Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.12 0 0 752

Szia Gabi!!

Szerintem jó döntés a malac tartás, igaz drága a gabona de ha venni is kell, mégis apránként rakod bele a pénzt! Aztán pár hónap múlva tudod mit is teszel a fagyasztóba, füstölőbe!!

Látod itt nálam van-lesz választék...:-)), igazi húsjellegű malacok, nagyfehér koca és hampshire kan utódai..vannak tízen!! De ha minden igaz a hungahibH39-es koca is be lesz búgatva!!

Dudi

Előzmény: sz.k.gabi (751)
sz.k.gabi Creative Commons License 2012.02.12 0 0 751

Sziasztok! Én meg még sosem jártam erre...:)) Tavasszal szeretnénk pár malackát. Régebben tartottunk, anyák is voltak. Most ismét rászántuk magunkat.

Előzmény: Törölt nick (749)
Törölt nick Creative Commons License 2012.02.10 0 0 750

Ő meg Pityu:

Törölt nick Creative Commons License 2012.02.10 0 0 749

Sziasztok!

Rég jártam erre!Hoztam pár friss képet az állományról!

 

Esti etetés, harc az infra alatt:

 

Tenyész kocasüldő:

 

DR Weiss Creative Commons License 2012.02.09 0 0 748

Szia!

 

Ahogy megbeszéltük megyek kóstolóra....:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 

 

Gratulálok!

Előzmény: csukazs (744)
fehergabi Creative Commons License 2012.02.09 0 0 747

Szép! Ha esetleg valami nem férne el otthon, akkor szólj és megadom a címem postázhatod :) 

 

Innen nem tűnnek zsírtemetőnek az "alkatrészek"

Előzmény: csukazs (744)
brekzg Creative Commons License 2012.02.08 0 0 746

Egyébként szép, tiszta munka volt, jó ilyet is látni!

brekzg Creative Commons License 2012.02.08 0 0 745

Szia!

 

Jó, hogy tettél fel képeket, abból sosem elég!

Saját mangalica volt, vagy ismerősé?

Én a magam részéről nem vagyok oda a mangalicáért. Azt elismerem, hogy szívóssága és ellenállóképessége elismerésre méltó, de a sokat emlegetett egészséges zsírja szerintem reklámfogás. Láttam ilyen és olyan tanulmányt is, de engem nem győzött meg. Persze az kétségtelen, hogy a 6 hónaposan 120 kg-os , vízes húsú gyári disznónál egészségesebb, de egy átlagos háztáji disznót már nem ver meg beltartalomban véleményem szerint. Mert az ugye kb. egy évig hízik természetes takarmányon, lát zöldet, napfényt, esetleg még rendesen mozog is, és nincs tele gyógyszerrel. És ha tartok egy 200 kg-os húsdisznót, amiből lesz 100 kg hús, szerintem sokkal jobb üzlet, mint egy 200 kg-os mangalica, amiből lesz 50 kg hús. 

Persze aki akar, tartsonmangalicát, nekem nem kell, nem is lesz. Olyan malacom volt, aminek az anyja durok x mangalica volt, de ennek semmi jele nem mutatkozott.

A másik nagy dilemmám, hogyha valaki keresztezi valamilyen húsfajtával, miért a koca a manglica  a legtöbb esetben? Az ellik max 8 malacot, rosszabbul nevel és nehezebb megszelidíteni. Sokkal jobb lenne szerintem hús koca x manga kan párosítás. Vélemény?

csukazs Creative Commons License 2012.02.08 0 0 744

Sziasztok!

Sikerült végre pár képet begyüjtenem.
Sajnos ezek csak a bent készült képek a kintieket még nem sikerült megszereznem, azokon azért szerintem több látszik magából a disznóbol.
Minden esetre feltöltöm ezeket is. Ártani nem árthat, nah meg én amúgy is szeretem ha kerülnek ide fel képek. Ezek egy mangalica "alkatrészei". :)

csukazs Creative Commons License 2012.02.01 0 0 743

Sziasztok!


