Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4139
Találgatni lehetne és a találgatás első kérdéseként azt tenném föl, hogy "olyan, ami a mi topicunk egyik fő témája?"
Előzmény: Béla1007 (4135)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4138
Na lám, hogy mindkét helyszín csak egy ugrás!
Nagyon örülök, hogy itt is megjelennek egyre többen azok közül, akik már "életben is megtapasztalták az elszántságomat". Már említettem itt azt a tervemet, hogy a megyében szerveznénk egy kivi-káki,stb. termesztők klubját, amely mozgalmat a továbbiakban országossá szélesítenénk az itt jelenlévő aktív topictársaink révén. Rédics, Lenti, Letenye és Zalaegerszeg környékén is lelkes fiatalok vannak, határozott telepítési szándékkal, részben már meglévő, sőt termő növényekkel.

Nagyon szívesen elmegyek megnézni a kivijeidet, (mindenképpen lett volna járásom azon a hegyen Lócsi Józsinál, így most itt meg tudom üzenni, mikor), tudod, a növesztésük titka elsősorban a tenyészcsúcs folytonos fölfelé állítása és nyáron, nagy szárazságban az öntözés.
Előzmény: bejó51 (4136)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4137
Na, ilyesmi sejtésem volt. Magyarán szólva az omsz patakba suvasztott kiskanizsai állomásán mért értékeknek még Kiskanizsa legnagyobb részén sem lehet semmi hasznát venni.
Derék és fölöttébb szakmai megoldás volt egy olyan helyre mérőállomást telepíteni, amelyik a térség töredékszázalékát képviselheti csupán.
Arra jó, hogy, amint magad is mondtad egy hírhedt helyen lakhatsz, Dél-Zala évi középhőmérsékletét pedig jó egy egész fokkal alátaksálhatja ez a kitűnő szakma. De hogy ez kinek jó? Te tudod rá a választ, van valami sejtésed? Miért kell Dél-Zalát két (a másik Iklódbördőce) hűtőszekrénybe dugott hőmérővel detektálni? Kinek érdeke ez? Vagy talán úgy tudják, hogy eben-guba? Képtelen vagyok fölfogni.
Előzmény: bejó51 (4133)
bejó51 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4136

De igen. Két éve Letenyén ott voltam az előadásodon, ami nagyon tetszett. Azután

vettem 3 db kákit Fityeházon. Vettem kivit is, de egyenlőre arról "hallgatok" mert

nem foglalkoztam vele eléggé.Majd az idén. A lányomékat is rábeszéltem a kivire

szőlő helyett a Förhénci hegyen, de a mutatvány nem eléggé sikeres.Valamiért nem akarnak nőni, pedig van vagy 13 db is. Lehet,hogy szükség lesz segítségre!

Van 3 db fügéjük is,de azok sem törik magukat a növekedésben.

Előzmény: ninovarga (4132)
Béla1007 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4135

a kép !

Üdv

Béla

Béla1007 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4134

Sziasztok !

Aki megmondja mi az alábbi növény neve annak adok majd ha nagyobb lesz ??

:)))))))))))))

 

Nem is off a hegyed Ninó!!

 

VIVÁT Bussay !

VIVÁT rizling !

VIVÁT magyar kivi ! 

bejó51 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4133

Olyan megbízható hömérővel amire Te gondolsz nem szoktam mérni.Csak a ház

É-ÉNY-i falán (ablak mellet 2 m magasan) van állandó hőmérőm. A megfigyeléseim

szerint én 4-5 fokkal mérek többet.mint az OMSZ (reggel szélcsendben).

A kertben ( a háztól 15-20 m-re) 2-3 fokkal többet. Itt van egy fólia sátram és tapasztalatból tudom,hogy ősszel,ha az OMSZ 4 fokot mér,akkor a paprikán már

fagyás látszik. Ha 5 fokot mér,akkor pedig megfagy. Egyébként a met. állomástól

légvonalban kb 1 km-re lakom a Kisrácban.

A ház DNY-i falán a fügém jól "állja a sarat".Talán a kákik sem károsodtak a kertben. 

