Keresés

Részletes keresés

agnikacul Creative Commons License 2005.09.07 0 0 12
Szia Bejuma !
ÁÁhá, így már értem ! Ma sütök először friss élesztővel gépi kenyeret.Eddig a porral mindig okés volt, remélem így még finomabb lesz. De kovász készítéshez "gyűjtöm" az erőm és a bátorságom.A csuda tudja miért de nekem a kovászos kenyérsütés olyan misztikusnak tűnik. Talán mert a nagymama finom kenyere amit mindig kovásszal készített, már olyan régen volt. Jó munkát és sütögetést neked és mindenkinek aki a konyhájában alkot! Üdv. Éva
Előzmény: agnikacul (9)
bejuma Creative Commons License 2005.09.06 0 0 11
Biztosan nem olcsóbb, különösen az akciós tescós félbarnánál, mert van olyan, hogy az 69 FT. Itthon 110-120 Ft-ból jön ki. De tudom, hogy miből van és friss.
Előzmény: petike23 (7)
bejuma Creative Commons License 2005.09.06 0 0 10
A téglatest alakú élesztőt hosszában félbe kell vágni, keresztben háromba. Így 6 kisebb téglát kaptál, ennek a fele a 12-ed.
Nem nagyon szoktam szárítottal csinálni, nem olyan jó. Szárítottból minimum a felét beleteszem.
Előzmény: agnikacul (9)
agnikacul Creative Commons License 2005.09.05 0 0 9
Szia !
Szeretnék én is kovászos kenyeret készíteni,mert hát mégis csak az volna az igazi, de kérlek áruld el, hogy miként lehet kimérni 1/12 budafokit pontosan ??? Kiírtam a receptedet,de itt elakadtam a kovász készítésében. Lehet , hogy banális a kérdés de a kocka élesztőtővel ez nem gond, de hogy csinálod a porral ?
Előzmény: bejuma (6)
agnikacul Creative Commons License 2005.09.05 0 0 8
Sziasztok !
Most tévedtem ide először és sem a "fórumozásban" sem a kenyérsütésben sem vagyok profinak mondható , de már van kb. "két hetes" tapasztalatom.Igaz ez idő alatt mindennap használtam a gépet. Nekem egy Clatronic 2450- es kenyérsütőm van . Nagyon olcsón sikerült hozzájutnom (az eBay-n 8 EU-róért) egyszerű könnyen kezelhető , kb. kilós kenyeret tud sütni, 11 progis masina eddig jól végzi a dolgát.
Úgy kezdtem,hogy próba - szerencse alapon megpróbálkozom a sütéssel, mert már nagyon elegem volt a minősithetetlen rossz kenyerekből, amik néha a vásárlás után sem vághatók fel tiszteségesen, a másnap reggelről már nem is beszélve. Az első sütés elött végigböngésztem egy másik topicot "mindennapi kenyerünk"-et. Hihetetlen sok infót sikererül összeszednem, és nekiláttam. Az első, hát az sok mindenre hasonlított csak kenyérkére nem, de azóta hál'Isten megy a dolog ,csak még ezidáig a kisült kenyerek nem éltek meg soha 1 óránál többet. Népes családom kitűnő közönség és jó a fogyasztásuk is. ( négy tinédzser gyermekem van) Isteni dolog reggel kenyérillatra ébredni ! Most kovász szeretnék készíteni, mert eddig csak szárított élesztővel sütöttem. Mindenkinek jó munkát, sütést kívánok !
petike23 Creative Commons License 2005.09.05 0 0 7

"Kiszámoltam, és egy kenyér még olcsóbb is, mint a boltban (hiszen a pék is megfizetteti a saját áramköltségét az árban). "

 

No-no. A pékségekben nem elektromos kemencével dolgoznak, hanem gázfűtésűvel, valamint nagykeráron veszik a hozzávalókat.

Szerintem az otthoni kenyér többre jön ki árban.

Előzmény: Mici Maci (-)
bejuma Creative Commons License 2005.09.04 0 0 6
Én meg csak most tévedtem ide. 2 éve vettem a gépet, először nem voltam tőle elragadtatva. Fél évig tartott, amíg kikisérleteztem ezt a receptet, most már igazi finom kenyérízű kenyeret sütünk. Másnap is jó, harmadnap pedig melegszendvicset lehet belőle készíteni.
A recept:
1 adag kovász:
10dkg kenyérliszt (BL 80 a jelzése) 1/12 budafoki sütőélesztő (a sárga csomagolású) 2 dkg cukor ~1/2 dl víz
Összekeverem, nem baj ha nem éll össze jól, majd kelés közben, az sem baj, ha lisztes még, jó kemény legyen. Én befőttesüvegben tartom, 7,2 dl-esben.
Legalább 12 órát állni hagyjuk, de 3-4 napig jó.

