Keresés

Részletes keresés

csukazs Creative Commons License 2012.01.31 0 0 740

Jah és még valami.
Nem tudom kinek mit jelent a moslék nekem azt, hogy darakeveréket leforrázunk majd azt kapják meg táppal vagy anélkül vízzel hígítva a szükséges sűrűségre.
Esetleg az etetésnél néha lehetne egy kevés lucerna granulátumot vagy port is beletenni az is ad neki egy különlegesebb ízt ami a mieinknek annak idején ízlett.
Illetve volt olyan hogy kaptunk egy zsák kakaóport amit a tartály ajjáról szálítás után kisöpröttek és abból tettünk egy egy keveset bele, az is igencsak ízlett nekik. Szóval ha ilyesmihez hozzá tudtok jutni főleg ha ingyen van akkor miért is ne lehetne kicsit megbolondítani vele. Ha nekünk embereknek alkalmas lett volna a fogyasztásra akkor hátha nem lessz baja a sertéseknek sem tőle. :)

Sziasztok további szép napot.

csukazs Creative Commons License 2012.01.31 0 0 739

Sziasztok!


Örömmel látom, hogy azért van egy két ember aki ír az oldalra.
Azt szeretném kérdezni, hogy teljes évet számoltál e a hízókra vagy csak tavasztól a téli vágási időig?
Csak azért kérdezem mert ha teljes évre akkor én egy picit keveslem azt a mennyiséget, de könnyen meglehet, hogy csak nekünk voltak régen sertések és rosszúl emlékszem. Ez esetben elnézést kérek.

Egyébként ha nagyon átlagban és teljes naptári évet nézel akkor (mondom régebbi emlékek alapján gondolom hogy átlagosan) napi 3 kg takarmány körül lehetne számolni. az dúrván olyan 11 q ha jól számolok hírtelen.
Egyébként még többet ki tudnál hozni akár a négy hízódból is ha nem élve adnád el a kettőtb :) ezt persze csak nagyon halkan meg nagyon ismerősöknek szabad eladni :)

Egyébként tetszik ez az ötlet amit csinálsz.

Sőt javasolnám, hogy ha neked úgyis van terményed akkor állíts be egy kocát és annak a malacait hízlalgasd fel. Szép fokozatosan lehet őket mázsa felett kivagdosni és eladogatni. Tudnám ajánlani a nagy fehér kocát és azt Duroc kannal vagy pietrain x duroc kannal berakatni. Ebből szerintem túl rossz malacok nem lesznek. Jah és ha nem teljesít a koca olyan nagyon jól akkor kíméletlennek kell lenni és kivenni a tenyésztésből.
Ezt lehet pl azzal megelőzni vagy legalábbis kicsire csökkenteni a kockázatot hogy a tenyészkocának szép malacot választassz egy nagy alomszámú kocától.

 

Nagyon remélem semmivel nem bántottalak meg. És nagyon örülök hogy végre írtatok, remélem lessz még több írás és képek is. Én is ha be tudom szerezni a képeket akkor teszek fel majd párat azok közül amiket ígértem.

Üdv Zsolt

brekzg Creative Commons License 2012.01.25 0 0 738

Szia!

 

Ugyanezt a purazamatot is próbáltam, de jelentősebb változást nem vettem észre. Ezek a tojásra haraptak, meg a jó ízes moslékra. Ha valamelyik nem volt, gyakran a tyúkok ették meg, amit a disznók kaptak. Külön vitamint nem adtam nekik, de szerintem a moslék, a tojás és a zöld révén megkaptak mindent, ami kellett nekik. ilyen fajták voltak.

Előzmény: agipap (736)
agipap Creative Commons License 2012.01.25 0 0 737

Az utolsó linknél az oldal alján az Univit-s.-ről van szó.

Előzmény: agipap (736)
agipap Creative Commons License 2012.01.25 0 0 736

Ezt korrektül kiszámoltad.

Csak egy tipp a válogatós malacokhoz:

http://allatihami.hu/csalik/897-purazamat-halcsali.html

 

 

Mi mindig ezt adjuk a fejenkénti 1 zsák malactáp után a vegyes darához keverve.

