Kb. 2 hét múlva leszek készen az udvarral, és 3 hét múlva jönnek a nyuszik ( Dóri állományából is lesz egy pár :) ), én csongrádi vagyok és ha kész leszek szívesen megmutatom majd bárkinek. De sehogy se lesz egyszerű ezt kivitelezni, mert a választást meg kell oldani és az oltásokat is, a legújabb ötletem, hogy több kisebb helyen lesznek az anyák (pl. 70m2, 6-7 anya) és a bakokat csak 1 hétig hagyom bent az anyáknál aztán mennek át a következő csoporthoz, remélem így tudom szakaszolni a termelést és a kezelési munkákat egyszerre meg tudom oldani. A felvásárlók, hogy miért fizetnek többet vagy kevesebbet azt nem tudom, ezek a számok nagyban igazak csak de amire te gondolsz az ilyen valami lehet szerintem: http://relaxrabbit.hu/ ezeknek tényleg jobb az áruk, de van egy kemény minőségbiztosításuk is és 5-600 anya alatt nem hiszem hogy megérné ilyennel foglalkozni....
Köszönöm a részletes válaszodat a szabadtartásos beruházással kapcsolatosan. Ahogy leírtad valóban nem kis anyagi ráfordítást igényel, de szerintem a könnyebb kezelhetőség, valamint az állatok szempontjából is természetszerűbb mint a ketrecben való tartás! Azt hallottam hogy a vágóhidak is az ilyen tartásból származó nyuszikat előnyben részesítik a ketreces tartással szemben, árban is különbséget tesznek. Szívesen megnézném a nyuszi udvarodat, én dabasi vagyok, te merre?
Én is hallottam ilyesmit,hogy a kacsa tojás nem ehető..nekünk is vannak kacsáink ezért én a nálam sokkal okosabb állat orvost kérdeztem meg erről....Azt mondta,semmit okot nem tud amiért ne lehetne fogyasztani ...ugyan azok a szabályok vonatkoznak a kacsa és liba tojásra mint a tyúkéra!!!!Én például sütök belőle piskótát is és nagyon finom...persze ha van mert most nem tojnak ezek a büdösek:)))))
Szia Kerzi, én rex nyulakkal foglalkozom (castor rex és szlovák kékes-szürke rex) 9 éve elég sikeresen. Magyarországon és külföldön (Szlovákia és Románia) is állítottam már ki nyúlkiállításon, elég sikeresen: több fajtagyőztes címem van (kb. 8-10) és az állományom szlovák, cseh és német nyulakból alakult ki. A múlt héten szereztem be a 7x-es Európa bajnok szlovák tenyésztőtől Peter Supukától vérfrissítést. Ha érdekelnek a nyulaim akkor nézd meg a honlapomat: castorrexek.5mp.eu
Hm, akkor a mi kecsóink földre szállt angyalok, soha nem próbáltak kiszökni....kb. 1.40-es a kerítés, mondjuk masszív, legalábbis a felénk eső oldala, a szomszéd felé normál drótkerítés van és a másik oldalán a szomszéd szeretve dédelgetett "szőlőiskolája"...
Villanypásztorunk alapból volt, a lovak miatt, de legalábbis idáig, még nem kellett a kecskéknek.
Tavalyelőtt a második szomszédunk tartott 3 gidát, állandóan kiszöktek és lecsócsálták a szomszédunk szőlejét! Képzelheted, mikor tavaly leköltöztettük a kecskéket, szegény bácsi majdnem sírva fakadt...!:-))) Mostmár szereti őket, mikor ápolgatja a szőlődugványokat, mindíg duruzsol a kecskéknek...:-))) (mikor azt hiszi, hogy nem hallom, de én aljas vagyok és hallom, mert sokszor üldögélek bent a kecskék helyén és nem látszom...)
Tyúktojás: Ez a házi tojás, az egyetlen tojásfajta, amelyet nagyüzemi méretekben termelnek. Egy tojás körülbelül 50 gramm. A tyúktojás fehér vagy barna színe a tyúk fajtájától függ, de tápértékük nem különbözik.
Libatojás: Kissé olajos ízű. Frissen használjuk fel, rövid ideig főzzük. Tömege 225-280 gramm között van, a tyúktojás négy, ötszöröse.
Fürjtojás: Ínyencségnek számító tojásfajta. Az apró fürjtojásokat keményre vagy félkeményre főzik és salátákba, aszpikokba teszik. Buggyantott tojásnak is kitűnő. A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, alakja megegyezik a normál tojáséval. Egy tojás tömege körülbelül 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. A fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke és alacsonyabb a koleszterin szintje és hatszor annyi ásványi anyagot (vas, réz, cink, foszfor), vitamint tartalmaz, mint a tyúktojás. Bár kisebbet, de a fürj még a tyúknál is több tojást, évente 280-290 darabot tojik, melyek akár 30 napig is eltárolhatóak. Segít a cukorbetegség, az asztma, az idegrendszeri, a veseproblémák kezelésében.
