Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2009.01.30 0 0 3958
Abszolút hiteles forrásból megtudtuk, hogy Nagykanizsán, a meteorológiai állomást körbevevő (jó kis árnyékot is képező és a fagyzug mellett még hozzáadott fagyzughatást is biztosító) hatalmas fák(!) miatt nem lehetett napfényt mérni, ezért annak meghatározása becslés(!) alapján történt. Ennek ismeretében különösen izgalmas lehet, ami itt következik.

Hogy a nagykanizsai becsült napfényadatok mennyire közelítik meg a valóságot, könnyen ellenőrizhetővé válik a 10 év muraszombati adataival történő viszonyítással, amit a szakma bármikor könnyűszerrel megtehetett volna.
Különösen ha még a szakma által feltételezett "Pécshez közelítő távolságarányos” javító együtthatóval is felszorozzuk az értékeket.
Amennyiben az archivált adatok mégis 300 órás nagykanizsai napfénytartamhiányról tanúskodnának, egy olyan furcsa helyzettel állunk szemben, hogy az adatok szerint Pécsről Nagykanizsa felé közeledve drasztikusan lecsökken a napfényes órák száma, majd nyugati irányban továbbhaladva még drasztikusabban, távolságarányosan, még nagyobb sebességgel megemelkedik!!!!!
Alátámasztva az eddigi, zalai napfénytartamra vonatkozó gyanút, hasonlóan meglepő eredmény született volna, ha a korábban említett 2068 órás 10 éves muraszombati napfénytartam átlagot összevetették volna a „Napfény Városa” jelzőt kiérdemelt Szeged azonos időintervallumra vonatkozó napfényes órák átlagával!
Kiemelten lett volna érdemes összevetni az 1997-től 2002-ig tartó hatéves időszakot, akár külön-külön, évenkénti összevetésben is. Muraszombat napfényes óráinak átlaga ebben a hat évben: 2121 óra. A szakma Szeged ezen hat évének napfényátlagát könnyűszerrel összehasonlíthatta volna Muraszombatéval.
Még érdekfeszítőbb lett volna ez az összevetés, ha mondjuk a napfény észlelésének helyszíne nem a nagy ködhajlammal jellemezhető Mura völgyében, hanem a Vend-dombvidék vagy valamelyik Nyugat-zalai domb kedvező pozíciójában lett volna....

Még ezeknél is bájosabb összevetésre adnak alkalmat a 2001-es és 2002-es év magyarországi meteorológiai szélsőségeit reprezentáló adatok.
2001-ben Magyarországon Kecskeméten mérték a legmagasabb napos óra számot: 2047 órát.
Ugyanebben az évben, Muraszombatban 2121 órát sütött a nap.
2002-ben ismét ugyanaz a magyar város lett a „napfény-bajnok” 1978 órával.
Ehhez képest Muraszombat ugyanezen évben mért napfényes óráinak száma 2059.

