Keresés

Részletes keresés

vicus1968 Creative Commons License 2010.10.29 0 0 309

Szia!

Nem vagyok régi pulyka tulajdonos én sem,de 5-hetesen vettük a pulykákat,és a tápot kevertük takarmánnyal,-és ezenkívűl(pedig volt róla szó a fórumon,de lehet,hogy a sok infó mellett te is elhaladtál,mint én is mikor először elkezdtem átolvasni a tanácsokat)a lényeg,hogy már akkortól adtuk neki a hagymaszárat,borsot-szemesen,-és még a többi zöldeket.Amire menet közben rájöttünk,hogy pl.a tököt,vagy ubit,azt aránylag szépen kitudják csipkedni,de a hagymaszárat,összevágtuk,úgy könnyebb volt nekik behamzsolni-mai napig is.

Szoktam nekik adni,főtt tojást,szintén összetörve,míg volt szőlő,azt le is legelték,sóskát,túrót is szeretik,de mivel az kicsit luxus,ezért csak nagyon ritkán kapnak.Almát is imádják,de vagy összevágva,vagy a kezemből kicsipkedve.

Elmúltak 3 hónaposak,-és ahogy én is kaptam a tanácsokat,próbáltuk szépen elvenni tőlük már a tápot,hogy most már,csak természetes dolgokat kapjanak.Hála sikerült is,szépen eszik a vegyes darát(búza,kukorica,napraforgó,borsó,árpa keveréket)-és pluszban rakunk hozzá szemesen kukoricát,búzát-és kölest,hogy azt is szokják.-és plusz a zöldféléket.Még tudtunk egy kis lucernát is vágni,azt is szeretik.

Részemről ennyit tudtam segíteni,de biztos hogy mások is fognak neked segíteni,akik régebb óta foglalkoznak pulykákkal.

Sok sikert!

Vicus

Előzmény: Bugics (308)
Bugics Creative Commons License 2010.10.29 0 0 308
Áve. Én kezdő "pulykás" vagyok. Végigböngésztem ezt a fórumot, és rengeteg felmerülő kérdésemre találtam választ, de arra nem, hogy az első három hónapban a gyógyszeres táp mellett kell-e zöldet adni a pulykáknak pl.:hagymaszárat vágva? Aki tudja, legyenszíves írja meg. 
Xaxonos Creative Commons License 2010.10.23 0 0 307
üdv. Én is a táp+takarmany+szabadtartás hive vagyok. MÁS: Talaltam a googlee val ,pulykatartás' szóval pár linket amit sajna nem tudok ide berakni. Pld irja egy állatdoki hogy ezt a bélhurutos májbajt ami méreghányáskor elviszi csóri kis pulykákat valójában egy parazita okozza amit peteként a kis csibék a füvekröl kaphatnak el. Van rá gyógyszer de sajnos a nevét nem irja ki. Valóban igy lehet mert én táp + vitaminok+ hókuszpukoszok mellett is elvesztettem 2 kis pulyeszt. Megtudtam még hogy fött sárgarépa ,fött sütötök,daraval vegyesen hamar felhizlalja a pulyikat. Söt a legjobb hizlaló szer a füge de gondolom abban Ti sem dúskáltok. Janni68 ha megkérhetlek dobj már képet fekete pulykádról. Szép lehet de még én sosem láttam feketét. Köszi
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.22 0 0 306

Sziasztok!

Nem akarok én sem állást folglalni,a gazdákkal szemben,ugyanis nekem is most vannak először pulykáim-és igyekeztem a fórumot először átolvasni,majd kérdezgetni,hogy mire megjönnek a pulykáim,addigra valamilyen tájékozottságom legyen,hogy mire-és mikre kell figyelni,főleg,mivel fiatal (gyerek pulykicákról)van szó.

Az előző hozzászólásaimban-én is kértem segítséget,hogy hogyan lehet a tápot valahogy kivonni,az étrendükből,mert tutin van benne valami olyan íz,ami őket megbolondítja,de természetesen-én sem tápon akarom végig tartani őket,csupán megelőzni-egy csomó betegséget,-és hogy egészségesek legyenek.Ezek a fehérek,amik nekem is vannak,még érzékenyebbek.Elsősorban igyekeztünk a régi,hagyományos természetes dolgokat alkalmazni,sőt mai napig is,bors,hagymaszár,stb......-és max.vitaminokat kapnak ivóvízben.

