Keresés

Részletes keresés

kasnyi92 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 328

Sziasztok!

 

A napokban vettem 1 pulykát kb juniusi kelésű lehet... a súlya 4-5 kg közt van fehér... és ahogy haza vittem a szárnya megsérült ,vérzett... nem nagyon,de azért fájt neki látszott, ennek ellenére csipeget hétfőn veszek neki pulykatápot azzal szeretném etetni álítólag azt kell kukoricadarával keverni neki..... és elérheti a 25-30kg-s súlyt is... remélem helyre jön nappal tágas udvarban van éjel fűtött kuckóban alszik nemtudom  a méreghányás milyen időszakban jön náluk esetleg már nála megvolt? vagy sejtelmem sincs a nemét miből tudom megálapítani? ha tudtok segítsetek elöre is köszönöm! ha szükséges képeket tudok feltölteni róla!

 

Üdv!

Don Palesz Creative Commons License 2010.11.10 0 0 327

Üdv,

 

Az egyik pulykámnak csúnyán be van gyulladva és dagadva az egyik szeme, nem tudjátok, mi lehet a baja és hogy lehet gyógyítani?

marcsi089 Creative Commons License 2010.11.10 0 0 326

Szia!Mindenki másként csinálja!Én még sosem tettem külön őket,amiket vettem vagy cseréltem!

Hála isten még sosem volt gondom belőle,meg mindig megnézem milyen helyről hozom!

Én csak simán kiengedem az udvarra elször csak nézegetik egymást,meg ismerkednek azt már nincs is gond!

Előzmény: karibaba (324)
janni68 Creative Commons License 2010.11.10 0 0 325

Az eü.elkülönítést feltétlen tartsd be 2-4 hét.Minden udvarnak megvannak a saját baktérumai  virusai nem biztos hogyjól veszik az első találkozás az állatok az udvar baci és virus faunával , vagy a bakkal történhet úgyan ez csak vissza felé a hozott anyag fertőzhet vissza felé.

Janni68

Előzmény: karibaba (324)
karibaba Creative Commons License 2010.11.10 0 0 324

Sziasztok!

 

Lenne egy kérdésem: 3 bak pulykám van, 1-et levágunk, egyet elcserélek tojóra + veszek 1 tojót. A kérdés pedig: az újoncokat (vett, cserélt csajok) egyből össze lehet tenni a pulykákkal, tikokkal, vagy előtte el kell őket különíteni....kell-e nekik valami szer, amivel le kell őket etetni/itatni? (Mittomén' Trisulmix) Szóval van-e valami megelőző hadművelet, vagy egyből csatlakozhatnak a többiekhez? Korban valamennyi idei növendék 5-8 hónapos kor között, már többkilós nagymadarak.

Előzmény: marcsi089 (323)
marcsi089 Creative Commons License 2010.11.08 0 0 323

Sziasztok!Rég jártam itt,de látom már el tudjátok látni egymást tanáccsal!

Örülök neki hogy egyre többen próbálnak meg pulykákkal foglalkozni!

Tudjátok minden kezdet nehéz,de én azt mondom hogy megéri!

Én már elég rég óta tartok pulykákat,és még nekem is adódnak probélmák,de hát kinek nem az idei évem nekem sem volt annyira szerencsés mert vagy 10db elment,de az idén minden felé sok volt a betegség!

Vanak pár képeim,teszek fel nektek kicsit feldomja az oldalt!

Nem frissek,majd ha lesz időm csinálok újjakat!

További sok sokert kívánok mindenkinek a tartásukhoz!

