A kocát látta orvos? Kezelte valamivel? Tapasztalatom szerint ritkán fordulhat elő ilyen, de én oxytocin és antibiotikum injekcióval kezelném,(esetleges tőgygyull.) hogy így mi történik, ha erre sem történik semmmi, akkor kár a későbbiekben vele foglalkozni, valószínű valamilyen hormronális eredetű probléma, a hypofízis zavara?! A malacokkal kapcsolatban annyit javallnék, hogy három napos korban mindenképp adj nekik vas injekciót, ha szükséges akkor kéthetes korban is, valamint minél hamarabb szerezz be coli hasmenés kezelésére szolgáló antibiotikumot, amit a tejjel elkeversz, majd itatsz. Sok sikert, lesz vele munkád!
Az orvos szerint ritkán előfordul,föleg előhasuaknál.Azért kérdem,volt e már valakinél hasonló eset?Lehet kap még egy esélyt,ha akkor sem válik be,ősszel levágom.
Sajnálattal hallom, hogy ilyen baj ért!Gondolom hívtál állatorvost, ő mit mondott? Mert ilyen előfordul, és orvosi segítséggel be lehet indítani a tejtermelést. Ha ez megvolt és nincs tej, akkor nem hagynám meg a kocát.
Üdv mindenkinek,kis segitséget kérnék.Lefialt a kocám,ám tej nem volt nálla,egy csepp sem.Moost cumiztatjuk őket.Mivel előhasu volt,ugy gondoltam beugratom mégegyszer.Érdemes vajon próbálkozni vele?Köszi a válaszokat.
Önmagában egy ekkora példánynál nem nagyon zsíros maga a hús csak borzasztó kevés. Jah persze nagyon sok múlik a tartáson is. Ez a pl egy 100-120 m2-en élt másod magával tehát tudott mozogni és ez nagyon sokat jelent nekik ha nem csak egy zsírgolyót akarsz hanem normálisabb szalonna a lényeg.
Szia! Nem saját volt hanem az unokatesóméké. Én csak "henteskedtem" nálluk. Én is jobb szeretem a húsosabb háztáji sertéseket, és teljesen egyet értek azzal is, hogy kevés a húsa a mangalicának. Egy dolog ami viszont biztos hogy finom szalonnája van és jó szalonnát ritkán és drágán lehet venni boltból. Mondjuk nekünk ilyen szempontból még úgy is szernecsénk van, hogy mi magunk nem is tartunk hízót de azért tudunk háztól venni húst is és szalonnát is. Azzal megint csak egyet tudok érteni, hogy én is ha kocát tartanék akkor szívem szerint nagy fehéret és azt keresztezném duroc kannal. Egy kicsit nem tudtam fent lenni és hogy megélénkült a topik :) ennek nagyon örülök :)
Szia! Szerintem várj míg elérik a 130-140kg-ot! Hamarabb nem célszerű feltéve, ha nem mangalica vagy valami ősi fajta. Nálam a süldők 6 hónaposan kb 110-120kg -osak ez még csak ivarérttségben van, a tenyészérettséget az előttem szóló már leírta. Fontos, ha eljön az ideje akkor adagolt etetést alkalmazz! Tenyállatot TILOS ad libitum etetni.
Valaki kérdezte, lehet-e egyedül tartani malacot. Volt nekünk tizenévvel ezelőtt egy malackánk, aki nagyon jól elvolt egyedül, sőt, a kutyával is. Túrtam képeket is, bár elég ócskák.
Régóta foglalkozom sertéssel, ezalatt elég sok fajtával kerültem kapcsolatba és mondhatom a H39-sel vagyok a legjobban megelégedve! Nagyon jól tűrik a háztáji körülményeket, és egyszerű koszton, mellőzve minden koncentrátumot és adalékot nagyon jól gyarapszik, a húskihozatal meg mesébe illő! Mondjuk szalonnát nem sokat lehet füstölni, de ami van az is húsos! :-))
Volt durok és mangalica kocám is!A durok nagyon jó fajta de túlzottan vad, nálam legalább is ilyenek voltak a kocák! Fialáskor sokat vergődtem velük!! Most nagy fehér kocám is van, hát valami álom volt fialáskor is, meg a malacnevelés idején is!! Most első alkalommal próbáltam ki a hampshire kant mert nagyon tetszik a húsformája no meg a robusztus alakja! Szép malacok lettek, nem fogok szégyent vallani velük!!:-))
A mérete pont jó a fedeztetéshez, és az az optimális, ha most olyan 8-9 hónapos, ha kicsit idősebb, az nem gond. Úgy szokták mondani, hogy az a jó, ha 1 éves korára megellik, de nem kell ehhez feltétlenül ragaszkodni. Ha határozottan ivarzott, akkor legközelebb bátran pároztassátok. A lábaival és a csecsbimbóival nincs baj? Ne legyen elhíva se! Ha tudtok, tegyetek fel képet róla! Az ország melyik területeén laktok?
