Keresés

Részletes keresés

CORTEN Creative Commons License 2004.04.18 0 0 960
A porzást végző rovarok kímélése végett nem illik (legalábbis rovarölőt) kijuttatni virágzásban. Az utolsó kezelést amúgy is praktikus a virágzás kezdetéhez lehető legközelebbre ütemezni, a virágzást kivárni és utána, ha indokolt sziromhullásban már megint lehet.
Előzmény: cac424 (951)
cac424 Creative Commons License 2004.04.18 0 0 959
Ha konténeres akkor rendben van.
Előzmény: mézontófű (956)
cac424 Creative Commons License 2004.04.18 0 0 958
Kéregmoly? Nekem még ilyen nem volt.
A Chinetrint akkor szoktam használni ha érés előtt muszály permetezni,mert rövid a várakozási ideje. Pl érik a cseresznye és megjelennek a levéltetvek,gyorsan megpermetezni és 4 nap múlva lehet enni.
Én most ilyenkor inkább Basudin 600 EW-t használok mert mélyhatású és hosszabban véd.
A gombaölő szerekkel így minden rendben van.
És Nonitot használsz-e?A jobb tapadást segíti.
Előzmény: csikoszi (954)
mézontófű Creative Commons License 2004.04.18 0 0 957
Csikoszi,
leírnád, hogy milyen a kéregmoly kártétele, mert ezért is el kezdtem aggódni.
T.i. a fa törzse úgy néz ki, mintha szú ment volna bele.
Mézontófű
Előzmény: csikoszi (954)
mézontófű Creative Commons License 2004.04.18 0 0 956
Konténeres a kis fa, és gondoltam, hogy azt bármikor ki lehet ültetni, bár tudom, hogy van optimális ideje.
De átrendezés miatt nem haladok jól a munkáimmal.
Mézontófű
Előzmény: cac424 (955)
cac424 Creative Commons License 2004.04.18 0 0 955
Nem késtél meg egy kissé a faültetéssel?
Nálam már virágzik a körte és levelei vannak.
Persze mit lehet tudni... Legyen szerencséd!
Előzmény: mézontófű (953)
csikoszi Creative Commons License 2004.04.18 0 0 954
Tavaly vágtam ki egy kajszit kéregmoly miatt, most ezt a szilván látom! A szomszéd kajszija most halt meg.
Eső után permeteztem Chinetrinnel, mert a Jonatán kezdi nyítni a virágait és máris találtam egy két mm-es hernyót (ilonka?) a virágölelő levélben.
A Score és a Sumilex Dithannal megerősítve az őszibarack és a cseresznye, meg a meggy védelmére szolgált, noha azokon még semmi bajt nem láttam.
Ha kapok 5-6 órát, már hatnak.
Előzmény: cac424 (952)
mézontófű Creative Commons License 2004.04.18 0 0 953
Ne is keserítsetek el. Tavaly hasonló módon, mint lent írták (bocs" a nicket nem jegyeztem meg) szép komótosan elhalt egy szép kajszi fél fa, a másik megmaradt csonka ágakon most bimbók vannak, de nem nézek sok jót ki belőle.
A korán virágzott "tartalékon" pedig rémes állapotú ágakat látok, holnap, ha már rá mehetek a földre, akkor alaposan megnézem, de erősen aggódom.
Kajszi helyére körtét javasolsz? Épp most kellene eldugnom egy pótlás bosc kobakot, akkor helyet cserél a..... kajszival.
:-(((
Mézontófű
Előzmény: cac424 (952)
cac424 Creative Commons License 2004.04.18 0 0 952
Amit írtam az idei kajszivirágzásról összefoglalva annyi,hogy a szokásosnál két héttel korábban virágzott,gyanúsan hamar: egy hét alatt lehullottak a szirmok és ott meredeztek a bibe meg a porzók először fehéren aztán megbarnultak.Lehangoló látvány volt.Azóta kezdenek nőni a levelek és kezdenek gömbölyödni a kis barackok.Kérdés még hogy mennyi marad rajta.Ágelhalást nem látok,pedig nekem is beteg volt tavaly májusban.
Nálam ez a helyzet,a többiek még nem írtak róla.
Előzmény: KaticA (950)
cac424 Creative Commons License 2004.04.18 0 0 951
Nekem is elment így egy kajszifám úgy kb 10 éve,amikor még úgy tudtam hogy virágzó fát nem szabad permetezni.Így tanultam a régi öregektől.Kb 3 év alatt pusztult el folyamatosan,de addig is termett csak minden évben újabb ágakat kellett levágni.
Én a helyedben most a kopasz ágakat levágnám az egészséges részig,a törzsön a mézgás részt kikaparnám és az összes sebet bekenném biocera sebkenőccsel és permetezném Merpan+Topas szerekkel most tavasszal kéthetenként,aztán lombhullásig még kb 3..4-szer.Ha őszig megmarad a lomb akkor jövőre is életben marad a fád,közben ültethetsz egy csemetét és ez addig is terem valamennyit míg a csemete termőre fordul.
Ennek a helyére almát vagy körtét ültess,mert ha csonthélyas fát ültetsz a földben maradt gyökerek megfertőzhetik.
Segítségül még itt egy cikk,érdemes elolvasni.
Előzmény: KaticA (950)
KaticA Creative Commons License 2004.04.18 0 0 950
Üdv, Mindenki!