A tápot is keverve kapták,kezdettől fogva,amit mi darálunk nekik.

Nos ennyit szerettem volna leírni.

sziasztok

Vicus

G.Zoli Creative Commons License 2010.10.22 0 0 305
Az én pulykáim áprilisban keltek az anyjuk alatt. Kicsinek kaptak kukoricát búzát napraforgót és tojással kevert darát meg hagymaszárat. Kint voltak a kertben és legelhettek. Nemrég átment rajtuk a baromfihimlő, szerencsére mind túlélte de lefogytak rendesen. 5 hónaposan max 1.5 kg nyomtak. Hogy egy kicsit rendbe jöjjenek vettem egy kis tápot nekik. De hát nem kaptak sokat mert tápos pulykát vehetek a tescoban is. Vitamint nem tudtam nekik adni mert csak a kerti tóból voltak hajlandóak inni :) Szerintem ha tud a pulyka bogarászni legelészni akkor nem kell neki semmi extra. Akkor már csak saját öngyilkos hajlamaiktól kell tartani :)
janni68 Creative Commons License 2010.10.21 0 0 304
Nem akarok állást foglalni eggyik táborral sem vitázni de az én bronzaim max 10kg indítót kaptak 20-an nap közben ez volt előttük reggel nedves darát kaptak ebbe volt a vitamin (laktiferm)és ha kellet a gyógyszerek bekeverve itt kaptak hagyma és hasonló zöldeket a darára aprítva.Hat hetes koruk körűl indult a méreg hányás (indul be az epe)ekkor figyeltünk jobban itt kapták a borsot, paprikát,pálinkás kenyeret és a szalonát ha  kellet,innentől ki voltak engedve a tyúkok közé,a reggeli nedves dara megmaradt s eggyüt ették a tyúkokkal, itt lett dúsítva hetente, tíz naponta élesztővel(igen sok vitamint tartalmaz és kiemelten sok A vitamin van benne baromfi himlő és paraziták ellen hatásos)napközben is a tyúkok eledelét eszik ill. legelnek.Semmi extra s így két pulykám veszet oda .szerintem minél több a hókusz-pókusz a misztikum annál keservesebb a veszteség fáj igy is. De a természet gyógyítja saját magát és ha ezt a képességet gyógyszerekel elnyomjuk akkor saját magunkal is rosszat teszünk és az állatainkal is.Én is adok nekik de csak ha minden kötél szakad,a természetes hatóanyagoknak nagyobb híve vagyok.
Előzmény: vicus1968 (303)
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.20 0 0 303

Szia!-Sziasztok!-aki olvas,ill.1acél-nak is egyben szeretném leírni a dolgokat.

Először is köszönöm,hogy írtatok,ez mint gondolom nem csak engem érint,hanem a többi pulyka tartókat is.Nos mint írtam,nálunk pulykatáp,zöldek,zeolit,hagymaszár(még a boltba is megveszem nekik)-vitaminok,ásványi anyagok,főtt tojás...stb.

A szomszédom,az első 5kg-tápot megvette,-és azt mondta,hogy csak természetes takarmányon tartja tovább őket,kiengedi a kertbe,amit ott szednek magukhoz-annyi.

Mondtam neki,hogy folyamatosan itt vagyok a fórumon,-és rengeteg tanácsot kaptam,de előre már elolvastm a hozzászólásokat,-és hogy mire figyeljen.Na neki,mint régi baromfiállománnyal rendelkezőnek ezt hiába mondtam,tényleg -évek óta foglalkozik tyúkokkal,kacsa,liba,gyöngyi,nyúl-stb.....ezért szerintem itt meg is állhatok,azzal,hogy neki új dolgot mondjak.Voltak nála is problémák,de ő másképp oldotta meg a dolgokat.-én igyekeztem megfogadni azokat a tanácsokat,amit itt a fórumon olvastam.-és csak azt tudom egyenlőre írni,hogy biztos,hogy érzékenyebbek ezek a jószágok,de jó tartás mellett elkerülhetőek a problémák.Ezenkívűl,lehet,hogy érzékenyebbek,de borzasztó ragaszkodóak,rafináltak,és szeretetre méltóak.Remélem nálam nem lesz gond,mert mindent igyekszünk megadni nekik,-és gyönyörűen fejlődnek,hétről-hétre.

