Keresés

Részletes keresés

a kályhás Creative Commons License 2009.08.28 0 0 11362
ha lenne email címed,akkor küldtem volna át képeket átalakított kandallókról.Sajna mindegyiket át lehet alakítani-az öntvény tűztértől a lemezig.Egy ideje eztcsináljuk,mert a kereskedelemben kapható tűzterek jó része nem rendelkezi ezzel az opcióval.
viszont valamire való építő igenis megoldja (ez a dolga),hogy külső levegővel táplálja az égést.(nem hideg....levegővel,jelzem)
Előzmény: Lud (11354)
Pitylogós Creative Commons License 2009.08.28 0 0 11361

Nem, kedves tématárs, az a röhej, hogy nem figyelsz, csak írsz!

 

Én a légbevezetés ellen, a közvetlenül a kandallóba bekötött, saját külső levegőellátás mellett érvelek.

 

Tehát a rosszul záró ablakon és minden egyéb helyen (inkluzíve légbeejtő a kanadalló mellett) bejövő levegő monnyon le, és éljen a saját levegőjét saját csövén saját magának szívó kandalló.

 

Érted?

Előzmény: rferi (11360)
rferi Creative Commons License 2009.08.28 0 0 11360

Az a röhej, hogy pont azzal érvelsz az irányított legbevezetés ellen, ami éppen mellette szól! :)))))

Mit tudunk:

- levegőnek be kell jönnie

- ez hideg lesz

Namost ha közvetlenül a kandallóhoz irányítod a bejövő levegőt, akkor éppen azt spórolod meg, hogy az a  lakáson végigjárva (merthogy a legközelebbi szellőzőpont mondjuk a nagyszoba huzatos ablaka, mert azt felejtetted el leszigetelni) végighűtse a lakást!

Ehelyett a kandallótól mondjuk 10 centire bejön a hideg levegő  és ahogy bejött, máris áramlik bele a betétbe. Esetleg valamilyen légnyomásminimumra nyitó berendezést alkalmazol, ami csak akkor nyit, ha egy  minimális vákum van a lakásban amit a működő kandalló hozott létre a kéménnyel.

 

A lakásban semmi hűtést nem hozott létre.

 

De ne alkalmazzuk ezt, helyette inkább törekedjünk a rosszul záró ablakokra, mert az jobb.

Hát én nem értelek titeket.

Előzmény: Pitylogós (11352)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11359
Teljesen igazad van. Ám én erre reagáltam:

"erre a kandallós is azt mondta, hogy nyissunk ablakot, ha nem akarunk füstöt."

Szerintem itt a kandallós arra gondolt, amikor ajtónyitáskor visszafüstöl a kandalló. Arra valóban az a megoldás, hogy azidőre légfelesleget csinálunk, ezesetben ablaknyitással.
Előzmény: gmkiev (11358)
gmkiev Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11358

A kandallósnak részben van igaza!

Biztonság szempontjából nem lehet figyelembe venni a fogyasztónak olyan jellegű kijelentését, hogy majd Ő kinyitja az ablakot!

Főképpen nem lehet Őt erre mint egy használati utasításként kapacitálni, illetve kényszeríteni.

A légellátásnak minden esetben automatikusnak, és állanndóan beavatkozás nélkül szükséges mennyiségűnek kell lenni!

Tehát nem kívánság műsorról, hanem biztonságról van szó! Sajnos a hivatásos kandalló építők sem mindig veszik figyelembe a légellátás szükséges biztonságos megélétét!

Előzmény: HegyenVolgyon (11355)
gmkiev Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11357

A kandallósnak részben van igaza!

Biztonság szempontjából nem lehet figyelembe venni a fogyasztónak olyan jellegű kijelentését, hogy majd Ő kinyitja az ablakot!

Főképpen nem lehet Őt erre mint egy használati utasításként kapacitálni, illetve kényszeríteni.

A légellátásnak minden esetben automatikusnak, és állanndóan beavatkozás nélkül szükséges mennyiségűnek kell lenni!

