Keresés

Részletes keresés

Chess Creative Commons License 2003.07.30 0 0 765
Azt kell ültetni amit enni szeretnél. :-)
Bármit ültethetsz helyette, csonthéjasoknál ez többnyire nem probléma. Chess.
Előzmény: Cherries (764)
Cherries Creative Commons License 2003.07.30 0 0 764
Hello!

Az egyik szomszédnál szintén vége lett a cseresznyének, bár néhány ága ép maradt. Ha új csemetét ültetek, érdemes-e megint cseresznyét, vagy inkább más fajtával próbálkozzak?

Előzmény: Chess (763)
Chess Creative Commons License 2003.07.29 0 0 763
Kicsi az esély. Semmi tartalékot nem tud idén felhalmozni. Új facsemete indítása biztatóbb.
Chess
Előzmény: Cherries (761)
Chess Creative Commons License 2003.07.29 0 0 762
Szia Frint ! sok a munka meg egyebek odakint ...:-(
A foltosodó paprikát nincs értelme a tövén hagyni, de a tövek megmaradhatnak. Nemcsak a szárazság, a túl meleg is okozza, felgyorsítja az anyagcserét, több energiát használ fel mint amennyit előállít a növény. A lombtrágya mellett Ca-nitrátos beöntözés is szükséges, ahogy a zacskójára írják. Ez nem betegeség, de baktérium ellen érdemes időnként réztartalmú szerrel permetezni.(Champion, Cuproxat de semmiképp ne kloridos réz legyen).
Az Amistar a baktériumon túl minden gomba ellen véd, sőt stimulálja is a növények fejlődését. Nem olcsó de jó. Chess
Előzmény: Frint (760)
Cherries Creative Commons License 2003.07.29 0 0 761
Hello!

15 éves heidelfingeni cseresznyefám úgy tűnik kiszáradt, vagy valami nyavalya támadta meg. Idén soha nem látott termés lett volna rajta, ha nem kezd száradni, mert így csak bogyók lettek.Mostanra minden ág elszáradt. Kérdés: van valami esély hogy jövőre kihajt, vagy tőmetszést alkalmazzak?

