Keresés

Részletes keresés

nymihaly Creative Commons License 2010.10.05 0 0 277

Sziasztok!

Nagykáta környékén van valakinek eladó cifra pulykakakasa?

Triumph81 Creative Commons License 2010.10.04 0 0 276

Sziasztok!

 

Gondoltam megosztom veletek egy nagyon fontos tapasztalatot:

 

Idén hoztam Gödöllőröl 6 előnevelt pulykát. Egyből becsuktam öket a tyúkudvarba. Sajnos közüllük 5 elpusztult ebben a sárga fosós gubbasztós kórban , de a hatodikat sikerült megmentenem azzal, amit itt olvastam hogy egész feketeborsot kell nekik adni. Én nem egyet-egyet adtam reggel meg este hanem 3 vagy 4-et az előreheladott állapot miatt :)

A mai napig együtt van a csirkékkel és teljesen meggyógyult pedig már ő is elég rosszul nézett ki.

Sajnos csak az 5 pulyka elpusztulása után kezdtem el keresni a neten, és találtam meg ezt a fórumot:(  

 

Nagyon hasznos ez a fórum. Köszönöm az infókat.

 

Üdv

Holló S Creative Commons License 2010.10.04 0 0 275

Szia!

 

Én nemrég cseréltem egy barátommal, vérfrissítés miatt.  Egyikünknél sem jelentett gondot az összeszoktatás, bár az is igaz, hogy nem volt ilyen  nagy a korkülönbség.  Viszont mindkettőnknél nagy a baromfiudvar (350-400 négyzetméter), így sem a régiek, sem az újak nem érezték magukat veszélyeztetve, nem voltak agresszívak.  Egyébként mindkettőnknél vegyes az állomány.  Kacsák, pulykák, csirkék együtt.  Mivel ki tudnak egymás elől térni senki nem bánt senkit.

Előzmény: vicus1968 (274)
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.03 0 0 274

Szia!

Köszönöm a válaszod,még azért megkérdezném,hogy- igaz olvastam,hogy eltart egy ideig ez a méreghányás,de valamiről észre lehet venni,hogy túl vannnak rajta???

Másik kérdésem,sikerülne bronz pulykákhoz aránylag reális áron hozzájutni,ők egy család,5tojó,-és 1 kakas,de ők 2009-es születésüek,vagyis jóval idősebbek,nem mertük bevállalni,mert attól is félünk,hogy mennyire szoknák meg az új helyüket,ill.jelenleg nem tudom külön helyre tenni őket,-és félünk attól,hogy a fehérekel-és fiatalabbakkal összeszoknának-e???

Amúgy állítólag,ők is nagyon kezesek,a kisgyerek is ott jár közöttük.

szia

Előzmény: marcsi089 (273)
marcsi089 Creative Commons License 2010.10.01 0 0 273
Szia!Igen csak a kakas csinálja ezt a sátorozást!
Nekem mindegyik kakas amit a képen látsz!
Előzmény: vicus1968 (272)
vicus1968 Creative Commons License 2010.09.30 0 0 272

Szia!

Nagyon szépek a pulykáid!

Szeretnék kérdezni tőled:a sátorozás náluk azt jelenti,mint a képeden is látszik,hogy úgy felfújja magát,-és beáll??????,csak a kakas csinál ilyet,vagy a tojó is?

3hete jöttek meg nekünk is a fehér pulykák,most lesznek lassan 8 hetesek,2-nek már szépen nő a taknya,-és ők szoktak ilyen felborzólt beállást már csinálni.Nem tudom,hogy milyen arányban vannak,de borzasztó kezesek aranyosak,úgy jönnek utánam a kertbe,mint egy oviscsapat,de szófogadóan vissza is a helyükre.

Amúgy nem is gondoltam volna,hogy ilyen kíváncsiak,szinte mindent levizsgálnak,még a cipőfűzőt is kihúzzák.Mindent igyekszünk betartani,amit írtatok a fórumon,remélem nem lesz semmi bajuk.

szia

Vicus

Előzmény: marcsi089 (271)
marcsi089 Creative Commons License 2010.09.23 0 0 271
Sziasztok!Pár kép az utánpótlásról!
karibaba Creative Commons License 2010.09.10 0 0 270

Sziasztok!

 

A színekhez, tenyésztéshez nem tudtok hozzászólni, vagy hülyeséget kérdeztem?

(Tarka pulyka pl.)

 

Az én 3 bronzom már lassan 3 hónapos, remélem nem lesz velük baj...nagyon megszerettem őket!