Hát ezekhez nem értek, hogy mikor milyen állat év van.
Szerintem mivel még mindig a sertéstartásról beszélünk nem hiszem hogy gondot okozna ha itt a fórumon lennének azok a tartásával kapcsolatos rajzok, ötletek.
Legalább hátha akkor még többen lennénk :)
Én is akkor tartottam legutóbb disznót amikor még középiskolába jártam, csak sajnos nekünk minden terményt meg kellett vennünk nah meg mire lettek kismalacaink (egy évvel a malackák vásárlása után amiket akkor 10000 FT/db áron vettük) sajnos nagyon lecsökkent a malac ára és egyre csak lefelé ment. 3 szor fialt a kocánk első alkalommal még aránylag tűrhető 8000 FT os áron elmentek a malacok, de a 3-ik fialásnál már csak 6000 ért akarták elvinni a 30-40 kg os malacokat nah annyié nem adtuk. Inkább a rokonok közt szétosztottunk párat ami meg maradt hízlaltuk és levágtuk. Sajnos a kocának is az lett a sorsa, még nem volt 3 éves és 3,5 q volt.
Sajnáltak de tényleg csak ráfizetés volt akkor a dolog, legalábbis így takarmány nélkül.

 

DE szívem szerint én belevágnék ismét csak a takarmányra kellene valami okosat kitalálni.
Én egyébként egy általános iskolában dolgozom most, annak mondjuk 4 épületében mert 4 iskolát vontak össze.
Amit észre vettem, hogy tömik a gyerekeket almával körtével és nagyon sokat látom hogy beleharapnak egyet kettőt és megy a kukába de ugyan ezt csinálják a pékárúval is. pl ha azt is meg lehetne oldani hogy minden iskolába egy külön tárolóba dobálják ezeket ne pedig a normál szemét közé akkor az egy csomó kiegészítő táplálék lehetne a sertéseknek csak ez azt jelenti hogy van 52 osztály akkor annyi kis kukát kellene betenni pluszba, nah meg minden nap végig járni az egész iskolát (mármint mind a 4 épületet és ezt lehetőleg munka után).

 

Remélem egyre jobban feléled a népség :) és sok képet és írást láthatunk

Üdv Zsolt

Előzmény: brekzg (741)
ez-Ben Creative Commons License 2012.02.01 0 0 742

 

:) ...azt írta az újság : minden portára egy kocát - a jelszó, így biztosan a disznó éve, sőt a disznó évei következnek. Aki ért hozzá és teheti biztosan kamatoztatni is tudja majd.

 ( Tetszetős egyedeket vonultattál fel, elismeréssel... további sikereket !:)

 

Előzmény: brekzg (741)
brekzg Creative Commons License 2012.02.01 0 0 741

Szia!

 

Örülök, hogy írtál, jó lenne, ha életre kelne a fórum!

Nos, a számításom szinte napra pontosan 1 évre vonatkozik, tehát majdnem 14 hónaposak voltak az állatok. Ha így nézzük, elég szar teljesítménynek is fel lehet fogni az elért súlyt. Mint írtam, válogatós, rossz evő malacok voltak. Bár konkrétan nem számoltam, de én teljesen reálisnak érzem a 6 q/állatos fogyasztást, számottevően több nem lehetett, azt látom a készletemen. És a nyulak meg tyúkok is besegítettek a fogyasztásba.

Én is tudom, hogy jóval többet is ki lehetne hozni belőlük, ha levágnám és feldolgoznám őket. Ezzel két baj van: nincs olyan megbízható ismeretségi köröm, akinél el tudnám adni. Másrészt meg nem vagyok elég bátor, nem szeretnék lebukni, és nem lehet tudni, milyen jóakaróim lennének, ha ezzel foglalkoznék. De megfordult a fejemben, és nem mondom, hogy később nem vágok bele.