A kajszi-témához szólnék hozzá: az elmúlt héten erősen megfordult a fejemben, hogy kivágom szerencsétlen barackot.. A szóban forgó fa egyébk. 6 éves, és gyönyörű (lenne). Tavaly tavasszal elkapta az ismert spéci gombás-baktériumos kombinált nyavaját (legalábbis gondolom, hogy azt, az erős mézgásodás és egyéb tünetek alapján), ennek következtében méteres elhalt vesszőket kellett levágnom róla, de még így is több, mint 10 kg-ot termett, majd az év végére hatalmas új hajtásokat hozott. Nagyon szurkoltam neki most tavasszal, kapott lemosót (pirosbimbós állapotban; rezes és később olajos is) és szépen virágzott 1 hétig - most pedig siralmas, ahogy kinéz. Először azt hittem, hogy ugyanaz a baj, mint tavaly, de ma kicsit körülnéztem a környéken, és egyetlen egészséges barackfát sem láttam... A T. előttem szólók hozzászólásaiból úgy látom, ezúttal a monília a ludas. Már szépen hajtania kellene, ehhez képest csak itt-ott zöld. Ha az összes fertőzött részt levágnám, eltűnne a fa fele; és a törzse is végig mézgás. Mit javasoltok, feladjam? (nagyon elszomorít az ügy...)
Köszi

Előzmény: cac424 (945)
cac424 Creative Commons License 2004.04.17 0 0 949
A régi jó Bi58-hoz hasonló szer a Danadim itt megtalálod.
Előzmény: endru (948)
endru Creative Commons License 2004.04.17 0 0 948
imádok vegyészkedni. Mióta a régi jó Bi58-at nem kapni, mindenféle büdös vackokkal próbálkoztam. Az üzletekben szobanövényekhez ajánlott levek nagyon drágák, 1 liter 1 ezres és egy alkalommal fél litert elfújok. Ezért mezőgazdasági szereket használok, erkélyen, gumikesztűvel. Ha látná valaki azt hinné drogozok, a méricskézésre használt inj. fecskendő miatt.
Sajnos nekünk nem szakembereknek nem mondják meg az igazat, minden szerre ugyanaz a szöveg van felirva. Ezeken a szereken egyiken sem szerepel mennyire mérgező, mennyi a veszélyes adag. Egyszer pl. egy növ.véd. tanácsadó azt mondta, hogy az Actellic 2x mérgezőbba konyhasónál, és azt ajánlotta vele fújjam be a ruhásszekrényt, 5 - 6 hónapig véd a ruhamoly ellen. A csomagon levő számot felhivtam, a hölgy majd elájult, hogy miért akarok öngyilkos lenni? Hol az igazság?
Volt egy esetem, a kertben lemosó permetezés után a szomszéd kutyája elvesztette az eszméletét. Az állatorvos azt mondta, hogy a szer okozott ideg mérgezést. A Növ.véd. tanácsadót is felhivtam ez ügyben aki azt mondta, hogy az általam használt mennyiség és töménység még akkor sem okozhat egy 60 kilós kutyánál ilyen mérgezést ha egy pocsolyában összegyűlt levet meginna. De nem is ilyen hülye egy kutya, hogy büdös keserű permetlevet megigyon. Aztán kiderült, hogy epilepsziás volt a kuty. De könnyű ráfogni másra.
Előzmény: CORTEN (947)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.17 0 0 947
Látlak magam előtt...

Tükör, hitelkártya, fehér porhalmok :)
Csővé sodort 100 $-os ?

