Nem kapcsolódik szorosan az előzőekben tárgyalt témához , de érinti azt .
A főzőm dupla falú , a palást rész is fedve van , ebbe a palástba , a felső részen be van építve egy fél colos cső felfele állóan , ennek a végén egy menetes könyök ,amelybe egy vakdugó csavarható . A pálmaolaj felöntés szintje ezen cső csatlakozás alatt van a tágulás miatt .Az idény végén a vakdugót behajtom a könyökbe .
Az idény kezdetén mindig csinálok egy tisztító főzést , ekkor mindig pattogó hangot hallók az üstből , még akkor is ha már az olaj felmelegedett , mintha vizes lenne az olaj . A vakdugót a főzés kezdete előtt kicsavarom és lazára állítom , hogy az esetleges pára , gőz tudjon távozni .
Ebben az évben is hasonló az eljárás , a pattogó hang van , a vakdugó laza . A felfűtés során az vettem észre , hogy a dugó körül
olajhabzás jelent meg , próbáltam kicsavarni de nem tudtam ,meleg is volt , ezért egy rongyot rádobva nehezen kicsavartam .
A csavarással egyidejűleg ,gőz , olaj kitörés következett be . Egyértelműen nyomás volt a rendszerben !
A pattogás vízre utal , de , hogy az miként kerül az olajba nem tudom , talán lecsapódás folytán valahogy , még arra is gondolok ,
hogy az olaj " elfáradt " és párolgást eredményez .
Hogy mi lett volna ha a dugó behajtva marad , nem tudom , a legrosszabra nem is akarok gondolni .!
Én azért ajánlottam a dupla falhoz a csövet,mert ha elég hosszú,lehet úgy hajlítani,hogy a vége mindig az olajszint felett legyen,így ürítésnél/billentésnél se tud kifolyni,és a feledékenység mint veszélyfaktor kizárva.
Jó reggelt! Próbáltam ügyesen utána olvasni de a tágulás mértékéről nem találtam semmit sem. Épp ezért gondoltam, hogy amikor kitágult állapotában van akkor zárom le és vissza hűléskor max egy kis vákuum lesz benne. :-)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Na ettől féltem...ez rossz terv... a söröshordó aljába kb 5-liter fér és olajnak mindig buborékmentesen kell megtölteni az alját...ha alágyújtasz tágul (10%), hová megy az olaj? Nem folyhat a tűzre! Erre nem gondoltál? Ezért arra a csőre kell tenni egy tágulási tartályt, amibe az a kb. fél liter olaj mindig felmegy...ha lehűl, oda szépen visszahúzódik. Ha már ilyen ügyesen ránk találtál, kicsit beleolvashattál volna az itteni okosságokba...
Vess meg érte de ezt most én nem értem. Sörös hordó főzőt csinálok dupla aljjal. Van egy fél colos kiállás az aljából amire egy 90 fokos réz hollander tekerek réz tömítő gyűrűvel. Az eredeti terv szerint a könyök után egy 18-as részidő megy fel a hordó közepéig ami egy golyós szeleppel végződik. Főzéskor kinyit, ürítéskor zár.
Most olvastam csak vissza...ugye nem a söröshordó aljában lévő olajról beszélsz? Mert én a duplafal tetején lévő csavart mondtam...ha csak alul van a talpa beduplázva és olajjal töltve, oda a 18-as cső nem elég, oda tágulási tartály kell, mert fűtéskor az olaj kifolyik...nem értem, a duplafalnál meg nem kell cső...mi van???
Phúú, köszi szépen, én most már annyira bepiáztam, hogy nem fogom fel az értelmet, (ami nyilván van és jó is) de holnap biztosan.
Tehát nem jó ez sem, üstház kell. Ennyit még megértek. Üstházat azért nem akart a cimbim, mert nincs a bungijában lehetőség a kéményre. Valami füst elszívó berendezést épített ki, mint a bányákban, ami van.
Kémény lehetősége nulla. Tehát üstház kéne, akkor is, mert ez így nem tuti..Jól van, köszi az észrevételt, holnap elolvastatom ezt vele.
Hellou szevasztok en Szovakiabol vagyok es szeretnem kerni a segitsegeteket rez ustot szeretnek vasarolni fedovel egybe,de ha valaki tud duplafalut az lenne a tuti 120literes kene a tobbit pedig hozzagyartanam.infot ha tudtok emailba kuldjetek: spakogal@post.sk elore is koszonom :)
Nem akarlak elkeseríteni, de hiába szurkolsz neki, mert nem jól bugyolálta be, ha jól látom...közvetlenül a duplafalra tekerte a gyapotot?...mert ha igen, pont jól ki is szúrt magával.
