Keresés

Részletes keresés

héjja60 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144778

Nem kapcsolódik szorosan az előzőekben tárgyalt témához , de érinti azt .

A főzőm dupla falú , a palást rész is fedve van , ebbe a palástba , a felső részen be van építve egy fél colos cső felfele állóan , ennek a végén egy menetes könyök ,amelybe egy vakdugó csavarható . A pálmaolaj felöntés szintje ezen cső csatlakozás alatt van a tágulás miatt .Az idény végén a vakdugót behajtom a könyökbe .

Az idény kezdetén mindig csinálok egy tisztító főzést , ekkor mindig pattogó hangot hallók az üstből , még akkor is ha már az olaj felmelegedett , mintha vizes lenne az olaj . A vakdugót a főzés kezdete előtt kicsavarom és lazára állítom , hogy az esetleges pára , gőz tudjon távozni .

Ebben az évben is hasonló az eljárás , a pattogó hang van , a vakdugó laza . A felfűtés során az vettem észre  , hogy a dugó körül

olajhabzás jelent meg , próbáltam kicsavarni de nem tudtam ,meleg is volt , ezért egy rongyot rádobva nehezen kicsavartam .

A csavarással egyidejűleg ,gőz , olaj kitörés következett be . Egyértelműen nyomás volt a rendszerben !

A pattogás vízre utal , de , hogy az miként kerül az olajba nem tudom  , talán lecsapódás folytán valahogy , még arra is gondolok ,

hogy az olaj " elfáradt " és párolgást eredményez .

Hogy mi lett volna ha a dugó behajtva marad , nem tudom , a legrosszabra nem is akarok gondolni .!

zsorsz Creative Commons License 2017.12.21 0 1 144777

Nekem fogkefét,ecseteket.

Előzmény: Jocó0423 (144776)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.12.21 0 1 144776

Bakker nekem nem ad rá ki semmit :(( ez hihetetlen :DDDDD

Előzmény: rézműves1 (144775)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144775

Ha működik, használhatod a keresőt is...pl. beütheted, hogy B.R.S.H. Billenthető Réz Sisakos (Sörös) Hordó...:):)..

meg ilyenek...

Előzmény: Horvistvan (144769)
Horvistvan Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144774

Köszönöm szépen a segítséget!

Előzmény: öreg_néne_b (144773)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144773

0,07 akart lenni

Előzmény: öreg_néne_b (144770)
obsitos3 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144772

Én azért ajánlottam a dupla falhoz a csövet,mert ha elég hosszú,lehet úgy hajlítani,hogy a vége mindig az olajszint felett legyen,így ürítésnél/billentésnél se tud kifolyni,és a feledékenység mint veszélyfaktor kizárva.

Előzmény: rézműves1 (144765)
Horvistvan Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144771

 pl.: lásd ezen a képen.

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144770

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91t%C3%A1gul%C3%A1si_egy%C3%BCtthat%C3%B3

 

Ebben benne van, az ásványolaj hőtágulása fokonként 0,7%. Azaz 0-ról 120 fokra kb. 10%-ot tágul. Persze, tágul a tároló edény is, de kell a biztonság.

Előzmény: Horvistvan (144769)
Horvistvan Creative Commons License 2017.12.21 0 1 144769

Jó reggelt! Próbáltam ügyesen utána olvasni de a tágulás mértékéről nem találtam semmit sem. Épp ezért gondoltam, hogy amikor kitágult állapotában van akkor zárom le és vissza hűléskor max egy kis vákuum lesz benne. :-)

Előzmény: rézműves1 (144767)
sogi01 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144768

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (144701)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 144767

Na ettől féltem...ez rossz terv... a söröshordó aljába kb 5-liter fér és olajnak mindig buborékmentesen kell megtölteni az alját...ha alágyújtasz tágul (10%), hová megy az olaj?  Nem folyhat a tűzre! Erre nem gondoltál? Ezért arra a csőre kell tenni egy tágulási tartályt, amibe az a kb. fél liter olaj mindig felmegy...ha lehűl, oda szépen visszahúzódik. Ha már ilyen ügyesen ránk találtál, kicsit beleolvashattál volna az itteni okosságokba...

 

...ez fizika...