Ez azt jelenti, hogy ebben a két évben Muraszombatban 155 órával magasabb napfényes órát mértek, mint Magyarországon bárhol. Mindez a nyugat-zalai határszéltől 30 kilométerrel nyugatabbra történt. Mindössze 70 kilométer választja el légvonalban attól a Nagykanizsától, amelyik az időszak második évében Magyarország abszolút utolsója lett a maga szerény 1740 órájával, ráadásul az előbbi várostól „boldogabb” irányban.
Amennyiben hitelesnek fogadjuk el az adatforrásokat és a méréseket, ez azt feltételezi, hogy 2002-ben Zala megye nyugati részén az országos csúcs közelében kellett lennie a napfényes óráknak, miközben ettől a zónától 30-35 kilométerre délkeletre az ország legalacsonyabb értékét mérték. Vagyis Zala megye lehetett volna a napfény bajnoka, és abszolút vesztese is egyszerre ebben az évben!!!
De ha ezt az egészet abszurdnak tartjuk, mint ahogy az is, ezen a ponton már csak arról kell döntenünk, hogy a Muraszombatban MÉRT, vagy a Nagykanizsán BECSÜLT adatot tekintsük-e hitelesnek.
ninovarga Creative Commons License 2009.01.30 0 0 3957
A napfénnyel kapcsolatban pedig annyit, hogy az alábbi képen látható oszlopok mutatják Horvátország néhány városának a sokéves adatokból számított napsütéses óráinak évi átlagát.
Százezerszer elnézést kérek, hogy ezt a kontrasztot mutatom be, de sajnos, minden magyar állampolgár "jól tudja", hogy Zalában a legalacsonyabb, Baranyában pedig (számtalan állítás szerint) a legmagasabb a napsütéses órák száma. Tehát, ez az összevetés nagyon jól adja magát. Külön szeretnék szeretnék azoktól elnézést kérni, akiknek a nyugalmát különösen felbolydítja, ha azzal szembesülnek, hogy valamit egy életen át rosszul tudtak és megnyugtatóbb számukra a világot olyannak hinni, amilyennek addig tudták. Ha valakinek az kényelmesebb, arra bátorítanám, maradjon hát meg eddigi hitében. Mindenesetre, bízom benne, hogy ezek az adatok itt, hitelesek és nem olyanok, amelyek esetleg engem is félrevezetnek az igazság megismerésében.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.30 0 0 3956
Ezek is Haywardok,vagy vmi mutáció ? Jól néznek ki.
Előzmény: Törölt nick (3953)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.30 0 0 3955
Tegnapelőtt traktoros horgászott ki /sajnos a Fiat Doblo nem terepre való,de ezt a posta agynélküli vezérei nem tudják/ ,egyenlőre néhány highlanderhez csak gyalog tudok eljutni,de az eltart egy darabig...
Előzmény: Törölt nick (3952)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.30 0 0 3954
Amennyiben Pécsen vannak írástudók, már pedig úgy tudom, nem is kevesen, nem értem, miért hagyják, hogy ilyen eget verő blődségek megjelenhessenek. Ha az én településemről írnának hasonlót ország-világ elé, biztosan szót emelnék. Ez már nem imázsfokozás, hanem lejáratás. Ettől normális ember a hasát kell, hogy fogja a röhögéstől.
Ha az számítana, akkor az én házam 300 kilométerre van Trieszttől. Úton(!)
De légvonalban Pécs is jóval közelebb van 500 kilométernél. Vagy úton számítják! De ha ilyen messze van, akkor miért van közel?
Múltkor az Isztriától légvonalban 20 kilométerre mértek -24 fokot.
De folytathatnám a végtelenségig.
Itt valami kegyetlenül rosszul működik.
Ha viszont szó nélkül hagyjuk, úgy tűnik, mintha mindannyian ennyire ostobák lennénk. Borzalom! Ilyenkor istentelenül tehetetlennek érzem magam.
Előzmény: Törölt nick (3951)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3950
Totális fordulat a modellek alkotta képben!
Amelyik időpontra -200 fok nézett ki, most +15 fok néz ki, amiatt, hogy a hideg nem ide, hanem nyugatra szakad le!

