Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Régen jártam erre, de nálunk most lakásfelújítás van és a kenyérsütés szünetel, na, de majd ha kész az új konyhám én is bevetem magamat.
Minden receptet, ötletet, tanácsot felírtam, mert bizony nekem is sokszor beesett a teteje.
Nekem Severin nevű gépem van.
Nagyon finom még a benne sütött gyömbéres kalács is.
Pár hete én is így csinálom: ég és föld!
Tulajdonképpen az a gond, hogy az egyszerűbb gépek nem készítenek kovászt és ez nagyon rontja a minőséget. Ezt helyettesíti az a művelet amit te is írtál.
Azonban, tudomásom szerint a hűtő az túl hideg. A kovász lényege, hogy só nélküli előtésztát készítünk amelyet 32C-on 1ésfél-két órát érleljük vagy hűvös helyen (16-18C-on) 10-12 órát.
Ezután hozzátesszük a fennmaradó hozzávalókat (beledobáljuk a gépbe) és kisütjük a kenyerünket egy rendes kenyérkészítő programmal.
(A kovászkészítés, nem csak azért fontos hogy segítse a gombák elszaporodását. A savak képződésének hosszabb idő kell, ennek a koncentrációja csak így lesz megfelelő. A savak lassítják a kenyér öregedését, a tészta homegenitását növeli, csökkenti a morzsálódást és persze fontos zamathatásuk is van.)
Kolléga kísérletbe kezdett. Azt írta a kenyérenciklopédia, hogy a tészta hidegben is megkel, csak lassabban, s ilyenkor több ideje van az élesztőnek dolgozni, savanyodni. Mivel ő is savanykás kenyeret szeretne, a következőket teszi:
A géppel kikeverteti a tésztát. Azt nem tudom, hogy egyszer vagy kétszer. Ezután kiveszi és a hűtőbe teszi. Vár másnap reggelig (ez 8-10 óra), majd a sütő programon megsüti.
Ha végrehajtotta, beszámolok az eredményről. De Te is kipróbálhatod.
Nem tudom, hogy egy sima lisztben nincsenek-e adalékok. Meg az élesztőben. Na mindegy.
Tegnap véletlenül összekevertem két lisztet, s teljes őrlésű rozsliszt helyett teljes búzalisztet adtam a kenyérhez. Kétszer akkora lett, kevésbé tömött és nagyon finom. Most majd a kettő keverékét is kipróbálom.
Régebben volt itt szó arról, hogy hogyan lett az első kovász, meg hogy lehet-e élesztő nélkül sütni. Na, találtam erre vonatkozóan valamit:
Francia első kovász:
Egy csésze lisztet keverjünk el 5 ek. vízzel, majd gyorsan gyúrjuk tésztává. Takarjuk le fóliával, majd tegyük félre szobahőmérsékleten 2-3 napra. Ekkorra a tészta megemelkedik, és szürkés színű lesz.
Az esetleges kérget szedjük le és dobjuk ki. Keverjünk a tésztába fél csésze langyos vizet, hogy pasztát kapjunk, majd adjunk hozzá másfél csésze lisztet. Dolgozzuk össze, majd lisztezett felületen dagasszuk, amíg szilárd nem lesz.
Tegyük tálba, fedjük le fóliával és megint hagyjuk 1-2 napig szobahőmérsékleten állni.
Ha van kéreg, azt megint szedjük le. Ami megmarad az a kovász.
Na itthon vagyok, kezemben a kilós csomag. Aszongya hogy: Alföldi Gabonaipari RT, Törökszentmiklós
Sütnivaló
Kunsági Gabonaőrlemény, hzi kenyérsütéshez, félbarna
Összetétel: búzaliszt, rozsliszt, szárított élesztő, búzaglutin, növényi zsiradék, amiláz készítmény, citromsav, tejsav és aszkorbinsav
Hááát, igen, van benne pár E-betű. Lehet, hogy mégse ajánlgatom olyan lelkesen, mint eddig.
