Keresés

Részletes keresés

pacsepa Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144916

Köszönöm Neked és Kupecinek is!

 

Az előpárlatot nem gyűjtöttem, csak az utópárlatot.

Tehát előpárlat nem lesz, egyből gyűjthetem, csak fokozottan figyelnem kell. Korábban 50%-nál kezdtem el kóstolni és 40% körül jött az utópárlat. Most 60%-tól bevetem az ízlelőbimbókat...

Viszont ez azt jelenti, hogy a 13-14 literból talán ha 2-3 liter jön le használható minőségben szerintem

Előzmény: öreg_néne_b (144902)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144915

Más. Ha emlékszik rá valaki ,hogy ki kérdezte tőlem a szőlőmagos receptjét ,vagy Ő maga , beszéljük újra!:)

endrepp Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144914

Feleslegesnek tűnnek, de miután felkerült az ablak már nem lépnék vissza, természetes, hogy bele látok mi történik, akkor is, ha semmi további információval nem szolgál szívesen bambulok át rajta. :)

Párhuzamos főzésnek akkor lenne értelme, ha ugyanaz lenne az összes további paraméter, üst stb. Amikor használod kb. milyen alkoholfokon jön a középpárlat és hol vágod? Nekem 72-75/65-69.

Előzmény: kupeci (144912)
Figyelget Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144913

Kóstolni csak pontosan, szépen...  :-D 

Előzmény: kupeci (144910)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144912

Szeretem én is a kütyüket. Kicsivel több is pl a felrakható hőmérő.Nincs rá szükség, de fel szoktam rakni. ( jól néznek ki). csináltam a sisakra "ablakot" pedig anélkül is lehet főzni.

De szeretem látni mikor felhabzik a meggy!:)

Előzmény: endrepp (144908)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144911

Egyetértek, annál inkább érdekes lenne párhuzamosan főzni velük.:)

Előzmény: endrepp (144908)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144910

Ez egy feladat. ...és komolyan kell venni!:)

Előzmény: Figyelget (144906)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144909

Na ha messze,hát be kell spájzolni! ezért találták ki!:)

Előzmény: öreg_néne_b (144907)
endrepp Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144908

Fene tudja, én azt a szempontot tartottam szem előtt, hogy a gőzsebesség lassú legyen, amikor odaér, a részecskék minél tovább tartózkodjanak a közelben, ezért tettem a gombócot a gömb tetejébe, a nyakba. Arra mentem rá, hogy precíz legyen a szabályozás és a bevezetett alacsony hőmérsékletű közeg ne tegye féloldalassá az egészet. Nyitott körben kering a víz egy hűtőblokk veszi el a hőt, a ventilátorok fordulatszámát állítom egy potméterrel.

Valaki azt írta itt régebben, hogy a kialakítás majdnem mindegy, mivel a gőz 1600-ad térfogatra roppan össze, amikor kondenzálódik és ez a vákuum oda szívja az áramló közeget, mint egy mágnes, ebben is lehet sok igazság.

Előzmény: kupeci (144898)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144907

Ma még csak naspolyát és epup pálinkát kóstoltam ;)
De a pince a készlettel 50 km-re van tőlem :(

Előzmény: kupeci (144905)
Figyelget Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144906

Tetszik ez az "egyébként meg" dolog! :-D 

 

Előzmény: kupeci (144901)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144905

Igen. Az ep nem hangzott el a kérdésben. Nem vettem észre. Mert én már voltam a spájzban. Te nem voltál még!?:

Előzmény: öreg_néne_b (144902)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144904

Ugyan úgy kóstolással, elő és utópárlat szedés, bár az utópárlat hamarab jön. 

Előzmény: pacsepa (144899)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144903

Az hogy "kicsivel több" ez nyilván nem mértékegység,   ez olyan mint hogy mennyi sót tegyek a pörköltbe? ...hát egy gondolatnyit!