Én is szívesen tartanék egy kocát, adottak is a lehetőségek. ezzel az a baj, hogy bár jelenleg ( papíron) még tanuló vagyok, lassan kéne valami munkahely, és azzal nem biztos, hogy össze tudnám egyeztetni. És egyre többet gondolok a külföldi munkavállalásra, azzal meg főleg nem férne össze. sajnos a családból csak én vagyok ilyen állatmániás, még ez a 4 malac is vezetett lázadásokhoz:-)

Egyébként én valami keresztezett kocát tartanék, mert nekünk az ilyenek váltak be. Legyen benne valami tarkaság, mint szegény megboldogult Pötyi kocában, aki 5 ellésből 62 szép malacot nevelt, és szinte semmi gond nem volt vele!

A kanválasztásoddal egyet értek, szerintem a h39, pindur és duroc kan egyaránt kiváló választás lenne.

Ja, nekem a moslék az ételmaradékot jelenti, amit megetetek az disznókkal. Ebbe belefér minden, amit megehetnek, száraz kenyértől tojáson át a kakaóitalig. Egyébként kaptak még zöldet és néha szárított lucernát is.

Én is örülnék mindenféle képnek, úgyhogy akinek van, ne fogja vissza magát. Szeretnék önitatót is készíteni a fagymentes időszakban való itatásra, szívesen fogadok ilyen tárgyú ötleteket, tanácsokat, képeket. És ha nem lennék lusta és értenék a dologhoz, indítanék egy gazdálkodás építészete nevű fórumot, ahol a gazdasági épületekről lenne szó. Ki tudja, hol lát az ember valami ötletes, jó megoldást a gabonatárolástól kezdve az ól kialakításáig. Szóval ilyen irányú témában is szívesen értekeznék.

 

Legyünk aktívabbak, ha már úgyis a disznó éve van, nem? ( ugye az van? Nem vagyok benne biztos)

 

Minden jót!

 

Néhány kép az elmúlt évekből

A többi kép sajnos nagy méretű ide

Előzmény: csukazs (739)
csukazs Creative Commons License 2012.01.31 0 0 740

Jah és még valami.
Nem tudom kinek mit jelent a moslék nekem azt, hogy darakeveréket leforrázunk majd azt kapják meg táppal vagy anélkül vízzel hígítva a szükséges sűrűségre.
Esetleg az etetésnél néha lehetne egy kevés lucerna granulátumot vagy port is beletenni az is ad neki egy különlegesebb ízt ami a mieinknek annak idején ízlett.
Illetve volt olyan hogy kaptunk egy zsák kakaóport amit a tartály ajjáról szálítás után kisöpröttek és abból tettünk egy egy keveset bele, az is igencsak ízlett nekik. Szóval ha ilyesmihez hozzá tudtok jutni főleg ha ingyen van akkor miért is ne lehetne kicsit megbolondítani vele. Ha nekünk embereknek alkalmas lett volna a fogyasztásra akkor hátha nem lessz baja a sertéseknek sem tőle. :)

Sziasztok további szép napot.

csukazs Creative Commons License 2012.01.31 0 0 739

Sziasztok!


Örömmel látom, hogy azért van egy két ember aki ír az oldalra.
Azt szeretném kérdezni, hogy teljes évet számoltál e a hízókra vagy csak tavasztól a téli vágási időig?
Csak azért kérdezem mert ha teljes évre akkor én egy picit keveslem azt a mennyiséget, de könnyen meglehet, hogy csak nekünk voltak régen sertések és rosszúl emlékszem. Ez esetben elnézést kérek.

Egyébként ha nagyon átlagban és teljes naptári évet nézel akkor (mondom régebbi emlékek alapján gondolom hogy átlagosan) napi 3 kg takarmány körül lehetne számolni. az dúrván olyan 11 q ha jól számolok hírtelen.
Egyébként még többet ki tudnál hozni akár a négy hízódból is ha nem élve adnád el a kettőtb :) ezt persze csak nagyon halkan meg nagyon ismerősöknek szabad eladni :)

Egyébként tetszik ez az ötlet amit csinálsz.

