az árnyékoló alja!
Ugyanezt teszi a felhőzet is, megakadályozza a kisugárzást!
Amiért ez fontos, hogy egységesíteni lehessen a mérési körülményeket!

Az is igaz, ha ültetsz egy fügét a békéscsabai mérő mellé, és amikor mondjuk a békéscsabai állomás -13 fokot mér, akkor a füge valójában mondjuk -15 fokot kap!
De mi ezekhez a mért értékekhez vagyunk belőve!
Ezekre további példa, hogy pl. a radiációs minimumot (talaj felett 5 cm-re) kétféle módon mérik!
Egyik a higanyos, ami a szabad ég alatt mér, első kép!
A másik a tányéros árnyékolóval mért, második kép (jobb oldalt az a 3 tányér egymáson a talaj felett közvetlenül)!
A kettő között 3-5 fokos differenciákat mérnek!
A hidegebbet a higanyos, a melegebbet a tányéros méri, a fentebb leirt okok miatt!

Persze, ha Te a takarás alatti T-t akarod mérni, akkor nyilván ott kell mérned, mint ahogy a szobában is most +22 fok van, és totál nem érdekel ittbent, hogy kint -4,6 fok van! :))

Előzmény: kurdilaci (3390)
vica46 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3393

Szia Ragusa

 

Csepelen lakom, igaza van Ninónak ,már a nagy fagyok előtt nyilt ki ,de még hétfőn vigan volt ,igaz hogy tőle két méterre van egy kicsi tó, ami csak kb háromnegyed részt van befagyva a sarkában van egy kis melegiő körülötte egy tányérnyi helyen nincs befagyva

 

  Vica

Előzmény: ragusa. (3386)
kurdilaci Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3392
Még egy kérdésem lenne,amit az előző hozzászólásból kifelejtettem.Én mindennap úton vagyok,s az autó kijelzőjén figyelem a hőmérsékleti értékek alakulását.Viszont fogalmam sincs,hogy hol van az érzékelője,illetve ,hogy mennyire pontos.Bár nem hiszem,hogy durva eltérés lenne,mert a rádió által időnként bemondott békéscsabai hőmérséklethez nagyjából passzol,csupán településen kívül,a nyílt terepen mutat 1-2 fokkal kevesebbet,ami reális lehet.Van otthon ablakhőmérőm is kültéri,de ez érthető okokból felfelé csal.
Előzmény: Floo2 (3381)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3391
A 3025. hsz-ban megnézheted.
Előzmény: ninovarga (3389)
kurdilaci Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3390
Érdekes dolog ez az árnyékolás.Biztosan igazad van,hogy szakmai szempontból,s az adatok összehasonlíthatóságának érdekében szükség van az árnyékolásra,csak azt nem értem,hogy miért.Azt értem,hogy ha a hőmérőt közvetlen napsugárzás éri,akkor irreálisan magas értéket fog mutatni,magasabbat,mint a körülötte levő levegő hőmérséklete.De a hidegnél is így van?Jobban le tud hűlni a hőmérő,mint a környezete?Ezt jó lenne,ha kissé részletesebben elmagyaráznád.A másik dolog a hőmérő elhelyezése.Tudom,hogy vannak szabályok(két méteres magasság,zavaró körülmények kizárása),de én pont arra vagyok kíváncsi,hogy egy adott fagyérzékeny növényem közelében mennyire hült le a levegő.Ha tehát a betakart pálmám levélkoronájába egy minimax hőmérőt akasztok(ezt tettem),akkor az mégiscsak a tényleges hőmérsékletet fogja mutatni,amit a pálmának el kellett viselni,s ilyen szempontból mellékes,hogy a szabályos helyen mért érték ettől akár több fokkal is eltér.
Előzmény: Floo2 (3381)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3389
A téli jázmin nyilvánvalóan nem a folyamatosan fagyos időben bimbózott így ki. Ilyen volt a lehűlés előtt is, csak nem vetted észre.
Karácsony előtt Zsolti (Szaguaro) betette egy teljesen kinyílt virágú téli jázmin képét.
Előzmény: ragusa. (3386)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3388
Én is nagyon alacsonynak találom a -8-at napközben. Legföljebb -6-ot föltételeznék, lévén, hogy, amint helyesen mondtad, a nappali hőmérsékletek jóval egységesebbek, mint az éjszakaiak. Ezért lehetnek mérvadóak az össze-vissza telepített omsz állomások NAPPALI értékei is (sokkal inkább, mint az időkép kesze-kusza amatőr mérései). Az omsz állomások éjszakai hőmérsékletei is hasznosíthatók, ha az ember, a fekvésének ismeretében, megfelelő korrekcióval értelmezi térségi szempontból.
Amennyiben valóban lefelé csal Ragusa hőmérője, az eddig mért állítólagos -13 országos összehasonlításban sem túl kedvezőtlen hőmérséklet, ugyanis a valóságban csak -11. Ilyen érték már az ország legnagyobb részén előfordult.
Egyelőre pánikra semmi ok!
Előzmény: Törölt nick (3387)
ragusa. Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3386
szia Vica , es hol  laksz ? nalunk csak bimbosak maradtak,,, mi egy elegge faygzugos helyen lakunk , itt mindig 3-4 fokkal hidegebb van ,, mint par km-rel odebb .
Előzmény: vica46 (3382)
ragusa. Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3385

