Keresés

Részletes keresés

Chess Creative Commons License 2002.03.21 0 0 362
bd: keverhetők de elárulom a Score tudja a moniliát is, tehát mehet a meggyre és kajszira (pireisz !) csak papírja nincs róla. :-) De ha csak ezek vannak akkor inkább Topas.
pireisz: Permetezni a kár előtt kell különösen monilia ellen nincs utólagos orvosság csak a metszőolló. A tüzet könnyebb megelőzni mint eloltani és ráadásul kár sem lesz belőle. A szilvadarázs virágzás végén rajzik és kirágja a magot mert még nincs kemény csonthéja (sziromhullás végén azonnal Basudin 600 EW 1x). A szilvamoly később indul, a "kukac" már nem tudja a magot megrágni, körülötte van az ürüléke.
A fehér bevonat eperpajzstetű lesz inkább orgonán, eperfán is előfordul -20 C-ot is bírja. Vektafides fojtás után többszöri Basudin 600 EW-s kezelés, idén megpróbálom ellenne az Actarát mert van nekem is. :-(. Tuti megoldás nincs ellene.
mollaci: levélpirosítótetű almalevéltetű a tettes, egygazdás többnyire helyben szaporodik fel és tojással telel. Basudin 600 EW itt is jó fakadáskor rögtön, virágzás után Actara ami nagyon jól felszívódik és a besodródott levélben is hat. A nyárvégi tojásrakás előtt ki kell őket iktatni.
Előzmény: pireisz (359)
mollaci Creative Commons License 2002.03.21 0 0 361
Jó estét minden "méregkeverő" topic-társamnak!
Magam is régen kevergetem ,de van egy nyári almafám hatalmas 60-70dkg-os almákkal(errefelé rétes almának mondják), ami ki fog rajtam. Már most elkezdtek a pici levelei pirosodni pedig még a rügy csak most kezd kinyilni. Mire teljesen kifejlődnek a levelei, jórészük piros és deformált lesz hasonló mint a gubacsatkánál,de mégsem az.Ezek aztán elszáradnak még a nyáron és lehullanak. Már próbálkoztam atka,és levéltetü ellen is, de nem igazán jött be. Nagyon szívesen fogadnám a jó tanácsokat. ML.
endru Creative Commons License 2002.03.21 0 0 360
Ilyen "hólerakódásom" van nekem az eperfámon, a Marx-téri boltban azt mondták (két eladó egybehangzóan), hogy gyapjastetű. Lemosó permetezést ajánlottak amig nem pattannak a rügyek, és Zolone rovarölőt.
Előzmény: pireisz (359)
pireisz Creative Commons License 2002.03.21 0 0 359
Helló Chess! Köszi a választ! És elnézést, ha butaságot kérdezek: Ehhez tudnod kell, hogy ezek a törpefák például duók. Egy-egy van belőlük. Vagyis egy fán van kétféle alma, körte, szilva. A barack őszi és kajszi egyben. Most például a sárgabarack virágzik. Amit ajánlottál a barackra ez a sárgára is vonatkozik? Ezek a permetezőszerek megelőzésül szükségesek? Lehet, hogy nem jól kérdezek! Minden látszólagos kár megjelenése előtt kell kipermetezni? Ha jól értettem, ezek vannak kis kiszerelésben is. Például miről ismerem fel, hogy moly, vagy szilvadarázs támadta meg a fát? Egyenlőre a szilvám tavaly virágzott először és egy szem szilva sem volt rajta. A cseresznye tetejét meg el sem érem, pedig ez csak 3 méteres. Az orgonánál volt tavaly a szárán, a föld közelében egy jó 20 cm-es darabon valami fehér lerakódás, olyan mint a hó. Mi ez? Én csak lekapirgáltam róla. Szerinted mit tegyek?
Előzmény: Chess (356)
tibor0322 Creative Commons License 2002.03.21 0 0 358
> ahol hemzsegnek a darazsak ott van levéltetű
- mármint milyen darazsak? Tudtommal a kecskedarázs (ez olyan 2 részes, de-luxe kivitel :) inkább hernyóra bukik
Előzmény: Chess (355)
bd Creative Commons License 2002.03.21 0 0 357
Ezekszerint nekem indikátordarazsaim vannak (már jött egy pár az ebéd sonkájára).
De találtam már darázsfészket a farakásban is, meg lukakat a földben (asszem az is darage-garage). Szeretnem kéne őket?