És még ezt:

 

http://www.purinatakarmany.co.hu/Screens/asvesvitamink.aspx

 

nagyon kevés kell belőle,de kell a csontoknak.
Mi júniusban vettük a választási malacokat,és dec. közepén vágtuk le 140-050 kg-osan.

Előzmény: brekzg (732)
fejérböbe Creative Commons License 2012.01.25 0 0 735

Szia!

Én még új vagyok itt.Igazatok van, én is vietnámiakkal foglalkozom,igaz eddig egy jó kanom volt egy évig,mert a környékünkön nem találtam hozzá anyának valót,de tegnap sikerült vennem.Igaz melletük foglalkozok még csirke,kacsa,fürj és nyuszikákkal.Manapság ha nem tud valaki elmenni dolgozni,de probálkozok,valamivel kell foglalkozni,hogy megéljünk.Erre mindenki rá fog jönni,hogy megéri.

További szép napot!

Előzmény: fehergabi (733)
brekzg Creative Commons License 2012.01.25 0 0 734

Szia!

 

Erről van szó! Nagyon nagy luxus a boltban megvenni a kaját, szerintem erről sokan le fognak szoknak a jövőben. Ez az 50 ezer Ft-os haszon, amit én elértem (és szigorún számoltam), szerintem a mai világban szép pénz, szinte egyhavi kereset! És ennél sokkal jobb is lehettem volna, ha jobban ettek volna a malacok, de lehet, hogy én kényeztettem el őket. A legszebb az egészben, hogy ezt más is megcsinálhatná, mert mint írtam, gyakorlatilag én is úgy vettem a gabonát, igaz 5000 ft alatt, de azért szerintem aki akar, és idejében kapcsol, tud(ott) ennyiért venni.

Tehát számításom szerint a négyből egy hízó ingyen volt, másként mondva, mivel kettőt vágtam magunknak, egyet fizettem, kettőt kaptam.

És milyen igazad van, sokkal finomabb a saját! Nem mintha sok 3000 Ft-os csabai kobászt ettem volna, de nem hiszem, hogy sokkal jobb lehet, mint amit én megcsináltam 5-600 Ft-ból. És abban nincs egy deka szemét sem, se a sajtban, se a hurkában  nincs semmi mesterséges anyag és nincs olyan mócsing sem, amit nem szívesen ennék meg. Minden facnit én válogattam át, csak minőségi anyagból van. Inkább eldobtam egy vödör alkatrészt, mert nem akartam beletenni.

Egyébként, sokan mondhatják, hogy 50 ezerért nem éri meg egy évig dolgozni, de én nem így gondolom. ennyiből a boltban kapsz kb. 40 kg húst, és ha nem vagy lusta, ebből kétszer ennyit elő tudsz állítani, és marad még egyéb finomság is.

Szóval nem értem, miért nem éri meg legalább saját részre állítot tartani.

 

Legjobbakat!

 

Előzmény: fehergabi (733)
fehergabi Creative Commons License 2012.01.24 0 0 733

Szerintem teljesen korrekt a dolog!

 

Igazából ebben a nagy válságban az a hülye, aki nem foglalkozik ilyesmivel! SOKKAL jobban megéri mint boltban venni. Jó, ha mondjuk egy "uricsaládot" veszek, ahol egyszerre elfogy egy szelet rántotthús és vannak rá négyen, akkor jó őket meg sem viseli a dolog!

 

Viszont ha a négyszemélyes családomat veszem, ahol három jóétkű férfi és egy hozzájuk mérten eltörpülő nő él - ráadásul ők mind kiskoruk óta a "nagy lakomákhoz" vannak szokva - akkor bizony csak a tányért alját nyaldosnánk, ha ezt mind meg kéne venni. Életünk nem lenne a malacot nem vágnánk! :) (és itt még azt nem is említettem, hogy minden más baromfi, nyúl stb szintén van).

 

Visszatérve a számolgatásodra! Mint írtam teljesen korrekt meg ne csak azt nézd, hogy pénzben hogy másztál ki belőle, hanem azt is, hogy annál sosincs finomabb, amit te termelsz!