Extreme ! Nem viccelek, tenyleg tegnap is mais -8 fok volt nappal is . Meg is jegyeztuk a ferjemmel hogy nagyon hideg van. Amig a fotot csinaltam bele is utott a hideg az ujjaimba .TENYLEG !

 Azert csak vedem a fugemet a falmellettit )))affenebe mar csak azert is mert 1200- ert vettem )))))enhuje akkor meg ettol is tudatlanabb voltam)))

 Ott a falnal van egy viragracs elotte a fuge ,,,, a gyokereihez ill az aljahoz )))hozzatamasztottam  meg a fagyok elott , 3  nagy zsak fakeregdaralekot. Most  ILL. MA    ráakasztottam egy vastag pledet  a viragracsra . ENNYI.... esetleg holnap megegy pledet teszek ra ))))))))))))

 Hat a káki az bizony be van bugyolalva  rendesen. Nagyon rendesen ...)))

 a  kivi is , vagyis abbol egy fiu egy lany  a masik lanyt felaldozom   a fagyteszt  erdekeben , mert ha nem igy tennek sosem tudnam meg mennyire fagyallo )))))

 na jol van 00000000 ez itt egy nagy sohajtas ...(((((majd tavasszal minden kiderul ha en is kibirom az előre jelzett penteki es szombati fagyot ...

Előzmény: Törölt nick (3383)
Oyabun Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3384
Szia. Bocs, de hol vettél a neten ilyet használtan?
Én is szeretnék USB vagy soros porton keresztül csatolható mereorológiai állomást, de még sehol nem láttam használtan.
Köszönöm
Oya
Előzmény: sbubu (3379)
vica46 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3382

SZia   nálunk is van egy japánbirs bokron két három kis kinyilt rózsaszin  virág .

Előzmény: ragusa. (3380)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3381
Béla és Tibor, illetve akit még érdekel!

Ha már belemélyedtünk, és mivel olyan növényekkel foglalkozik a topic, amik a hőmérséklet nagyon-nagyon pontos detektálását igénylik akár egy leendő ültetési terület kiválasztásakor, illetve a kiültetésük után is, ezért fontos, hogy pontosan és jól mérjünk!

Két dolgot kell tudni az éjszakai hőmérsékletek mérésénél:

1. 2 méteren legyen az érzékelő, távol minden faltól, növénytől, betontól, aszfalttól! Van ahol ezt nem vagy nagyon körülményes megvalósítani, ezért nyilván van ahol lesz a közelben növény vagy épp beton, de törekedni kell arra, hogy lehetőleg távol legyen minden zavaró körülménytől!
2. Ha egy érzékelőt kiteszünk a szabad ég alá, árnyékoló nélkül, akkor több fokkal alá fog mérni derült szélcsendes éjszakákon, ugyanis lényegében az történik, mint amikor egy fagyérzékeny növényt betakarunk, csak forditva! A betakarással a kisugárzást tudjuk csökkenteni, ha nem "takarjuk be" az érzékelőt, akkor jobban ki van téve a kisugárzásnak, ezáltal hidegebbet fog mérni! Ezért egységesítette a szakma az árnyékolást!

Magyarán kell árnyékoló!
Ebben tudok segíteni, akit érdekel, írjon e-mailt: flo1kukacfreemailponthu
ragusa. Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3380
EXTREME !! NEZZED!!!! mit fedeztem fel a hideg fagyos kertemben))) Nappal is csak -8  ejjel -13   fokban ))))) ez egy aranylag vedett nyugati kamra falanal van,, de a napot egy nagy suru fenyő takarja el tole.Delben kap csak egy kis sanda napot )))
Előzmény: Törölt nick (3376)
sbubu Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3379

Régebben igen pontos, higanyos max-min hőmérőket lehetett kapni(nem túl olcsón). De sajna manapság amit a nagyáruházakbam árulnak max-min az elég vacak, sok hibás közte már a boltban is. Szerintem ilyet nem érdemes venni.