Frint Creative Commons License 2003.07.28 0 0 760
Szia Chess, rég láttunk, hiányoztál...Képzeld, a szárazságtól kalciumhiány alakult ki a paprikán, rothadnak, a tipikus tünetekkel. Semmivel nem lehet megmenteni a maradó állományt? A beteg növényeket azonnal vegyem le? Még nézni is rossz, soha nem volt ilyenem, nagyon rosszul érint a dolog. Lombtrágya már volt és lesz is. Gombaölőszert tudnál(lehet erre) ajánlani???
Frint
Előzmény: Chess (759)
Chess Creative Commons License 2003.07.28 0 0 759
Esetleg próbáld meg a Basudin 600 EW-t beöntözve kb. 1 %-os hígításban. Érintőleg is hat de némileg gázosodik is, ezért van talajfertőtlenítő változata. A kutyust pedig valóban el kell zárni egy kis időre. Chess
Előzmény: kígyószisz (758)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.28 0 0 758
A szomszédom tényleg ilyen hátival permetez, majd megpróbálom kölcsönkérni (nála a borostyánt szeretik). Azt mondja, a munkahelyén, ahol kertészek gondozzák a kertet /tényleg gyönyörű is/, locsolják, permetezik, hetente nyírják, ott is nyüzsög a bodobács, mindezek ellenére. Igaz, ott kecskerágó-sövény van, azt hiszem, az az egyik kedvencük. Mifelénk pedig hárs és akác.
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.28 0 0 757
Köszi!!!! Hát, ez nem vígasztalt meg! Háromnaponként???? Mindezt egy önkormi területen, sok tízezrekért? A fene....
A kiskutya allergiás az ilyesmire, a bolhairtóra is, épp most kapott calcium-injekciót. Amilyen csacska, mindenbe beleüti az orrocskáját (még csak 2 hónapos).
A Galition - úgy is, mint talajfertőtlenítő - ősszel kiszórva, nem fog segíteni a következő szezonban?
Előzmény: karaki (756)
karaki Creative Commons License 2003.07.28 0 0 756
Szia!
A kiskutyának nem fog ártani a piretroid, a bolhairtók is azzal mennek, meg a bolhaporok, azért a permetezés idejére, meg amíg megszárad be kell csukni a picikét.
Ha van lehetőséged, használj motoros háti permetezőt, ami légszállítással működik, az beviszi a résekbe is a hatóanyagot, és ha lehet, ne csak a Téged közvetlenül érintő területekre. Persze akkor maradnak a vízzel higítandó növszerek, nem a háztartási irtók. Sajnos rendszeresen kell, napos csapadékmentes időben 2-3 nap alatt lebomlanak, tehát szvsz hetente.
Karaki
Előzmény: kígyószisz (755)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.28 0 0 755
Az ún. érintőméreg csak azokra hatásos, akik éppen ott rohangálnak (azok fel is dobják a talpukat). Az említett zöldterületre 12 (tizenkettő) doboz Domotox nem volt elég! És a pici lukakban, fűszálak között, fák tövében, apró résekben, murva alatt, stb. további milliók eközben láthatatlanul várják, hogy elözönölhessék a terepet. És meg is teszik, másnapra megint tele van az egész. És harmadnapra már ezek szaporulatával is. Olyan méreg kéne tehát, ami fertőtleníti az egész területet, azaz felszívódik a földben, bemegy a kövek alá, stb. Hogy a gyerekeket is megölje. Ha láttatok már ilyen fészket, tudnátok, milyen rettenetesen sokan várják, hogy szertefuthassanak és mindent megehessenek (főleg a fiatal és gondozott zöld növényeket). A ház körül, ahol az alap a járdával találkozik,, Bio Killel permeteztem és képzeljétek, az emberi szemmel nem látható hajszálrepedésekben is fészkek voltak!!! BRRRRR! Segítség!
Egyébként mások is panaszkodnak, úgy látszik, a mostani időjárás miatt tényleg nagyon elszaporodtak, rengeteg helyen. Ha nem lennének ennyire kártevőek, lehet, hogy nem is zavarnának (????).
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.28 0 0 754
A közút és a kerítés közti zöld rész kb. 300 nm.-es. Ott virulnak a bodobácsok, árnyékos is, napos is. Van egy vízelvezető árok is, ahová azért nem férek be igazán. Főleg ott, ahol kő is van (murva pl.), rengeteg tenyészik. Millióan vannak, nem túlzok! Nem tudom, ki írta tavasszal, hogy hasznos - erről a zöld részről bejönnek a kertembe és már felzabálták az egyik (kezdő) vadszőlőmet. Bent nem nagyon tudok permetezni (kiskutya van). Nem igazán érdekli őket, árnyékos-e, vagy napos a hely. Pl. a diófa alatti részen is több fészek van, egyenként millió bodobáccsal. Utánanéztem: ez egy mezei poloskaféle, ami a növények nedveit szívogatja, szimbiózisban él a hangyákkal és a levéltetvekkel (tényleg van ott hangya is, ahol ők vannak), fészkekben él a föld alatt (!!!!), kis lukakban, vagy kövecskék alatt, borzasztó szapora és a növények levét kiszívja, abból szaporodik. Több növényem bánja, hogy bejöttek a kertbe.
Előzmény: Chess (752)
Chess Creative Commons License 2003.07.27 0 0 753
Cseresznye ügyben az hiszem nem árt gondolkodni egy új facsemete beszerzésen is, a tisztogatáson túl. Az őszibarack levéltetves, Actara Ok ellenne, de feltétlen nedvesítőszerrel kell kiadni és bő lémennyiséggel. A körte akár varasodástól is lehet ilyen foltos. A foltok már nem múlnak el, de a terjedését jobb meggátolni pl. Buvicid K-val. Üdv Chess
Előzmény: Nick Grabowsky (746)
Chess Creative Commons License 2003.07.27 0 0 752
A piretroidok sorában a Karate-t most feltuningolták és Karate Zeon néven hozták forgalomba. Hatásosabb mint az eddigi változatok, akár bodobácsra is.
Előzmény: kígyószisz (747)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.25 0 0 751
Napozni szoktak,vagy árnyékos hely?
Előzmény: kígyószisz (747)
karaki Creative Commons License 2003.07.25 0 0 750
Szia!
Járok, de csak ritkán, kissé forgalmas nyaram van. Mail jöhet. Bodobácsra csakis érintőmérget javaslok, esetleg nagyobb dózisban, mint előírják, és lehetőleg másmilyet, mint előzőleg használtál. Ez a hülye változékony idő nehezít, eső lemos, nap meg gyorsítja a lebomlást. Decis pl., vagy a főképp régebben használt hangyairtó por Domotox. Esetleg Baygon. Ez utóbbiak háztartási boltban kaphatóak.
Üdv:
Karaki
Előzmény: kígyószisz (747)
Nick Grabowsky Creative Commons License 2003.07.23 0 0 749
Köszönöm!

Nick

Előzmény: Tozatu (748)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.22 0 0 748
Ilyen csúnyát még nem láttam.Próbáld meg drótkefével lekapargatni,aztán fasebkezelővel lefújni,vagy gombaölőszerrel és rovarölőszerrel alaposan átitatni.Ha mély a seb,gipsszel is ki lehet önteni.Amit levakarsz,azt égesd el.Amazokat is lepermetezheted a gomba-rovarszerrel.A lehulló lombot égesd el és ősszel vagy télvégén jöhet a lemosó permetezés és tiszta lappal indulhatsz.
Előzmény: Nick Grabowsky (746)
kígyószisz Creative Commons License 2003.07.22 0 0 747
Karaki, jársz errefelé mostanában? Megint baj van a bodobács-invázióval és semmi, de semmi nem használ ellenük. Segítsééééééég!!!! Írnék Neked mailt, ha tudnám, hogy olvasod.
Nick Grabowsky Creative Commons License 2003.07.22 0 0 746
Szervusztok!