Sőt javasolnám, hogy ha neked úgyis van terményed akkor állíts be egy kocát és annak a malacait hízlalgasd fel. Szép fokozatosan lehet őket mázsa felett kivagdosni és eladogatni. Tudnám ajánlani a nagy fehér kocát és azt Duroc kannal vagy pietrain x duroc kannal berakatni. Ebből szerintem túl rossz malacok nem lesznek. Jah és ha nem teljesít a koca olyan nagyon jól akkor kíméletlennek kell lenni és kivenni a tenyésztésből.
Ezt lehet pl azzal megelőzni vagy legalábbis kicsire csökkenteni a kockázatot hogy a tenyészkocának szép malacot választassz egy nagy alomszámú kocától.

 

Nagyon remélem semmivel nem bántottalak meg. És nagyon örülök hogy végre írtatok, remélem lessz még több írás és képek is. Én is ha be tudom szerezni a képeket akkor teszek fel majd párat azok közül amiket ígértem.

Üdv Zsolt

brekzg Creative Commons License 2012.01.25 0 0 738

Szia!

 

Ugyanezt a purazamatot is próbáltam, de jelentősebb változást nem vettem észre. Ezek a tojásra haraptak, meg a jó ízes moslékra. Ha valamelyik nem volt, gyakran a tyúkok ették meg, amit a disznók kaptak. Külön vitamint nem adtam nekik, de szerintem a moslék, a tojás és a zöld révén megkaptak mindent, ami kellett nekik. ilyen fajták voltak.

Előzmény: agipap (736)
agipap Creative Commons License 2012.01.25 0 0 737

Az utolsó linknél az oldal alján az Univit-s.-ről van szó.

Előzmény: agipap (736)
agipap Creative Commons License 2012.01.25 0 0 736

Ezt korrektül kiszámoltad.

Csak egy tipp a válogatós malacokhoz:

http://allatihami.hu/csalik/897-purazamat-halcsali.html

 

 

Mi mindig ezt adjuk a fejenkénti 1 zsák malactáp után a vegyes darához keverve.

És még ezt:

 

http://www.purinatakarmany.co.hu/Screens/asvesvitamink.aspx

 

nagyon kevés kell belőle,de kell a csontoknak.
Mi júniusban vettük a választási malacokat,és dec. közepén vágtuk le 140-050 kg-osan.

Előzmény: brekzg (732)
fejérböbe Creative Commons License 2012.01.25 0 0 735

Szia!

Én még új vagyok itt.Igazatok van, én is vietnámiakkal foglalkozom,igaz eddig egy jó kanom volt egy évig,mert a környékünkön nem találtam hozzá anyának valót,de tegnap sikerült vennem.Igaz melletük foglalkozok még csirke,kacsa,fürj és nyuszikákkal.Manapság ha nem tud valaki elmenni dolgozni,de probálkozok,valamivel kell foglalkozni,hogy megéljünk.Erre mindenki rá fog jönni,hogy megéri.

További szép napot!

Előzmény: fehergabi (733)
brekzg Creative Commons License 2012.01.25 0 0 734

Szia!

 

Erről van szó! Nagyon nagy luxus a boltban megvenni a kaját, szerintem erről sokan le fognak szoknak a jövőben. Ez az 50 ezer Ft-os haszon, amit én elértem (és szigorún számoltam), szerintem a mai világban szép pénz, szinte egyhavi kereset! És ennél sokkal jobb is lehettem volna, ha jobban ettek volna a malacok, de lehet, hogy én kényeztettem el őket. A legszebb az egészben, hogy ezt más is megcsinálhatná, mert mint írtam, gyakorlatilag én is úgy vettem a gabonát, igaz 5000 ft alatt, de azért szerintem aki akar, és idejében kapcsol, tud(ott) ennyiért venni.

Tehát számításom szerint a négyből egy hízó ingyen volt, másként mondva, mivel kettőt vágtam magunknak, egyet fizettem, kettőt kaptam.