Előzmény: hatvanhárom (269)
hatvanhárom Creative Commons License 2010.09.10 0 0 269
Ekkor a nyakán jönnek azok a vörös vörhenyek, az orrán a pukli is elkezd nőni. Egyre vörösebb a nyaka, a kakasok egyre többet sátoroznak és olyankor vörösödik a nyakuk, a puklijuk meg nyúlik az orrukon kifelé. Kamaszkorba lép. Olyan két hónapos kora körül kezdik és eltart egy kis ideig. Nem véletlen, hogy a tenyésztők még előtte szeretnek túladni a növendékeken, mert azt mondják ilyenkor indul be az epéjük és az nagyon megviseli őket. A pulykatáp tartalmazza a gyógyikat amik a túléléshez kellenek nekik. A csirke kaphat pulyka tápot, nem lesz baja, de a pulykának nem jó a csirke táp. Vannak itt nálam tapasztaltabb pulykások, ők jobban meg tudják mondani meddig is tart ez. A lényeg, hogy én két hónapos korukig teljesen külön tartottam a pulykáimat, még a széltől is óvtam őket. Aztán kiengedtem az udvarba a csirkéktől elzárt helyen, hogy végre tudjanak legelni. Igaz akkor még volt hagyma szára, azt mindig levadásztam a piacon és szatyorszámra hordtam nekik haza. Nem is volt semmi bajuk. Aztán már azt hittem, vége a méreghányásnak, hát összeeresztettem őket a baromfiakkal. Jó van kacsám is, tehát azokkal is érintkeztek. 5-ből 4 megdöglött szépen sorjában. Kakálták ezt az élénk sárgás (libafos) zöldet és kampec. Akkor már hiába volt vitamin, meg minden semmi sem segített. Hihetetlen, de az az egy kék pulyka tojóm maradt meg, akinek nem sok jövőt jósoltam napos korában annyira kis satnyácska volt. Még enni is úgy kellett megtanítani. Mára már gyönyörűséges leányzó lett belőle. Csuda vörös a nyaka. Már a kacsa úsztatóban is megfürdött (beleesett, mert hihetetlen kíváncsi), mégsincs kutya baja.
A lényeg, ne add fel bármi történik is velük.
Előzmény: hakijani (268)
hakijani Creative Commons License 2010.09.09 0 0 268
oké akkor csak tápot kap de miaz a méreg hányás honan tudom hogy kihányta ??
Előzmény: hatvanhárom (267)
hatvanhárom Creative Commons License 2010.09.09 0 0 267
Szia! Lehet már elkéstem a válasszal de, a pulykának 3 hónapos koráig kizárólag pulykatápot kell adni.Abba vannak benne azok a dolgok, amik megvédik és a méreghányás kevésbé viseli meg. Hagymaszára most már nincsen, de túró, főtt tojás és most éppen érik a bodza bogyója. Próbálj beszerezni bodza levelet és főleg a bogyóját. Májvédő vitamin kellene neki. Ekovit-forte vagy ha megkérded az állatpatikában biztos tudnak segíteni, hogy mi van még rá. Viszont tapasztalatom, hogyha a pulyka ilyenkor méreghányáskor azt a sárgás zöldet kakálja akkor már kampec neki. Sajnos. No és amíg a mérgét ki nem hányta szigorúan el kell különíteni minden más állattól.
Előzmény: hakijani (266)
hakijani Creative Commons License 2010.09.06 0 0 266
sziasztok vettem fehér pulykákat olyan 2 hónapos körüliek és elkezdtek dögleni sorba kapnak kukoricát meg búzát és pulyka tápot de döglenek sorra vitaminos vizet is adtam a májukon barna kerek foltok vannak mit tegyek kérem segítsen valaki gyorsan köszönöm.
Holló S Creative Commons License 2010.09.02 0 0 265

Nekem a takarmányozáshoz lenne egy hozzászólásom.  Tavaly volt először pulykám.  "Bérkeltettem", de a tojás tulajdonosa végül úgy döntött, hogy mégsem akar velük bajlódni -szeptember volt - , nekem adja őket.  Azt tudtam, hogy kiskorukban elég élhetetlenek, így tettem közéjük két csibét és négy kis gyöngyöst.  Ennek ellenére nem nagyon ettek.  Csak kotorásztak a drága pulykatápban, mitha keresnének valamit.  Más tápokat is próbálgattam, de egyedül a hagymaszárral kevert főtt tojás ették meg.  Éppen annyit ettek, hogy éhen ne haljanak.  A csibék sokkal jobban növekedtek.  Végül megsajnáltam őket, és elvittem ahhoz a gazdához, akitől a tojások származtak.

