Keresés

Részletes keresés

stdtiván Creative Commons License 2002.04.07 0 0 399
Sziasztok,jó a Quadris málnára?Előre is kösz.Tamás
frimi Creative Commons License 2002.04.07 0 0 398
Hi!
Nekem kissé ellentmondásosnak tűnik, amit leírtál: kis gömbök "rohangálnak" és "vattaszerŰ" hálót szőnek, mert ami ismereteim szerint rohangálni szokott, az ugyan hálót is sző(het), de az nem vattaszerű. Ami meg vattaszerű valamit okoz, az meg nem rohangál...
Valószínűleg takácsatka a károsító, ami valóban hálót is sző, de az eléggé ritkás...Eléggé komisz jószág s ismereteim szerint szobai körülmények között használható készítmény nincs. A szappanos lemosás sgíthet, itt már írtm a kenőszappanos vízes lemosásról. Olvasd el és csináljad, ha a levelek eléggé nagyok és így nem nagyon macerás. A mosószappan nem kifejezetten jó, mert erősen lúgos (lehet).
Ha szabadban is le tudod ápolni a növényeket, akkor olvasd el Chess tanácsait az atkákra vonatkozóan. Lehet az általa említett szerekből ampullás kiszerelésűeket is kapni és annak felhasználásával készíts permetlét és egy kimustrált kölniszóróval permetezzed le! Egy hét múlva a kezelést ajánlatos megismételni.
Frimi
Előzmény: Grübedli (396)
frimi Creative Commons License 2002.04.07 0 0 397
Hi!

Nem akarok belekotnyeleskedni a tanácsaidba, ezért nem írom le, csak javasolom, hogy felvilágosítás gyanánt tájékoztasd a topicba irogatókat az LD50 mibenlétéről, esetleg tipusairól...
Frimi

Előzmény: Chess (395)
Grübedli Creative Commons License 2002.04.06 0 0 396
Üdvözlök mindenkit, aki erre jár!

Új vagyok itt! Elnézést, hogy nem olvasok el visszamenôleg néhány hónapot, de NAGY a PROBLÉMÁM, ezért vágnék a közepébe! Nem vagyok nagy szakértôje a növényeknek, általában a nevüket sem tudom (csak magam adta becenevüket!), de imádom ôket gondozni és nevelgetni (a növényekkel együtt tapasztalok!)! A nappali most már úgy néz ki, mint egy egyenlôre karbantartott dzsungel!
DE!
Elkezdtem nevelni egy 10 cm-es angyaltrombitát. Egy idô múlva tűpöttynyi kis gömbök (persze csak szabadszemmel néztem) kezdtek rohangálni, és vatta szerű hálót szôni, amibe fehér kis valamiket raktak (gondolom a gyermekeket!). Erre a levelek lepotyogtak, de a növény nagyon életerôs volt, mert nôtt, mint a „bolondgomba”. Így hozzáért más növényhez is!
Most már a legyezôpálmámon is van a betolakodókból, ami valószínűleg ezért elkezdett rengeteg kis foltban sárgulni!
Sôt a szobafenyômet is belakták az egyre ellenszevesebb AZONOSÍTATLAN HÁLÓSZÖVÖGETÔK!
Anya szerint mosószappant nekik, de szerintetek is?!?!?!?
Bocsánat a szóáradatért, de aggódó nevelôszülô vagyok! (És ez még csak az egyik gondom!)
Köszönettel: Grübedli

Chess Creative Commons License 2002.04.06 0 0 395
Tegnap átnézve fáimat a Clapp kedveltjén újból megtaláltam a körte-gubacsatka nyomait. Körtehimlőnek is nevezik, olyan ragyásféle lesz a levele. Most fakadásnálnál, a kisodródó levél piros foltos, majd hamar dudoros lesz. Tavaly Neoronnal megfogtam, nem terjedt tovább de úgy látszik sikerült áttelelnie a rügyekben. Most kezdhetem előlről, de sürgősen mert erősen lefogja a levélnövekedést.Holnap megkapja a Neoront, és mert volt atka egyes alma fajtáimon is a Score -val együtt azok is kapnak. Score vaeasodás ellen megy. Üdv Chess
Actellic LD50 értéke 2440 vele szemben a közkedvelt Decis 2.5 EC-nek 620 azaz jóval mérgezőbb. Hajtatott zöldségben 2 nap az élelmezésügyije, gyors bomlású. Kulancsok ellen is szokták használni. De mint frimi mondta vigyázni az illegális felhasználásokkal mert egyéni érzékenységekben is óriási különbségek lehetnek, lásd allergia.
Tozatu Creative Commons License 2002.04.05 0 0 394
Azt hiszem a hivatalos neve káliszappan,de biztos kapsz.
Előzmény: Harvester (393)
Harvester Creative Commons License 2002.04.05 0 0 393
Frimi, Tozatu,