A Topaz (monilia ellen) és a Score (tafrina ellen) keverhető (van 2 meggy és 2 őszbarackfám, a többi kipusztult)?
bd

Chess Creative Commons License 2002.03.20 0 0 356
Hello pireisz ! Olcsó húsnak híg a leve, és így van ez a növényvédőszerekkel is. Az őszibarackra a Score-t ajánlom, amely jó az alma, körte varasodás ellen is. A többire inkább a Topas a monilia végett 2x, virágzás elején és 7-8 napra 2.szor. Később főleg lisztharmat ellen használható sokféle növénynél. Mindkettőből van ampullás is. És a kutyának nem ártanak. :-) Molyok, szilvadarázs ellen virágzás után Basudin 600 EW vagy csak molyokra Match ami kitinszintésisgátló ill. Insegar még jobb lenne de nincs kis kiszerelésben.
U.i azt a fenyőméz dolgot csak olvastam valahol, de még nem kóstoltam :-)
Előzmény: pireisz (353)
Chess Creative Commons License 2002.03.20 0 0 355
A darazsak szeretik az édességet, a levéltetvek ürüléke pedig a magas cukortartalmú mézharmat.Fényes és ragad. Németországban igen drágán fenyőmézet lehet kapni, márpedig a fenyőnek nincs nektárja de van levéltetve. A fenyőméz a méhek által begyűjtött levéltetű ürülék. Egyszóval ahol hemzsegnek a darazsak ott van levéltetű. Üdv Chess
Előzmény: bd (352)
Bumpy Creative Commons License 2002.03.20 0 0 354
Kedves Chess! Köszönöm a választ.Volt aki azt mondta nekem,hogy atka.Állítólag lehet is kapni valamilyen szert,de azt hallottam róla hogy rajzáskor kell permetezni.Honnan lehet tudni,hogy mikor van rajzás? Ugye nagyon hülye vagyok!!!!
Bumpy
Előzmény: Chess (351)
pireisz Creative Commons License 2002.03.20 0 0 353
Helló Chess! Segítség kellene, tavaly már kérdeztelek, de most szeretném felfrissíteni. A törpefáimat lefújtam bordói lével. Van mindenféle: barack, cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, ribizli,stb. Persze ezt most lemosta az eső. A barack elkezdett virágozni is. Olyat ajánlj légy szíves, ami a kutyáknak nem árt és nem túl drága.
Bd. ötlete nagyon tetszik a kölcsönös megfigyelésekről. Nem butaság.
bd Creative Commons License 2002.03.20 0 0 352
Chess kérem, hogy függ össze a levéltetű, a darázs a jelzés és a mézharmat?
Nálam sok darázs és sok tetű szokott lenni.
bd
Előzmény: Chess (351)
Chess Creative Commons License 2002.03.19 0 0 351
Bevallom őszintén nem tudom. Akár gomba képlete is lehet. A tél folyamán talán a Kertészet és Szőlészetben volt egy cikk a Thuja és társai betegségeiről de egyelőre nem találom. Állati kártevő nálam a levéltetű volt csak. A darazsak jelezték mézharmat lelőhelyet találtak. :-)Üdv
Chess ha találok infot beírom
Előzmény: Bumpy (347)
Tozatu Creative Commons License 2002.03.19 0 0 350
Köszi,indulok szerért.
Előzmény: Chess (349)
Chess Creative Commons License 2002.03.18 0 0 349
Igen mert a monilia a virágok bibéjén fertőz. A lemosó kezelés csak lefertőtleníti a saját fát, de szél útján is épp elég spóra érkezhet és a bibe védtelen. Ezért kell a felszívódó szer. Tafrina esetében is kissé hasoló a helyzet. A kibomló levélen nincs ott a szer, és a tafrina is jöhet onnan ahonnan a levél, a rügyből. a lemosás csak jobb alapot ad a későbbi védekezéshez. A kén inkább lisztharmat ellen véd, csonthéjasok legjobb lemosószerei a rezek. Persze ezt már csak jövőre lehet módosítani. :-) Chess
Előzmény: Tozatu (348)
Tozatu Creative Commons License 2002.03.17 0 0 348
Chess,akkor is ha 1 hete lemosózott a férjem Nevikénnel?
Előzmény: Chess (345)
Bumpy Creative Commons License 2002.03.17 0 0 347
Chess! Köszönöm a választ.Megcsinálom.Most láttam meg,hogy a sápadt részeken valami nagyon apró fehér valami van.Nem mozog, osszenyomva nem jön ki belőle semmi folyadék.Mia csuda lehet?Mivel lehetne kipusztítani?
Bumpy
Előzmény: Chess (344)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2002.03.16 0 0 346
Az ablakom előtt van egy aranyos, kecskerágó bokor. Tavasszal vissza szoktam vágni egy kicsit, hogy jobban bokrosodjon.