ninovarga Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3949
Tökéletesen igazad van. Sajnos, talán ez a legfontosabb tényező abban, hogy reális esélyünk nincs a gazdasági kilábalásra. Ez még a nemzet érdekeit képviselő kormányzás esetén is komoly akadályozó körülmény lenne. Hát még anélkül!
Előzmény: Törölt nick (3948)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3948
Igazad van,de sajnos Pató Pál úr magyar /és nem csak volt./
Előzmény: ninovarga (3947)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3947
A szagembereket el kéne vinni egy hétre a Pó-delta környékére, hogy nézzenek körül, és ha az akarat meglenne bennük azonnal kicserélhetnék a g-t k-ra a nevükben. Utána már csak itthon kellene olyat csinálni, mint amit ott láttak.
A gyümölcstermesztők is elkísérhetnék őket és azoknak is már csak kopírozniuk kellene.
Előzmény: Törölt nick (3946)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3946
Hát igen és az a szomorú,hogy a vízelvezetés vagy nem megoldható,vagy nem is foglalkoznak vele.Utána meg jön a szokásos siránkozás...
Előzmény: ninovarga (3945)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3945
Teljes táblák fognak megfulladni, olyanok lesznek egy hét múlva, mint a rizsföldek.
Előzmény: Törölt nick (3943)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3944
Az ilyen típusú ciklonok esetén gyakran pozitív, mert már eléggé keleten van a medencén belül.
Persze mindig a végeredmény számít. Jelenleg Eszéken több hó van, mint Letenyén, ugyanúgy 4 cm, mint a 72 órája havazás alatt lévő, Őrség közeli Kerkakutason, sík területen. De a déli határtól jóval délebbre lévő Daruvaron 18 cm, annyi, mint a mi legmagasabb, legagyonhavazottabb dombtetőinken.
Ugyanakkor Szombathelyen alig van hó.
Kedvezőtlenül akkor érintik különösen, amikor hideg időszakban éppen csak odáig nyúlik föl egy mediterrán ciklon, ami a "Mecsektől délre" megrakja hóval.
Előzmény: Floo2 (3933)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3943
Még szerencse,hogy a birtokom a Balaton szintjénél magasabban van.Mellesleg amerre járok elég siralmas már most a belvízhelyzet.A vetéseken halastónyi "tavacskákat fodrozott a szél,kérdés hogy a tulaj/na meg a gabona /mennyire díjazza ezt ?!
Előzmény: ninovarga (3942)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3942
Pedig ez még fokozható is. Jövő szerdán Marcali egyben lesz a Balaton vizével. Elképzelhetetlen belvízhelyzet állhat elő.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3941
.................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................
...............................................................................................................................................................
Ez a véleményem a mai időjárásról.A pontok helyére mindent lehet képzelni amit a nyomdafesték NEM tűr.
szaguaro Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3940
Nekem is volt régebben kiültetve japán naspolya, de a -23 elvitte. Most van egy elég tekintélyes méretü a fóliában, megpróbálom védettebb helyre kitenni, lesz, ami lesz. A citrusfélék kinti tartásával szemben vannak fenntartásaim. Jó, jó, nem fagy el. De mikor érik meg a gyümölcse? Mert ugye a fóliában is karácsonykor kezd érni, pedig előbb is virágzik, meg nyáron is nagyobb hőmennyiséget kap!
Előzmény: sbubu (3937)
kurdilaci Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3939
A japán naspolya teljesen télálló,akár -20 fokot is elvisel.A gond a virágzással,terméskötéssel van,ez ugyanis nálunk a késő őszi-téli időszakra esik.A virágok viszont fagyérzékenyek,ezért bármilyen szép a  kiültetett fa,termés nemigen várható róla.A Füvészkertben terem ugyan,de ott akkora a hőszennyezés,hogy az egy átlagos magyarországi kertre nem irányadó.
Előzmény: sbubu (3937)
kurdilaci Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3938

Íme egy gyors és finom fügelekvár recept:

Hozzávalók:

1 csomag dzsemfix extra 3:1

30 dkg cukor

1,25 kg füge

A teljesen érett,puha fügék szárát levágjuk,a fügéket apró darabokra vágjuk,vagy ledaráljuk.Hozzákeverjük a dzsemfixszel kevert cukrot,majd állandó keverés mellett felforraljuk és 3 percig főzzük.Vizet nem kell adni hozzá,a füge enged annyi levet,hogy nem ég le.Forrón üvegekbe töltjük,csavaróstetővel lezárjuk,majd 10 percre fejreállítjuk.Isteni finom,sűrű,kenhető lekvár lesz belőle!

Előzmény: sbubu (3876)
sbubu Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3937

Egy érdekes dolog, ahogy többen írtunk a japán naspolyáról és hogy idén eddig milyen szépen vették a tél jelentette akadályokat. Emellett nálam a "télálló narancs" és az egyik "télálló mandarin" kérge elég rendesen "elcsattant"(hosszanti repedések -fagykár), ez a fagyok után mikor megenyhült az idő akkor lett látható. Pedig ezeket a növényket is -15 fok körüli tűrésűre saccolják(még nincs igazi tapasztalat vele). de láttam már ilyen elcsattant kérgű citrus félét mely a következő tavasz-nyár során úgy nőtt mint még soha, szóval túlélte!!!

És az is érdekes, hogy van egy "télálló mandarin" melyen semmi sérülést nem láttam.  

sbubu Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3936

Szia Merquez !

 

Ez a japán naspolyám jó pár évig edénylakó volt és kb 3-4 éve kiültettem egy pergola alá, amit télire hidegházzá alakítva betakarok. Eddig teljesen körbe be volt takarva, de idén először csak foghíjasan takartam. Itt lakik 2 Trachy, 2 Sabal minor, japán naspolya, "télálló mandarin", Musa basjoo, passiflora coerulea és egy Acca selloviana(fidzsoa). A japán naspolya igen kinőtte a helyét, betakarás előtt kénytelen vagyok visszavágni és már kezdtem gondolkodni, hogy tavasszal kiszedem, hát erre elkezdett az ősz végén virágkezdeményket hozni. Szerintem megérezte mire készülök és az ő finom módján így akar meggyőzni, hogy maradhasson. Szóval ezek még csak nagyon zárt virágkezdemények, szerencsére.