Köszi a felvilágosítást! Szombaton megyek kenőszappanért :) Egyébként úgy tűnik lelassult a levélhullás. Ennek oka lehet az is, hogy már kevés a levél és nincs ami hulljon, de lehet, hogy valamelyik előzőleg használt szer segített. Mindenesetre lemosom azokat a kis fehér izéket a megmaradt levelek fonákjáról.

Harvey

Előzmény: frimi (389)
frimi Creative Commons License 2002.04.05 0 0 392
Hi!

Semmiféle növényvédőszer "nem rendeltetésszerű" felhasználását nem tanácsolom!!!! (És nem győzők elég felkiáltójelet írni ez után!)
Még ha elvileg talán egy szer "kávés kanállal is szedhető lenne" (csak a példa kedvéért, mert ilyen nincs), akkor sem egészséges dolog beszedni...!!! Gondolj arra, hogy van egy olyan mozgalom - a biotermesztés - amely mindenféle kemikália ellen van. Jólehet én ezzel nem értek egyet - mert miért kellene a kalmopyrin szedését beszüntetni mondjuk fejfájás ellen, de teljesen szükslégtelen és káros azt tucatjával bekapkodni -azért azt helyesnek tartom, hogy kerülnio kell mindenféle kockázatot. A gyógyszert is csak az szerint, ahogy a szakember - ez esetben az orvos -rendeli.
Kissé hasonlatos a helyzet a növényvédőszerekkel is! Bár mennyire is furcsa, mégis mindkettő kemikália. Azt tanácsolom, hogy ezt mindig tartsad szem előtt!!!
Ami az Actellicet illeti, és soha sem használtam és csak annyit tudok róla, hogy atkaölőszer.
Egyébként minden fontos tudnivalót megtalálsz a címkén. A lebomlásra vonatkozó információt talán nem találod meg a címkén, de rendeltetésszerű felhasználás esetében ez azért nem olyan közérdekű adat. Általános szabályként azt tudom "mondani", hogy ami a kiskereskedelemben legálisan kapható készítmény, azok mind olyanok, hogy a rendeltetészerű használat körülményei között és az egészségügyi óvórendszabályok betartása mellett nem jelentenek kockázatot. De ha ettől eltérsz, akkor nagyon bizonytalan mezsgyére kerülhetsz és az egyébként ártalmatlan készítmény is károkat okozhat! Esetleg olyanokat, amit észre sem veszel!!!
Frimi

Előzmény: endru (391)
endru Creative Commons License 2002.04.04 0 0 391
Kedves Frimi
Légyszi ird meg ismered-e az Actellic nevű szert, amit üvegházi molytetük és raktári kártevők ellen ajánlják. Az érdekelne mennyire mérgező, hogyan bomlik le mert nem rendeltetésszerűen szeretném használni.
Előzmény: frimi (390)
frimi Creative Commons License 2002.04.04 0 0 390
Bocs az elütésekért...
Frimi
Előzmény: frimi (389)
frimi Creative Commons License 2002.04.04 0 0 389
Hi!

Pontosan nem tudnám megmondani, hogy miért a kenőszappan...nekem egyszer egy idős ember ajánlotta és sokszor bevált. Csak az aprólevelű növényeken nem használéható, mert túl macerás lenne. S az a vcéleményem, hogy esetenként egy régi ötelz is nagyon hasznos lehet. A klenőszappanban pedig azután semmiféle adalék nincs. Egyébként festés előtt vizes oldatával falat szokták vele lemosni, hogy ne koszra kerüljön az új festékréteg...Ezért festékesnél kell beszerezni.
Persze a szapanos levet le kell a levelekről mosni!!!
Frimi

Előzmény: Harvester (384)
frimi Creative Commons License 2002.04.04 0 0 388
Hi!