Előzmény: Horvistvan (144766)
Horvistvan Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144766

Vess meg érte de ezt most én nem értem. Sörös hordó főzőt csinálok dupla aljjal. Van egy fél colos kiállás az aljából amire egy 90 fokos réz hollander tekerek réz tömítő gyűrűvel. Az eredeti terv szerint a könyök után egy 18-as részidő megy fel a hordó közepéig ami egy golyós szeleppel végződik. Főzéskor kinyit, ürítéskor zár.

Előzmény: rézműves1 (144765)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144765

Most olvastam csak vissza...ugye nem a söröshordó aljában lévő olajról beszélsz? Mert én a duplafal tetején lévő csavart mondtam...ha csak alul van a talpa beduplázva és olajjal töltve, oda a 18-as cső nem elég, oda tágulási tartály kell, mert fűtéskor az olaj kifolyik...nem értem, a duplafalnál meg nem kell cső...mi van???

Előzmény: Horvistvan (144750)
snapszmester Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144764

Kopp-kopp emilke!

Előzmény: rézműves1 (144759)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144763

144748, helyesen, elírtam. Bárki hsz.-a.

Előzmény: Törölt nick (144762)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144762

Szerinted 144478 hsz.? Az vajon mennyi idő lehet, cefrefőzésnél? Nincs burkolat, kínai égő.?

Előzmény: rézműves1 (144759)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144761

Phúú, köszi szépen, én most már annyira bepiáztam, hogy nem fogom fel az értelmet, (ami nyilván van és jó is) de holnap biztosan.

 Tehát nem jó ez sem, üstház kell. Ennyit még megértek. Üstházat azért nem akart a cimbim, mert nincs a bungijában lehetőség a kéményre. Valami füst elszívó berendezést épített ki, mint a bányákban, ami van.

  Kémény lehetősége nulla. Tehát üstház kéne, akkor is, mert ez így nem tuti..Jól van, köszi az észrevételt, holnap elolvastatom ezt vele.

Előzmény: rézműves1 (144759)
spakogal Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144760

Hellou szevasztok en Szovakiabol vagyok es szeretnem kerni a segitsegeteket rez ustot szeretnek vasarolni fedovel egybe,de ha valaki tud duplafalut az lenne a tuti 120literes kene a tobbit pedig hozzagyartanam.infot ha tudtok emailba kuldjetek: spakogal@post.sk  elore is koszonom :)

rézműves1 Creative Commons License 2017.12.20 0 1 144759

Nem akarlak elkeseríteni, de hiába szurkolsz neki, mert nem jól bugyolálta be, ha jól látom...közvetlenül a duplafalra tekerte a gyapotot?...mert ha igen, pont jól ki is szúrt magával.

Pedig mondtuk már egy párszor, hogy nem a vizes, vagy olajos fal külső részére kell tenni a szigetelést, hanem attól legalább 4-5-centire, hogy ami forróság az üst alól kijön, az mint "hulladékhő", nyaldossa csak szépen végig az üst külső oldalát...

Tehát kell egy szoknya, vagy üstház lemezből (a 4-5-centi légréssel) és azt kell kívülről bugyolálni.

Gondolj csak bele, az üst külső oldalának jóval nagyobb a felülete, mint az aljának. Az még mind fűtőfelületként jöhet számításba, ha mellé engeded a forró füstgázt és csak amikor már "végigsimogatta" az oldalfalat, átadva a benne lévő meleg egy jó részét, akkor menjen csak ki  fölül valahol.

Ennél a bugyolálásnál még az is jobb, ha egy sima lemezhordót tesz rá.

Mert ha közvetlenül arra a (vizes vagy olajos) külső köpenyre teszitek a szigetelést, akkor (gázfűtésnél) a felénél is kisebb lesz a fűtendő felület, vagyis adtál a sz@rnak egy jó nagy pofont. Még rosszabb lesz. Ez a szigetelés így, csak a tisztán elektromos fűtésnél hatásos és szükséges, mert ott belülről jön a meleg.

Homályosítsd fel a havert, hogy csak így lesz jó...

 

És a jó rétegrend a következő (belülről kifelé): 1:belső üst lemeze-

                                                                    2:vizes v.olajos külső fal- 

                                                                    3:4-5-centi légrés után a szigetelés tartó lemez-

                                                                    4:külső szigetelés védő lemez (dísz-burkolat)-

 

Ez különösen azoknak nagyon jó és takarékos, akik hideg, fűtetlen helyiségben főznek...