Bugics Creative Commons License 2010.11.04 0 0 322
Köszönöm.
hatvanhárom Creative Commons License 2010.11.04 0 0 321
Szia! Persze hogy szabad, sőt......, amennyi csak beléjük fér, mert az természetes gyógyszer nekik. Töméntelen mennyiséget el tudnak pusztítani és csak erősödnek tőle. Azon kívül még ha be tudsz szerezni valakitől aki tehenet tart vagy kecskét akkor írót is itass velük. Főtt tojás reszelve, túró, kefírrel, aludt tejjel kevert táp ez mind mehet. Én csalánt is vágtam össze nekik, meg reszelt répa. A pulykatáp csak arra vonatkozik, hogy szemes takarmányt ne adj nekik mást a zöldek azok mehetnek.
Előzmény: Bugics (320)
Bugics Creative Commons License 2010.11.03 0 0 320
Kedves vicus talán nem voltam egyértelmű. Azt olvastam itt, hogy a méreghányás alatt csak gyógyszeres pulykatápot szabad etetni. Ezért volt a kérdésem: Szabad-e vágott hagymaszárat is adni ezidő alatt? Aki tudja , kérem válaszoljon.
vicus1968 Creative Commons License 2010.11.02 0 0 319

Sziasztok!

Borsodi vagyok én is,de,hogy nálunk is mikor lesz valami komoly állomány,az még nagy kérdés?-nagyon megszerettem őket,szeretném bővíteni is a csapatot,de ez talán tavaszra lesz!

Az Ónodi-vásárhoz,nagyon  közel lakunk,-valóban a héten csütörtökön lesz Vásár!

Üdv:mindenkinek!

Vicus

Xaxonos Creative Commons License 2010.11.02 0 0 318
szia. Adsz neki gyógyszert? Anitetra8 at adhatsz neki vagy valami antibiotikum tartalmut talán. Zöldet én nem adnék neki mig beteges. Az fokozza a hasmenést. Sulya milyen? Kalcium meg asvanyi anyag hianya is lehet ha nem bir lábra állni. Jobbulást neki
Előzmény: 1acél (315)
rhava Creative Commons License 2010.11.02 0 0 317
Szia!
Elvileg ónodon minden hónap első csütörtökén van vásár. Van amikor sok díszbaromfi is van de azért változó, gyöngyi a múltkor sok volt azért akarom megnézni holnap után hátha árul még vki. Az itáliainak is lehet vágni a szárnyából mint a gyöngyiknek :D... ugyhogy repdeshet.



KIcsit off a kép pulykás topikba de nembaj. Ő helyette hozok másikat, nem akarom h beltenyészet legyen. Na majd a kispulykát megbeszéljük tavasszal. :)
Amúgy nagybátyjám foglalkozik komolyabban a bráhmákkal, évek óta komoly állományt keltet most vett 3szép kakast majd az egyiket megveszem tőle mert nem kell neki.
Előzmény: Xaxonos (316)
Xaxonos Creative Commons License 2010.11.02 0 0 316
hali! Hát van azért barómfid böven. Én is szeretnék majd gyöngyöst keltetni jövöre majd. Néma kacsát nem csipázom,egy tojó van a gacsert levagtuk.a tojó meg beült a tyukülöre.Muris. Ha lesz tavasszal kispulykám vagy tojás adok majd ha kell. Én is körözök egy jó minöségü vilagos brahma kakast. Onodon mikor van vásár! Érdemes baromfit nézni ott? Italiai szép de azt irják róla hogy repkedös nem szereti ha udvarban tartják. Ezért nekem nem jön be.
Előzmény: rhava (314)
1acél Creative Commons License 2010.11.02 0 0 315
10.20-án írtam hogy lerobbant az egyik pulykám.Mai napig él,de javulni nem nagyon javul az állapota.Nehezen tud lábra állni és eléggé instabil!Eszik rendesen tápot,zöldet,iszik is.De nem tudom mivel kezeljem az állapotát hogy javuljon.Szerintem ha olyan nagy lenne a baj már elpusztult volna!Nem?Ha valakinek lenne tanácsa megköszönném!
rhava Creative Commons License 2010.11.01 0 0 314
Üdv Csaba!
Nekem eddig nem volt túl sok időm a fősuli miatt ezért még csak kevés baromfim van, na meg eddig inkább nyúlaztam. Van egy világos columbian tenyészcsaládom kakas + 5jérce, bár a kakast elakarom adni vagy ilyesmi mert szabadon vannak ilyenkor az udvaron és nem nagyon lehet tőle megmaradni :D. Hozok helyette egyet az is szép és szelíd. Vannak japik azokat szeretem aranyosak, van némakacsa, gyöngyi bár azt még kell vegyek tojót mert az egyik szomszéd kutyája megölte az egyiket. Vannak sima háztáji jércéim is. Végülis eddig ennyi. A kacsákból nemnagyon fogok hagyni inkább gyöngyit szaporítom (abból szeretnék gigantot is) meg egy pár darab pulykát majd.
Itáliait tyúkokat akarok majd még de azokat igazából csak azért mert jól tojnak és szebbek mint a sima háztáji tyúkok.