Tehát nem kívánság műsorról, hanem biztonságról van szó! Sajnos a hivatásos kandalló építők sem mindig veszik figyelembe a légellátás szükséges biztonságos megélétét!

Előzmény: HegyenVolgyon (11355)
halaloszto Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11356
annyi m3 levegonek, ami a kemenyen kiment, mindenkeppen be is kell jonnie, kulonben behorpad a haz.

igen, befele jo hideg (es kicsi nedvessegtartalmu!!!) levego jon, mig kifele jo meleg es nagy nedvessegtartalmu megy. igy egyreszt egy csomo hot kidobunk, masreszt egy csomo parat is kidobunk, cserebe cserepkalyhas haz peneszedeserol ritkan hallunk. ezert van, hogy egy ilyen futes hatasfoka 70% koruli, nem verdesi a 90-100%-okat, mint egy zart egesteru gazcucc.

es ezert fontos, hogy ne barominagy legfelesleggel tuzeljunk a kalyhaban, nagyjabol annyi levego menjen az egesterbe, ami kell az egeshez. ha nagy a kemenyhuzat, ra van engedve a levego rendesen, akkor a kemenyen kimeno gazban rengeteg lesz az oxigen, tok potyara megy ki az a levego, nem is kellett az egeshez.

ha kozvetlenul az egesterhez van vezetve a kulso levego, akkor legalabb egyszeruen el lehet zarni amikor nem kell, meg amikor nem tuzelunk, akkor siman a friss kinti hideg levego megy ki a kemenyen maximum.

ha a lakas midnenfele szellozoin jon, akkor futes kozben legalabb az egesz lakasban cserelodik a levego, cserebe nehez elzarni, es ha nem futunk, akkor is szelloztet.

vajk
Előzmény: Pitylogós (11352)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11355
És végülis igaza van a kandallósnak.
Előzmény: Lud (11353)
Lud Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11354
elvileg az ablak résein is jóóó hideg áer jön be. sajnálom hogy nem emlékszem pontosan a kandallós érveire, mindenesetre úgy gondolkodom ezeket a tűztereket nem arra fejlesztették ki hogy utólag levegőbevezetéseket barkácsoljunk hozzá. ha meg egyszer van konyhai szellőztetőnyílás, akkor az idő 99%-ban mikor nem pörög a ventillátor kap huzatot a kémény, amikor meg megy a hagymapörkölés és a ventillátor akkor kis résnyire ablak kinyit.
Előzmény: Pitylogós (11352)
Lud Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11353
ok. akkor fogalmazzunk úgy hogy a kéménynek huzatot kell biztosítani. ha kandalló, ha gázcirkó. úgy gondolom ha nem extrém leszigetelt házról van szó a nyílászárók résein, wc szellőztetőn, kamra szellőztetőn, konyhai szellőztetőn ez a huzat biztosított. más kérdés ha beindítjuk ellenirányban az elszívókat, vagy központi porszívót. erre a kandallós is azt mondta, hogy nyissunk ablakot, ha nem akarunk füstöt.
Előzmény: rferi (11350)
Pitylogós Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11352

A légbeejtővel ez a gond:

 

kandallóban ég a fa

felmlegíti a levegőt

elhasználja a nagy nehezen, kellemesen felmelegített levegőt

kiküldi a kéményen a meleg levegőt

helyére a légbeejtőn jön a jóóó hideg levegő

 

Akkó miafaxnak fűtünk...

Előzmény: rferi (11350)
halaloszto Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11351
szoval a fustot szelloztetessel eltavolitani a lakasbol bazi maceras.

ha meg azt akarod, hogy a kemenyen folyamatosan kifele menjen, es a fal ne horpadjon be, akkor valahol folyamatosan levegonek is kell bemenni a lakasba.

vajk
Előzmény: rferi (11350)
rferi Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11350

Ne keverd a dolgokat.A gázfőző a zoxigént eszi, de nem küldi ki az gésterméket a lakásból. Amíg a lakásban lesz oxigén, égni fog.A kandallónál a tökéletes zárás miatt a kandallóbetétbe nem jut majd be levegő az elhasznált helyett.