A kenyér:
~2dkg só, ~2 dkg cukor, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál 20%-os ecet, 3,5 dl víz, 60 dkg kenyérliszt, 1/6 élesztő, 1 adag kovász.

Normál programon szoktam sütni.

Persze lehet bele magokat tenni, lehet teljes kiőrlésű, rozs, vagy bármilyen lisztből, de a BL 55-ös normál lisztből nem lesz sima.

Amikor felkészítem a kenyeret azonnal kovászt is készítek, így állandóan van kész kovász.

Használom a gépet kelt tészták dagasztására (fánk, bukta, rongyos kifli,stb), pizza tésztához, volt olyan is, hogy a pogácsát ezzel a géppel gyúrattam össze, csk így egy kissé puha lett a tészta.
Előzmény: stefiadri (5)
stefiadri Creative Commons License 2004.08.05 0 0 5

Hát igen... ez a topic kissé elkésett, és hát mivel van már hasonló... Na nem baj. Nekem kb. 1/2 éve van gépem, nem voltam még az eredménytől soha elájulva..

A gyerekeim már nevetnek a hátam mögött ha hallják hogy "odadobok " sülni egy kenyeret. Valahogy nincsenek oda érte. Nincs vele különösebb probléma, csak a bolti jobban ízlik nekik. Van valami ötletetek??????

Előzmény: yogibear (4)
yogibear Creative Commons License 2004.07.03 0 0 4
Fórum » Életmód » Konyhaasztal » "Mindennapi kenyerünk" cimű topicot javallom a figyelmedbe. :)
Mici Maci Creative Commons License 2004.07.03 0 0 3
hát ilyet, látszik, hogy nem vagyok profi 0-ás, életem első harakiri nullázását is elnyesem... a <v> az nem ugyanaz, mintha b lenne a <> közt. De lássuk mi történik, ha a v átalakul b-vé:

Úgy látszik, nagyon későre jár, és az igazi nagy 0-k (bocsánat, 0-zók) alszanak.

nincs mese, harakiri következik, 0zom magam: n u u u u u l l l l l

Mici Maci Creative Commons License 2004.07.03 0 0 2


Úgy látszik, nagyon későre jár, és az igazi nagy 0-k (bocsánat, 0-zók) alszanak.

nincs mese, harakiri következik, 0zom magam:<v> n u u u u u l l l l l

Mici Maci Creative Commons License 2004.07.03 0 0 1
Na nem baj, mán így marad.

Legalább mindenki látja az eredeti forráskódját is a hozzászólásomnak. Igazi GNU projekt... 8-))

((-8 . . . ! ! ! Éljen a nyílt forráskód ! ! ! . . . 8-))

Mici Maci Creative Commons License 2004.07.03 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Ez itt a reklám helye 8-)).

Na nem egy konkrét márkát reklámozok, hanem egy termékfajtát: a kenyérsütő gépet.

Mi kb. másfél éve vettük, és azóta csak saját sütésű kenyeret eszünk. Ez sokkal egészségesebb, mint a bolti kenyér. A bolti kenyérbe 1000-féle (nem tévedés, ezer féle) adalékanyagból választhatnak a pékek, hogy éppen melyiket tegyék bele. És bele is tesznek mindegyikbe 20-30 féle E-betűs csodaszert az 1000-ből.

Nos, akinek nincs gusztusa az E-betűs szarokkal tele lévő bolti kenyérhez, ami még agyon is van sózva, az csináljon magának kenyeret. Ez hihetetlenül egyszerű dolog!

A kenyérgép segítségével 3 óra alatt elkészül egy kilogramm kenyér, és semmit nem kell vele csinálni! De tényleg semmit!

Elhihetitek nekem, hogy nem szeretek mosogatni, és nem is használnék kenyérgépet, ha sokat kéne pepecselni vele. De ilyesmiről szó sincs!

A kenyérgépben van egy sütőforma, ilyen téglalap alakú, abba egyszerűen bele kell tenni a keverőlapátot, majd 4 deci vizet, beletenni az alapanyagokat, rá egy kis élesztőt, majd betenni a sütőformát a gépbe, rácsukni a fedelét, megnyomni 2 gombot, és 3 óra múlva kész a finom, friss, meleg, saját készítésű kenyér!

Az alapanyag egy 1 kilogrammos kenyérhez pedig nem más, mint 60 dkg alapanyag, amely alapanyag lehet sima liszt, egy kis cukor meg egy kis só. De ha nem sima fehér kenyeret akarunk, akkor a 60 dkg liszt egy részét helyettesíthetjük rozsliszttel pl. (olyan 20 dkg rozs + 40 dkg sima liszt már jó rozsos kenyeret eredményez, ennél több rozs esetén kicsit kemény lesz a kenyér). De tehetünk bele lenmagot, szezámmagot, napraforgót, fűszereket, tökmagot, darált mákot, darált diót, vagy akármit, mi szem-szájnak ingere, és így ezerféle kenyeret tudunk semmi melóval csinálni! (csak annyi a munka, hogy mindig 60 dkg-nyi legyen az összes szárazanyag, ezen belül már teljesen szabadon választjuk meg az arányokat (azért nem árt legalább 30-40 dkg sima fehér liszt bele, mert ugyebár az tartja össze a kenyeret...)).

