Keresés

Részletes keresés

paso08 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 729

Én is Boldog,békés Karácsonyt szeretnék Kívánni minden Kedves fórumozónak ill. Családjának!

törpecser Creative Commons License 2011.12.23 0 0 728

 

 

 

Békés Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

PiciPeti22 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 727

hellosztok Szolnok környékén ki tud legolcsobban nekem kan anyagot szállítani vagy adni!!!

törpecser Creative Commons License 2011.12.10 0 0 726

 

Köszönöm a jókívánságaid kedves ez-Ben..:))

 

A disznóvágáson már túlvagyunk, tele a kamra és a bödön.

A fokhagymát sem felejtették ki a böllérek szerencsére, nagyon finom lett minden.

 

Már az ólban röfög a jövőévi kolbásznak való.

Nagyon kis étkesek... aranyosak... igen nehéz volt fotózni őket. mert kajáig kisem dugják az orrukat

a szalmából...:)))

 

( Te sem felejtetted ki a fokhagymát a snapsz után???:)))

 

 

Előzmény: ez-Ben (725)
ez-Ben Creative Commons License 2011.12.09 0 0 725

 

:)) Kedves Törpecser Jutka !

 

 Valóban itt a disznóvágások ideje és ügyelni kell, hogy a kolbásztöltelékből ki ne felejtsük a fokhagymát ! De nekem még arra is figyelnem kell ám, hogy elne felejtselek felköszönteni névnapod alakalmából. Mivel holnap én is disznótorra vagyok hivatalos és mindjárt útnak is indulok, hogy estére még odaérjek...hajnalban aztán hajrá a disznó fülére !

 Így ma elmondom a köszöntőt és holnap az első snapszot ... az egészségedre !!

 

Adja a Teremtő, hogy még nagyon sok évet megérhess erőben, egészségben, boldogságban, barátságban ( jókedélyű fórumozásban :) és szerencse kisérjen utadon !

 

...és ha mégis kifelejtenénk a fokhagymát a kolbászból - tudod- akkor sincs nagy baj, majd harapunk hozzá... ( Szerencse fel !:)

 

 

 

 

 

Előzmény: törpecser (713)
greandzer Creative Commons License 2011.12.04 0 0 724

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni tőletek hogy a Kahyb sertésről mi a véleményetek?

Van valakinek ez a fajta?

Üdv!

Kovács Krisztián

 

medvegyu Creative Commons License 2011.11.20 0 0 723

Sziasztok!

 

Kb. 100-150 kg-nyi kolbászhoz szeretnék venni jó minőségű, házi tartású disznót.

Milyen fajtát érdemes venni erre a célra?

Szívesen vennék valami hagyományos, ,,ősi'' fajtát, viszont úgy tudom a mangalicából nagyon kevés kolbásznak való marad.

 

Konkrét tipp is érdekel, főváros közelében lenne ideális.

 

Totti88 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 722

Helo!

 

Mangalica malacot szeretnék tartani és lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatba.

Mit javasoltok mivel kezdjem etetni a mangalica malacot? Mekkora a mozgás igénye, ahol jól tud fejlődni? Párba jobb tartani? Egyik ismerősöm azt mondta, hogy nem kell beoltani a mangalicát mert őshonos magyar fajta. Ez mennyire igaz?

 

Köszi a választ előre is!

fehergabi Creative Commons License 2011.11.09 0 0 721

Szabolcs!

Előzmény: Beaboby (720)
Beaboby Creative Commons License 2011.11.09 0 0 720

Hello

Amúgy melyik megyében laksz ?

Üdv.

Előzmény: fehergabi (719)
fehergabi Creative Commons License 2011.11.08 0 0 719

Köszönöm a válaszokat, meglátom majd mit tudok kihozni belőle!

 

Egyébként főtt krumpli! Üst számra szoktam én is főzni nekik, ha lehetőségük lenne, mind megennék egyszerre! Gyümölcs az nem igazán van nekem, max nyáron a hullók, de volt már hogy berugattam a malacok, állatorvost kellett hívni.. Szóval ha szereznék, azt is csak mérsékelten. ..

 

Egyébként 2009 januárjában kezdtem a vietnámikkal, ekkor szereztem kettőt! Utánna beindult a szekér, sok lett, jött az ólépítés, baromfiudvarban tartás stb.stb. Most sok az elfoglaltságom, suli, jogsi úgy minden egybe jött kevés időm van rájuk, jelenleg egy kocám van és nyolc kis 8 hetes. Adtam is el, vágtam is, szóval nagyjából összejöttek a dolgok! Most ezt a kocát is elkéne adnom, és vagy a kicsikból kéne kiválasztanom egyet, vagy vennem kéne egy fiatal kocát, esetleg egy kant is.