És milyen igazad van, sokkal finomabb a saját! Nem mintha sok 3000 Ft-os csabai kobászt ettem volna, de nem hiszem, hogy sokkal jobb lehet, mint amit én megcsináltam 5-600 Ft-ból. És abban nincs egy deka szemét sem, se a sajtban, se a hurkában  nincs semmi mesterséges anyag és nincs olyan mócsing sem, amit nem szívesen ennék meg. Minden facnit én válogattam át, csak minőségi anyagból van. Inkább eldobtam egy vödör alkatrészt, mert nem akartam beletenni.

Egyébként, sokan mondhatják, hogy 50 ezerért nem éri meg egy évig dolgozni, de én nem így gondolom. ennyiből a boltban kapsz kb. 40 kg húst, és ha nem vagy lusta, ebből kétszer ennyit elő tudsz állítani, és marad még egyéb finomság is.

Szóval nem értem, miért nem éri meg legalább saját részre állítot tartani.

 

Legjobbakat!

 

Előzmény: fehergabi (733)
fehergabi Creative Commons License 2012.01.24 0 0 733

Szerintem teljesen korrekt a dolog!

 

Igazából ebben a nagy válságban az a hülye, aki nem foglalkozik ilyesmivel! SOKKAL jobban megéri mint boltban venni. Jó, ha mondjuk egy "uricsaládot" veszek, ahol egyszerre elfogy egy szelet rántotthús és vannak rá négyen, akkor jó őket meg sem viseli a dolog!

 

Viszont ha a négyszemélyes családomat veszem, ahol három jóétkű férfi és egy hozzájuk mérten eltörpülő nő él - ráadásul ők mind kiskoruk óta a "nagy lakomákhoz" vannak szokva - akkor bizony csak a tányért alját nyaldosnánk, ha ezt mind meg kéne venni. Életünk nem lenne a malacot nem vágnánk! :) (és itt még azt nem is említettem, hogy minden más baromfi, nyúl stb szintén van).

 

Visszatérve a számolgatásodra! Mint írtam teljesen korrekt meg ne csak azt nézd, hogy pénzben hogy másztál ki belőle, hanem azt is, hogy annál sosincs finomabb, amit te termelsz!

 

Jómagam jelenleg vietnámi malacokkal foglalkozom, saját részre fialtatok, a jövőben pedig arra fogok törekedni, hogy legalább minden második hónapban legyen két darab kb. 50-60 kilós, amit le tudok vágni. Persze lesz, hogy el is adok belőle, de igazából ahogy addig tapasztaltam nem nagyon kapkodnak érte - egy 50-60 kilós malacok nem adok oda 10-15 ezer forintért... Inkább a rokonságban pakolom szét :)

 

 

brekzg Creative Commons License 2012.01.23 0 0 732

Kedves Fórumozók!

 

Sajnálattal tapasztalom, hogy szinte teljesen kihalt a topik, hasonlóan a sertésállományhoz... A nagy pangás miatt úgy gondolom, hogy leírom a legfrissebb "eredményeimet", forintosítom az elmúlt egy évet.

Én magam is  kíváncsi vagyok, mi jön ki, mert most számolom végig először igazán komolyan.

Szóval vettem tavaly 4 malacot és tegnap hunyt el az utolsó.

A költségek nagyjából így néztek ki:

  • 4 db malac 32000 Ft
  • 6 q takarmányt számolva 5000 Ft-os áron 30000 * 4=120000 Ft
  • víz és energia költségre hasraütés szerűen számolok 15000 Ft, és ezt felkerekítem 20 e-re, mert válogatós malacok voltak, rengeteg tojást megettek csaliként
  • egyszeri állatorvosi költség 4000 Ft, orbánc szerű tünetekkel nyáron, legyen 10 ezer, mert vettem nekik néha szóját is.

egyelőre ennyi költség jut eszembe, ha szerintetek kihagytam valamit, akkor írjatok! A takarmány egyébként saját termelés, de nyugodtan fel lehet fogni vásároltnak is, mert amit megetettem, azt simán el tudtam volna adni kb. 4800 Ft-os áron úgy, hogy hozzá sem érek. Egyébként minden összeget felkerekítettem, mert mindig így számolok költséget, szándékosan inkább többet, mint kevesebbet. Sőt, szerintem a 6 q-val jóval fölélőttem, sajnos nem követtem pontosan figyelemmel a fogyasztást.

tehát összességében 182 ezer Ft-os számoltam költségnek, ez 4 db-ra vetítve 45500 Ft.