Szoktál járni ónodra a vásárba?
Előzmény: Xaxonos (313)
Xaxonos Creative Commons License 2010.10.31 0 0 313
szia Robi! Már csak a tenyésztrióm +1 van rézpulykábol. Tartok még brahmat vilagos és fogoly szinben,törp wyandottent ezúst fogolyba,cochint kék+splashba,szász és mix erdélyixpekingi kacsát. És fajtakeverék tyukokat. Neked mid van?üdv Csaba
Előzmény: rhava (312)
rhava Creative Commons License 2010.10.31 0 0 312
Szia!
Robinak hívnak amúgy. :)
Én is szeretnék párat de lehet hogy már csak tavasszal tudok szerezni. Mennyi van neked? Tartasz mást is, díszbaromfikat?
Előzmény: Xaxonos (311)
Xaxonos Creative Commons License 2010.10.31 0 0 311
szia Rhava! Én borsodi vagyok,miskolc-ózd regió. Még csak tartok,jövöre szeretnék ,,tenyészteni' is.
Előzmény: rhava (310)
rhava Creative Commons License 2010.10.31 0 0 310
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni hogy nincs e köztetek olyan aki Borsodban Miskolc-Szikszó régióban tart/tenyészt pulykát?
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.29 0 0 309

Szia!

Nem vagyok régi pulyka tulajdonos én sem,de 5-hetesen vettük a pulykákat,és a tápot kevertük takarmánnyal,-és ezenkívűl(pedig volt róla szó a fórumon,de lehet,hogy a sok infó mellett te is elhaladtál,mint én is mikor először elkezdtem átolvasni a tanácsokat)a lényeg,hogy már akkortól adtuk neki a hagymaszárat,borsot-szemesen,-és még a többi zöldeket.Amire menet közben rájöttünk,hogy pl.a tököt,vagy ubit,azt aránylag szépen kitudják csipkedni,de a hagymaszárat,összevágtuk,úgy könnyebb volt nekik behamzsolni-mai napig is.

Szoktam nekik adni,főtt tojást,szintén összetörve,míg volt szőlő,azt le is legelték,sóskát,túrót is szeretik,de mivel az kicsit luxus,ezért csak nagyon ritkán kapnak.Almát is imádják,de vagy összevágva,vagy a kezemből kicsipkedve.

Elmúltak 3 hónaposak,-és ahogy én is kaptam a tanácsokat,próbáltuk szépen elvenni tőlük már a tápot,hogy most már,csak természetes dolgokat kapjanak.Hála sikerült is,szépen eszik a vegyes darát(búza,kukorica,napraforgó,borsó,árpa keveréket)-és pluszban rakunk hozzá szemesen kukoricát,búzát-és kölest,hogy azt is szokják.-és plusz a zöldféléket.Még tudtunk egy kis lucernát is vágni,azt is szeretik.

Részemről ennyit tudtam segíteni,de biztos hogy mások is fognak neked segíteni,akik régebb óta foglalkoznak pulykákkal.

Sok sikert!