 

Az etetési módszert pedig a 8 kicsin próbálnám ki, most választottam le őket a hétvégén, bár alig esznek még, igaz most szerintem a hideg is megviseli őket.. Majd ha lesz időm hozok képeket róluk :)

Előzmény: karibaba (718)
karibaba Creative Commons License 2011.11.08 0 0 718

Még annyit: apu választós korban veszi a malacot (nem vietnámi) kb. 15 kilogrammosan. A márciusban-áprilisban vett malacok decemberre simán 150 kilósak, úgy, hogy tápot az első 2-3 hétben ad csak nekik (átszoktatási idő), utána csak ahogy írtam: dara, krumpli, kenyér + alma, tök, répa, konyhai maradék. Mindig úgy készíti a "moslékot", hogy jó leves legyen, a sűrűjét a krumpli adja, a lé meg forrázott dara.

Szokott belemetélni csalánt nekik, ha van bőven tojás, akkor (ha a kaja végén hagynak a vályúban egy kis darát, krumplit) beleüt nekik 2-3 db-ot és szó szerint -mivel nagyon szeretik- tisztára nyalják az etetőt!

 

A lényeg, hogy naponta többször rájuk kell nézni, figyelni őket, hogy nem betegek-e, jóétvággyal esznek-e stb.stb. És amikor rájuk néz, mindig visz valamit: tojás, alma, kukoricacső... ;o))

 

Szóval úgy nem nagyon mennek semmire, hogy "reggel kiviszem elejbök, eszik-eszik, nem eszik-nem eszik", ott áll az etetőben a kaja, bogarak köpik, a malacok rápiszkítanak, télen belefagy stb.stb.

 

Amit viszel, egyék jó étvággyal, lakjanak jól (elfekszenek, nem sírnak, nem izegnek.mozognak) de ne legyenek úgy tele (főleg a szójával fujatottak járhatnak így) hogy levegőt is alig kapnak.

Apu, ha véletlen túleteti őket valamivel, akkor másnap csak "levest" ad nekik!

 

Előzmény: fehergabi (715)
karibaba Creative Commons License 2011.11.08 0 0 717

Apu etetési módszere: dara (kukorica-búza-árpa egyenlő arányban), főtt krumpli, ételmaradék és minden nap valami zöld(ség), vagy gyümölcs! Nyáron lucerna képében kapták a zöldet, ilyenkor hullóalma, vagy valamilyen takarmányrépa formájában.

Ha van hullóalmád, akkor reszeld le (mondjuk malaconként 2-3 db-ot) és darával öntsd nyakon végül pépesítsd langyos-vízzel. A szója jó dolog, de nagyon kevés kell belőle! Ha van darád, akkor azzal keverve adhatod nekik (ahogy pl. az előbb írtam), de a szója csak 10%-nyi legyen.

Ha bőven van krumplid, akkor azt pedig főzve.

Apu mindent keverni szokott, nem külön-külön adogatja nekik, de, ha van időd, akkor cifrázhatod: pl.: reggel dara (szójával kevert mondjuk)+alma pépesítve, délben bedobsz nekik fejenként 1-1 cső kukoricát hogy rágogassák el, este meg mondjuk főtt krumpli+dara.

Én tápot és szóját csak indításként adnám nekik, vágás előtt min.1 hónappal abbahagynám, hogy kiürüljön a szervezetből....(gondolom otthon nem tápos malachúst akartok enni.)

Hozhatnál képeket és megoszthatnád majd a tapasztalataidat! (Engem is foglalkoztat a dolog.)

 

A vietnámi csüngők állítólag a konyhakertből kikerült zöld(séggel) és hulló gyümölccsel is simán megnőnek (szabad tartásban), csak lassabban, viszont az így levágott állat gyakorlatilag (majdnem) bio-húst termel....

 

Mivel nálatok kukorica van doszta én arra alapoznék. Vegyetek hozzá árpát, búzát vagy tritikálit (ami elérhetőbb) és daráljátok össze. Ez a dara lenne a fő kaja. Egy kis táp és/vagy szója hozzá, plussz alma, krumpli, szárazkenyér. A szárazkenyér kilója felénk nagyon olcsó, pékségektől lehet venni 400-500 Ft-ért egy zsákkal! Szárazkenyér langyos vízben beáztatva, darával keverve tápláló és viszonylag olcsó kaja! De lehet venni pl.: sárgarépát is (takarmányként) 10-20 Ft/kg-os áron.