Előzmény: Törölt nick (144751)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144758

Most van megfelelő idő a hűtve szűrésre. Még hűtőgép sem kell hozzá. Nekem a narancs párlatom opálos volt kb. 18  Celsiuson, ma 3 Celsiuson leszűrtem vattakorongon őket, most 13-14 C-on kristálytiszta, még kis kozmaolajat is leszedett. Frankó! Guszták azok a combok! :)

Előzmény: Törölt nick (144755)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144757

Nem tudom a halászok fogták. Nem hiszem, hogy gereblyézték.

Előzmény: öreg_néne_b (144756)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144756

A busák mire jöttek? Vaníliás hármashorog?

Előzmény: Törölt nick (144755)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 1 144755

Hol van még Karácsony ? Viszont a dámák felsorakoztak. A régi és új pálinkák egy része, be lettek lőve 40%-ra. Ne mis gondoltam mennyi szutyok van benne. 

 10 papír kávéfilter egymáson 

Előzmény: endrepp (144704)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144754

 Most írja, a paramétereket: 38cm átmérő, 50 cm mély az üst, 22-es páracső+hűtő, 6 menet van a hűtőben 120 literes hordóban. Vízzáras, duplafalú olajos, hőközlő olaj 17 liter, mint dettó az enyémben, de ez csak pici, 60 literes szerkentyű. Cefrefőzésnél felfűtése 2 óra 20 perc, szedés 3 és fél óra. Az én égőmmel is, ugyanúgy.

   Ő azt mondja, maga a szerkezet paramétere lehet a rossz. Szerintem most jónak kell lennie, úgy gondolom, az a hő sunyin el tud menni az összes nem burkolt helyeken.

   Én is azt hittem, hogy a szerkezetem paraméterei rosszak,,,,én is ültem sok-sok 5-5,5 órát egy-egy főzetnél, aztán a kéményszelep+nagy égő megoldotta a gondot, még egy szimpla falú idejét is túlteljesítette, minden várakozásomon felül teljesít. Pedig ugyanúgy fazék forma, nem lábos.

  Ennek most már jónak kell lennie, jó nagy bunda került rá.

Előzmény: Törölt nick (144751)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144753

Gabona.

Előzmény: Green Corner (144713)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144752

Az idén volt egy mirobalán (fosószilva) tételem annak is a cefréje 2% -os volt. A másik 4 % -os volt. A pálinkája hibátlan.

 

Előzmény: ketco (144722)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144751

No, haver küldött nekem egy képet, ma még csak a bebugyolálás van meg, kőzetgyapotba. (Tudjuk, hogy nem egészséges a pora.. ) Ha viszont neki is legalább 4 órában meglenne egy főzet, akkor kapna valami normális burkolatot is ez fölé, ez most csak egy kísérlet lesz így. Cefre is már csak egy adag alma van, ami amúgy jó cefre, 62%-on indul, 10,5 liter alszeszt ad, de burkolás előtt valami 6 óra alatt... Az én V-4 égőm sem melegítette fel a gépet gyorsabban, mint a hegesztő reduktorral összekötött kínai zsámoly, tegnap. A gép alatt a 16 kw-os égőm. Holnap durrantja be ismét. Nekem tippem volt, hogy elmegy a meleg a szélein. Meglátjuk. Mint egy gyros, úgy néz ki most...:)) Hűű, szurkolok ám neki.Azt mondja, ha ezzel az újítással sem lesz gyorsabb, dinamitot rak bele.:)) Nem türelmetlen amúgy. Ő azt mondja, ha egy cefre 8 órás főzéssel lesz jobb, akkor 8 órát ül mellette, nem a mennyiség a szempont. Ongára is nevezett. De Ő is azt olvasta, hogy a cefrét lehetőleg minél gyorsabban kell leszedni, deflegmáció nélkül, minél kisebbel, a finomításnál viszont kell a deflegmáció a jó elválasztás érdekében.

Horvistvan Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144750

Hát egy felfele menő csövet én is akarok csinálni 18-as csőből, úgy a hordó feléig.

Előzmény: Bárk_i (144748)
Horvistvan Creative Commons License 2017.12.20 0 0 144749

Na bakker! Akkor csak ledugózom amikor fel van melegítve. :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!