..."Én is lakótelepen éltem 20 évet (igaz gáz nem volt csak villany) de nem mertem volna megtenni"...
No megnyugtatlak ezt azért én is csak 2010. szept.27.-ike után mertem... viszont amikor még a konyhában főztem a gáztűzhelyen, többször jöttek hozzánk és kérdezték, hogy mit csinálok?...hát mondom páleszt főzök!...
Nem hitték el...hogy-hogy nincs büdös?...mert az ő képzeletükben a cefre, meg a főzés az büdös...
...azért amikor megmutattam, a két kis (50-lit) hordó cefrét,
igencsak elcsodálkoztak...pláne amikor kinyitottam a tetejét és finom gyümölcsös illat jött belőle...:):)...
A jó Isten látja lelkemet én nem szeretnék senkivel veszekedni, de Endrepp barátunk nagyon "lájtosan" fogalmazott, amikor azt írta, hogy sok mindent nem jól látsz...itt ez a definíció (amit használ), abszolút téves...
Vettem a fáradságot és végigolvastam az összes hsz-t, amit ebben a fűtés témában írtál...te itt alapvető tévedésben vagy bizonyos dolgokban, vagyis nem rosszul látod, hanem nagyon rosszul tudod...
A baj csak az, hogy eléggé lekezelően, ezekről a tévedéseidről, ráadásul megpróbálod meggyőzni a többieket...
Ez nem nagyon szokás ezen a fórumon...ráadásul, az hogy te egy 11,5-kilós gázpalackkal 14x50=700, vagy 20x50=1.000.-liter cefrét kifőzöl, már ne is haragudj, elég nagy "gurítás"...ezt kinek szeretnéd itt beadni?...
Ja gondoltam, hogy nem cél. Az viszont praktikus, hogy kezdésnek felfűtésnél megnyitni, hogy ne tudjon megindulni és amikor már ott tart, hogy indulna fokozatosan zárni el, amíg nem kezd csepegni, így venni el az EP-t, nem a fűtéssel játszani. Próbáltad?
Nagyon ügyes. És ha nekem békazáras van, akkor csak addig engedjem bele? Én is észrevettem hogy a 12C fokba nehezebben melegszik. Bár már tavaszig nincs mit főzni.
Na ez már "döfi", ahogy népnyelv mondaná...és látom, hogy az első két kép, csak az üstház, profi módon szigetelve. Majd abba került a vízvályús üst...szimplán?...
Én meg itt kínlódok a rajzom berakásával...DD...megcsináltam a Móricka rajzot, beszkenneltem, de a Picasába az úristennek se tudom be-importáltatni...:):)...
..."Nyugtass meg, hogy nem zárt helyen használod?"...
Persze tudom, hogy a biztonság fontos dolog, de azért ezt sem kell "túllihegni"...
..kínai 5,5Kw-os zsámoly az ebédlőasztalon (a konyhából kivezetett gázzal)...
Ez szerinted mennyire zárt hely? (ez az előszoba volt) Az az ajtó, a lakásajtó, de főzés közben nem tartottuk nyitva...sőt míg én az epret főztem, a mama az ebédet a konyhában...(a csőkonyha ablaka, résnyire nyitva volt)...
Tehát így is lehet ésszel, kellő gondossággal és odafigyeléssel...
(azt már nem is mondom, hogy mit kaptam volna a mamától, ha csak egy pötty is lett volna a tapétán...:):):)...
Komolyan mondom, nagyon sajnálom, hogy igazam lett, de bár ne lett volna...viszont aki olyan régóta foglalkozik kazánokkal mint én, az szintén egyből látta, hogy így az nem jó...
Nem szabad lebecsülni abban az üst alól felszálló, forró égéstermékben lévő hőt, ami ha egy lemezzel oda van kényszerítve (egy légréssel) az üstünk palástja mellé, azon a nagyobb felületen mennyi hőt képes még a cefrének átadni...vagy az olajnak, vagy a víznek, ami vagy ami közvetlenül mellette van...
És itt tulajdonképpen meg is állhatnánk, mert már evvel is nagy lépést tettünk a gáz spórolás terén...
Elmondom a saját példámat 2010.-végéről, amikor az első adagokat főztem otthon a panelban (a csőkonyhában),
a "lakótelepi 20-as" főzővel...aki látta emlékszik rá, mert mindenről képek vannak...full vörösréz, duplafalú, olajos a gáztűzhely legnagyobb rózsáján. Cefre felfűtési idő 1-óra 40-perc...(a 20-asban volt 17-18-liter cefre)...
Sok, nagyon sok, dehát ennyit tudott az a gázrózsa...azt hiszem panaszkodtam is és valaki a fórumról azt mondta, hogy miért nem csinálsz köré egy "szoknyát" lemezből, hiszen így főleg a konyhát fűtöd...de lüke vagyok gondoltam, hiszen ezt én is tudhattam volna, csakhát a főzés újdonsága kicsit letompított...nosza másnap a műhelyben, rögtön csináltam egy takaros "szoknyát", 0,3-mmvastag sárgaréz lemezből...(annyira vékony volt, hogy alul és fölül egy-egy vastagabb drót karikával kellett merevíteni, hogy legyen tartása)...mivel volt még ugyan abból a cefréből, alig tudtam kivárni, hogy alágyújthassak a "szoknyásnak"...stopper indít és 1-óra 20-pecnél már csurog is...minden ugyanaz (olaj sem volt meleg), 20-perc mínusz...szuper, fotó a szoknyáról, szöveg a mínuszról...persze rögtön mondta valaki, hogy jó-jó, de miért nem zárod le azt a rést fent körben, a szoknya és az üst között...hoppá!!! megint igaza van...de már nem mentem vissza a műhelybe, hanem azt a rést felül, egyszerű háztartási alufóliával simítottam körbe...
Új töltés ugyanabból a cefréből, gyújtás stopper indul...most már csak egy óra...ezzel a vékony lemezzel, ugyanazzal a fűtőteljesítménnyel, 40-percet sikerült lefaragni .Pedig még szigetelés sem volt a szoknya lemezén...tehát ennyit számít, ha "megfogjuk" azt a meleget, ami kijön a feneke alól...
Nyugodtan "nyaldossa" az csak az üst palástját, (pláne ha odakényszerítjük) hiszen általában nagyobb a felülete, mint az aljának...
Könnyű belátni, hogy nagy hiba az, ha ettől a nem kevés hőtől, eleve elzárjuk a melegítendő üstöt...
És itt teljesen mindegy, hogy ez a nem kevés hő az üstünk palástját melegíti, vagy a duplafal külső oldalát...
A lényeg, hogy ott legyen a meleg a "szoknya", vagy üstház között. Az már nagyon sokat számít.
Ha pedig azt a meleget is bent akarjuk tartani, ami az üstház (szoknya) falán keresztül távozik, na ekkor jön a szigetelés!!és arra rá kívülről, az azt védő lemez...de az már nem annyira fontos, (az inkább dekoráció) meg nem is biztos, hogy van annyi lemezünk...meg azt rá lehet ragasztani avval a hőálló alu szalaggal is amit a fórum társ említett...viszont annak, már nyugodtan nekidőlhetünk, nem fog megégetni...
És szerintem biztosak lehetünk benne, hogy egy palackból, így lehet a legtöbb cefrét kifőzni...