U.I.:1acélnak is,-és bárkinek,nem szabad feladni,kicsit az eleje nehéz,mert fiatalok,gyengék(még ha nagytestűek is)-valameddíg szerintem nagyon kellenek nekik a fontos dolgok-mint egy csecsemőnek,azután lehet változtani az étrendükön.

Vicus

 

Előzmény: 1acél (301)
1acél Creative Commons License 2010.10.20 0 0 302
Egyébként bronzpulykákról van szó,amit kotlós keltett ki és el lett tőle szedve.Kaptak rengeteg hagymaszárat 2hónapig.Aztán utána már legeltek mindent.
Előzmény: 1acél (301)
1acél Creative Commons License 2010.10.20 0 0 301

Három napja az én egyik pulykám is elkezdett gubbasztani!Remélem nem pusztul el!Ennyire kényesek lennének a mai állatok?Emlékszem gyerek koromban nemhogy pulykatáp,meg gyógyszerek!Kint voltak a szabadban egész nap és sosem pusztult belőlük egy sem!Ezeknek sem adok semmi különöset,táppal etetgettem őket,aztán mivel úgy gondoltam hogy már 3hónaposak,nem adok nekik.Elég a legelés,búza,kukorica!Aztán az egyik elkezdett gubbasztani!Tegnap vettem ismét tápot,mert nem szeretném ha elpusztulna,de ne tudom hogy segít e rajta,bár eszik rendesen,de fosik és sokat kuporog,alig bír felállni!Ha ennyire kényesek akkor azt hiszem feladom a pulykákkal való foglalatoskodást,mert annyit nem ér az egész hogy az ember vegye a drága tápot,gyógyszereket aztán meg elhulljanak!

Nekem a régi öregek mindíg azt mondják hogy az álatokat nem gyógyszerezni kell hanem vissza a természetes tartásmódba.Legelő,nagy terület,stb...És ha visszaemlékszem gyerekkoromba sosem volt gond!!

Előzmény: vicus1968 (299)
hatvanhárom Creative Commons License 2010.10.20 0 0 300
Szia! A méreghányás és a májuk betegsége összefügg. Vannak itt nálam sokkal tapasztaltabbak, én is tőlük tudom, hogy a májukkal történik ilyenkor valami. Azért is kell nekik adni a májvédő vitamint, hogy rendesen be tudjon indulni. Az a randa sárgás hasmenéses kaka is ezt a gondot mutatja. Sajnos ilyenkor már nem sok esély van a megmentésükre, de azért meg lehet próbálni bodza, hagymaszár etetését, de ha már nem is eszik akkor a puridiár, ekovit-forte, vagy amiket felsoroltál vitaminokat fecskendővel adni neki. A másik akin még nem látszik a betegség jele, azt is ile kell itatni (amint a használati utasításon is olvasható, ezeknek a vitaminoknak nincs élelmiszer várakozási idejük) , mert nekem 3 éve (még akkor semmit sem tudtam a pulykák tartásáról) így ment el szép sorban mind az 5 db hibrid pulykám.
Mit etet velük a szomszédod? Mert ezért is fontos, hogy csakis pulyka tápot kapjanak. Abban és főleg az indítóban vannak benne azok az anyagok, amikkel ki lehet védeni az elhullást, mivel a hibrid pulykák érzékenyebbek a sima parlaginál.
Előzmény: vicus1968 (299)
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.19 0 0 299

Szia!-és Sziasztok,aki olvas!

Megpróbálom amit tanácsoltál,még nem tudom a végeredményt,majd beszámolok róla.Viszont kérdés!