Én csak amatőr vagyok, némi önképzőköri kiképzéssel...A megnevezett szerek bizonnyal kiválóak, ezeket már nem ismerem, tekintve, hogy kertem értékésítése miatt e problémáim már a multté. Sajnos...
Frimi

Előzmény: Chess (386)
Harvester Creative Commons License 2002.04.04 0 0 387
Szia Tozatu,

És ennek az a neve, hogy kenőszappan? Így lehet kérni?

Harvey

Előzmény: Tozatu (385)
Chess Creative Commons License 2002.04.03 0 0 386
Üdv frimi ! Professzor azért nem vagyok, de ha egyszer növényvédelemből kell megélni akkor csak ragad az emberre valami. :-)A körtelvélbolhához csak annyit tennék, hogy a legnagyobb körtések nem váltva hanem kombinációban használják a kitinszintézisgátlót pl. Match 050 EC-t a Mitaccal. Nekem jól bevált az Insegar és Actara kombinációa körte fajtasoromon. Kifejezetten körtelvélbolha (és atka, tripsz) ellen javallt a Vertimec nevű újdonság. De mindenképp az észleléskor kell védekezni és nem a csöpögős állapotban. Ne tüzet oltsunk !Chess U.i az adatok rovatomban ott van a honlapom címe, azt hiszem sikerült működőképessé tenni a napokban.
Előzmény: frimi (368)
Tozatu Creative Commons License 2002.04.03 0 0 385
Festék és háztartási boltban szoktam venni.
Előzmény: Harvester (384)
Harvester Creative Commons License 2002.04.03 0 0 384
szia frimi,

Koszi az otletet. Kiprobalom a kisebbik ficus-on, azon mar ugysincs sok level:-( Megyek veszek valami altalad ajanlott szappant. Kenoszappant hol lehet beszerezni? Illatszerboltban? Azt sem tudom mi az a kenoszappan :-(

Harvey

Előzmény: frimi (375)
Lvica Creative Commons License 2002.04.02 0 0 383
Köszi, kipróbálom. Remélem, Oázisban lesz. Vgay inkább kertészeti boltokban...?
Előzmény: frimi (381)
frimi Creative Commons License 2002.04.02 0 0 382
Hi!
Még valami. Az atkákra a szokványos rovarölőszeerek hatástalanok. Mitac névben az "ac" az acaricid=atkaölő-nek a rövidítése!
Frimi
Előzmény: frimi (381)
frimi Creative Commons License 2002.04.02 0 0 381
Hi!

Mitac nevű, kifejezetten atkaölő készítményt ajánlom. Abban a dózisban, ahogyan a címkén van. Csak ne a szobában permetezzél vele! És egy hét után meg kell ismételni az új nemzedék elpusztítása érdekében.
Frimi

Előzmény: Lvica (380)
Lvica Creative Commons License 2002.04.02 0 0 380
Sziasztok!

Van vmi ötletetek takácsatka ellen? Megtámadta a hibiszkuszaimat és egyszerűen nem tudom őket kipusztítani. Piszok szívós dögök. A kertészetben csak a Biola nevű szert tudták adni, ami nem ér semmit. Próbáltam az ún. növényszaunát, de meg sem kottyant nekik, bár egy leanderen sikeres volt a terápia.
Nagyon szeretném őket megmenteni, de már teljesen tanácstalan vagyok.:(