Vicus

Előzmény: Bugics (308)
Bugics Creative Commons License 2010.10.29 0 0 308
Áve. Én kezdő "pulykás" vagyok. Végigböngésztem ezt a fórumot, és rengeteg felmerülő kérdésemre találtam választ, de arra nem, hogy az első három hónapban a gyógyszeres táp mellett kell-e zöldet adni a pulykáknak pl.:hagymaszárat vágva? Aki tudja, legyenszíves írja meg. 
Xaxonos Creative Commons License 2010.10.23 0 0 307
üdv. Én is a táp+takarmany+szabadtartás hive vagyok. MÁS: Talaltam a googlee val ,pulykatartás' szóval pár linket amit sajna nem tudok ide berakni. Pld irja egy állatdoki hogy ezt a bélhurutos májbajt ami méreghányáskor elviszi csóri kis pulykákat valójában egy parazita okozza amit peteként a kis csibék a füvekröl kaphatnak el. Van rá gyógyszer de sajnos a nevét nem irja ki. Valóban igy lehet mert én táp + vitaminok+ hókuszpukoszok mellett is elvesztettem 2 kis pulyeszt. Megtudtam még hogy fött sárgarépa ,fött sütötök,daraval vegyesen hamar felhizlalja a pulyikat. Söt a legjobb hizlaló szer a füge de gondolom abban Ti sem dúskáltok. Janni68 ha megkérhetlek dobj már képet fekete pulykádról. Szép lehet de még én sosem láttam feketét. Köszi
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.22 0 0 306

Sziasztok!

Nem akarok én sem állást folglalni,a gazdákkal szemben,ugyanis nekem is most vannak először pulykáim-és igyekeztem a fórumot először átolvasni,majd kérdezgetni,hogy mire megjönnek a pulykáim,addigra valamilyen tájékozottságom legyen,hogy mire-és mikre kell figyelni,főleg,mivel fiatal (gyerek pulykicákról)van szó.

Az előző hozzászólásaimban-én is kértem segítséget,hogy hogyan lehet a tápot valahogy kivonni,az étrendükből,mert tutin van benne valami olyan íz,ami őket megbolondítja,de természetesen-én sem tápon akarom végig tartani őket,csupán megelőzni-egy csomó betegséget,-és hogy egészségesek legyenek.Ezek a fehérek,amik nekem is vannak,még érzékenyebbek.Elsősorban igyekeztünk a régi,hagyományos természetes dolgokat alkalmazni,sőt mai napig is,bors,hagymaszár,stb......-és max.vitaminokat kapnak ivóvízben.

A tápot is keverve kapták,kezdettől fogva,amit mi darálunk nekik.

Nos ennyit szerettem volna leírni.

sziasztok

Vicus

G.Zoli Creative Commons License 2010.10.22 0 0 305
Az én pulykáim áprilisban keltek az anyjuk alatt. Kicsinek kaptak kukoricát búzát napraforgót és tojással kevert darát meg hagymaszárat. Kint voltak a kertben és legelhettek. Nemrég átment rajtuk a baromfihimlő, szerencsére mind túlélte de lefogytak rendesen. 5 hónaposan max 1.5 kg nyomtak. Hogy egy kicsit rendbe jöjjenek vettem egy kis tápot nekik. De hát nem kaptak sokat mert tápos pulykát vehetek a tescoban is. Vitamint nem tudtam nekik adni mert csak a kerti tóból voltak hajlandóak inni :) Szerintem ha tud a pulyka bogarászni legelészni akkor nem kell neki semmi extra. Akkor már csak saját öngyilkos hajlamaiktól kell tartani :)
janni68 Creative Commons License 2010.10.21 0 0 304
Nem akarok állást foglalni eggyik táborral sem vitázni de az én bronzaim max 10kg indítót kaptak 20-an nap közben ez volt előttük reggel nedves darát kaptak ebbe volt a vitamin (laktiferm)és ha kellet a gyógyszerek bekeverve itt kaptak hagyma és hasonló zöldeket a darára aprítva.Hat hetes koruk körűl indult a méreg hányás (indul be az epe)ekkor figyeltünk jobban itt kapták a borsot, paprikát,pálinkás kenyeret és a szalonát ha  kellet,innentől ki voltak engedve a tyúkok közé,a reggeli nedves dara megmaradt s eggyüt ették a tyúkokkal, itt lett dúsítva hetente, tíz naponta élesztővel(igen sok vitamint tartalmaz és kiemelten sok A vitamin van benne baromfi himlő és paraziták ellen hatásos)napközben is a tyúkok eledelét eszik ill. legelnek.Semmi extra s így két pulykám veszet oda .szerintem minél több a hókusz-pókusz a misztikum annál keservesebb a veszteség fáj igy is. De a természet gyógyítja saját magát és ha ezt a képességet gyógyszerekel elnyomjuk akkor saját magunkal is rosszat teszünk és az állatainkal is.Én is adok nekik de csak ha minden kötél szakad,a természetes hatóanyagoknak nagyobb híve vagyok.
Előzmény: vicus1968 (303)
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.20 0 0 303