10-pulykát rendeltem,de a szomszédom 2-db-ot kikönyörgött,hogy adjak át neki,természetesen a jó viszonyunk miatt,ez meg is történt,vagyis 2-db-ot kiválasztott,-és külön neveltük.Ahogy itt a fórumot átolvastam-és a  tanácsokat kértem,sőt a tenyésztőt is kifaggattam,szóval,mindent igyekeztünk betartani.(már nem akarom részletezni,de a megfázástól,a bors-evésig,mindent)

A lényeg,az lenne,hogy az ővé közt az egyik elkezdett gubbasztani,alig evett,ha kijött akkor is látszott rajta,hogy valami baj van,napról napra fogyott.Úgy döntött,nem gyógyszerezi,mert akkor még nem is fogyasztható,hanem inkább levágja.Ő-a méreghányásra gondolt,levágva viszont a mája olyan hólyagos,csúnya-valami volt,hogy azt le sem tudom írni.

A kérdésem az lenne,ha már fórum,akár ez az eset-vagy másféle-egymás kárából is tanulunk(SAJNOS)-de méreghányás,vagy valami májbetegség?-előtte,szószerint olyat piszkolt,hogy mintha a dara sem lett volna feldolgozva-és világos sárga.

Nem csak én szeretnék többet tudni erről,de biztos vagyok abban,hogy mások is tanulnak ebből.A másik kérdés,hogy mivel lehet megelőzni.

Nálunk hála nincs gond,ahogy olvastam,Laktifermes víz,ezenkívűl felváltva kapják a kakasport,jolovitot-és nem sajnáltam nekik venni hagymát-és ilyeneket,de lehet,hogy ez is kevés????

Válaszotokat előre is köszönöm!

Vicus

Előzmény: janni68 (294)
AlleXey Creative Commons License 2010.10.17 0 0 298
nekem meg egy 9es fel kilos feher pulykam megdoglot ,mert ojan sargas zoldet kakalt de a masik ketto mert annyi van meg az otbol nagyon szep es most mar nem esznek tapot csak kukoricat es buzat meg zoldet .Ojan aranyosak ahogy a tyukok kozot szaladnak az udvaron es nagyon baratsagosak,ugy szoktak le a taprol,hogy nem kaptak csak a gabonat es lassan megettek
janni68 Creative Commons License 2010.10.17 0 0 297
most csak növendékek vannak juliusi kelésűek,  Debreceni az állomány de találtam benne tiszta feketéket amit szeretnék tovább vinni, szépek ,vagy is nekem szépek de sajnos csak bakkjaim vannak feketék a tojók hagyományos bronzok.
Előzmény: Xaxonos (296)
Xaxonos Creative Commons License 2010.10.16 0 0 296
kösz, kap napraforgót is, bár dragabb a szotyi mint a hus majdnem felénk. A dió saját.Neked milyen pulykeszod van?
Előzmény: janni68 (293)
imcsi54 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 295
Szia! Köszönöm a sokoldalú válaszodat. Átgondoltam és a végeremény az lett hogy nem vettem meg a pipéket.A fútés nagyon megemelte volna a költségeket.Hús csirkékkel foglalkozom , kis tételben----ez sem egy "jó"pont!Csak egy épületem van,az van elválasztva.Nem gondoltam volna hogy ennyi "hókusz-pokusz" kell a fenevelésükhöz.Azt gondoltam hogy táppal illetve a végén kukoricával felnőnek. A lány pipékröl----Nagyobb mennyiség esetén amit nem tudom hogy mennyi,adnak vegyesen is,20db-nál nem.Szét válogatják naposan a bakokat eladják,a rosszabb kondíciók miatt "lányokat"LEFOLYTJÁK----azt mondták ez üzletpolitika.Nekem ez "magas".Majd jövöre ha melegebb lesz nekifutok  mégegyszer.Kösz! Üdv. Imi
Előzmény: hatvanhárom (285)
janni68 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 294

Kedves Vicus!