 

Mondjuk csüngőnél lehet, hogy még az 50 kg-os mérethatárt sem kellene megvárni, hanem már 30 kilótól megnézni mi jön ki belőle. (hús, zsír)

 

Ha darával, szójával, táppal nyomatod őket, biztos sokkal zsírosabbak lesznek, mint zöldségen, gyümölcsön.

 

Egyik ismerősöm pár éve eladta a megúnt családi kedvenc csüngőjét (nem volt szíve levágni), aki megvette azt mondta 30 liter zsírja lett a 70 Kg-os Tádénak!

Előzmény: fehergabi (715)
Beaboby Creative Commons License 2011.11.08 0 0 716

Hello Fehérgabi !

 

Szója az jó illetve valami tápot vegyél nekik (granulátum ) mert abba megvannak a megfelelő tápanyagok ! Persze drága nem olcso dolgok de megéri amúgy képesek megenni dupla annyi kaját is megenni vagyis az elején amég nem lesz jó 50 kg addig biztosan ad neki a tápot is sok ilyen van de délután írok még mert rokonságban is van vietnámi írom majd ők mit adnak nekik !

Illetve Igen 310 ért veszik a sertést ! De Eladási ár Kecskemét környékén mondjuk 350 - 400 ft /kg Szegeden van 330 ft/kg is ! 

 

Előzmény: fehergabi (715)
fehergabi Creative Commons License 2011.11.04 0 0 715

Üdv minden ittlévőnek, segítséget szeretnék kérni tőletek, remélem tudtuk javasolni egysmást.

 

Vietnámi malacokkal foglalkozom, saját célra illetve eladásra is.  A saját célú tartásra szeretnék etetési módszereket kérni. Jelenleg van nyolc 7 hetes malacom. Ezeket szeretném a lehető legrövidebb idő alatt felnevelni legalább 50 kg-ra, hogy letudjam őket vágni. De mivel?

 

Amit tudni érdemes, hogy egyedül kukoricát termelünk, azt úgy ahogy nagytételben, szóval ez nálam az elsőszámú kaja nekik, bár tudom, hogy kevés. Szoktam venni nekik tápot is - eddig e kettőnk kívül nem igazán vettem mást.

 

Erre a nyolcra azonban most szeretnék úgymond beruházni. A kukorica és a táp mellé szeretnék venni valaki árpa/tritikálé/búza féleséget, de halottam a szójáról is, bár azt még nem próbáltam... Érdemes? Ti mivel etetitek, hogy gyorsan nőjön, gondolok itt a rendes sertésekre is, mert hát igazából én azokat is hiába etettem nem nagyon nöttek, egy évig kellett tartanom hogy 1 mázsa körül legyen..

 

Persze nálam az sem lenne másodlagos, hogy azért ha levágom, akkor ne legyen full tápos az egész... Tudtok írni nekem valamit? megköszönném..

 

paso08 Creative Commons License 2011.10.30 0 0 714

Szia!

Rég beszéltünk,a hízóár , amit persze a rom..ok , diktálnak már 400 ft körül jár , igaz , h innen nem messzire már 420-430-at is hallottam.

Nem tom ,h mi lex ,Nekem 400 ft-ba ment el 23 db. és hálistennek még van 1 furgonra való ,de sztem az már jóval többért hagyja el a 

portát , mint ez.Sőt , ha másképp nem , akkor úgy kapnak , h még vagy 20-30 kg-os süldőket is Rájuk kéne/kell sózni.

Mert sajna azt itt eladni , pláne , h van több  mint 60 db.----------nehéz eset , szinte lehetetlen.

Minden jót!

Előzmény: törpecser (713)
törpecser Creative Commons License 2011.10.15 0 0 713

 

Sziasztok.

 

Hoztam pár képet... lassan itt a disznóvágás szezonja

 

 

 

 

 

 

 

Tud már valaki hízóárakat?  Én 320 - 370 közötti hízóárat hallottam.

jocccsa Creative Commons License 2011.10.06 0 0 712

Sziasztok kombányolt tengeri érdekel valakit malacért cserébe, mangalica is érdekel.

brekzg Creative Commons License 2011.08.30 0 0 711

Sziasztok!

 

Hirdetés az expressz.hu-n ( aug. 29-én):

 

Házi sertés eladó!!! 600.- Ft/kg!!!