 

Jómagam jelenleg vietnámi malacokkal foglalkozom, saját részre fialtatok, a jövőben pedig arra fogok törekedni, hogy legalább minden második hónapban legyen két darab kb. 50-60 kilós, amit le tudok vágni. Persze lesz, hogy el is adok belőle, de igazából ahogy addig tapasztaltam nem nagyon kapkodnak érte - egy 50-60 kilós malacok nem adok oda 10-15 ezer forintért... Inkább a rokonságban pakolom szét :)

 

 

brekzg Creative Commons License 2012.01.23 0 0 732

Kedves Fórumozók!

 

Sajnálattal tapasztalom, hogy szinte teljesen kihalt a topik, hasonlóan a sertésállományhoz... A nagy pangás miatt úgy gondolom, hogy leírom a legfrissebb "eredményeimet", forintosítom az elmúlt egy évet.

Én magam is  kíváncsi vagyok, mi jön ki, mert most számolom végig először igazán komolyan.

Szóval vettem tavaly 4 malacot és tegnap hunyt el az utolsó.

A költségek nagyjából így néztek ki:

  • 4 db malac 32000 Ft
  • 6 q takarmányt számolva 5000 Ft-os áron 30000 * 4=120000 Ft
  • víz és energia költségre hasraütés szerűen számolok 15000 Ft, és ezt felkerekítem 20 e-re, mert válogatós malacok voltak, rengeteg tojást megettek csaliként
  • egyszeri állatorvosi költség 4000 Ft, orbánc szerű tünetekkel nyáron, legyen 10 ezer, mert vettem nekik néha szóját is.

egyelőre ennyi költség jut eszembe, ha szerintetek kihagytam valamit, akkor írjatok! A takarmány egyébként saját termelés, de nyugodtan fel lehet fogni vásároltnak is, mert amit megetettem, azt simán el tudtam volna adni kb. 4800 Ft-os áron úgy, hogy hozzá sem érek. Egyébként minden összeget felkerekítettem, mert mindig így számolok költséget, szándékosan inkább többet, mint kevesebbet. Sőt, szerintem a 6 q-val jóval fölélőttem, sajnos nem követtem pontosan figyelemmel a fogyasztást.

tehát összességében 182 ezer Ft-os számoltam költségnek, ez 4 db-ra vetítve 45500 Ft.

 

Nézzük a bevételt:

 

  • eladtam 1 hízót 60000 Ft-ért, kb. 150 kg volt, egy másikat 170 kg-osan 71000 Ft-ért.
  • saját fogyasztásra levágtunk kettőt, 120 és 140 kg-osak voltak, számoljunk 250 kg-mal. ha ezt úgy kell hízóként megvenni, az minimum 100 ezer Ft, de inkább több. Ha boltban vesszük meg, akkor csak a színhús több mint 100 ezer Ft, plusz lett 25 kg kolbász, ez is minimum 30 ezer boltban. Lett kb. 30 kg füstölt sonka és szalonna, erre is számolok 30 ezret. Az aprót nem is számolom (sajt, töpörtyű, zsír, kocsonya,stb). Ha nincs saját disznó, ezek jó részét bizony meg is vettük volna  boltban, mert húsevők vagyunk erősen.
  • Összesítve a saját fogyasztásra vágott két disznó értékét nagyon lazán, erősen lekerekítve 150 ezer Ft-ban határozom meg, plusz a 131 ezer Ft a két eladott hízó ára, az 280 ezer Ft. Ha 100 ezernek veszem a két sajátot, akkor is 230 ezer Ft a bevételi oldal. Tehát 50000 Ft tiszta hasznot realizáltam ezáltal. a munkaidőt nem számolom, mert ha nem ezt csinálom, akkor a lábamat lógatom, nem más módom keresek pénzt.

nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, remélem lesz hozzáfűzni valótok! Én így szoktam számolni mindig, hogy mire is mentem.

 

remélem kicsit életre kel lassan a fórum!

 

Minden jót kívánok!

csukazs Creative Commons License 2012.01.15 0 0 731

Sziasztok fórum tagok!
Szia Totti!