Próbáld nedvesen adni nekik a kevert takarmányt azt nem tuja szét válogatni s ha megszokták akkor az eggyiket ki is lehet vonni (PL:a tápot )

Előzmény: vicus1968 (292)
janni68 Creative Commons License 2010.10.15 0 0 293
A diót azért adják hogy porhanyós omlós legyen a húsa a pulykának és az energia tartalma miatt de hasonló célt érsz el az olajos magvak etetésével(napraforgó,tök mag ,fény mag stb.....)lehet hogy olcsóbb is mint a dió."A dagadt zsíros pulykáért ne epekedj egészségtelen":(((((                                                  DE VISZONT NAGYON FINOM!!:)))))))
Előzmény: Xaxonos (289)
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.14 0 0 292

Sziasztok!

Nem olyan régen -pár hete vannak pulykáim,fehér húshibridek(gigant).Most már betöltötték a 2-hónapos korukat,(5-hetesen vettem)borzasztó aranyosak,kíváncsiak,-és ragaszkodóak.Ha jól láttuk,akkor 4-tojó-és 4-kakas-ból áll az állományunk.Azt szeretném kérdezni tőletek,hogy természetesen purina-pulyka nevelő tápot adtunk nekik,-és mai napig is,annyi,hogy darálunk hozzá,kukoricát,búzát,borsót,napraforgót,sőt megpróbáltuk szemesen is hozzákeverni a táphoz,de olyan rafináltak,hogy kieszik a tápot,a többi ott marad!

Ott áll a kiválogatott termény,-és addíg míg nem teszünk hozzá a purinából,addíg le sem lehet őket vakarni,ezenkívűl természetesen a zöld megy,a kertet kigyomlálták,ezzel nincs is gond,csak attól félek,hogy mikor tudom átállítani természetes takarmányra,mert biztos vagyok abban,hogy ezekben a tápokban van valami,ami megbolondítja őket.

Vicus

Xaxonos Creative Commons License 2010.10.14 0 0 291
kösz 63. Majd ráveszem magam a diótörésre,legfeljebb majd diós bejglit eszik.
Előzmény: hatvanhárom (290)
hatvanhárom Creative Commons License 2010.10.14 0 0 290
Sziasztok!
Szia! Parlaginak szerintem tökéletes a 10 kg, diót pedig nem kell hogy megpucold, elég ha feltöröd, vagy ha amúgy is törtök süteményhez, akkor a hulladékát kiöntöd az állatokhoz, ők majd kiszedegetik belőle ami kell.
Előzmény: Xaxonos (289)
Xaxonos Creative Commons License 2010.10.14 0 0 289
sziasztok kedves pulykasok! Kérdezném hány kilónak illik lenni egy aprilisi kelésü rézpulykanak? A him kb 10 kg ez jó vagy nem? Pulyka tapot kapnak+szemes takarmanyt és legelnek 2 kertet. Hogy szoktatok a karacsonyi pulykat felhizlalni? A rokonaim Boszniaban dióbéllel tartjak de nekem annyi dióm nincs most meg utalok diót törni. Viszont szeretnék egy jó dagadt pulykát karacsonyra az asztalra. Ellenszolgaltatasként a csaladnak amiért türik a baromfis hóbortom. köszi ha valaszoltok
marcsi089 Creative Commons License 2010.10.12 0 0 288
Szia!Nekem is volt hasonló tünet,én is enrobiofloxot adtam neki!És nekem is helyre jöttek!
Előzmény: tarnokya (286)
Minizsarnok Creative Commons License 2010.10.12 0 0 287
Orrmelléküreg gyulladás. Nekem az egyik tojóm kapta meg enrobiofloxot adtam neki és lassan de kigyógyult belőle.
Előzmény: tarnokya (286)
tarnokya Creative Commons License 2010.10.12 0 0 286
Tisztelt Pulykások