Pedig mondtuk már egy párszor, hogy nem a vizes, vagy olajos fal külső részére kell tenni a szigetelést, hanem attól legalább 4-5-centire, hogy ami forróság az üst alól kijön, az mint "hulladékhő", nyaldossa csak szépen végig az üst külső oldalát...
Tehát kell egy szoknya, vagy üstház lemezből (a 4-5-centi légréssel) és azt kell kívülről bugyolálni.
Gondolj csak bele, az üst külső oldalának jóval nagyobb a felülete, mint az aljának. Az még mind fűtőfelületként jöhet számításba, ha mellé engeded a forró füstgázt és csak amikor már "végigsimogatta" az oldalfalat, átadva a benne lévő meleg egy jó részét, akkor menjen csak ki fölül valahol.
Ennél a bugyolálásnál még az is jobb, ha egy sima lemezhordót tesz rá.
Mert ha közvetlenül arra a (vizes vagy olajos) külső köpenyre teszitek a szigetelést, akkor (gázfűtésnél) a felénél is kisebb lesz a fűtendő felület, vagyis adtál a sz@rnak egy jó nagy pofont. Még rosszabb lesz. Ez a szigetelés így, csak a tisztán elektromos fűtésnél hatásos és szükséges, mert ott belülről jön a meleg.
Homályosítsd fel a havert, hogy csak így lesz jó...
És a jó rétegrend a következő (belülről kifelé): 1:belső üst lemeze-
2:vizes v.olajos külső fal-
3:4-5-centi légrés után a szigetelés tartó lemez-
4:külső szigetelés védő lemez (dísz-burkolat)-
Ez különösen azoknak nagyon jó és takarékos, akik hideg, fűtetlen helyiségben főznek...
Most van megfelelő idő a hűtve szűrésre. Még hűtőgép sem kell hozzá. Nekem a narancs párlatom opálos volt kb. 18 Celsiuson, ma 3 Celsiuson leszűrtem vattakorongon őket, most 13-14 C-on kristálytiszta, még kis kozmaolajat is leszedett. Frankó! Guszták azok a combok! :)
Hol van még Karácsony ? Viszont a dámák felsorakoztak. A régi és új pálinkák egy része, be lettek lőve 40%-ra. Ne mis gondoltam mennyi szutyok van benne.
Most írja, a paramétereket: 38cm átmérő, 50 cm mély az üst, 22-es páracső+hűtő, 6 menet van a hűtőben 120 literes hordóban. Vízzáras, duplafalú olajos, hőközlő olaj 17 liter, mint dettó az enyémben, de ez csak pici, 60 literes szerkentyű. Cefrefőzésnél felfűtése 2 óra 20 perc, szedés 3 és fél óra. Az én égőmmel is, ugyanúgy.
Ő azt mondja, maga a szerkezet paramétere lehet a rossz. Szerintem most jónak kell lennie, úgy gondolom, az a hő sunyin el tud menni az összes nem burkolt helyeken.
Én is azt hittem, hogy a szerkezetem paraméterei rosszak,,,,én is ültem sok-sok 5-5,5 órát egy-egy főzetnél, aztán a kéményszelep+nagy égő megoldotta a gondot, még egy szimpla falú idejét is túlteljesítette, minden várakozásomon felül teljesít. Pedig ugyanúgy fazék forma, nem lábos.
Ennek most már jónak kell lennie, jó nagy bunda került rá.
No, haver küldött nekem egy képet, ma még csak a bebugyolálás van meg, kőzetgyapotba. (Tudjuk, hogy nem egészséges a pora.. ) Ha viszont neki is legalább 4 órában meglenne egy főzet, akkor kapna valami normális burkolatot is ez fölé, ez most csak egy kísérlet lesz így. Cefre is már csak egy adag alma van, ami amúgy jó cefre, 62%-on indul, 10,5 liter alszeszt ad, de burkolás előtt valami 6 óra alatt... Az én V-4 égőm sem melegítette fel a gépet gyorsabban, mint a hegesztő reduktorral összekötött kínai zsámoly, tegnap. A gép alatt a 16 kw-os égőm. Holnap durrantja be ismét. Nekem tippem volt, hogy elmegy a meleg a szélein. Meglátjuk. Mint egy gyros, úgy néz ki most...:)) Hűű, szurkolok ám neki.Azt mondja, ha ezzel az újítással sem lesz gyorsabb, dinamitot rak bele.:)) Nem türelmetlen amúgy. Ő azt mondja, ha egy cefre 8 órás főzéssel lesz jobb, akkor 8 órát ül mellette, nem a mennyiség a szempont. Ongára is nevezett. De Ő is azt olvasta, hogy a cefrét lehetőleg minél gyorsabban kell leszedni, deflegmáció nélkül, minél kisebbel, a finomításnál viszont kell a deflegmáció a jó elválasztás érdekében.