Előzmény: ninovarga (4131)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4132
Személyesen nem ismerjük egymást? Kiskanizsa-Bajcsa-Fityeház egy ugrás, Kiskanizsa- Letenye egy picivel nagyobb ugrás.
Előzmény: bejó51 (4130)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4131
Kedves Bejó!
Szoktad mérni a reggeli hőmérsékleteket valami megbízható hőmérővel? Mindig nagyon szerettem volna tudni, hogy Kiskanizsán a lakott részeken hány fokkal különbözhet a hőmérséklet a patakparti állomásétól, feltéve, hogy nem a falu szélén lévő ugyancsak patakparti házaknál mérjük. A Sormás felőli nyitott rész is jó hideg lehet. Az autó hőmérője a kamionállomástól egészen a benzinkútig, végig eléggé alacsony értékeket mutat. Sormáshoz képest 3-5 fokkal alacsonyabbat.
Előzmény: bejó51 (4130)
bejó51 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4130

Szia Ninivarga !

Üdvözöllek Téged és Mindenkit (Akik ma még "alszanak"(?) vagy már kertészkednek)

innen a "hirhedt" fagyzugos (Kis)kanizsáról !

Csak szeretném megerősíteni az általad idézetteket azzal, hogy bemásolom a teljes

interjú elérhetőségét.

 

www.zalaihirlap.hu/hetvege     (katt." A szőlőhegyen és a rendelőben" címre.)

 

Egyébként köszönön a múltkori Duna TV-s filmet. Talán furcsa, de ilyen közelről nem

ismertem a Murát. Csak hidról és útról láttam eddig.

További szép napot!

Előzmény: ninovarga (4127)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4129
Jav.: IIITTTTTT
Előzmény: ninovarga (4128)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4128
Ha mindez a magyar illetékes szakmák szakvéleményére alapozott (nem létező, de ha lenne)) gazdaságfejlesztési stratégiára lett volna bízva, az akácerdő mára elérte volna az innen 2 km-re lévő Mura folyó vonalát...

EEEZZZ IIITTT AAAZZZ IIISSSZZZOOONNNYYYAAATTTOOOSSS PPPRRROOOBBBLLLÉÉÉMMMAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: ninovarga (4127)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.07 0 0 4127
Van egy Ember, akire többször hivatkoztam, jóllehet nem korlátozottan téltűrő növényekkel (bár...) foglalkozik, de az Ő története mégis példát és hitet adhat nekünk, akik azon munkálkodunk, hogy olyan növényfajokat honosítsunk meg Magyarországon, amelyekre egyelőre idegenül és hitetlenkedve tekintenek a szakmák.

Ha húsz évvel ezelőtt valaki azt mondta volna a borászati szakma akkori legnagyobbjának, hogy lesz majd egy Olyan, aki egy nevesincs zalai dombon ilyen példátlan borászati diadalokat fog aratni a következő két évtizedben, abban a kikacagásban lett volna része, mint most nekünk például a kivivel.

A héten a Zalai Hírlap interjút készített Bussay doktorral, abból az alkalomból, hogy, amint arról már tudósítottam, Zala megye díszpolgárává választották. Ebből szeretnék idézni itt néhány részletet és ezen keresztül talán világosabbá válik, hogy miért is teszem.

...1985-ben végez, s a baranyai nagyvárosban, a megyei kórház tüdőgyógyászati intézetében helyezkedik el. A városi élet azonban nem neki való, amint lehetőség adódik rá, annak levegőtlensége elől kimenekül falura. A sors szeszélye folytán Zalába kerül...

...Aztán Csörnyeföldön, a Kövecs-hegyen megláttam egy akkor 25 éves fügefát, s az volt a legfőbb ok és akkor még hétpecsétes titok, ami miatt végül mellette döntöttem...

...hiszen itt egykor muravidéki horvátok termeltek szőlőt, ám 1948 után ott kellett hagyniuk a birtokaikat.... Valóságos dzsungel volt itt, de nagyon jó fekvésűnek ígérkeztek a területek...
...A pécsi orvosnak a falu apraja-nagyja segített. Közösen irtották az akácost, kalákában építették a régi pincét...