Nos amikor nekiláttam volna, akkor látom tele van valami kis izével. Rengeteg volt belőle és fehér volt.

Levágtam belőle egy kis darabot betekertem zacskóba és elvittem a kertészetbe megmutatni a beteget. Azt mondta a szaki, hogy ez bizony nagyon ronda pajzstetű. Zolone-t adott, hogy ezzel permetezzem hetente.

Mi a véleményetek, jó ha ezt használom?

Chess Creative Commons License 2002.03.16 0 0 345
A kajszifák virágoznak és esős az idő. Ez annyit jelent, hogy összeállt ami kell a virágfertőző moniliának. 1-2 nap van arra, hogy felszívódó szerrel mint pl. a Topas 100 EC-vel megelőzzük a bajt. Az őszibaracknál a tafrinának kedvez az időjárás, kicsi levélkék és hűvös idő = tafrinaveszély különösen kopaszbarackok esetében kell ügyelni. Én a Score 250-t használom ellenne. Üdv
Chess
és persze tettem hozzá Chesst :-), hogy a méhek kímélése mellett kiüssem a levéltetveket. Aki nem akarja, hogy a ribizli levelei szép piros dudorosak legyenek azok permetezzenek ott is levéltetű ellen. Pár nappal ezelőtt még jobb lett volna.
Chess Creative Commons License 2002.03.13 0 0 344
Nem kell rögtön gombára gondolni Makro, mezo és mikro elemhiányok is csúfos tüneteket produkálhat nak pl. egy kálium hiány is mutathat sárgulást, elhalást stb. Levegőtlen talajban gátolt a felvétele mert nincs u.n gyökérlégzés. Kálium fokozza a szárazság és a fagytűrést is. Talajt lazítani körülöttük, szeves trágy bedolg. stb.
Réz: elvielg pirosbimbóig mehet champion, de a Bravot csak az élelmezésügyi várakozási idő korlátozza. De néhány nap múlva lesz levélke, hogy érdemes legyen használni a Score nevű anyagot. Ez felszívódik, es nem mossa le. És nagyon jó alma, körte varasodás ellen is.
Üdv Chess
Előzmény: Bumpy (339)
Tozatu Creative Commons License 2002.03.12 0 0 343
Úgy tudom,hogy rézzel addig lehet permetezni,míg nincs levele,mert aztán leégeti.Nem lemosós permetezést akarsz csinálni?Az nem csak egyre véd.
Előzmény: blackman (341)
bd Creative Commons License 2002.03.12 0 0 342
blackman kérdéséhez csatlakozva kérem szépen, szóljatok, ha már nem lehet az ősziket rézzel (pl. champion) permetezni és az után mivel tafrina és monilia ellen.
Baromi nehéz, ha az ember nem ott lakik, min. egy nappal elötte megveszi, megcélozza a napot, esetleg szabit vesz ki, kicipeli a permetezőt (mert kinthagyva ellopnák), aztán fúj a szél, vagy esik és dolgavégezetlen cipelhet minden vissza, közben meg kitavaszodik és lekésik mindenről.
bd
blackman Creative Commons License 2002.03.11 0 0 341
hulyes kerdes, de oszibarackfakat lehet meg rezzel vagy netan Bravo-val tafrinas levelfodrosodas ellen permetezni? Azert kerdezem, mert csak szerdan fogom latni a fakat, viszont most kell megvenni a szereket.
Vidovszky Creative Commons License 2002.03.11 0 0 340
>Azért figyelni fogok, és így különösen könnyü, ha van egy kedves barát aki segít. :))) <

Innen kimaradt hogy "mindig". Helyesen igy hangzik:

Azért figyelni fogok, és igy különösen könnyü, ha van egy kedves barát aki segít. :)))

Bocsánat a többiektől!!!:)))