Idén máshonnan hoztak hozzám tojást keltetni.  Ezek a jószágok már egynaposan elevenek voltak, ettek-ittak.  Pulyka táp, csibe táp, főtt tojás egyaránt.  A tojások gazdája nekem ajándékozott 4-et.  Már szép nagyok (3 hónaposak elmúltak).  Mindent megesznek.  Kedvencük a csicsóka levele.  Ha belépünk a baromfi udvarba, körbe állnak bennünket, és követelik.  Tehát valahol szerencse dolga.

AlleXey Creative Commons License 2010.09.02 0 0 264
vettem karcagrol feher pulyka pipeket .A ki arulta oket azt mondta ,hogy csak Purina tappal tartcsam oket mert ez van a reszukre keszitve es benne vannak az antibiotikumok is . Csak azt az eledelt vettem nekik es adtam es mar a masodik pulykat le kellet vagjam es a maja mind a kettonek foltos volt az elsoe zold es feher folt volt az egesz nem volt benne barna semi ,a masodike meg feher csomkkal volt telemi.Mit csinaljak veluk ,mit adjak nekik enni es mitol csomosodik a majjuk?Teljesen el dobni valo volt nem lehet elhasznalni . Szeretnem ha a masikok el ernek a felnot korukat ,most 3honaposok.Kerem ha valaki tud egy jo tanacsot vagy egy kezelest erre a betegsegukre segitsen.A masodiknak eldagadt a feje is,es pruszkolt,az elso csak nem akart enni es vergodot ,a masodik amikor ki bontotuk tele volt vizzel is.
vicus1968 Creative Commons License 2010.08.31 0 0 263

Szia!

Nagyon sokat segítettél,nagyon köszönöm!

Ezen a lapon,még nem jártam,de igyekszek,hogy az előzményeket is elolvassam,most csak gyorsba átnéztem.

Nálunk-sőt a környező településeken,nagyon fertőzött lett ez a rész,akár baromfiakra is,ezért az ónodi-vásáron legyen mindenki óvatos-már amennyire lehet.

Igaz,azt írják,hogy nem volna szabad értékesíteni,kiállításra járni-de ezeket a dolgokat,nagyon kevés ember tartsa be.Jelentkezni fogok,vagyis mindennap átnézek mindent-és remélem,továbbra is segíteni fogtok,ha szükségem lesz rá.

Vicus

U.I.:Remélem,én is fogok tudni segíteni másoknak!!!!!

 

Előzmény: Holló S (262)
Holló S Creative Commons License 2010.08.31 0 0 262

Kedves Vicus!

Ezen a linken sokmindent találsz a himlőről: http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1187606484&order=reverse&index=3&azonosito=kisallatkiallitasgyor

15141. sorszámú hozzászólás nagyon hasznos.

Nálam is megjelent a kór, de kb 100 csirkéből csak 10 kapta el "rendesen", és kettő kivételével - akik elhullottak - két hét alatt rendbe is jöttek.  A többieken nem jelentkezett tünet.  A pulykáim is elkapták, ök még pöttyösek. 

Mivel a szúnyog is terjeszti, egy portán belül bnehéz úgy szétszedni az állományt, hogy egy része mentes maradjon.  Különösen, hogy lehet, már mind megfertőződött, csak még nem jöttek elő a tünetek.

 

Előzmény: vicus1968 (261)
vicus1968 Creative Commons License 2010.08.30 0 0 261

Sziasztok!

Bekaptuk,a baromfihimlőt a fürjeknél.Már sokféle tanácsot kaptam,akár a fürj lapon,akár a keresőbe téve.

A pulykáknak külön igyekszünk most csinálni más helyet,mert nem merjük egy légtérbe rakni őket.

Várom tőletek is a választ,ill.segítséget,hogy esetleg még mivel küszöbölhetőek ki,ezek a fertőzések.Fertőtlenítés,az természetes!!!!

