Az előpárlatot nem gyűjtöttem, csak az utópárlatot.
Tehát előpárlat nem lesz, egyből gyűjthetem, csak fokozottan figyelnem kell. Korábban 50%-nál kezdtem el kóstolni és 40% körül jött az utópárlat. Most 60%-tól bevetem az ízlelőbimbókat...
Viszont ez azt jelenti, hogy a 13-14 literból talán ha 2-3 liter jön le használható minőségben szerintem
Feleslegesnek tűnnek, de miután felkerült az ablak már nem lépnék vissza, természetes, hogy bele látok mi történik, akkor is, ha semmi további információval nem szolgál szívesen bambulok át rajta. :)
Párhuzamos főzésnek akkor lenne értelme, ha ugyanaz lenne az összes további paraméter, üst stb. Amikor használod kb. milyen alkoholfokon jön a középpárlat és hol vágod? Nekem 72-75/65-69.
Szeretem én is a kütyüket. Kicsivel több is pl a felrakható hőmérő.Nincs rá szükség, de fel szoktam rakni. ( jól néznek ki). csináltam a sisakra "ablakot" pedig anélkül is lehet főzni.
Fene tudja, én azt a szempontot tartottam szem előtt, hogy a gőzsebesség lassú legyen, amikor odaér, a részecskék minél tovább tartózkodjanak a közelben, ezért tettem a gombócot a gömb tetejébe, a nyakba. Arra mentem rá, hogy precíz legyen a szabályozás és a bevezetett alacsony hőmérsékletű közeg ne tegye féloldalassá az egészet. Nyitott körben kering a víz egy hűtőblokk veszi el a hőt, a ventilátorok fordulatszámát állítom egy potméterrel.
Valaki azt írta itt régebben, hogy a kialakítás majdnem mindegy, mivel a gőz 1600-ad térfogatra roppan össze, amikor kondenzálódik és ez a vákuum oda szívja az áramló közeget, mint egy mágnes, ebben is lehet sok igazság.
Ha előpárlat nincs benne, csak utópárlat, akkor előpárlatra nem kell számítani. Kicsit hamarabb kell leállni, mint a normál finomításkor, de jól mondja az előttem szóló: kóstolni, kóstolni...
Ha az összegyűjtött ep és up-ot kifőzöm, akkor tudnom kell hogy ezek milyen cefrék kifőzéséből keletkeztek . Ha hibátlanok voltak, akkor is egy kicsivel több elő és u párlatot szoktam elvenni hiszen ez már egyszer nem felelt meg! Egyébként meg
Úgy látom a tied koncentráltan van elhelyezve.Az akkor elérhető információk úgy hangzottak hogy minél hosszabban legyen elhúzva az a felület ami érintkezik a gőzzel. Fölülről kapja a hűtő vizet, hogy az alulról érkező meleg párák az akkorra már némiképp átmelegedett hűtéssel találkozzanak.
Jó lenne azonos cefrével egy időben kipróbálni mindkettőt!:)
Harminc literes békazáras főzőnél is sokat jelent. Egyébként van egy hátránya is, ha kevés folyadék van az üstben, akkor a gőzteret is fűti és várhatod, hogy a 120 fokos gőz deflegmáljon.