                                 és az mennyi?

                  hát amennyit gondolsz.

                        csak finom legyen!:)

Előzmény: kupeci (144901)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144902

Ha előpárlat nincs benne, csak utópárlat, akkor előpárlatra nem kell számítani. Kicsit hamarabb kell leállni, mint a normál finomításkor, de jól mondja az előttem szóló: kóstolni, kóstolni...

Előzmény: pacsepa (144899)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144901

Ha az összegyűjtött ep és up-ot kifőzöm, akkor tudnom kell hogy ezek milyen cefrék kifőzéséből keletkeztek . Ha hibátlanok voltak, akkor is egy kicsivel több elő és u párlatot szoktam elvenni hiszen ez már egyszer nem felelt meg! Egyébként meg

                              kóstolni....

                              kóstolni....

nem győzöm hangsúlyozni!:)))

Előzmény: pacsepa (144899)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144900

" az akkor elérhető" -t úgy értettem hogy amikor én készítettem.

Előzmény: kupeci (144898)
pacsepa Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144899

Sziasztok!

 

Az év során összegyűlt utópárlatot szeretném újra tisztítani. Ilyet még nem csináltam, ezért kérdezek.

Kb 13-14 liter van 20% alkoholtartalommal, a kisebb 17 literes főzőmben finomítom.

Itt ugye már nem kell előpárlatra számítanom?

Nagyjából hogyan zajlik majd a lepárlás, itt is lesz egy 40-50%-ig tartó középpárlat, aminek a végén a többi kiöntendő?

 

Tudom sok dologtól függ, de mennyi használható párlatra számíthatok?

Van egy adag aszalt meggyem és kajszi barackom, azzal szeretnék ágyazni neki.

 

Ahogy olvastam pár hónapig kell így pihentetnem. Ráérek tavasszal elővenni.

kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144898

Úgy látom a tied koncentráltan van elhelyezve.Az akkor elérhető információk úgy hangzottak hogy minél hosszabban legyen elhúzva  az a felület ami érintkezik a gőzzel. Fölülről kapja a hűtő vizet, hogy az alulról érkező  meleg párák az akkorra már némiképp átmelegedett hűtéssel találkozzanak.

Jó lenne azonos cefrével egy időben kipróbálni mindkettőt!:)

Előzmény: endrepp (144878)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144897

Harminc literes békazáras főzőnél is sokat jelent. 
Egyébként van egy hátránya is, ha kevés folyadék van az üstben, akkor a gőzteret is fűti és várhatod, hogy a 120 fokos gőz deflegmáljon.

Előzmény: ksanyi52 (144891)
kupeci Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144896

Kaptak. ......így ha majd megkések, lesz mire hivatkozni!:)

Előzmény: schlumberger (144880)
beetee Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144895

Előzmény: Figyelget (144893)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144894

Vagy kalapja---zakója :D

Előzmény: rézműves1 (144892)
Figyelget Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144893

És csodák? Azokkal mi a helyzet? ☺

Előzmény: öreg_néne_b (144888)
rézműves1 Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144892

Akinek nem inge---gatyája---DDD...

Előzmény: Jocó0423 (144890)
ksanyi52 Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144891

Köszönöm. Bár az ilyen kis főzőnél lehet hogy nem jelent sokat, pláne hogy még a fele továbbra is hűl.

Előzmény: öreg_néne_b (144882)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144890

"Nem hitték el...hogy-hogy nincs büdös?...mert az ő képzeletükben a cefre, meg a főzés az büdös..."

 

Magamra vettem a dolgot na :)

Előzmény: Jocó0423 (144885)
zsorsz Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144889

:) 

Előzmény: öreg_néne_b (144888)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144888

Andersen halott. Mese nincs. ;)

Előzmény: zsorsz (144887)
zsorsz Creative Commons License 2017.12.23 0 0 144887

Volt, hogy a végére hattyú lett.:)

Előzmény: rézműves1 (144881)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!