Vica

frimi Creative Commons License 2002.04.01 0 0 379
Természetesen nem kettész, hanem kertész. Igaz, hogy csak a "háztájiban".
Frimi
Előzmény: frimi (378)
frimi Creative Commons License 2002.04.01 0 0 378
Hi!
Lehet, hogy furcsállod, amit írtam, de ez egy mondhatni "ősi" módszer. A kenőszappanos vízzel való lemosást és közben a dörzsölgetést (mert a szappanos lé egy kissé feláztatja a páncél mögé bújt rovart és ez megkönnyíti az eltávolítást) már akkor alkalmazták, amikor még csak a nikotint, a rézgálicot, vasgálicot és a kenet ismerték jóformán. S magam pedig nem vagyok egyáltalán híve annak, hogy lakásban nagyhatású növényvédőszereket használjunk, bár az un. piretroid származék rovarölőszerek melegvérűekre ártalmatlanok. (Egyébként kb. 15 évet töltöttem a növényvédőszeres szakmában, bár igaz, hogy nem hatástani, tehát biológiai, hanem az ipari oldalon, de miután gyakorló kettész is voltam legalább ennyi ideig, így ragadt rám valami.)
Frimi
Előzmény: Tozatu (377)
Tozatu Creative Commons License 2002.04.01 0 0 377
Biztos hasznára válik a dörzsölgetés!
Előzmény: frimi (376)
frimi Creative Commons License 2002.03.31 0 0 376
Mármint a mosogatás közben dörzsölgeted!
Előzmény: frimi (375)
frimi Creative Commons License 2002.03.31 0 0 375
Hi!

Szerintem - bár nem vagyok ficus szakértő -, ha a leveleken látszik a kártevő, akkor talán korai lenne a gyökerekkel kezdeni. A leírás alapján azt gyanítom, hogy pajzstetűről van szó. Ha tényleg az, akkor a rovarölőszerek gyakorlatilag hatástalanok, mert a pajzs alá nem nagyon hatolnak be a növényvédőszerek. Van viszont egy nagyon régi módszer, ami a fikusz nagy levelei miatt nem is különlegesen nehéz: egy kis kenőszappanos vízzel kell lemosogatni! Vagy ha nincs kéznél keőszappan, akkor babaszappannal próbálkozz! A lényeg, hogy ne legyen valami szagosító anyagokkal telerakott kozmetikai készítmény, vagy valami drasztikus zsíroldó mosószer. Az sem baj, ha egy kicsit dörzsölgeted, hogy lejöjjenek! Egyébként pedig a fikusz tudtommal nagyon érzéákeny a huzatra!
Frimi

Előzmény: Harvester (374)
Harvester Creative Commons License 2002.03.31 0 0 374
Szia Julo,

Koszi az otletet. Az atultetest egyelore elkerulnem, mert szerintem a tulontozestol nem no a levelek aljan feher korong, ami szivogatja a levelelbol a nedveket. Az egyik level aljarol levettem azt az "izet" es latszott, hogy alatta meg van sertve a level erezete. Csak azt nem tudom, mivel kezeljem :-((

Harvey

Előzmény: Julo (373)
Julo Creative Commons License 2002.03.30 0 0 373
Szia, Harv,
én is csak találgatok.

1. Lehet, hogy attól hullanak a levelek, mert huzamosabb ideig túlöntözted a növényt és ettől esetleg megrothadt a gyökere.
2. Másik feltevés, hogy valami kártevő támadta meg a gyökeret.

Mindkettő levélhullást okozhat.
Szedd ki óvatosan a földből, mosd le a gyökereket, távolítsd el az elhalt részt és ültesd el új földbe.

Számolj be, léccí, hogy mit tapasztaltál!

Előzmény: Harvester (372)
Harvester Creative Commons License 2002.03.30 0 0 372
Sziasztok,

Tudna valaki segiteni? A szemem lattara megy tonkre a ket ficus-om. Hullanak a leveleik. Valami kis feher ize van a levelek fonakjan, a fo level-eren, a level toveben. De nem ilyen vattaszeru, hanem inkabb olyan mint egy kis korong. Gyakorlatilag minden level fonakjan van. Probaltam kezelni Pirimorral (viragarus javasolta), aztan egy "Fito" nevu pajzstetu elleni aeroszollal, legutobb pedig Plant Pin-t nyomtam a cserepbe kettot, de egyik sem segitett. Van valakinek valami otlete?

Udv
Harvey

Tozatu Creative Commons License 2002.03.29 0 0 371
Köszönöm,és viszont kívánom!/Nem a darazsakat/
Előzmény: frimi (370)
frimi Creative Commons License 2002.03.29 0 0 370
Úgy május elején!
Kellemes Ünnepet!
Frimi
Előzmény: Tozatu (369)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!