Előzmény: Vidovszky (336)
Bumpy Creative Commons License 2002.03.08 0 0 339
Segítség! Van 15 db 5 éves gyertya/rakéta/ tujám. 7 db nak több ága az elmúlt évben elkezdett halványodni, őszre már egészen meg is sárgultUgyanakkor az ágak már nem felfelé állnak,hanem lógnak lefelé.Nagyon csúnya.MI lehet az oka? Biztos valami betegség támadta meg. Akinek van valami ötlete kérem segítsen.Előre is köszönöm.
Bumpy
Vidovszky Creative Commons License 2002.03.08 0 0 338
Ez tuti szuper tipp!!!
Előzmény: bd (337)
bd Creative Commons License 2002.03.08 0 0 337
Chess, köszönöm a választ.
Lehetne, hogy ki-ki jelezze, ha a növényvédelemhez kapcsolódó észrevétele van, pl.:
most lett pirosbimbós, mostantól ne permetezzünk ...-vel, vagy most kezd kibujni a mogyoróormányos, most kell ....
Persze vidékenként változik, de egy pár év alatt kialakulna a Nagy Magyar Internetes figyelőszolgálat (NAMIvan).

bd

Előzmény: Chess (334)
Vidovszky Creative Commons License 2002.03.08 0 0 336
Köszi!Köszi!
Azért figyelni fogok, és így különösen könnyű, ha van egy kedves barát aki segít. :)))
Gondolom érted a problémámat is, már ami az időhiányt illeti. Tavaly előtt pl. úgy jártam, hogy minden reggel lehetett volna permetezni(már olyat ami néhány óra alatt megszárad) és estére mire hazamentem mindíg esett az eső.
Sajna a kertészmérnökhallgató fiam nem nagyon használható ilyen munkára(pedig azon kevesek közé tartozik aki szereti amit tanul-"épp most húzzák ki alóla az egyetemet"). Szóval szerintem ha saját kertje lesz ahhoz máshogy viszonyul. Hú ez most off volt,bocs!
Ja! Levághatom most a babérmeggyet? Az oldala nagyon szétnyílt, mert fal van alatta. Gondoltam ha az oldalát visszavágom dúsabb lesz és jobban is tudja tartani magát?
Szóval köszönöm:
üdv Vidovszky
Előzmény: Chess (335)
Chess Creative Commons License 2002.03.07 0 0 335
Üdv Vidovszky :-) mint írtam az olaj összeveszhet a lúgos anyagokkal. Ez elsősorban a bordói lére igaz ahol oltott meszet kell hozzá adagolni. Ahol nem kell semlegesítő lúgos anyag ott kisebb a kockázat. Az összeveszéshez is idő kell, azonnal felhasználva több minden összehozható. Ha az elegy nem csapódik ki és nem ülepszik le oldhatatlan formában akkor felhasználható. A kevergetéssel nyáron jó vigyázni, mert ha 3 féle EC jelű szert mixelünk jelentősen megnő a perzselésveszély, ha 3 féle szert adunk ki legalább egy legyen WG, WC ami nem oldószeres.Chess
Előzmény: Vidovszky (333)
Chess Creative Commons License 2002.03.07 0 0 334
Szia bd ! A rézérzékenység a gyümölcsösöknél áll fenn, a gyümölcskezdemények megperzselődnek sokszor még a virág kinyilás előtt. Almánál különösen a Jonathannal és rokonainál különösen jelentkezhet. Ezért amikor a virágbimbókat már elérheti, mert kint vannak, a réz már nem javalt kijuttatni mert parásodott gyümölcseink lesznek.
A rezes peremetezések utolsó napjai vannak mert rövidesen kinyílnak. A Champion finom réz, nem látszik a fán de hatásos. A Topas kell majd ha kinyíltak az első virágok, őszibarackra viszont Score a tafrina ellen amint van valamicske levél.
A honlapomon http://www.extra.hu/nvedelem leírogattam mindezeket. Üdv Chess
Előzmény: bd (332)
Vidovszky Creative Commons License 2002.03.06 0 0 333
Megosztom veletek boldogan a tegnapi tapasztalatomat! Lusta ember lévén(vagyishogy nem akkor csinálok valamit a kertben mikor jónak látnám vagy kedvem volna, hanem amikor a környezeti paramétereim szerint arra lehetőségem van) erősen törekedtem a permetezésegyesítésre.
Ennek eredményeképpen az "Agro Plussz" olajos lemosó és a kén-réz por amit előzőleg vízben feloldottam (természetesen) minden további nélkül hajlandó volt elegyülni. Így megúsztam hogy két nap múlva újra kelljen permetezni. Nem is elég hosszú még az este hogy sötétedés előtt végezzek.

Jut eszembe! Ilyen esetben 24 óra múlva jó még az elkészített permetlé?
üdv
Vid...

Előzmény: bd (332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!