Inkább valami digitálisat érdemes venni, ami rádiós átvitelű(nem kell vezeték a kültérihez) és így bentről kényelmesen le tudod olvasni a max-min értéket is, 3-4e-től kezdődnek.

Ha esetleg a szélhűtés, harmatpont , csapadék is érdekel pluszban akkor egy kicsit drágábbat érdemes venni. Én egy ilyet vettem használtan a neten 17e-ért :

http://shop.idokep.hu/?mod=product&id=WS2350

Előzmény: Mediterránum (3378)
Mediterránum Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3378

 

 

Szeretném megkérdezni milyen tipusu külső hőméröt érdemes vásárolni és milyet?

Az enyém 10 éves hagyományos lehet már nem is jól mér. milyen szaküzletekben

érdemes vásárolni Zalaegerszegen?

Állítólag hétvégére jönnek a -15, -17 fokos reggelek!

Béla1007 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3377

Extrem EE !!

Köszi a tanácsot megnézem az obiban van-e ilyen mérő!!

Üdv

Béla

Béla1007 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3375

Szia Extrem!!

Akkor lássuk csak !!

Dunaújváros valóban melegebb még érzetre is. Van egy észlelő a metnet/megfigyelések részben egy Dunaújváros-kertvárosi lakos irogat hőfokokat de az még város a javából a kertváros is körülépült sok panellal meg erdővel.

Baracson lakom ami a várostól 7 km -re van.

Mérők obis ócsó mérő 1 °beostással + 3 db gazadboltos mérő 2° beosztással tudom hogy nem pontos de szerintem nekem a kutyéknak meg még a növényeknek is mind1 hogy egy-két tized ide vagy oda.Nem gondolnám hogy akkor fagy el ha egy tizeddel hidegebb van vagy kettővel de ez csak ez én gondolatom.

Dél-délnyugat-----Észak-északkelet hossztengellyel van a telek, lejtős a ház az alján van olyan 8-10m a difi 100m hosszan a telken.

Az egyik mérő a teraszon van az a leghidegebb a másik az ablakban elötte balkonláda ott csak -1°C volt a Floo2 írta is hogy oda kell a fügét tenni. A második a melléképületem elött van de az épület védi így ott csak -4°C;-6°C volt eddig és 2 db van bent a fütetlen melléképületben ott 0; -2°C volt.

Most gondoltam hogy ki kéne tenni a teljesen nyitott kertbe is egy mérőt.

Ja ha valaki tudja légyszi: Mik a szabványos mérő álomás (fehér doboz fehér oszlopn) Méretei. Összedobok 1-et és teszem ki a kertbe !!

Köszi

Béla

Béla1007 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3373

Sziasztok !!

Most akkor lesz a 7 végén -20°C?? mert a metneten azt igérik !!!

Dunaújváros és környéke nem egy nagyon fagyos hely az országon belül , ugye jól gondolom ??? Ebben a télben eddig -8°C volt a leghidegebb amit én láttam az én házamnál.

Üdv

Béla

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.07 0 0 3372
Valami technikai gubanc lehetett,azért nem tudtam kapcsiból válaszolni.Ma sikerült/legalább is remélem/.Köszönöm.
Előzmény: valila (3371)
valila Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3371

Atifoci, nem működik a freemail címed?

 

Elküldtem a Balogh kertészet barack és szilva

kínálatát, de nem válaszoltál. Ha kiválasztod,

hogy mit szeretnél, megérdeklődöm az árakat.

