Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.13 0 0 144439

A pálinka nem romlik meg, legfeljebb veszít az ízéből, illatából.

Előzmény: dalma53 (144438)
dalma53 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 144438

Csak most találtam rátok! Hello.

Szeretném kérdezni, hogy egy lezárt üvegben 6-8 éve tárolt pálinkánál, hogy lehet megállapítani, hogy jó-e az még?

Tudom, kóstolással, de mit kell éreznem ha már romlott? (nem szeretem)

sogi01 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 144437

                                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (144426)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144436

Isten nyugosztalja. :-(

Előzmény: Figyelget (144433)
Amphenol Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144435

Ha jól emlékszem talán NO-KUBU volt a példa , de nekem apróbb lyukakkal készült

( legalább is a képek alapján ) . 

 

KB 9-10 éve ?

 

Most kicsit visszaolvastam a fórumon .... te jó ég ... mennyi régi ismerős név ....

milyen sok okos dolgot leírtak ....

 

 

Előzmény: Figyelget (144433)
foxrudi Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144434

Érdekes ez a téma!!

  Én meg 2 tányérral finomítok,már lassan 70 körül váltok. :-)

 

Előzmény: rézműves1 (144419)
Figyelget Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144433
Előzmény: Amphenol (144427)
endrepp Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144432

Köszi. :)

Akkor kijelenthető, hogy a keverőshöz képest visszalépés, ui. aki a témát felvetette jelenleg keverővel rendelkezik.

Előzmény: Amphenol (144431)
Amphenol Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144431

Konkrétan nem tudom ...

Híg cefrénél ( pl szilva ) ahol a kosárban alig marad anyag (héj ..pár szem magozón átment mag )  ott mindegy .

 

Pépesnél biztosan , de azt meg nem főztem szűrő nélkül .

 

Illetve igen , de ott meg jóval több vizet kell hozzáönteni , hogy ne égjen le ...

 

Biztos , hogy a cefrében is több szesz marad mint a keverősnél .  Viszont  egyszerűbb  megoldani , mint a keverőt .

 

A leégésnél mindenképpen jobb  :-)

 

Előzmény: endrepp (144429)
kupeci Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144430

Gondoltam én:)

 

 

 

Előzmény: schlumberger (144425)
endrepp Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144429

Főzési idő nem nő meg?

Előzmény: Amphenol (144428)
Amphenol Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144428

Bocs a lényeg kimaradt : az alja lábakon álljon és az NE legyen perforált .... !

 

Előzmény: Amphenol (144427)
Amphenol Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144427

Jó pár éve már téma volt a fórummon a belső kosár . 

 

Saját tapasztalat :  2-3 mm -es lyukméretű lemezig tökéletes .  Kettő is volt ( van ) nekem . Az 5 mm-es perforációval ellátott az pépes cefréhez nem jó ( alma , körte , birs ) . A 3 mm-es viszont tökéletes .  

 

Hátrány , hogy a sűrű cefréknél nem folyik ki elég lé a lyukakon . Emiatt a hézagot ( legalább 20 mm ) az edény faláig vizzel kell felönteni , egyszerre kevesebb anyagot lehet feltenni főzni .... viszont én nem is vagyok mennyiségi versenyző ... 

 

Régebbi hozzászólásaimnál van kép is , jó rég óta használom , de nem az én találmányom . Innen a fórumról vettem az ötletet a "nagy" öregektől ....

 

Még az "üldöztetés" idejéből ...  :-)

Előzmény: sütöget (144395)
sogi01 Creative Commons License 2017.12.12 0 0 144426

                                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (144383)
schlumberger Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144425

Hehe, itt vagyok én :-)

Előzmény: kupeci (144423)
kupeci Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144424

Na ha kijöttem a spájzból, béhajtom a tyúkokat.)

kupeci Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144423

Amúgy meg mind két hsz érthető!......csak Schluberger ne jöjjön:)

Előzmény: In Lak'ech (144420)
kupeci Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144422

Valahogy meg kellett előznöm Endreppet!:)

Előzmény: In Lak'ech (144420)
endrepp Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144421

Én meg adok neked egy pontot: . :))

Előzmény: In Lak'ech (144420)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144420

Kupeci uram, a tiédből is hiányzik három. :-)))) Én meg téged figyellek :-)))

Előzmény: kupeci (144414)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144419

Valóban, ezek mind összefüggenek, de a felfűtés végére, még forróvizet sem engedek a tányérra, nemhogy hideget. Sőt finomításkor, még vizet sem teszek rá, mert így is elég nagy a deflegmáció...

Előzmény: endrepp (144415)
kupeci Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144418

....én csak jeleztem hogy figyellek:)

Előzmény: endrepp (144417)
endrepp Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144417

Köszi. :) Ne legyen leltárhiány:

,,

Előzmény: kupeci (144414)
kupeci Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144416

adapszurdum=ad abszurdum ....még mielőtt valaki kijavít:)

Előzmény: kupeci (144413)
endrepp Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144415

Ha pl. a pistorius tányérodba hideg vizet engedsz a felfűtés végén, akkor ugyanúgy csepegést és magas koncentrálást hozol létre, mintha a fűtést vennéd vissza, mindkettővel a deflegmációt emeled a maximumra.

Csak arra akartam utalni, hogy nem sokat mond mennyi a fűtőteljesítmény pl. 70l-hez, anélkül hogy ne tudnád mekkora lehűlő réz felültek, milyen feltétek vannak az üst felett, egyáltalán milyen a főző, hőszigetelés van-e, rengeteget számít.

Előzmény: rézműves1 (144411)
kupeci Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144414

Egészen pontosan kettő:)

Előzmény: In Lak'ech (144412)
kupeci Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144413

Gondolom arról van szó hogy a keletkezett kondenzációt a vizes hűtés ami ugye lehet akár spirál akár más is még a sisakon belől visszakondenzálja az üstbe.Adapszurdum az egészet, vagy csak ippen hogy csepeg!:)

Előzmény: rézműves1 (144411)
In Lak'ech Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144412

Érthető az, csak pár vesszővel kell kiegészíteni a mondatot.

Előzmény: rézműves1 (144411)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144411

..."ha beindítom a vizes hűtést maximumon lehet a fűtés csepegést tudok csinálni"...

 

Biztosan fáradt vagyok már, de kifejtenéd ezt? ...nem igazán vágom, hogy miként érted...:):)...

Előzmény: endrepp (144410)
endrepp Creative Commons License 2017.12.11 0 0 144410

Az is kérdéses mi van az üst fölött, beteszel oda egy tányért, máris elviszi a lent bevezetett hőt. 1zsákkrumli azt hiszem 14kW-ot tol bele a 100l-be, ha beindítom a vizes hűtést maximumon lehet a fűtés csepegést tudok csinálni.

Előzmény: rézműves1 (144408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!