Nem az az egyetlen baj, hogy a kandalló megeszi a zoxigént.

A fő baj az, hogy a kéményen át kiküld egy jó nagy mennyiség levegőt.

Ami ott kimegy, folyamatosan (!), annak a folyamatos (!) utánpótlásáról gondoskodni kell.

Ennek egy csomó módja van, például huzatos nyílászárókon keresztül is lehet! :)))

A korrekt megoldás valamilyen légbeejtő.

Én csak arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy a _szellőztetéssel_ nem érsz semmit, mert az nem folyamatos, attól még az égésed tökéletlen lesz, kormolni fog, stb.

Nálam lesz külön légbeejtő, mert egylégterű az egész a konyhával, és az elszívót beüzemelve érdekes dolgok is előjöhetnek.Ezt elkerülendő, lesz légbevezetés valahogy.(még nem tom hogyan)

Előzmény: Lud (11349)
Lud Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11349
hát nem tudom, de a tökéletes nyílászárókhoz aktív szellőztetőrendszer dukál. nem csak a kandalló eszi az O2-t de a gázfőző, gázkazán meg a magyar is. ezenkívül ha hőhíd van akkor jön a gimbi-gombi pár napon belül egy tökéletesen zárt helyen.
abban bízom, hogy egy tökátlagos házban lakom, és 100 ilyen helyen működik kandalló, 1-el szemben.
most nektek akkor van külső levegő bevezetés?
Előzmény: rferi (11348)
rferi Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11348

Valaki itt mesélte, hogy konkrétan elaludt a tűz, vagy ha nem, akkor meg eszméletlenül kormolt és rosszul égett, mert olyan tökéletesen zártak a nyilászárói, hogy nem kapott levegőt.Amint ablakot nyitottak, rögtön lángra kapott.

Ez is azt mutatja, hogy nem _szellőztetni_ kell, hanem a folyamatos levegőbeáramlást biztosítani. Ha nálad jól zár minden, honnan lesz levegője a kandallónak az égéshez?

Előzmény: Lud (11346)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11347
Amúgy nem temporissal, azaz közvetlen bevezetéssel nem rendelkező tűztér esetén ez állítólag úgy működik, hogy ha egy szívóhatás érvényesül valahonnan (ez esetben kandallóban égő tűz, akkor ha jó nyílászáróid és légtömör házad van, ugye értelemszerűen ki kell nyitnod egy ablakot, hogy ne fulladjon meg senki és ne aludjon ki a tűz egy idő után. Namármost ha kinyitottad az ablakot akkor (állítólag) létrejön egy légáramlási csatorna az ablak és a tűz között a legrövidebb útvonalon.
Ez alapján én úgy gondolom, hogy ha a tűztér alá vezeted be a levegőt, akkor az először a tűztér által felmelegített levegő szívóhatása miatt bele fog kerülni a kandallótesten keresztülkeringetett levegőbe, így pótolva azt, amit a tűz beszív az üveg fölött és a tűztér egyéb nyílásain.
Előzmény: Lud (11346)
Lud Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11346
ez logikus érv. mondjuk nálunk ugyan modern fa nyílászárók vannak, de a családi házunkban egyébként is rendszeresen szellőztetünk. majd az első fűtési szezon eldönti kell-e nekem ilyen, elvileg viszonylag egyszerűen megoldható lenne nekem egy ilyen csövezés.
használ ilyen megoldást valaki (nem temporissal), mik a tapasztalatok?
Előzmény: Pitylogós (11345)
Pitylogós Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11345
Mert nem használja el a szoba levegőjét. Azt az oxigént, amit te szeretnél belélegezni.
Előzmény: Lud (11344)
Lud Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11344
valaki megindokolná miért jó a külső levegő bevezetés egy nem temporis kandallónál? engem a kandallós lebeszélt ennek a lehetőségéről (Supra M58)
Előzmény: icccu (11343)
icccu Creative Commons License 2009.08.27 0 0 11343
Folytatom továbbra is szorgalmasan az olvasást, már biztos,hogy bevezetjük a levegőt a pincéből. Így felmerült újabb kérdés, miszerint hova kerüljön a cső? Én Spanyolországban élek, szóval innen próbálom irányítani a felújítást, ezért még azt se tudom melyik tűzteret vegyük majd meg. Hagyjam ki a sarokban (ahol a kandalló lesz) a betonozást, vagy elég úgy kb. megmondani hova kerüljön a cső, aztán majd valahogy betalál a tűztérbe? Gyanús, hogy az első.
ködkürt Creative Commons License 2009.08.26 0 0 11342
Köszi
Előzmény: rferi (11341)
rferi Creative Commons License 2009.08.26 0 0 11341