Egyébként a vak tyúk is talál szemészt - elv működik nálam. Eddig tényleg véletlenül botlottam bele a különböző kenyérlisztekbe. Mintaboltban még sose jártam. It Miskolcon nem is mennék vele semmire. Nagymama onnan veszi - illetve viszik neki. A legkisebb kiszerelés 15 kg. Próbálgatáshoz egy kicsit sok. :-)
Hát, azt hogy vegyi anyagokat használnak a kelesztés elősegítésére, és azok visszamaradnak.
Olyan nagyon nem zavar, de pl. az egyik előnyét abban látom az otthoni sütésnek, hogy tudom, mit eszem.
Azért irigyellek ám! Amerre jársz, mindenfelé kenyérlisztekbe botlasz. Én meg nem találok.
Most a munkahelyemről írok, este 7 után majd otthon megnézem a pontos összetételét. A sütési időről biztos, hogy nem ír semmit. Eddig 1 kenyér és 1 adag zsemle készült belőle, finom, jó állagú, emészthetőségével sincs baj. Mi rosszat írtak róla?
Sziasztok!
Most találtam egy malomipari boltot a Soroksári út- Tóth Kálmán u. sarkán. Ez a Haller és a Vágóhíd u. között van. Ha Soroksár felől jössz rá is lehet látni az üzletre. Nagyon sokféle lisztjük van, lisztérzékenyeknek is van mindenféle áru + gabonapelyhek, levestészták, stb. Én most vettem ott kenyérlisztet (1 kg: 61 Ft, BL80). Ma fogom kipróbálni. Nyitva: Hétfőn és Pénteken: 7.30-17.00, K-CS: 7.30-18.00.
Sajnos, régi tapasztalat, hogy az egyes malmok lisztje nem egyforma, meg - mondjuk ez érthető - évenként is változhat a minősége. (Attól még mind benne van a szabványban) Volt, amikor direkt a kisalföldit vettük, most éppen nem...
vettem a Metro-ban "Kunsági Gabonaőrlemény Házi kenyérsütéshez" fedőnevű félbarna lisztfélét. Itthon vettem észre, hogy az élesztő már eleve bele van keverve, nosza ki is próbáltam. Nekem bevált, 60dkg liszthez 3,5 dl víz, 1 ek ecet + só
Kellemes és szép is. Akinek nehézségei vannak a "beesett" tetejű kenyérrel, annak nyugodtan merem ajánlani, még lisz/víz arányok is rá vannak írva 40/60/80/100 dkg-os kenyér készítéséhez.
Naszoval. eddig csak irigykedve olvastalak benneteket, de NEKEMISVAN.
Hauser. A Jesszuska hozta.
És becses előzetes segítségetekkel még a sütéssel sincs sok gondom. En tönkölybúza lisztre gyúrok:-) hogy stilusos legyen.
Nyami
Egy kis kritikával kezdeném: az ünnepek alatt kipróbáltam a kisalföldi finomlisztet (sima fehér) a szokásos kukoricás kenyeremhez. Pocsék lett. Ugyanolyan liszt/víz arányban keverve, mint a komáromi liszttel szoktam - egy híg trutyi lett a tészta és a kész kenyér "szalonnás" lett.
Más is próbálta már? (Gondolok itt a dunántúli topictársakra.)
Bevallom, a magyar 7g/20g-osat még nem próbáltam, de a "kimérés" az nálam úgy meg, hogy kiborítom az egész zacsit a Clatronic-hoz kapott műanyag evőkanálba, aztán onnan úgy szemre a 3/4-ét bele a liszt tetejére.
Megkelni nekem is mindig megkel rendesen, de ha túl sok az élesztő, akkor sütés közben esik be a teteje és a végeredmény elég hülyén néz ki. "U" alakú szeletek lesznek belőle. :-(
Ez a tetőbeesés komoly probléma. Nem biztos, hogy a recept megoldja.
Lehetséges okok:
túlkelés, kicsit kevesebb élesztő.
híg tészta: kicsit kevesebb víz
kevés a só: ...
Nemrégen vettünk egy kenyérsütőt, (Clatronic) és beesett a teteje nekünk is. Ezért szeretném elkérni a receptjeidet.
Eddig egyszer már bejött:
3,5 dl tej
1 EK vaj
650 g liszt (nagy része sima BL55 + 1 EK kukoricaliszt)
másfél TK só, ugyanennyi cukor
7 g élesztő