...Zala a második világháborút megelőző időszakig borászati nagyhatalom volt... csak később leírtak bennünket, annak ellenére is, hogy én egy évben itt háromszor szüretelek fügét...

...Dr. Bussay László eredményei egészen egyedülállóak. A megyei és borvidéki versenyeken eddig MINDEN ÉVBEN ARANYÉRMES. A Pannon bormustra élmezőnyében immár nyolcadik éve folyamatosan ott szerepelnek a pincészetéből kikerült fehérborok, legutóbb három általa palackozott mintát (rajnai rizling, olaszrizling, furmint) választottak be a legjobb húsz közé, EZT AZ EREDMÉNYT EDDIG EGYETLEN HAZAI PINCÉSZET SEM ÉRTE EL. A 2007-es szüretelésű rajnai rizlingje a pontszámok alapján AZ ORSZÁG LEGJOBB FAJTABORA lett. A 2003-ban megrendezett Alpok-Adria versenyen öt ország pincészetének borai közül az általa termelt és palackozott tramini kapta a NAGY CHAMPION díjat. A legrangosabb borászati szaklap, az angol Decanter magazin szavazásán az olasz és rajnai rizling házasításával létrehozott Esküvé nevű cuveéje EGYEDÜLI MAGYAR BORKÉNT bekerült A VILÁG LEGJOBB RIZLINGJEI közé...

Talán egy kis "off"-ot azért megért.

A KÖVETKEZŐ HÚSZ ÉVNEK A MAGYAR KIVI EHHEZ HASONLÓ SIKEREIRŐL KELL SZÓLNIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jozso48 Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4126
Nem könnyű,de lehet.Vagy páraszekrényben v.olyan fóliában ,üvegházban ahol
biztosítani lehet a magas páratartalmat.Nagyon lassan gyökeresedik,de arra ügyelj,
hogy nyugalmi állapotban lévő vesszőt vágj.Nem kell 10-15 cm-nél hosszabb ágat
választani és csak a csúcson hagyni 2-3 levelet.Gyökereztető hormont célszerű használni hozzá.Egy használaton kívüli akvárium is megfelel páraszekrénynek.
De mit magyarázok ennyit,hisz Te már nem kezdő vagy e témában.Ha most keresel
rajta olyan ágat melyen nincs virág,mielőbb vágj belőle,mert virágzás után hamar
megindul a hajtásrügyek kibomlása és akkor már nem jó dugványnak.
Előzmény: szaguaro (4124)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4125
káki A tesóm kísérleti káki-magvetéséből származó egyedek.Kicsit megnyúltak,írtam is neki,hogy tegye világos helyre /meg talán nem ártana szétültetni is/
szaguaro Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4124
Jozso 48 érdeklődnék, h. a kaméliák szaporitásával kapcsolatban van-é valami tapasztalatod? Egy ismerősömnek van pár , de aszongy, nem lehet dugványozni.
ninovarga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4123
Ez a virágzó mogyoró pedig azt akarná velünk elhitetni, hogy már itt is a tavasz. Legyünk óvatosak, ne higgyünk neki, már csak babonából se!
ninovarga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4122
Az elmúlt órában fölmentem a hegyre, hogy vagdaljak fügesarjakat dugványnak a kedves délalföldi topictársak részére. Közben megejtettem egy kis szemlét a növényeken. Egyelőre még "nem volt tél" számukra. De ahogy a kötéltáncos sem mondhatja, hogy nem esett le, amíg át nem ért a túlsó oldalra, úgy én sem hamarkodnám el a végérvényes mérleg megállapítását. Mindenesetre egyelőre megnyugtató a helyzet.
ninovarga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4121
Előzmény: ninovarga (4120)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4120
Délelőtt 10-kor már fölötte is vagyunk a kívánatosnak. Jobb, ha minél tovább alszunk, nincs még itt az igazi tavasz!