Kacsatojás: Olajos ízű tojásfajta. Ügyelni kell vele, mert a kacsatojás gyakran szennyezett baktériummal, mivel a kacsa piszkos helyre tojik. Ennek ellenére fogyasztható, ha legalább 15 percig főzzük vagy süteménybe tesszük. Főzés után a fehérje kékes, a sárgája vöröses-narancsszínű lesz. Csak nagyon frissen fogyasszuk, habok, krémek készítésére ne használjuk. Fehérjéje nem verhető habbá.
Fácán és fogolytojás: A tojások kisebbek és kerekebbek a tyúkénál, fehérek, sárgásbarnák vagy olajzöldek. Barna vagy fekete foltok borítják, amivel a tojásokat álcázzák a ragadozókkal szemben. Keményre főzve salátákba, aszpikokba vagy előételként használják.
Gyöngytyúktojás: Héja barnán pettyezett, ízletesebb, mint a tyúktojás. Közepesre vagy keményre főzik, és zöldsalátával tálalják. Főzési ideje 3-5 perc.
Sirálytojás: A tojások sirályfajonként különbözőek, valamennyit sötét foltok borítják. A tengeri madarak tojásaitól eltérően a sirálytojásnak nincs erős halíze. Főzési ideje 5 perc. Hidegen, zellersalátával kitűnő.
Strucctojás: Ritka és drága tojásfajta, mert a strucctojások nagy része vagy részlegesen kikel, vagy megsül a napon. Mérete a tyúktojás húszszorosa, egy tojással jóllakik egy négytagú család.
Teknőstojás: A tengeri teknősök tojását Dél-Amerikából, Afrikából és a Karib-szigetekről importálják. Ritkán kapható, puha héjú csemege, az ínyencek nagyra becsülik pikáns, olajos íze miatt.
Mi már évek óta esszük a kacsatojást, mégis itt vagyunk és nem fosunk!!:-)))
A szalmonella tartós hő hatására elpusztul. Kacsa és libatojás főzési ideje 30 perc.
Bármilyen módon elhasználhatod, ha megkapja ezt a főzési időt. Tészta, hát nem tudom, én kaszinótojásnak, főtt tojásnak (variációk töltött tojásra) és süteményekbe szoktam használni. Azért ültess is!!!:-)))
Hát nem tudom hol találtam,már de tej és egy kis tea keverékével etettem.Fekete tea,szopni szopta,De nem tudom miért adta fel.Pedig nagyon ari volt,meg is sirattam,szégyen ide.szégyen oda,de ki fojtak a könnyeim mikor meghalt.Egy ismerősöm régen kis vadnyuszikat neveltek fel.És nekik sikerült.
Szombaton két nyúlat levágtunk, és az eggyikből pörköltett csináltunk!!NAGYON FINOM VOLT!!!Sikerült az egyik havert a nyúlazásra szoktattni!Hamarosan itt is jelentkezni fog!!Ha nem gond!?
Sziasztok Mi már egyszer felneveltünk egy almot macskatejpótlóval. Igaz a nyusziknak már pont kinyílt a szemük. Nagyon hamar hozzászoktak a cumihoz, zabálnivalók voltak :)
Én passzolom.....kérdezed esetleg meg az Őshonosban vagy valamelyik baromfison, bár az is előferdülhet, hogy jönnek nálam okosabbak. Valami olyan rémlik, hogy csak frissen szabad fogyasztani és lehetőleg sütni/főzni! De várjuk meg a szakikat...
Olyan kérdésem lenne hogy van nekem két magyar libám vasárnap kezdett el tojni az egyik a másik gúnár. Azt a tojást feltörtem hogy lássam van e benne csira és volt.
A libatojás alkalmas e embei fogyasztásra vagy csak házi tészta készítéséhez vagy semmire sem jó? Ha semmire sem jó akkor elültetem és lesz kisliba.
Nem beszélve arról, hogy a kerítés után két hónappal vettük csak a pásztort, ezalatt a NÖVENDÉK (!!) kecsók már brutál leamortizálták a vadonás új, drága kerítést! :o(((
Csak ne lenne olyan gyönyörűséges-aranyos állat a kiskecske és ne szeretném annyira a túrót, sajtot! Kéne a francnak!
Mondjuk "ezeknek" az való: lekeríteni nekik valami jó bozótos, fiatal akácos, kökényes, füzes telek-részt, ahol nem unatkoznak, nincs miben kárt tenni, ugyanakkor egész nap ágaskodhatnak, téphetnek-rághatnak......ilyen esetben semmi gond velük, csak termelnek, minimális kiadás mellet! Aki viszont kertészkedik is egyben, az atombiztosan kerítse le/le őket, mert , ha kiszabadulnak, kő-kövön nem marad!!!
Az jó! Vigyázz akkor a mamára! Én dajkásítani szoktam, ha baj van. Csak nálam mindig minden anyánál nagyon sok nyuszi születik, így kicsit nehéz a dolog, mert teltház van mindenhol...
:) Valahol olvastam, hogy legkorábban 5 napos kortól lehet felnevelni, de valami speciális nekik való szerrel. Sajnos nem tudom a nevét és már azt sem, hogy hol olvastam.