Előzmény: Törölt nick (3355)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3370
Lovásziban Miklós bácsi hajszálpontosan a Te értékeidet mérte, mindennap, szinte tizedpontossággal. Az ő fagylefolyási pozíciója kb. a Tiednek felel meg, azt mondta, az alsó falurészben -10 volt az abszolút minimum, kerekítve ugyanennyit mértem én Letenyén, az omsz fagyzugállomásaink is egységesen hozták a maguk -13-át, a hegy -7,7, tehát az egész dél-zalai térség általunk ellenőrzött pontjai egymáshoz képest a legnagyobb szabályosságot mutatták. Egyikből a másikat teljes pontossággal meg lehetett volna becsülni.
Előzmény: Floo2 (3368)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3369
Pedig most a -18-at is kibírná a füge, mert a jelenlegi helyzetben az eddigi hideg fagyos szeles száraz 2,5 hétben a füge is totál dehidratálva-hibernálva van!
H a 3 héttel ezelőtti enyhe, esős időre jött volna rá pár nap múlva a hideg, akkor a -12-13 is kinyírbálta volna őket!
Előzmény: ninovarga (3365)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3368
Teljesen igazad van!
Ami a mostani napok méréseihez hozzátartozik, az, hogy ezeken a napokon van ahol beáll a köd, odébb 5 km-el nincs köd, arrébb 2-vel van kis felhő, odébb 10-el több felhő, máshol meg hajnali 2-kor felhősődik be, a sokadiknál hajnali 4-kor derül ki, a szél sem teljesen egységes, ezért igazad van, ezek az éjszakák eléggé szeszélyesen alakítják a mérhető értékeket, igy ezekből nem lehet kiindulni!
A méréseket meg, akárki akármit ír vagy mond, lehet időképes metnetes, nem hiszem el, senkinek, csak ha lefotózza a mérőjét és mellé állit egy colostokot hogy 2 méteren árnyékolt mérő stb.stb :)))
Én pl. hitelesen mérek árnyékolt mérővel, és mind a két most elmúlt nagyon hideg éjszakán -9,2 fokot mértem!
Közben Kanizsa -13-at és -11-et!
Ma reggel Kanizsa -10, én -7,1!
Kanizsa és az én udvarom alsó vége között minden derült éjszakán az a 3 fok a differencia, ritkán több, ritkán kevesebb!
Egyébként inverziológiára és adott pontok közti különbség lemérésére legjobb időszak szerintem a tavasz!
Előzmény: Törölt nick (3366)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3365
A növények sorsától eltekintve (ha már vannak olyanok, akiket azok sorsa "hidegen" hagy) is hatalmas kéjt okozhat egy ilyen kutya hideg, elég a gázellátási válság tükrében szemlélni...
Ezek komplett őrültek, erre nem lehet mást mondani.
El tudom képzelni, hogy az atomháború kirobbanásában is reménykednek.
Előzmény: Törölt nick (3363)
valila Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3361

Freddy, van goji bogyó csemetéd? Ha nincs, azzal tudnám

viszonozni a citromfácskát, amit örömmel elfogadok.


A jövő hét valamelyik napján elmennék érte, majd a pontos

időpontot még egyeztetjük. A csicsóka ráér.

 

 

Előzmény: Freddy56 (3354)
H.J Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3360
Köszönöm neked is a felvilágosítást Alszom rá néhány napot.Aztán döntök a jövőjéről. Ha tényleg nagyon széles lesz,akkor,bárhogy is fáj. inkább még most vágom ki.
Előzmény: sbubu (3358)
sbubu Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3359

Sziasztok !

 

Korábban volt szó az oltott jujubáról és az alanyáról. Nekem az egyik oltványom nemes része lepusztult és az alany sarjadzik szakadatlanul. Ez azaz apró bőröd alá beletörős tüskéjű és kb dupla borsó méretű termésű. Az íze engem a galagonyára emlékeztet. Aszalódás előtt is elég száraz.

 

sbubu Creative Commons License 2009.01.06 0 0 3358

Szia H.J. !

 

Én is azt mondom, hogy atlasz cédrus és ha kékes színű akkor glauca változata.

De ne szomorodj el, mert szerintem ha más megoldás nincs akkor te is felnyírthatod alulról és alá ültethetsz árnyék kedvelőket, mint pl az aucuba és az összhatás nagyon szép is lehet. Fiatalon viszonylag ritkák az ágai, idősebb koráben sem lesznek olyan sűrűek,  mint egy ezüstfenyő. Viszont 20-30m magas lesz és 10-15 széles a koronája. A szomszédot kell meggyőzni, hogy ez neki is jó, az évek során a ház felől fel lehet nyrni annyira, hogy a házat ne érje.

Ezt 1999-ben ültettem (kb 1m-es volt)mikor a legnagyobb fiam született :

 

 

 

Pl.: az aucuba egy nagyon szép növény(fagyban ugyan lógnak a levelei, de a fagy elmúltával szépen állnak). Én e fölött az ezüstfenyőket nyírom évről-évre kissé feljebb és a szomszéd igényei szerint :

 

Előzmény: H.J (3336)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3357
Gellénházán valószínűtlennek tűnik a -12. Az egerszegi állomás kerekített adata is csak -10 volt tegnap.
Előzmény: szaguaro (3353)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.05 0 0 3356
2 méter magasságban "csak" -9,8 lett volna, ezt én tanúsíthatom. A Te magasságodban, síkvidéki viszonyok között, kevéssel a patak szintje fölött. A téglagyárnál már csak -8,5 körül és így tovább...
Jelenleg Floonál -5,5, miközben az állomásaink -8 -9-et mérnek fagyzugban.
Az ég minden éjszaka totálisan felhőmentes.
Előzmény: szaguaro (3353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!