:)

Előzmény: endru (946)
endru Creative Commons License 2004.04.16 0 0 946
Pajzstetvek ellen próbáltam ki (és a barátom is), persze azért egy kis vizes mosás is volt. Por alakban vettem, kiszámolva a hatóanyag árat kedvezőbb mint a folyadék. A port kiöntöttem egy papirlapra, elsimitottam és 8 részre osztottam, külön-külön becsomagoltam és ráirtam mi van benne. 4 gramm 8 részre osztva = fél gramm, ennyit tettem egy liter vizhez. 10 napig hatásos, utána lebomlik, tehát 3-szor 3 naponta.
Remélem idén is árusitják. (tavaly a főép. földszintjén balra voltak)
Előzmény: rferi (941)
cac424 Creative Commons License 2004.04.16 0 0 945
Kontakt szerekkel általában eső után jó permetezni,de eső előtt is ér valamit ha legalább annyi idő van hogy rá tud száradni.
A kajsziról két hét múlva többet tudunk.Egyelőre nem gondoltam moníliára mert ágelhalást nem láttam,csak máskor később szokott virágzani és legalább két hétig.
Budapesten még sosem vásároltam permetszert viszont azt hallottam hogy hamarosan megszűnik a három kategória és úniós mintára kettő lesz.Hogy mi melyik kategóriába kerül,nem tudom.Néhány szer megszűnik és biztos lesznek újak.
Erről pl itt olvashatsz.
Előzmény: Cirfandlia (944)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.16 0 0 944
Üdv!
Az esőt már ma estétől mondják megint... Náluk eléggé szeles fekvésben van a kert, ritka a gomba, a moníliafertőzés de most aggódom. Ha egy napra a kontakt permetezésre jön az eső akkor is ér vmit?
Kajsziról: sajna pesten élek most; csak 2-3 hetente jut időm a kertre; a tűzoltómunkákat apám elvégzi. A kajszi elmondása szerint kb 1 hétig virágzott ez nem rövid szerintem, viszont kismillió van rajta, de majd a tisztuló hullás után kiderül. Náluk a fagy viszi el inkább mint a monília de úgy tűnik idén megússzuk.

Zöld könyv: tőlem kérték volna a Bravo vásárlásakor; itt pesten akkor a Budaőrsi úti központban próbálkozzak?

Előzmény: cac424 (937)
karakii Creative Commons License 2004.04.16 0 0 943
Szia!
Zöld könyv: megyei illetékes Növény és Talajvédelmi Szolgálatnál érdeklődj, ők is adják ki. www.ontsz.hu
Endru!
Mospilan kapható pl. gazdabolt.hu-n, nem rossz tudtommal, de azért én mást is vásárolnék. Egyébként II. forg. kategória, tehát zöld könyv kell elvben (bár tőlem soha nem kérték még).
Csikoszi naptárához: egyetértek a többiekkel, mi szerint házikertben túlzás. Szvsz otthon csak a szükséges minimumot használjuk, kapunk eleget a zöldségestől. Témához kapcsolódik: ÉS 48. évf. 13. szám, Publicisztika, Darvas B.: Kísérleti üzem
Neten megvan.
Üdv:
Karaki
Előzmény: Cirfandlia (936)
csikoszi Creative Commons License 2004.04.16 0 0 942
Igaz, igaz.

300-as telkem van. Fajtánként 1-2 fa, meg nehány szőlő. Itt-ott vetemények és virágok.

A pillanatnyi feladatom 10 liter permetszerrel mindent megoldani.

Score + Sumilex + Chinetrin
(5-5 ml, illetve egy tasak)
a Monilia, a Tafrina, illetve a rovarok ellen. Eddig egy lemosót végeztem: Novenda, Rézoxiklorid, stb. sorbapermetezéssel.

A hobbykert számomra mindig is ráfizetés volt! 3-ezerért vettem a fentieket, legalább egy évre elég.

Előzmény: CORTEN (940)
rferi Creative Commons License 2004.04.16 0 0 941
Endru!
Ezt a MOSPILANT már máskor is mondtad, de tuti elfelejtettem volna!Így viszont jövő hétig már csak megmarad az agyamban, mert akarok venni.
Köszi
Előzmény: endru (938)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.16 0 0 940
Ám pontosan annyi növényvédőszer maradékot tartalmazna!!

Házikertben, ahol nem a kimagasló termésátlag a fontos, ott jóval kevesebb kezeléssel is be lehet érni. Arról nem is beszélve, hogy sok szer csak irdatlan méretű kiszerelésben forgalmazott, így jelentős beruházásra kényszerül a hobby-hertész.