Szia!-Sziasztok!-aki olvas,ill.1acél-nak is egyben szeretném leírni a dolgokat.

Először is köszönöm,hogy írtatok,ez mint gondolom nem csak engem érint,hanem a többi pulyka tartókat is.Nos mint írtam,nálunk pulykatáp,zöldek,zeolit,hagymaszár(még a boltba is megveszem nekik)-vitaminok,ásványi anyagok,főtt tojás...stb.

A szomszédom,az első 5kg-tápot megvette,-és azt mondta,hogy csak természetes takarmányon tartja tovább őket,kiengedi a kertbe,amit ott szednek magukhoz-annyi.

Mondtam neki,hogy folyamatosan itt vagyok a fórumon,-és rengeteg tanácsot kaptam,de előre már elolvastm a hozzászólásokat,-és hogy mire figyeljen.Na neki,mint régi baromfiállománnyal rendelkezőnek ezt hiába mondtam,tényleg -évek óta foglalkozik tyúkokkal,kacsa,liba,gyöngyi,nyúl-stb.....ezért szerintem itt meg is állhatok,azzal,hogy neki új dolgot mondjak.Voltak nála is problémák,de ő másképp oldotta meg a dolgokat.-én igyekeztem megfogadni azokat a tanácsokat,amit itt a fórumon olvastam.-és csak azt tudom egyenlőre írni,hogy biztos,hogy érzékenyebbek ezek a jószágok,de jó tartás mellett elkerülhetőek a problémák.Ezenkívűl,lehet,hogy érzékenyebbek,de borzasztó ragaszkodóak,rafináltak,és szeretetre méltóak.Remélem nálam nem lesz gond,mert mindent igyekszünk megadni nekik,-és gyönyörűen fejlődnek,hétről-hétre.

U.I.:1acélnak is,-és bárkinek,nem szabad feladni,kicsit az eleje nehéz,mert fiatalok,gyengék(még ha nagytestűek is)-valameddíg szerintem nagyon kellenek nekik a fontos dolgok-mint egy csecsemőnek,azután lehet változtani az étrendükön.

Vicus

 

Előzmény: 1acél (301)
1acél Creative Commons License 2010.10.20 0 0 302
Egyébként bronzpulykákról van szó,amit kotlós keltett ki és el lett tőle szedve.Kaptak rengeteg hagymaszárat 2hónapig.Aztán utána már legeltek mindent.
Előzmény: 1acél (301)
1acél Creative Commons License 2010.10.20 0 0 301

Három napja az én egyik pulykám is elkezdett gubbasztani!Remélem nem pusztul el!Ennyire kényesek lennének a mai állatok?Emlékszem gyerek koromban nemhogy pulykatáp,meg gyógyszerek!Kint voltak a szabadban egész nap és sosem pusztult belőlük egy sem!Ezeknek sem adok semmi különöset,táppal etetgettem őket,aztán mivel úgy gondoltam hogy már 3hónaposak,nem adok nekik.Elég a legelés,búza,kukorica!Aztán az egyik elkezdett gubbasztani!Tegnap vettem ismét tápot,mert nem szeretném ha elpusztulna,de ne tudom hogy segít e rajta,bár eszik rendesen,de fosik és sokat kuporog,alig bír felállni!Ha ennyire kényesek akkor azt hiszem feladom a pulykákkal való foglalatoskodást,mert annyit nem ér az egész hogy az ember vegye a drága tápot,gyógyszereket aztán meg elhulljanak!