"Tavaszi mező, kék és sárga virágszőnyeggel"...
Előzmény: ninovarga (4117)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4119
Kezdetben, még a régi fórumban több kisebb vita folyt Magyarország különböző körzeteinek klímájáról. Később ezek elültek, mert mindenki jól láthatta a saját növényei példáján, hogy sokkal nagyobb jelentősége van a hely mikroklímájának, mint a térségre (többnyire tévesen) elképzelt éghajlati jellegnek.

Érdekességképpen ideteszek egy eléggé elgondolkodtatásra késztető képet a klímaleírások megbízhatatlanságának példájaként.

Napfénytérkép Magyarország éghajlati atlaszából. Mellette két, szomszédos horvát területen ugyanabban az időszakban mért napfényadat.

Nyilvánvaló, hogy itt valaki (vagy mindenki?) téved!
Arth_ur Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4118
"Szolgálati információ" a Szeged környéki, dél-alföldi topiktársaknak:
Jövő hét szerdán (11-én) tudok egy rövid látogatást tenni Ninovargánál. Abban maradtunk Ninoval, hogy akinek van (vagy lesz addig) valamilyen megbeszélt növénye, szaporítóanyaga nála, ami fuvar híján eddig nem tudott eljutni ide délkeletre, azt nagyon szívesen elhozom. (És persze vigyázok rá addig, amíg megoldjuk, hogy itt a szomszédságban megkapja.)
ninovarga Creative Commons License 2009.02.06 0 0 4117
Éjszakai hőmérsékletek. Nappalinak is bőven elegendők lennének...
vica46 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4116
Valilla kösz a dicséret a virágokat illeti.
Előzmény: vica46 (4115)
vica46 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4115

Az ochideák mindig virágzanak ,rájuk van parancsolva mert az anyukámé voltak.

 

Szoktam neki kivinni ,A képeket karácsony előtt csináltam a nagy fagy előtt.Az azalea most is nyílik a citrommal eggyütt kinn a fűtetlen  erkélyen vannak még van körülötte egy pár kankalin ,ami májusig mindig virágzik egyfojtában ,anyunak nem volt erkélye mindig februárban végigraktam neki a külső abkakpárkányt szines virágzó kankakinokkal,az utcán járók mindig azt hitték hogy művirág ,volt mikor megfagyott a földje ,még is addig virágzott amig a többi a kert talajában el nem nyiltak,csak akkor szoktam bevinni a garázsba ha az időjósok 7-foknál nagyobb hideget mondtak,ha elmult vissza tettem ,nagyon hálás virág ,csak nem birja a benti levegőt,csak pár napot bír zárt helyen .Később ki szoktam ültetni lombhullató bokor alá és következő évben ott is virágzik, a tűző napot nyáron nem birja.Az elnyílt virágokat mindig le kell szedni róla.

Előzmény: valila (4113)
szaguaro Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4114
Érdekes, nálam is kisebbek, pedig kevesebb is van rajta.
Előzmény: Freddy56 (4110)
valila Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4113

Vica, ez a fotó gyönyörűséges.


Nemcsak a különleges citromod, hanem a

virágzó növénykéid is. Ügyes vagy!

Előzmény: vica46 (4105)
vica46 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4112
Köszi ezt együttérzésnek veszem ,a tizedik már biztos jobb lessz , kicsit béna kicsit viharvert de az enyém.A Jozsótól kérdezném a szamócafádról vetettél már magot ?Mennyi idő alatt kelt ki ,hogy kell elvetni hogy ki is keljen ?Próbából vetettem kb egy hónapja de nem töri magát a keléssel.
Előzmény: Arth_ur (4109)
Floo2 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4111
Voltam a becsehelyi Tv-toronyba!

Freddy56 Creative Commons License 2009.02.05 0 0 4110
A képen a termés "hegyes", ez citromra vall.
A kumkuát tojás alakú, a kalamondinnak meg homorú a vége.
(egyébként most nálam is jóval kisebbek lettek a citromok, mint máskor voltak).
Előzmény: vica46 (4105)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!