Előzmény: endru (939)
endru Creative Commons License 2004.04.15 0 0 939
Csikoszi
Ha ezt a permetezési naptárt betartanám, legalább 5x annyiba kerülne mintha megvenném a termékeket a Lehelen.
Előzmény: csikoszi (932)
endru Creative Commons License 2004.04.15 0 0 938
Az elmúlt években a Kertészeti Egyetem kiállitásán lehetett kapni MOSPILAN permetező szert. Üzletek nem forgalmazzák. Ez jelenleg a legkorszerűbb, legjobb rovarölő, azért nem engedik máshol árusitani mert akkor senki sem venné a régieket. Gyenge méreg, nem veszélyes, hacsak nem eszed meg a csomagot. Levél és pajzstetű, üvegházi molytetű stb. Atkák ellen nem ajánlják. Felszivódó szer, gyökérröl is felszivódik. Ha látjátok vegyétek.
cac424 Creative Commons License 2004.04.15 0 0 937
Szia!
A Topas felszívódó,és biztosan jó szer,én tavaly kezdtem használni,a tapasztalatom azt mutatja hogy ez sem nyújt teljes védelmet pedig a leírtak alapján nagyon bíztam benne.Éppen most vagdaltam le a cseresznyéről és a meggyről néhány moníliás ágvéget.
A kaptán /Orthocid,Merpan,Buvicid K,/ régi bevált szerek a monílía ellen,de ezek kontakt szerek amit lemos az eső.
Két nap múlva további esőt ígérnek így indokoltnak látom a felszívódó és kontakt szer egyidejű használatát addig is hadd dolgozzanak kívül-belül.Ez a hosszú esős hűvös idő virágzás idején különösen kedvez a moníliának,minél több oldalról védekezek úgy gondolom annál biztosabb.
A kajszi nálatok is olyan gyanúsan rövid ideig virágzott?
Zöld könyv érvényesítése?Majd utánanézek.
Előzmény: Cirfandlia (936)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.04.15 0 0 936
Üdv!

Miért nem elég a felszívódó Topas? milyen pluszt nyújt még a Merpan? Megnéztem a többször javasolt extra.hu/nvedelem oldalt és ott almánál javasolt de csak sziromhullás után a T+M; ha nálad még csak a csonthéjasok rügyei pattannak nem korai? (a merpan is monilia ellen véd?)
Egyébként én is félek nagyon az idei gombafertőzésektől; szombaton egy esőmentes fél napon végigpermeteztem Topassal a kertet; nálunk (Mecsekoldal)a kajszi levirágzott, őszibarack kezdődő virágzás, cseri, meggy zöldbimbós, alma pirosbimbós. Az utóbbi 1 hétben kb 60 mm esett; szinte folyamatos levélnedvességet adva. Asszem még egyszer kellene...

és egy általánosabb jellegű kérdés:
Van a feltételes forgalmú növ.védőszerek vásárlására feljogosító un. "zöld" könyvem, de lejárt 2 éve. Hol és hogyan lehet megújítanom?

Előzmény: cac424 (931)
csikoszi Creative Commons License 2004.04.15 0 0 935
Tévennyi emberi dolog monta a sün...

Egyébként a piros levelűekre veszélyes, a paradicsomra meg a katicabogárra, a piros ultit sem fogja.

Előzmény: rferi (933)
taramiram Creative Commons License 2004.04.15 0 0 934
És rád ki figyel ennyi vegyszer között?:-)
Előzmény: csikoszi (932)
rferi Creative Commons License 2004.04.15 0 0 933
A márciusi rügyfakadás előtti Bi58 biztosan felesleges, mert az levélen felszívódó szer, nem ér így semmit.
A többi hibát már nem ellenőriztem...
Előzmény: csikoszi (932)
csikoszi Creative Commons License 2004.04.15 0 0 932
Érdekes rovatra bukkantam! Én is beszállok.
SAJÁT MEGOLDÁS:

március rügyfakadás előtt Novenda, Nevikén, Rézgálic, Agrol, Bi 58
április rügyfakadás után Rézoxiklorid, Fundazol, Basudin, Flumite
április Score, Chinetrin, Dithane, Sumilex
május bimbós, virágos Basudin, Kolfugo, Flumite
május Chinmix, Basudin, Thiovit
június virágos, fürtös Dithane, Kolfugo, Fundazol, Chinetrin
június Chinmix, Thiovit, Dimilin
július virágos, fürtös Dithane, Chinetrin, Flumite
július gyümölcsfejlődés Kolfugo, Dithane, Chinmix, Fundazol
augusztus érés Rézgálic, Thiovit
november levélhullás után Novenda, Agrol, Rézoxiklorid


Lehet, hogy segít? A növényekre és a betegségeikre figyelni kell, a szerek keverhetőségét ellenőrizzétek.
cac424 Creative Commons License 2004.04.15 0 0 931
Most hogy két esőmentes napot ígér a meteorológia nagy permetezést rendezek.
A cseresznyén és a meggyfán kezdenek pattanni a rügyek,elvéve találtam néhány elszáradt moníliás ágvéget,ezeket levágom és Merpan+Topas lesz a menü mert ebben az esős időben úgy vélem a Topas egyedül kevés.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!