 

Nézzük a bevételt:

 

  • eladtam 1 hízót 60000 Ft-ért, kb. 150 kg volt, egy másikat 170 kg-osan 71000 Ft-ért.
  • saját fogyasztásra levágtunk kettőt, 120 és 140 kg-osak voltak, számoljunk 250 kg-mal. ha ezt úgy kell hízóként megvenni, az minimum 100 ezer Ft, de inkább több. Ha boltban vesszük meg, akkor csak a színhús több mint 100 ezer Ft, plusz lett 25 kg kolbász, ez is minimum 30 ezer boltban. Lett kb. 30 kg füstölt sonka és szalonna, erre is számolok 30 ezret. Az aprót nem is számolom (sajt, töpörtyű, zsír, kocsonya,stb). Ha nincs saját disznó, ezek jó részét bizony meg is vettük volna  boltban, mert húsevők vagyunk erősen.
  • Összesítve a saját fogyasztásra vágott két disznó értékét nagyon lazán, erősen lekerekítve 150 ezer Ft-ban határozom meg, plusz a 131 ezer Ft a két eladott hízó ára, az 280 ezer Ft. Ha 100 ezernek veszem a két sajátot, akkor is 230 ezer Ft a bevételi oldal. Tehát 50000 Ft tiszta hasznot realizáltam ezáltal. a munkaidőt nem számolom, mert ha nem ezt csinálom, akkor a lábamat lógatom, nem más módom keresek pénzt.

nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, remélem lesz hozzáfűzni valótok! Én így szoktam számolni mindig, hogy mire is mentem.

 

remélem kicsit életre kel lassan a fórum!

 

Minden jót kívánok!

csukazs Creative Commons License 2012.01.15 0 0 731

Sziasztok fórum tagok!
Szia Totti!

Most találtam rá a fórumra és szépen az elejétől végig is olvastam. Nagyon örülök neki, hogy van egy ilyen fórum. Én nagyon szeretem a sertéseket, szerintem nagyon nagy szerepük van a kis társadalmunkba. Igaz az országunknak a mezőgazdaságból és az állattartásból kellene eltartania magát, sajnos ez manapság nem így van.
Nekünk nincs ugyan egy ideje sertés a háznál, de én nagyon gondolkozom rajta hogy vissza kellene hozni ezt a régi szokásunkat, csak ilyen takarmány árak mellett minden egyes kiló terményt ha meg kell venni akkor az nagyon sokba van.

Rátérve Totti a kérdésedre. Remélem nem baj ha mondok némi dolgot ezzel kapcsolatban és remélem még nem késő habár kicsit régebben tetted fel a kérdéseidet. A táplálásukról először is annyit hogy bármilyen szemes takarmány jó nekik a legjobb mégis az lenne ha keverve kapnák (kukorica, búza, árpa, tritikálé...) illetve akármilyen zöld hulladék lucerna vagy kukorica szár is szóba jöhet. Ez utóbbi azért nagyon jó ha kap néha mert nagyon jól elrágódik rajta. Ne etesd őket túl mert akkor nem szalonna hanem inkább háj lessz rajtuk.
Terület igényényéről annyit, hogy jobb lenne nekik egy nagyobbacska udvarrészen szabadon járkálhatnának a sok mozgási lehetőség kifejezetten jót tesz szerintem a húsának és szalonnájának. Pár dologra nagyon figyelj oda. Először is a terület ahol lesznek mindenképp legyen nagyon jól körbe kerítve, hogy ne tudjanak megszökni és másoknak kárt okozni. Másodszor nem nagyon ajánlott apró jószággal őket együtt tartani főleg ha többen vannak, meert mivel mindenevők simán levadásszák őket (megtévesztő lehet a kis kerek malac). ha szereted a szalonnát akkor tökéletes választás ez a fajta. Illetve egy fedett kis ól szerű rész nem árt ha van nekik ahova be tudnak húzódni ha úgy tartja kedvük.