Most találtam rá a fórumra és szépen az elejétől végig is olvastam. Nagyon örülök neki, hogy van egy ilyen fórum. Én nagyon szeretem a sertéseket, szerintem nagyon nagy szerepük van a kis társadalmunkba. Igaz az országunknak a mezőgazdaságból és az állattartásból kellene eltartania magát, sajnos ez manapság nem így van.
Nekünk nincs ugyan egy ideje sertés a háznál, de én nagyon gondolkozom rajta hogy vissza kellene hozni ezt a régi szokásunkat, csak ilyen takarmány árak mellett minden egyes kiló terményt ha meg kell venni akkor az nagyon sokba van.

Rátérve Totti a kérdésedre. Remélem nem baj ha mondok némi dolgot ezzel kapcsolatban és remélem még nem késő habár kicsit régebben tetted fel a kérdéseidet. A táplálásukról először is annyit hogy bármilyen szemes takarmány jó nekik a legjobb mégis az lenne ha keverve kapnák (kukorica, búza, árpa, tritikálé...) illetve akármilyen zöld hulladék lucerna vagy kukorica szár is szóba jöhet. Ez utóbbi azért nagyon jó ha kap néha mert nagyon jól elrágódik rajta. Ne etesd őket túl mert akkor nem szalonna hanem inkább háj lessz rajtuk.
Terület igényényéről annyit, hogy jobb lenne nekik egy nagyobbacska udvarrészen szabadon járkálhatnának a sok mozgási lehetőség kifejezetten jót tesz szerintem a húsának és szalonnájának. Pár dologra nagyon figyelj oda. Először is a terület ahol lesznek mindenképp legyen nagyon jól körbe kerítve, hogy ne tudjanak megszökni és másoknak kárt okozni. Másodszor nem nagyon ajánlott apró jószággal őket együtt tartani főleg ha többen vannak, meert mivel mindenevők simán levadásszák őket (megtévesztő lehet a kis kerek malac). ha szereted a szalonnát akkor tökéletes választás ez a fajta. Illetve egy fedett kis ól szerű rész nem árt ha van nekik ahova be tudnak húzódni ha úgy tartja kedvük.

Egyenlőre ennyi.
Remélem tudtam segíteni.

Nagyon remélem, hogy a fórum egyre több követőre talál és egyre nagyobb lessz itt fent az élet.
küldjetek minél több képet mind az állatokról mind a velük kapcsolatos munkáitokról (disznóvágás, ól építés .........)

Ha tudok majd én is teszek fel képeket. Az uoka tesóméknak vannak mangalicák. Január 7-én vágtunk le egyett arról készítettek képeket majd megpróbálom beszerezni és feltenni párat.

Addig is mindenkinek sok sikert.

Üdvözlettel Zsolt

Előzmény: Totti88 (722)
woods80 Creative Commons License 2012.01.08 0 0 730

hali! én is szolnok környéki vagyok, lehet tudok segíteni az ügyben!

Előzmény: PiciPeti22 (727)
paso08 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 729

Én is Boldog,békés Karácsonyt szeretnék Kívánni minden Kedves fórumozónak ill. Családjának!

törpecser Creative Commons License 2011.12.23 0 0 728

 

 

 

Békés Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

PiciPeti22 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 727

hellosztok Szolnok környékén ki tud legolcsobban nekem kan anyagot szállítani vagy adni!!!

törpecser Creative Commons License 2011.12.10 0 0 726

 

Köszönöm a jókívánságaid kedves ez-Ben..:))

 

A disznóvágáson már túlvagyunk, tele a kamra és a bödön.

A fokhagymát sem felejtették ki a böllérek szerencsére, nagyon finom lett minden.

 

Már az ólban röfög a jövőévi kolbásznak való.

Nagyon kis étkesek... aranyosak... igen nehéz volt fotózni őket. mert kajáig kisem dugják az orrukat

a szalmából...:)))

 

( Te sem felejtetted ki a fokhagymát a snapsz után???:)))

 

 

Előzmény: ez-Ben (725)
ez-Ben Creative Commons License 2011.12.09 0 0 725

 

:)) Kedves Törpecser Jutka !

 

 Valóban itt a disznóvágások ideje és ügyelni kell, hogy a kolbásztöltelékből ki ne felejtsük a fokhagymát ! De nekem még arra is figyelnem kell ám, hogy elne felejtselek felköszönteni névnapod alakalmából. Mivel holnap én is disznótorra vagyok hivatalos és mindjárt útnak is indulok, hogy estére még odaérjek...hajnalban aztán hajrá a disznó fülére !

