Keresés

Részletes keresés

endrepp Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145633

Ok, nem is akarom elkezdeni, de akkor mindenki csökkentsen? Függetlenül attól milyen a rendszere? Mennyire?

Számokba lehetne ezt önteni, szilva hígítatlanul hány fokos nálad?

Előzmény: körte51 (145631)
Green Corner Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145632

Nevezel Gyulán? Ha igen, akkor össze kóstoljuk a javát!:)

Előzmény: körte51 (145629)
körte51 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145631

Kisüstit is vizsgálták nem csak a tornyost! A múltkor már ezt tisztáztuk, mert én is tévesen tudtam!

Előzmény: endrepp (145628)
kupeci Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145630

Nem tudom elég érthető volt am e? Az az igazság hogy már jártam a spájzban, és ilyenkor(egyesek szerint) a fogalmazásomat főleg már csak én tartom közérthetőnek:)))))

Előzmény: LacoP21 (145618)
körte51 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145629

Én az 5 literes befőttes üvegbe és a tetejéről lemerem teaszűrővel! Minden előszeszem tejszerű opálos !

Előzmény: Green Corner (145626)
endrepp Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145628

Azt azért tegyük hozzá, hogy ezek az előadás anyagok oszlopos főzőkre vonatkoznak, amik olyan magas deflegmáción tudnak menni,amilyenen és ha alacsonyan mennek, az is olyan magas, ami számunkra nem elérhető hagyományos főzővel, szóval ebből a szempontból mi akárhogy tekergetjük a fűtést alacsonyan repülünk. :)

Előzmény: kupeci (145625)
kupeci Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145627

Neeem hát az úgy van hogy nem a kamrába hanem a spájzba megyek be, de nem ám egyből nyalogatjuk, csak ha átvette a szoba melegét.Na most ha átvette, akkor meg már nem csak nyalogatjuk, hanem egyből  meghúzzuk. Még mielőtt elhangzana az a közismert és fenyegető érdeklődés, hogy mit csinálsz már megint!?:)

Előzmény: Green Corner (145624)
Green Corner Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145626

Tejes ládában gyűjtöm ,mikor végeztem csak papírtörlővel lehúzom a tetejét!

Előzmény: körte51 (145621)
kupeci Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145625

.....a "mert ilyenkor"fogalmazás  helyett szerencsésebb lett volna a "mert ha magas, a deflegmácio, csak az alkohol kihozatal lesz magas.

Így már érthetőbb?

Előzmény: LacoP21 (145618)
Green Corner Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145624

A kamrába melegedni jársz?

Előzmény: kupeci (145622)
körte51 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145623

Nincs.

 

Előzmény: LacoP21 (145618)
kupeci Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145622

Hidegen ,befog.........de én nem szeretem hidegen:)

Előzmény: Green Corner (145619)
körte51 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145621

Bődületes hiba az előszesz szűrése, csak a tetejéről leszedni és csak hanyagul! 

Előzmény: kupeci (145612)
kupeci Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145620

A sorokból azt lehet kiolvasni hogy erős deflegmácio esetén inkább csak a sok alkoholra számíthatunk.

Előzmény: LacoP21 (145618)
Green Corner Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145619

Az én meglátásom az amit leírtál.Csak indokolt esetben! Viszont, ha te a pálinkát lehígítod 40-45 közé, az hidegben be fog opálosodni, mert kicsapódik az olaj belőle. Az alkohol minden részében benne van az olaj, csak oldott állapotban, amit nem látsz. Vagy agyonszűröd alszesz formájában, ami az én kóstolásom szerint aroma vesztéssel jár és nem lesz opálos. Pár éve versenyre küldtem mintákat, a "fuvaros" a csomagtartóban hagyta őket 10 fokos hidegben, mind beopálosodott.

Előzmény: kupeci (145612)
LacoP21 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145618

Mint én.

Az még hagyján amit endrepp írt.

 

Olvasom a kardosúr által belinkelt cikket, és itt nem világos a dolog:

 

"Általában elmondható tehát, hogy intenzív illatú és ízű, tehát a vezéraromákat megfelelő koncentrációban tartalmazó pálinkák akkor készíthetők, ha a lepárlás során nem túlságosan erőteljes a deflegmáció mértéke, mert ilyenkor csak az alkohol kihozatal lesz kiváló, de a pálinkába kevesebb kerül a fontos aroma komponensekből."