November vettem észre őket, csak ez az egy fürt van rajta, idén először. Ránézésre épnek látom, bízom benne, hogy ennyire zártan átvészelték a -12-13 fokot amit kaptak. Bp-en én is láttam november elején teljes virágzásban lévő illatozó bokrot.

Van a szomszéd ház védelmében két másik is, de azok még fiatalabbak, eddig jól bírták a teleket, csak a tövüket takarom egy kicsit. A 2000. utáni első években már fagyott ki teljesen 2 év alatt egy másik példány, onnan ahol most a nagy van, de akkor még nem volt hidegház.

 

Előzmény: mergez (3918)
Béla1007 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3935

Sziasztok !

Most találtam az alábbi oldalt:

http://www.zoldvadmuvelet.hu/index.php?oldal=fooldal

 

Nekem már meg van a kiszemelt helyem és fügével fogok támadni !!

Mit nekem tél, mit nekem hó

ülteni kell hali-hó !!

Üdv

Béla

sbubu Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3934

Előre is köszönöm Nino !

Lehet, hogy a fotó segítségével majd a személyes találkozás alkalmával lehetne megbeszélni ezt az elvadult kivi megszelidítését...

Előzmény: ninovarga (3910)
Floo2 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 3933
A klímaleírásokban sokfelé lehet olvasni, hogy pl. Baranya megyében a mediterrán hatás miatt meleg és napos a klíma!
Nos, mivel mediterrán ciklon van, a mediterrán hatás most biztosan megvan, ennek ellenére Baranyában havazik 1 fokkla, Nyíregyházán meg süt a nap és +5 fok van!
Szerintem a mediterrán hatás inkább negatív, mint pozitív hatású pl. Baranya megyére nézve!
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3930
Jól mondod, a jelenlegi hóhatár már nincs olyan nagyon magasan ott sem. A helyzet bája, hogy itt délután óta eső-havas eső esik. Most is esővel kevert, amikor már jóval keletebbre is havazik. (Az északnyugati szél emeli meg a hőmérsékletet, mivel az Alpokon keresztül érkezik.) Ugyanezzel Grazban, 400 méteres magasságban 2,5 fok van jelenleg. Érdekes dolgok vannak.
Előzmény: Freddy56 (3927)
Freddy56 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3927
Itt, az ország legmélyebb pontja mellett - jelenlegi hóhatár alatt pár tíz méterrel - már tegnap délután háromtól esik az eső.
Éjjel volt pár óra szünet, hajnalban újra kezdte, de azóta is csak esik-esik. Ha hó lenne, már jelentős magasságot ért volna el.
Tegnap megnéztem a fügéimet, kivijeimet, kákit, jujubát, első látásra minden nagyon rendben van.
Előzmény: ninovarga (3924)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3926
A freemail megint szarakodik/bocs a kifejezésért,de nagyon idegesítő/,elolvasni nagy nehezen el tudtam,de válaszolni már nem.Az egy -érett termést tartalmazó-kép alapján sztem Fertődi bőtermő.Igazság szerint a növényük nagyon egyforma,max atüskézettségük alapján lehet saccolni a fajtát,ha nincs a termésről kép.Érésidőben térjünk vissza rá/ de sztem Fertődi/.Az állatos képek aranyosak,a gyerekeimnek külön tetszett./Főleg a süni..
Előzmény: Törölt nick (3913)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3925
Hát nem tudom,ahol én megsüllyedtem kba felső 10cm volt laza,a többit /lefelé/már az autó fötörte mélyebbre.Amikor ásóval próbáltam a kerék környékehez férni elég keménynek tünt/a már említett 10 cm alatt/
Előzmény: ninovarga (3917)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3924
Zsolti, jártál ma kint? Láttad, hogy a településen belül is a nulla hómennyiségtől a 4 centiig minden előfordul? A Ti utcátok felső végén már látsz valami fehérséget, a mi magasságunkban pedig nincs hó. Nálam a hegyen 10 cm.
Előzmény: szaguaro (3923)
szaguaro Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3923
A francba, bezzeg én soha nem kapok semmi bónuszt! Pedig mindig szerettem volna egyet!
Előzmény: Törölt nick (3913)
ninovarga Creative Commons License 2009.01.28 0 0 3922
Akkor mérd hozzá azt is, hogy Letenyén gyakorlatilag nincs hó. A távolságot tudod. De nem is kell Lentiig elmenni, elég fölmenni itt a dombokra.
Előzmény: Béla1007 (3921)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!