 Így ma elmondom a köszöntőt és holnap az első snapszot ... az egészségedre !!

 

Adja a Teremtő, hogy még nagyon sok évet megérhess erőben, egészségben, boldogságban, barátságban ( jókedélyű fórumozásban :) és szerencse kisérjen utadon !

 

...és ha mégis kifelejtenénk a fokhagymát a kolbászból - tudod- akkor sincs nagy baj, majd harapunk hozzá... ( Szerencse fel !:)

 

 

 

 

 

Előzmény: törpecser (713)
greandzer Creative Commons License 2011.12.04 0 0 724

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni tőletek hogy a Kahyb sertésről mi a véleményetek?

Van valakinek ez a fajta?

Üdv!

Kovács Krisztián

 

medvegyu Creative Commons License 2011.11.20 0 0 723

Sziasztok!

 

Kb. 100-150 kg-nyi kolbászhoz szeretnék venni jó minőségű, házi tartású disznót.

Milyen fajtát érdemes venni erre a célra?

Szívesen vennék valami hagyományos, ,,ősi'' fajtát, viszont úgy tudom a mangalicából nagyon kevés kolbásznak való marad.

 

Konkrét tipp is érdekel, főváros közelében lenne ideális.

 

Totti88 Creative Commons License 2011.11.16 0 0 722

Helo!

 

Mangalica malacot szeretnék tartani és lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatba.

Mit javasoltok mivel kezdjem etetni a mangalica malacot? Mekkora a mozgás igénye, ahol jól tud fejlődni? Párba jobb tartani? Egyik ismerősöm azt mondta, hogy nem kell beoltani a mangalicát mert őshonos magyar fajta. Ez mennyire igaz?

 

Köszi a választ előre is!

fehergabi Creative Commons License 2011.11.09 0 0 721

Szabolcs!

Előzmény: Beaboby (720)
Beaboby Creative Commons License 2011.11.09 0 0 720

Hello

Amúgy melyik megyében laksz ?

Üdv.

Előzmény: fehergabi (719)
fehergabi Creative Commons License 2011.11.08 0 0 719

Köszönöm a válaszokat, meglátom majd mit tudok kihozni belőle!

 

Egyébként főtt krumpli! Üst számra szoktam én is főzni nekik, ha lehetőségük lenne, mind megennék egyszerre! Gyümölcs az nem igazán van nekem, max nyáron a hullók, de volt már hogy berugattam a malacok, állatorvost kellett hívni.. Szóval ha szereznék, azt is csak mérsékelten. ..

 

Egyébként 2009 januárjában kezdtem a vietnámikkal, ekkor szereztem kettőt! Utánna beindult a szekér, sok lett, jött az ólépítés, baromfiudvarban tartás stb.stb. Most sok az elfoglaltságom, suli, jogsi úgy minden egybe jött kevés időm van rájuk, jelenleg egy kocám van és nyolc kis 8 hetes. Adtam is el, vágtam is, szóval nagyjából összejöttek a dolgok! Most ezt a kocát is elkéne adnom, és vagy a kicsikból kéne kiválasztanom egyet, vagy vennem kéne egy fiatal kocát, esetleg egy kant is.

 

Az etetési módszert pedig a 8 kicsin próbálnám ki, most választottam le őket a hétvégén, bár alig esznek még, igaz most szerintem a hideg is megviseli őket.. Majd ha lesz időm hozok képeket róluk :)

Előzmény: karibaba (718)
karibaba Creative Commons License 2011.11.08 0 0 718

Még annyit: apu választós korban veszi a malacot (nem vietnámi) kb. 15 kilogrammosan. A márciusban-áprilisban vett malacok decemberre simán 150 kilósak, úgy, hogy tápot az első 2-3 hétben ad csak nekik (átszoktatási idő), utána csak ahogy írtam: dara, krumpli, kenyér + alma, tök, répa, konyhai maradék. Mindig úgy készíti a "moslékot", hogy jó leves legyen, a sűrűjét a krumpli adja, a lé meg forrázott dara.