Vicus

marcsi089 Creative Commons License 2010.08.27 0 0 260
Szia!
Nehogy őrölt borsot adjál nekik!!
Egész kell nekik!
Látod mindenki máshogy neveli őket!Én szoktam adni nekik 3-4 hetes koruktól hetente,két hetente 2db beteszek a csőrükbe és lenyeletem velük!
Ha gondolod adsz nekik ha nem nem,ez a te dolgod!
Előzmény: linus79 (258)
Minizsarnok Creative Commons License 2010.08.27 0 0 259
Őröltet neeee . Egészet esetleg ha kezdődik a méreghányás (pirosodik a nyaka ) én nem adtam nekik.
Előzmény: linus79 (257)
linus79 Creative Commons License 2010.08.27 0 0 258
itt egy közelebbi
linus79 Creative Commons License 2010.08.27 0 0 257
örölt borsot mindig keverjek a kajájukba? a méreghányás meddig tart? már adhatom a borsot nekik? kb 6 hetesek lehetnek
marcsi089 Creative Commons License 2010.08.25 0 0 256
Sziasztok!
A pulyka csak kis korában kényes,utánna elég szívós állat!/az én véleményem szerint/
A méreghányás nem betegség náluk,ez egy folyamat!
1 betegség van amire nagyon kell figyelni a pulykáknál ez a vakbél és májgyulladás!
Ezt a betegséget a megfelelő tartás mellett el ehet kerülni!
Annyi hogy kapják a gyógyszeres pulyka tápot,és néha lactirefmet vagy jolovitot!
Én a túrót mellőzni szoktam,mert nekem attól csak fosni szoktak,inkább főt rizst és tojást szoktam adni nekik meg hagymaszárat!
vicus1968 Creative Commons License 2010.08.25 0 0 255

Sziasztok!

Még én is tennék fel kérdést.

Minden jószágoknál,vannak olyan betegségek,amikre jobban figyelni kell,gondolok itt akár a nyúlnál-szúnyogcsípés,galamboknál pestises valami,stb.....

Az lenne a kérdésem,hogy azonkívűl,hogy erre a méreghányásra figyelni,kell,ezenkívül,náluk is van-e olyan betegség,vagy más dolgokkal behozható fertőzés,ami igazán veszélyes lehet=gyakoribb dolgokra gondolok)-és esetleg ezeket mivel lehet kezelni.

Válaszotokat előre is köszönöm!

Vicus

karibaba Creative Commons License 2010.08.25 0 0 254

Sziasztok!

 

Ma elolvastam elejétől az összes hozzászólást - érdemes volt! 1-2 dolog felett korábban elsiklottam és voltak olyan részek amikre már nem emlékeztem.

 

Három 8 hetes bronzom van, most kezd pirosodni a nyakuk-fejük, gondolom elérték a kritikus "méreghányásos" kort. Sokat legelnek, pulykatápot kapnak és vitaminos vizet isznak. Remélem ez így elég lesz, mert túróval etetni őket egy vagyon lenne! :os

Pár napja kaptam egy zacskó apró kavicsot, abból is adok nekik 1-1 marékkal, ha kedvet kapnának hozzá...

 

Lenne pár kérdésem, most a tenyésztéssel kapcsolatban. (Tudom, hogy még korai, de érdekel a dolog. :o) )

- a különböző színű pulykák "keverhetőek"? (Bronz bak, réz, fehér tojó pl.)

- a tarka, kék, cifra pulykák külön fajták vagy standard színű pulykák színkeverésének eredményei? (pl.: fehér tojó + bronz bak = fehértarka utódok?)

 

Ha ez a három életben marad (nagyon tetszenek!!!) akkor szeretném szaporítani őket, esetleg egyet-egyet elcserélni, hogy színesebb legyen a felhozatal!

 

Ami még eszembe jutott:

- tyúkkal is lehet pulykát keltetni?

- ez esetben is el kell őket szeparálni, vagy így a kotlósra lehet őket bízni?

 

Ha természetes módon kelteti őket az ember (pulykatojóval vagy tyúkkal) akkor is óvni kell őket méreghányásig vagy ez esetben járhatnak-kelhetnek szabadon mint a naposcsibék, ha kotlós van velük?

 

Illetve még azt szeretném kérni, hogy ha van kedvetek, akkor képekkel is illusztrálhatnátok, hogy hányféle és milyen színű pulyka létezik manapság!

 

Köszi előre is!

 

Karesz

 

 

Előzmény: marcsi089 (253)
marcsi089 Creative Commons License 2010.08.25 0 0 253
Szia!
Hát sajnos az észrevételed nem jó a pulykák nemével kapcsolatban,csak annyiból hogy mint a 2 képen egy hím pulykát látsz!
Küldök képet amin lehet látni a hímet és a tojót is!
A méreghányás idején én nem adok nekik semmi különöset!
A nagymamám mindig egész borsot szokott adni nekik 2db-t fejenként egy héten egyszer a csőrükbe és lenyelette velük,és szárított piros paprikát/csípős/ akár a magjával együtt eltörni és nekik adni mint a borsot!
Ha van még kérdés szívesen válaszolok!
A taknyuk a hímeknek mindig ilyen de csak akkor látni igazán ha felfújják magukat!