Szóval én mindenkinek ajánlom, hogy vegyen kenyérsütő gépet! És ne féljetek attól, hogy túl drága az áramköltség! Kiszámoltam, és egy kenyér még olcsóbb is, mint a boltban (hiszen a pék is megfizetteti a saját áramköltségét az árban). Tehát árban is kedvezőbb, meg sokkal egészségesebb is, és szinte semmi meló nincs vele! A kenyérsütő forma teflonbevonatú, úgyhogy a kenyér nem ragad bele, nem is kell mosogatni a kenyérsütő formát, elég csak kiöblíteni egy kis vízzel (a lustábbak még ezt is elhagyhatják).

Egyébként a gép működése a következőképp megy (ez az ún. normál program időbeosztása):
- először keveri a berakott lisztet meg alapanyagokat a vízzel együtt 10 percig
- majd 20 perc szünet
- majd újabb 15 perc keverés
- majd újabb 10 perc szünet
- ekkor már csak egy FÉL PERC keverés (ezt hívja a tészta szellőztetésének a leírás)
- utána 65 perc szünet
- végül 60 perc sütés (a sütési (barnítási) fokozatot a nagyobb gépeken 3 fokozatban lehet állítani: gyenge, közepes, erős)

Ha ez mind megvan, letelt a 3 óra, egy gombnyomással leállítható a gép, kihúzzuk az áramból, és megvárjuk, amíg a kenyér kicsit hűl, és utána hozzálátunk az elfogyasztáshoz.

A piacon jelenleg kétféle kategóriája kapható a kenyérsütő gépeknek:
1.) - vannak a nagyobb, normális méretű darabok:
ezek drágábbak egy kicsivel, de cserébe legalább 8-féle sütőprogram van rajtuk, és ami nagyon fontos: van időzítési lehetőség (általában legalább 13 órára előre)
Tehát ha reggel beprogramozod a gépet, délután elindul, és estére finom friss, meleg kenyered lesz.
-ezek a nagyobb verzióújak általában 900 vagy 1000 grammos kenyeret tudnak, és olyan 5-700 wattot fogyasztanak (de ez csak a maximális fogyasztás, ennyit csak a sütési idő alatt fogyaszt, ami a három órából csak az utolsó egy óra)
- ezek ára olyan 15-18000 forint körül van jelenleg

2.) - meg vannak a butított változatok
- ezek általában kisebb űrtartalmúak, kisebb kenyér csinálható velük csak: olyan 750 grammos
-ezeken csak 3 program van általában
- és az időzítést sem tudják sajnos többnyire
- áruk olyan 10000-12000 forint körül van
- ezek gondolom olyan 3-400 wattosak lehetnek

Én mindenképpen a nagyobb méretű megvásárlását ajánlom: egyrészt, mert van rajta időzítő, másrészt mert azért nem árt, ha az ember legalább egy 1 kilós kenyeret tud csinálni (persze egyedülálló nyugdíjasnak elég 750 gramm is)

És hát természetesen mint minden műszaki cikknél (különösen a mechanikus, forgóalkatrészekkel bíróknál) érdemes egy-két ezer forinttal többet kiadni a márkásabbra! Én Severint használok, azt hiszem valami 3820 a típus száma vagy vmi hasonló. De láttam már svájci Alpina márkájút, meg valami amerikai márkát is, meg gondolom van még olyan is, amit nem ismerek. A minőségre sosem árt figyelni.

Szóval mindenkinek ajánlom, hogy vegyen kenyérsütő gépet mielőbb a saját és a családja egészsége érdekében!

Én kezdetben szkeptikus voltam, de most már nagyon örülök neki, hogy mindennap másmilyen, finomabbnál finomabb kenyereket ehetek!

Ebben a topikban várom mindenkinek a tapasztalatait a témával kapcsolatban. Sajnos lehet, hogy én ritkán szólok majd hozzá. Igazából csak azért nyitottam ezt a topikot, mert úgy gondoltam, hogy sokan nem is tudnak erről a nagyszerű lehetőségről, ami gyakorlatilag nem túl sok pénzért jelentősen javíthatja az egészségüket, és az íz-élményüket.

Egyvalamire azért figyeljetek nagyon: éghető anyagoktól messze kell tárolni a gépet, mert a sütés közben a fala tűzforró lesz!!! És ha elmentek otthonról, akkor lehetőleg ne hagyjátok bekapcsolva ott a gépet!!!

Üdv mindenkinek:

Mici Maci

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!