Boldog kerttulajdonosok lettünk a feleségemmel, de örököltünk néhány növényegészségügyi problémát. Ezek orvoslása ügyében kérném a tanácsaitokat.

A legveszedelmesebbnek a cseresznyefánk törzse látszik, hosszirányban majdnem a fele "elfogyott", tiszta gomba a seb.

Az őszibarack jó néhány levelének fonákát valami fehér szövedék borítja:

A körtefa levelei pedig pöndörödnek és foltosak:

Mit javasolnátok?

Nick

pireisz Creative Commons License 2003.07.10 0 0 745
Helló!
Botcsinálta kertészként a borsmenta és a citromfű teljes visszavágását javasolom. Ki fog hajtani, ne sajnáld. Elvileg a kakukkfűvel is lehetne, de nem tudom, hogy ha teljesen levágod, ebben a melegben mi történik vele. Talán ezt nem kéne teljesen levágni. A bazsalikom, ha foltos nem szép, és talán fogyasztásra sem igen alkalmas, ezt is vágd le inkább és locsolással próbáld újrahajtani.
Előzmény: babaza (743)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.10 0 0 744
Ha a lemosás nem segít,lehet kenőszappannal fokozni a hatást.Vagy próbálj meg rovarkártevők elleni sprayt venni,amik vannak bio kivitelben is.De meg kell hetenként ismételni legalább 2-3x.
Előzmény: babaza (743)
babaza Creative Commons License 2003.07.09 0 0 743
Szomorúan látom, hogy kinyírtam ezt a topicot... Vagy csak mindenki nyaral? Vagy kinn dolgozik a kertben...?
babaza Creative Commons License 2003.06.24 0 0 742
Sziasztok!
Nagy szükségem lenne a szakértelmetekre megtámadott fűszernövényeim ügyében. A borsmenta, kakukkfű, bazsalikom és citromfű levelein látok egy ideje nagyon hasonló tüneteket: tűszúrásnyi fekete pontok (nem mozognak), amik főleg a levelek fonákján látszanak (a bazsalikomnálés borsmentánál kis sárgás foltokban, erekben a levél színén is ülnek). A borsmenta leveleken leheletnyi fehér szövedék is van. Mindez csak közelről látszik, eleinte próbáltam a betegebbnek tűnő levelektől megszabadítani őket, de most ez már tutira nem elég. Kicsit próbáltam utánaolvasni a dolognak, de nem igazán tudom eldönteni, hogy akkor most atkával, valami mini tetűvel, vagy mi egyébbel állok szemben. Tudtok valami bevált bio/kíméletes módszert vagy szert amivel beltérben kezelhetném őket? Sajnos lakásban nevelődnek, emiatt is kellene, hogy kíméletes legyen a módszer, meghát jó lenne, ha emberi fogyasztásra alkalmasak maradnának..
Előre is köszi,
Babaza
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.20 0 0 741
Van, aki gázpisztollyal írtja őket, de szerintem az olyan ciki. Semmi kedvem felgyújtani a fákat.
Előzmény: endru (739)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.19 0 0 740
Bogarak????? Ha meg már leszedted akkor mit permeteztél?
Előzmény: endru (739)
endru Creative Commons License 2003.06.19 0 0 739
Nekem semmilyen szerrel nem sikerült gyéritenem a számukat. Sőt a leszedés után még felszivódó szerrel többször permeteztem. A bogarak eltüntek, de következő évben újból elöjöttek.
Előzmény: Törölt nick (738)
Törölt nick Creative Commons License 2003.06.18 0 0 738
Amerikai szövőlepke.
Mit lehetne csinálni azonkivül, hogy levágom metszőollóval és elégetem?
Nincs valami permetezőszer?
TurboGalamb Creative Commons License 2003.06.18 0 0 737
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltatok, szerinem a méh lesz a bűnös, sejtem is merre lakozik, megpróbálom kiirtani!
Előzmény: rferi (736)
rferi Creative Commons License 2003.06.18 0 0 736
Valószínűleg rózsalevél-szabóméh lesz, ha kint van a szabadban és a levél szélén közel teljes köröket szab ki!
Nem vicc, létezik ilyen!Nálam állandó "vendég", és nevével ellentétben nem csak a rózsát szereti.
A jeli arborétumból hoztunk haza rododendront.
Nem megszabta másnapra!
Nem tudok ellene védekezést, mert a levelet nem megeszi, hanem a bölcsőbe viszi, ahol a kikelő lárváknak kell.Ha lassan kelnek a lárvák, még a felszívódó szerek is lebomlanak, tehát hatástalanok......
Előzmény: TurboGalamb (734)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!