Szokott belemetélni csalánt nekik, ha van bőven tojás, akkor (ha a kaja végén hagynak a vályúban egy kis darát, krumplit) beleüt nekik 2-3 db-ot és szó szerint -mivel nagyon szeretik- tisztára nyalják az etetőt!

 

A lényeg, hogy naponta többször rájuk kell nézni, figyelni őket, hogy nem betegek-e, jóétvággyal esznek-e stb.stb. És amikor rájuk néz, mindig visz valamit: tojás, alma, kukoricacső... ;o))

 

Szóval úgy nem nagyon mennek semmire, hogy "reggel kiviszem elejbök, eszik-eszik, nem eszik-nem eszik", ott áll az etetőben a kaja, bogarak köpik, a malacok rápiszkítanak, télen belefagy stb.stb.

 

Amit viszel, egyék jó étvággyal, lakjanak jól (elfekszenek, nem sírnak, nem izegnek.mozognak) de ne legyenek úgy tele (főleg a szójával fujatottak járhatnak így) hogy levegőt is alig kapnak.

Apu, ha véletlen túleteti őket valamivel, akkor másnap csak "levest" ad nekik!

 

Előzmény: fehergabi (715)
karibaba Creative Commons License 2011.11.08 0 0 717

Apu etetési módszere: dara (kukorica-búza-árpa egyenlő arányban), főtt krumpli, ételmaradék és minden nap valami zöld(ség), vagy gyümölcs! Nyáron lucerna képében kapták a zöldet, ilyenkor hullóalma, vagy valamilyen takarmányrépa formájában.

Ha van hullóalmád, akkor reszeld le (mondjuk malaconként 2-3 db-ot) és darával öntsd nyakon végül pépesítsd langyos-vízzel. A szója jó dolog, de nagyon kevés kell belőle! Ha van darád, akkor azzal keverve adhatod nekik (ahogy pl. az előbb írtam), de a szója csak 10%-nyi legyen.

Ha bőven van krumplid, akkor azt pedig főzve.

Apu mindent keverni szokott, nem külön-külön adogatja nekik, de, ha van időd, akkor cifrázhatod: pl.: reggel dara (szójával kevert mondjuk)+alma pépesítve, délben bedobsz nekik fejenként 1-1 cső kukoricát hogy rágogassák el, este meg mondjuk főtt krumpli+dara.

Én tápot és szóját csak indításként adnám nekik, vágás előtt min.1 hónappal abbahagynám, hogy kiürüljön a szervezetből....(gondolom otthon nem tápos malachúst akartok enni.)

Hozhatnál képeket és megoszthatnád majd a tapasztalataidat! (Engem is foglalkoztat a dolog.)

 

A vietnámi csüngők állítólag a konyhakertből kikerült zöld(séggel) és hulló gyümölccsel is simán megnőnek (szabad tartásban), csak lassabban, viszont az így levágott állat gyakorlatilag (majdnem) bio-húst termel....

 

Mivel nálatok kukorica van doszta én arra alapoznék. Vegyetek hozzá árpát, búzát vagy tritikálit (ami elérhetőbb) és daráljátok össze. Ez a dara lenne a fő kaja. Egy kis táp és/vagy szója hozzá, plussz alma, krumpli, szárazkenyér. A szárazkenyér kilója felénk nagyon olcsó, pékségektől lehet venni 400-500 Ft-ért egy zsákkal! Szárazkenyér langyos vízben beáztatva, darával keverve tápláló és viszonylag olcsó kaja! De lehet venni pl.: sárgarépát is (takarmányként) 10-20 Ft/kg-os áron.

 

Mondjuk csüngőnél lehet, hogy még az 50 kg-os mérethatárt sem kellene megvárni, hanem már 30 kilótól megnézni mi jön ki belőle. (hús, zsír)

 

Ha darával, szójával, táppal nyomatod őket, biztos sokkal zsírosabbak lesznek, mint zöldségen, gyümölcsön.

 

Egyik ismerősöm pár éve eladta a megúnt családi kedvenc csüngőjét (nem volt szíve levágni), aki megvette azt mondta 30 liter zsírja lett a 70 Kg-os Tádénak!

Előzmény: fehergabi (715)
Beaboby Creative Commons License 2011.11.08 0 0 716

Hello Fehérgabi !