Adjatok tanácsot.
Májusi fehér pulykám van, 8 darab.
Közülük az egyiknek az egyik oldalon a szeme és csőre között mogyorónyi duzzanat látható mely puha tapintású, a másik oldalon hasonló kialakulását észleltem.
Bizonyára már találkoztatok hasonlóval. Adjatok tanácsot, hogy ez milyen betegség? mivel gyógyítható?, hogyan előzhető meg?, fertőző-e?, milyen beavatkozást javasoltok.
előre is köszönöm tájékoztatásotokat Tarnokya
hatvanhárom Creative Commons License 2010.10.11 0 0 285
Egy kérdés csak az imént elfelejtettem, miért csak lány pipéket adnak? Vagy neked kell csak tojó? Ha levágásra kellenek, a bak sokkal nagyobbra nő.
Még valamit, hogy a hibrid sokkal kényesebb mint a parlagi. Tényleg nagyon szelektáld el más baromfiaktól.
Előzmény: hatvanhárom (284)
hatvanhárom Creative Commons License 2010.10.11 0 0 284
Szia! A kicsiket szigorúan elzárva tartsd a baromfiaktól és minden más egyéb állattól. Tápot pulykatápot adj nekik amíg a mérgüket ki nem hányták addig ne is keverd semmi más takarmánnyal, mert a pulyka tápban benne vannak azok az adalékok, amivel meg lehet védeni őket a betegségektől. Adj nekik vitamint, (Puridiár, Ekovit-forte), az ekovit májvédő is, ami nagyon fontos a pulykának. Ilyenkor már nem igen van, de ha tudsz akkor szerezz nekik hagymaszárat. Ha az nincs akkor vágj össze hagymát, az neki szinte orvosság. Ha teheted főtt tojást reszelve ehetnek amennyi beléjük fér és hetente egy-két alkalommal túrót is kaphatnak. Ha van a közeledben tehéntartó, akkor szerezz tőle savót. Aludt tejet. Ha nincs akkor a kajájukat annyit amennyit rövid idő alatt megesznek keverd össze kefírrel.
Vágj nekik össze csalánt, bodza levelet (de keveset), ha találsz még bodza termést de azt is keveset egyszerre.
Hetente egy alkalommal adj nekik egy szem szemes borsot, bele a torkukba hogy lenyeljék.
A napos pulykákat meg kell tanítani enni, inni, mert nagyon butácskák és esetlenek, nem olyanok mint a csirke. Semmiképpen ne adj nekik csirke tápot csakis a pulyka tápot. A csirke eheti a pulyka tápot, sőt, jót is tesz neki, de a pulyka ne kapjon csirke tápot, mert abban nincsen benne az a sok pulykának való plusz adalék.
Talán ennyit írnék, remélem tudtam Neked segíteni.
Előzmény: imcsi54 (283)
imcsi54 Creative Commons License 2010.10.08 0 0 283
Köszönöm ,ezt én is megtaláltam.Ettöl részletesebb leírást szeretem volna találni.Keddig kell eldöntenem hogy megveszem v. sem,kedden lesz a következö keltetés.Csak "lány" pipéket adnak.Ha elhozom majd "beszámolok",  hogy mi történt velük. Üdv Imi
Előzmény: Holló S (282)
Holló S Creative Commons License 2010.10.08 0 0 282

A neten vannak anyagok.  Pl: http://www.agr.unideb.hu/animaldb/baromfi/pulyka/technol.htm

 

De októberben napos állatot venni szerintem kicsit merész.  Ilyenkor már fűteni kell, ami megdrágítja a dolgot.  Zárt tartás esetén nagyon oda kell figyelni a légcserére, páratartalomra.  Persze semmi sem lehetetlen... Majd oszd meg tapasztalataidat!

Előzmény: imcsi54 (281)
imcsi54 Creative Commons License 2010.10.07 0 0 281
Sziasztok! A közeljövöben meg vesze életem elsö napos pulykáimat/hybrid converter/,lehet hogy nem kellene.Sehol nem találtam infót/tartás technológiát/.pl. hogyan kell világítani,vitaminok ,táp stb.Ha valakinek van ötlete ,előre is köszönöm!Imi
janni68 Creative Commons License 2010.10.06 0 0 280

Azok a pulykák akikről érdeklődsz  azokat a tojó költi és rendkívől gondosan neveli ,továbbá ameddig a szem ellát tud bogarászni gyűjtögetni reggel eszik gabonát az etetőből s csak este kerül elő.De ha bevan zárva egy udvarba akkor kell a pulyka táp a vitamin és a nagy odafigyelés.(sajnos nállam is udvarban vannak)

Előzmény: kagura (278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!