Sziasztok,remélem nem bánjátok hogy én is csatlakozom hozzátok,már csak azért is hogy tanácsot kérjek ,mert mint olvasom nem most kezdtétek el a sertést tenyészteni.Azon gondolkodtunk a párommal hogy az egyik süldőt meg kellene hagyni kocának,most volt rajta az első búgás,mikor kell bebúgatni ,vagyis a tenyészkocának hány hónaposnak kell lennie?3 és fél hónapja van nálunk és már olyan 110,120kg körül van ,be lehet már rakatni vagy még várjunk vele?
Hűha, nehéz így válaszolni a kérdésedre! Az, hogy 1 éves korára 2 mázsás legyen az állat, gyakorlatilag minden gyakori fajtában meglévő potenciál, de el kell ismerni, táp, koncentrátum nélkül azért nagyon-nagyon szép eredmény. Nem tudom, hogy állsz ezzel a kérdéssel, akarsz- e ilyen kiegészítőt etetni velük vagy csak gabonán és természetes táplálékon akarod tartani. Kukorica-árpa-búza darakeverék jó megoldás lehet, ez a leggyakoribb, kiegészítve zölddel, ételmaradékkal, minden mással, amit megehet egy disznó.
Ami a fajta kérdést illeti, mangalicát, csüngő hasút, vaddisznót és ezek bármilyen arányú keverékét nagyon messze kerüld el! Nemrégiben írtam, hogy én a h39-es kan utódait tartom a legjobbnak háztájiba, de a duroc, hampshire, pindur, nagyfehár, lapály fajta is nagyon jó. Tarkát akarsz vagy fehéret, milyen lesz eladó, mennyiért, mennyi, ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni, és ezek alapján fogsz dönteni, hiába írnám le, hogy F1x h39 malacot vegyél, ha nem lesz olyan. Nem feltétlenül a fajtája alapján kell eldönteni egy malacról, hogy érdemes-e megvenni, hanem a formája a fontosabb. Ezt kis gyakorlattal könnyű eldönteni, szerintem.
Ja, piacon bátor dolog malacot venni, háznál előnyösebb, láthatod, milyenek a körülmények, a többi állat, mit esznek, ott nincsenek agyonstresszelve a szállítással, nem fáznak meg és nem szednek össze valamilyen nyavalyát.
Arra azért készülj fel, hogy mostanában 14-15 ezer alatt értelmes malac nem nagyon lesz, ahogy nézem a hirdetéseket.
Az jó, csak a mostani malacaid április körül már nagyocskák lesznek, a következő ellés meg még odébb van. Nekünk még ólat is kell csinálni!:)) És legkésőbb tél elején vágnánk őket.
Teljesen egyetértek Dudival, szerintem is jó döntés malacot nevelni. Néhány hozzászólással ezelőtt számolgattam a saját eredményemet, nem tudom, olvastátok-e. És ennél sokkal jobban is ki lehet jönni belőle, mint ahogy nekem sikerült. Szóval szerintem még a vásárolt gabonán is olcsóbb lehet a hízó, mintha megvennéd a boltban a gagyi külföldi húst.
Dudi!
Megnéztem a weboldalad, igazán szép gazdaságod van, gratulálok hozzá! Írtad, hogy foglalkoztál durokkal, érdekelnének a tapasztalataid!(és képek is természetesen, ha vannak) Keresztezted a mangalicával vagy tisztán tartottad? Vágva mit mutattak az állatok?
Pityu kan vagy ártány? Én egyébként úgy gondolom, hogy háztájiba a h39 az egyik legjobb választás, legalábbis nálunk ez jött be legjobban. Pofásak a kismalacok, csak alacsonynak néz ki az az infra, nehogy összetörjék!
Szerintem jó döntés a malac tartás, igaz drága a gabona de ha venni is kell, mégis apránként rakod bele a pénzt! Aztán pár hónap múlva tudod mit is teszel a fagyasztóba, füstölőbe!!
Látod itt nálam van-lesz választék...:-)), igazi húsjellegű malacok, nagyfehér koca és hampshire kan utódai..vannak tízen!! De ha minden igaz a hungahibH39-es koca is be lesz búgatva!!