Egyenlőre ennyi.
Remélem tudtam segíteni.

Nagyon remélem, hogy a fórum egyre több követőre talál és egyre nagyobb lessz itt fent az élet.
küldjetek minél több képet mind az állatokról mind a velük kapcsolatos munkáitokról (disznóvágás, ól építés .........)

Ha tudok majd én is teszek fel képeket. Az uoka tesóméknak vannak mangalicák. Január 7-én vágtunk le egyett arról készítettek képeket majd megpróbálom beszerezni és feltenni párat.

Addig is mindenkinek sok sikert.

Üdvözlettel Zsolt

Előzmény: Totti88 (722)
woods80 Creative Commons License 2012.01.08 0 0 730

hali! én is szolnok környéki vagyok, lehet tudok segíteni az ügyben!

Előzmény: PiciPeti22 (727)
paso08 Creative Commons License 2011.12.24 0 0 729

Én is Boldog,békés Karácsonyt szeretnék Kívánni minden Kedves fórumozónak ill. Családjának!

törpecser Creative Commons License 2011.12.23 0 0 728

 

 

 

Békés Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

PiciPeti22 Creative Commons License 2011.12.23 0 0 727

hellosztok Szolnok környékén ki tud legolcsobban nekem kan anyagot szállítani vagy adni!!!

törpecser Creative Commons License 2011.12.10 0 0 726

 

Köszönöm a jókívánságaid kedves ez-Ben..:))

 

A disznóvágáson már túlvagyunk, tele a kamra és a bödön.

A fokhagymát sem felejtették ki a böllérek szerencsére, nagyon finom lett minden.

 

Már az ólban röfög a jövőévi kolbásznak való.

Nagyon kis étkesek... aranyosak... igen nehéz volt fotózni őket. mert kajáig kisem dugják az orrukat

a szalmából...:)))

 

( Te sem felejtetted ki a fokhagymát a snapsz után???:)))

 

 

Előzmény: ez-Ben (725)
ez-Ben Creative Commons License 2011.12.09 0 0 725

 

:)) Kedves Törpecser Jutka !

 

 Valóban itt a disznóvágások ideje és ügyelni kell, hogy a kolbásztöltelékből ki ne felejtsük a fokhagymát ! De nekem még arra is figyelnem kell ám, hogy elne felejtselek felköszönteni névnapod alakalmából. Mivel holnap én is disznótorra vagyok hivatalos és mindjárt útnak is indulok, hogy estére még odaérjek...hajnalban aztán hajrá a disznó fülére !

 Így ma elmondom a köszöntőt és holnap az első snapszot ... az egészségedre !!

 

Adja a Teremtő, hogy még nagyon sok évet megérhess erőben, egészségben, boldogságban, barátságban ( jókedélyű fórumozásban :) és szerencse kisérjen utadon !

 

...és ha mégis kifelejtenénk a fokhagymát a kolbászból - tudod- akkor sincs nagy baj, majd harapunk hozzá... ( Szerencse fel !:)

 

 

 

 

 

Előzmény: törpecser (713)
greandzer Creative Commons License 2011.12.04 0 0 724

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni tőletek hogy a Kahyb sertésről mi a véleményetek?

Van valakinek ez a fajta?

Üdv!

Kovács Krisztián

 

medvegyu Creative Commons License 2011.11.20 0 0 723

Sziasztok!

 

Kb. 100-150 kg-nyi kolbászhoz szeretnék venni jó minőségű, házi tartású disznót.

Milyen fajtát érdemes venni erre a célra?

Szívesen vennék valami hagyományos, ,,ősi'' fajtát, viszont úgy tudom a mangalicából nagyon kevés kolbásznak való marad.

 

Konkrét tipp is érdekel, főváros közelében lenne ideális.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!