 

Tavaly született, jelenleg 130-150 kg-os házi sertés eladó 600.- Ft/kg áron.

 

A malacok - igény esetén - megtekinthetők/kiválaszthatók Dunaújvárosban személyes egyeztetés és megbeszélést követően.

 

Érdekes árképzési stratégiára vall, szerintem kicsit fölé lőtt a kolléga, mert gondolom hogy hízó, legalábbis ugye nem írta oda, hogy kan vagy anya. Szerintem nem fogja tudni eladni:-)

törpecser Creative Commons License 2011.08.29 0 0 710

 

Szia!

 

Nagy a csend, úgy látszik mindenhol minden rendben van..o)))

Nálunk a hízók valóban rendben vannak, esznek fejlődnek, bár abban az iszonyatos melegben azért nem volt olyan jó az étvágyuk.

Egy dologgal bosszantanak fém vályúban van a vizük, s akárhogyan megdrótozom az akolhoz, addig-addig rángatják míg felborítják. Pedig játéknak ott lóg nekik a vastag lánc.. és mégis..))

szajkós Creative Commons License 2011.08.29 0 0 709

Sziasztok! Senki nem ir? :(

 

kolibir Creative Commons License 2011.08.12 0 0 708

üdv. mindenkinek!ahogy elnézem aforumot,legalább olyan válságba van mint maga a sertéstartás-tenyésztés!más nyugati országokba már az utcán lennének az emberek, tüntetni az igazukért!

laller25 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 707

találtam képet a malavkákról 2009.08.10.én szűlettek 2010.07.10.én vágtúk le

laller25 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 706

Helló nekűnk 5évvel ezelőttig minden évben volt egy darab malacunk

ilyen fajta volt de  tavaj előtt volt egy keverék malacka ez a fajta és a vőrős magalica keveréke

laller25 Creative Commons License 2011.07.27 0 0 705

Helló mindenkinek apám kitalálta hogy venni akar 4db 20-25kg kőrűli vőrős mangalica kocát és 1db 30kg-os kanit ebből 2 koca levágásra menne de a tőbbo az továbbtartásra menne

az lenne a kérdésem hogy most milyen árba vannak a vőrős mangalicákvagy a tőbbi mangalica fajtának?

3 helyen lennének elszállásolva 

az egyik az 235cmX265cm az ól a hpzzá tartőzó kifútó pedig 295cmX275cm

a másik hely az 235cmX220

a harmadik hely235cmX200cm

a 2. és 3. helynek kőzős kifútója van710cmX250cm de kőtépen bármikór ketté lehet osztani van még egy nagy hely az udvarba de ott kecske van tartva

Lupo3L Creative Commons License 2011.07.23 0 0 704

Sziasztok.

Most vagyok itt először.

Van aki komolyan foglalkozik itt disznótartással?

Csináltam 12 évig.

Most újra belevágnék.

tp329 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 703

Nem nézted azt el?

HA tényleg semmi teje nem volt/nincs a kocának, akkor azok a malacok azért csendesek mert a halálukon vannak. Ha volt teje a kocának de elapadt, akkor állatorvost kellene hívni. Ha "csak" kevés a teje akkor, ahogy javasolták pl. rántottleves meg tej, savó, tartalmas takarmány és VÍZ! Tudjon inni a koca!

Előzmény: piaa (700)
ez-Ben Creative Commons License 2011.07.06 0 0 702

 

:)...továbbá a 451-es hsz-on láthatod "Veha" topictársunk 17 malacos alomját. Ő négyet cumiztatással nevelt fel. Ritkán van mikrofon közelben- de aranyszíve van- az emailje publikus és ha hozzá fordulsz tanácsért biztosan segít ! ( Sok sikert és kitartást !:)

Előzmény: ez-Ben (701)
ez-Ben Creative Commons License 2011.07.06 0 0 701

 

 Valamennyike tejének csak kell lennie, mert különben visitanának a kismalacok. Kapásból semmi más okosat nem tudok tanácsolni, minthogy rántott levest is adj neki ! Aztán ha tényleg nincs teje az anyakocának, cumiztatásra felkészülni... ( kecsketej )

Előzmény: piaa (700)
piaa Creative Commons License 2011.07.06 0 0 700

sziasztok valakinek a segitségét kérem!!!!tegnap elött ellet az anyadisznom, 8db-ot és nem vettem az anyának szoptatostápot de már bánom mert elöbb néztem nincs teje az anya disznonak ,a kismalacok soványak de nem sirnak,nyugodtan pihennek.mit adjak enni az anyának hogy legyen teje?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!