Nekem a régi öregek mindíg azt mondják hogy az álatokat nem gyógyszerezni kell hanem vissza a természetes tartásmódba.Legelő,nagy terület,stb...És ha visszaemlékszem gyerekkoromba sosem volt gond!!

Előzmény: vicus1968 (299)
hatvanhárom Creative Commons License 2010.10.20 0 0 300
Szia! A méreghányás és a májuk betegsége összefügg. Vannak itt nálam sokkal tapasztaltabbak, én is tőlük tudom, hogy a májukkal történik ilyenkor valami. Azért is kell nekik adni a májvédő vitamint, hogy rendesen be tudjon indulni. Az a randa sárgás hasmenéses kaka is ezt a gondot mutatja. Sajnos ilyenkor már nem sok esély van a megmentésükre, de azért meg lehet próbálni bodza, hagymaszár etetését, de ha már nem is eszik akkor a puridiár, ekovit-forte, vagy amiket felsoroltál vitaminokat fecskendővel adni neki. A másik akin még nem látszik a betegség jele, azt is ile kell itatni (amint a használati utasításon is olvasható, ezeknek a vitaminoknak nincs élelmiszer várakozási idejük) , mert nekem 3 éve (még akkor semmit sem tudtam a pulykák tartásáról) így ment el szép sorban mind az 5 db hibrid pulykám.
Mit etet velük a szomszédod? Mert ezért is fontos, hogy csakis pulyka tápot kapjanak. Abban és főleg az indítóban vannak benne azok az anyagok, amikkel ki lehet védeni az elhullást, mivel a hibrid pulykák érzékenyebbek a sima parlaginál.
Előzmény: vicus1968 (299)
vicus1968 Creative Commons License 2010.10.19 0 0 299

Szia!-és Sziasztok,aki olvas!

Megpróbálom amit tanácsoltál,még nem tudom a végeredményt,majd beszámolok róla.Viszont kérdés!

10-pulykát rendeltem,de a szomszédom 2-db-ot kikönyörgött,hogy adjak át neki,természetesen a jó viszonyunk miatt,ez meg is történt,vagyis 2-db-ot kiválasztott,-és külön neveltük.Ahogy itt a fórumot átolvastam-és a  tanácsokat kértem,sőt a tenyésztőt is kifaggattam,szóval,mindent igyekeztünk betartani.(már nem akarom részletezni,de a megfázástól,a bors-evésig,mindent)

A lényeg,az lenne,hogy az ővé közt az egyik elkezdett gubbasztani,alig evett,ha kijött akkor is látszott rajta,hogy valami baj van,napról napra fogyott.Úgy döntött,nem gyógyszerezi,mert akkor még nem is fogyasztható,hanem inkább levágja.Ő-a méreghányásra gondolt,levágva viszont a mája olyan hólyagos,csúnya-valami volt,hogy azt le sem tudom írni.

A kérdésem az lenne,ha már fórum,akár ez az eset-vagy másféle-egymás kárából is tanulunk(SAJNOS)-de méreghányás,vagy valami májbetegség?-előtte,szószerint olyat piszkolt,hogy mintha a dara sem lett volna feldolgozva-és világos sárga.

Nem csak én szeretnék többet tudni erről,de biztos vagyok abban,hogy mások is tanulnak ebből.A másik kérdés,hogy mivel lehet megelőzni.

Nálunk hála nincs gond,ahogy olvastam,Laktifermes víz,ezenkívűl felváltva kapják a kakasport,jolovitot-és nem sajnáltam nekik venni hagymát-és ilyeneket,de lehet,hogy ez is kevés????

Válaszotokat előre is köszönöm!

Vicus

Előzmény: janni68 (294)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!