Szerintem mehet oda.

A kandalló körül ha felszeditek,akkor oda tegyetek le követ, az már csak a hamuzás utáni tisztítás miatt is praktikus.

Nálam is így lesz, a kő átnyúlik a kandalló elé a konyháből, a többi részen lami van.

Végülis lesz abban a helyiségben más éghető is, mégsem kérdőjelezzük meg az ottlétét például a könyveknek.

Előzmény: ködkürt (11340)
ködkürt Creative Commons License 2009.08.26 0 0 11340
Üdv!

Arról mi a véleményetek, hogy laminált padlóbal burkolt nappaliba zárt tűzteres kandalló építése? Tűzvédelmileg...
A kandalló alatt nem lesz persze laminált, ott felszednénk.


köszi:

köd
gmkiev Creative Commons License 2009.08.25 0 0 11339

Nem tervezhető, és csak a szerencsén múlik a jó működés.

Megjegyzem, még jól működőről nem érkezett hír hozzám.

De cserélni cseréltem már gyári vízteresre.

Előzmény: HegyenVolgyon (11337)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.08.25 0 0 11337
Mi a gond vele?
Előzmény: gmkiev (11336)
gmkiev Creative Commons License 2009.08.25 0 0 11336

Nem a lyukacsos tégla a gond.

A gond a vízteres téglakályha!

Előzmény: macracanta (11335)
macracanta Creative Commons License 2009.08.25 0 0 11335

Sziasztok, egy vízbetétes tégla kályhát szeretnék csinálni. sokat keresgéltem a megfelelő tégla után, találtam is egy céget (AKA-klinker) ahol homlokzati klinker téglát árulnak. Elvileg ezek még a nagyszilárdságú téglánál is jobbak, az a bajom velük csak, hogy ezek lyukacsos téglák, mert akárhány kályhás könyvet olvastam, mindenhol tömör téglából építkeznek.

Szerintetek?

 

.tisza Creative Commons License 2009.08.25 0 0 11334
Köszönöm a választ!
Előzmény: kályhaking:) (11330)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.08.24 0 0 11333
Nincs mit igazán, de nem vagyok szakember, csak beszélgetésképp leírtam, ami számomra logikus. Hallgass meg azért mást is.

A kandalló, és bármilyen egyéb nehéz, beépített test alá valóban célszerűbb a szigetelés helyett extra erősítést építeni, főleg, ha pince van alatta, tehát voltaképpen födém, amin áll. Persze azt a 4-500 kilót, amit egy átlagos kandalló nyom, kutya kötelessége kibírni szerintem egy födémnek. Egy testesebb cserépkályha, esetleg tömegkályha persze már más tészta.
Előzmény: icccu (11331)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.08.24 0 0 11332
Nincs mit igazán, de nem vagyok szakember, csak beszélgetésképp leírtam, ami számomra logikus. Hallgass meg azért mást is.

A kandalló, és bármilyen egyéb nehéz, beépített test alá valóban célszerűbb a szigetelés helyett extra erősítést építeni, főleg, ha pince van alatta, tehát voltaképpen födém, amin áll. Persze azt a 4-500 kilót, amit egy átlagos kandalló nyom, kutya kötelessége kibírni szerintem egy födémnek. Egy testesebb cserépkályha, esetleg tömegkályha persze már más tészta.
Előzmény: icccu (11331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!