A képek::
az első 3 képen csak tojó pulykákat látsz,egy nagyot és még a kicsiket!
A 4 képen egy hím és egy tojó
az 5 képen 1 hím és 3 tojó
az utolsóhoz meg gondolom nem kell semmit hozzá fűzni!
vicus1968 Creative Commons License 2010.08.24 0 0 252

Szia!

Ma annyit megtudtam,hogy neked igazad van a lábára való bütyök eltüntetésére-kezelésére-itt is pálinkát használnak.

Na de én remélem,hogy a méreghányással kapcsolatban is kiderül valami,aki jobban jártas a dolgokban,mint én,hogy ez milyen kapcsolatban van egymáshoz.Alig várom,ezzel kapcsolatban a választ,ugyanis,belepusztúlhat az állat,vagyis,amit mindenki szeretne elkerülni.Nagyon félek a dolgoktól,párom-még jobban.Annyira szeretnénk kikerülni olyan dolgokat,ami rajtunk múllik.-természetesen,ott van a másik oldal is,de-nagyon remélem,hogy sok akadályt lelhet küzdeni,egyszerű régi gyógymódokkal,ahogy az őseink csinálták-igaz,nem volt ennyi hibrid,-és tovább tenyésztett dolgok,de azért bízok azokban,akik csak válaszolnak,és segítenek.

vicus

Előzmény: linus79 (251)
linus79 Creative Commons License 2010.08.24 0 0 251
:-) :-)
Előzmény: vicus1968 (250)
vicus1968 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 250

Szia!

Nos ezt nem tudom megállni,hogy leírjam.Páromnak elolvastam az üzenetedet.Még jobban felháborodott,azon,hogy nehogy már a pulyka,akár igyon,vagy lábat áztasson az ő pálinkájában!!!!

Viccet félretéve,nekem azt mondták,hogy ecsetelgetni kell a torkát.-vagy itatni,már előre gondolkodóba estem,hogy vagy fecskendővel,vagy nem tudom,de ha rászokik,akkor balhé lesz!!-drága pulyka lesz belőle,ha átmegy alkoholistába.

Vicus

Előzmény: linus79 (249)
linus79 Creative Commons License 2010.08.23 0 0 249
szia én ugy tudom a pálinka a lábukra kell, érdekes lenne egy piás pulyka :-) én a lábukra vettem végszükség esetén mert egy pulyka tenyésztö azt mondta csak akkor tegyek lábára ha láto rajta fekélyt, amugy én is dugdosom párom elöl mert amit legelöször vettem azt a haverokkal benyakalták , a méreghányás engem is érdekelne mi jo nekik ilyenkor és hhány hetesen , olvastam hogy kb 6-12 hetesen
Előzmény: vicus1968 (248)
vicus1968 Creative Commons License 2010.08.22 0 0 248

Szia!

Köszi a te válaszodat is.

Nos most próbáltam összerakni az segítségeket.Lehet,hogy kifogsz nevetni,de akkor próbálom összesíteni a dolgokat.

A te első képednél,nagy a taknya,-és áll a faroktolla,vagyis ő kakas(bak,gúnár)nem tudom melyik az igazi hivatalos neve a hímeknél,de már sokféleképpen hallottam,de nem ez a lényeg.A 4.képeden nincs akkora taknya,igaz annak is feláll a faroktolla,-de gondolom,akkor az tojó.

A (zsebpiszok)képei,a fehér pulykáknál,ott szintén a közelebbről láthatóra gondolok tojóra,a mögötte levő pedig a kakas.Nem biztos,hogy jól oldottam meg a feladatot,de reménykedek benne.

Akkor ezzel kapcsolatban még megkérdezném tőled,vagy bárkitől aki válaszol,hogy ez a ronda taknya mindíg ott marad,vagy visszahúzodik???-vagy attól szép egy pulyka,ha ronda-és annál finomabb!!!!

5-hetesen már megállapítható,hogy kakas,vagy tojó?????

Télen kevesebb zöldhöz jutunk hozzá,főleg,amit ők igazán szeretnek,attól függetlenül a többi zöldfélét,ami a háztartásba kerül,azokat is megeszik-ill.szeretik?

sziasztok

Vicus

u.i.-még egy kérdés,a pálinka is méreghányó,mint kiderült,most itatni kell velük,vagy csak a torkát ecsetelgetni,ezt magánba kaptam a szomszédságból,hogy csak ecsetelgetni kell,-én mondtam,hogy itatni kell-innentől párom azt mondta,szó sem lehet arról,hogy ő ásványvízet igyon,a pulykák pedig élvezik a h.p-ízét!!

Előzmény: marcsi089 (231)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!