 

Szója az jó illetve valami tápot vegyél nekik (granulátum ) mert abba megvannak a megfelelő tápanyagok ! Persze drága nem olcso dolgok de megéri amúgy képesek megenni dupla annyi kaját is megenni vagyis az elején amég nem lesz jó 50 kg addig biztosan ad neki a tápot is sok ilyen van de délután írok még mert rokonságban is van vietnámi írom majd ők mit adnak nekik !

Illetve Igen 310 ért veszik a sertést ! De Eladási ár Kecskemét környékén mondjuk 350 - 400 ft /kg Szegeden van 330 ft/kg is ! 

 

Előzmény: fehergabi (715)
fehergabi Creative Commons License 2011.11.04 0 0 715

Üdv minden ittlévőnek, segítséget szeretnék kérni tőletek, remélem tudtuk javasolni egysmást.

 

Vietnámi malacokkal foglalkozom, saját célra illetve eladásra is.  A saját célú tartásra szeretnék etetési módszereket kérni. Jelenleg van nyolc 7 hetes malacom. Ezeket szeretném a lehető legrövidebb idő alatt felnevelni legalább 50 kg-ra, hogy letudjam őket vágni. De mivel?

 

Amit tudni érdemes, hogy egyedül kukoricát termelünk, azt úgy ahogy nagytételben, szóval ez nálam az elsőszámú kaja nekik, bár tudom, hogy kevés. Szoktam venni nekik tápot is - eddig e kettőnk kívül nem igazán vettem mást.

 

Erre a nyolcra azonban most szeretnék úgymond beruházni. A kukorica és a táp mellé szeretnék venni valaki árpa/tritikálé/búza féleséget, de halottam a szójáról is, bár azt még nem próbáltam... Érdemes? Ti mivel etetitek, hogy gyorsan nőjön, gondolok itt a rendes sertésekre is, mert hát igazából én azokat is hiába etettem nem nagyon nöttek, egy évig kellett tartanom hogy 1 mázsa körül legyen..

 

Persze nálam az sem lenne másodlagos, hogy azért ha levágom, akkor ne legyen full tápos az egész... Tudtok írni nekem valamit? megköszönném..

 

paso08 Creative Commons License 2011.10.30 0 0 714

Szia!

Rég beszéltünk,a hízóár , amit persze a rom..ok , diktálnak már 400 ft körül jár , igaz , h innen nem messzire már 420-430-at is hallottam.

Nem tom ,h mi lex ,Nekem 400 ft-ba ment el 23 db. és hálistennek még van 1 furgonra való ,de sztem az már jóval többért hagyja el a 

portát , mint ez.Sőt , ha másképp nem , akkor úgy kapnak , h még vagy 20-30 kg-os süldőket is Rájuk kéne/kell sózni.

Mert sajna azt itt eladni , pláne , h van több  mint 60 db.----------nehéz eset , szinte lehetetlen.

Minden jót!

Előzmény: törpecser (713)
törpecser Creative Commons License 2011.10.15 0 0 713

 

Sziasztok.

 

Hoztam pár képet... lassan itt a disznóvágás szezonja

 

 

 

 

 

 

 

Tud már valaki hízóárakat?  Én 320 - 370 közötti hízóárat hallottam.

jocccsa Creative Commons License 2011.10.06 0 0 712

Sziasztok kombányolt tengeri érdekel valakit malacért cserébe, mangalica is érdekel.

brekzg Creative Commons License 2011.08.30 0 0 711

Sziasztok!

 

Hirdetés az expressz.hu-n ( aug. 29-én):

 

Házi sertés eladó!!! 600.- Ft/kg!!!

 

Tavaly született, jelenleg 130-150 kg-os házi sertés eladó 600.- Ft/kg áron.

 

A malacok - igény esetén - megtekinthetők/kiválaszthatók Dunaújvárosban személyes egyeztetés és megbeszélést követően.

 

Érdekes árképzési stratégiára vall, szerintem kicsit fölé lőtt a kolléga, mert gondolom hogy hízó, legalábbis ugye nem írta oda, hogy kan vagy anya. Szerintem nem fogja tudni eladni:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!