 

Nagygyörgy Lászlótól az idézet.

 

Nincs ebben ellentmondás?

Vagy a vezéraroma ennyire nem "fontos aroma"?

Hm?

Előzmény: kupeci (145614)
cloaked Creative Commons License 2018.01.11 0 1 145617

Ahogy Endrepp tapasztalata is mutatja, az aromákat/ízeket nem kilóra mérjük. Lehet, hogy olyan összetevőket sikerül kiszűrni, amik egyébként elfedik az aromákat. Hiába van benne több aromaanyag, ha nem tud érvényesülni.

Előzmény: kupeci (145612)
norris53 Creative Commons License 2018.01.11 0 1 145616

Csak hogy még jobban nehéz legyen ki igazodni !

Ha nem szürsz kozmaolajat egyáltalán és bele futsz egy opálosodásba , mit szürsz ki hogy ne legyen opálos ????

Olyan hogy opál őnmagában nincs !

Van opálos pálinkád az meg a kozmaolajtol lett az , ezért szürőd aztán mégegyszer szűröd és a végén opálosan iszod meg :-)

Hát a pálinkafőzés Tudomány !

És igyekszünk jól el bizonytalanitani magunkat és másokat ! Barátom :-)

 

Előzmény: kupeci (145614)
Figyelget Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145615

Hát ha még csak azoknak! :-D 

Előzmény: kupeci (145614)
kupeci Creative Commons License 2018.01.11 0 1 145614

Szegény friss belépőknek, így lesz nehéz eligazodni!:)

Előzmény: endrepp (145613)
endrepp Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145613

A zavarkeltés érdekében: az agyonszűrt, kevésbé, de még mindig opálos vilmost többed magammal illatosabbnak találtuk változatlan íz mellett, a szűretlennél.

Előzmény: kupeci (145612)
kupeci Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145612

Ugye ki lehet jelenteni hogy a kozmaolaj csökkentése aroma vesztéssel jár.Tehát  ha minél több aromát szeretnék megtartani akkor csak indokolt estben szűrök. Vagyis csak akkor ha a közép párlatban látható a kozmaolaj.Ergo ha már az al szeszt megszűröm de egyébként a közép párlatom amúgy sem lenne opálos, így aromát veszítettem!:)

Előzmény: Green Corner (145576)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145611

10-15% akart lenni!

Előzmény: pacsepa (145610)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145610

A zagyszivattyú (erre gondolhatsz) nem töri össze a magokat. Én a tavamat szoktam takarítani vele, még a csigaházakat is átküldi sérülés nélkül. A nagyobb darabban meg elakad és megszorul.

Ha szétszedsz egy ilyet, akkor látni fogod, hogy miért... Nagyon eccerű a szerkezet.

Ha meg már szétszedésről beszéltem, 90-100 liternél felesleges használni, mert a takarítás nagyobb pancsolás, mint amennyi munkát megtakarítasz vele. Mondjuk azt sem tudom, hogy a 10-156% alkoholtartalom nem árthat-e egy ócsó teszkós szivattyúnak? A saválló meg nem éri meg...

Előzmény: kezdoParlat (145604)
kezdoParlat Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145609

Alsó tányért rosszul állítottam be és onnan szép lassan felfelé megtelt mindhárom. :) Most már így, hogy rájöttem mi volt, nem 4 hanem 6kw-al főzöm :)

Előzmény: endrepp (145608)
endrepp Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145608

Király! És mi volt, fűtést rátoltad?

Előzmény: kezdoParlat (145607)
kezdoParlat Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145607

Pár nap keresgélés után sajnos lassan én is erre a megállapításra jutok :/

u.i.: Sikerült rájönnöm, a helyes beállításra, hogy ne gyűljön a víz a tányérokon. :)

Előzmény: endrepp (145606)
endrepp Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145606

Almatermésűek magját egy kis zagyszivattyú nem hiszem, hogy összetörné, csonthéjasok magja pedig -elvileg- akkor már nincs benne, ami véletlenül maradt, attól pedig vagy megszorul vagy eltöri a műanyag lapátkereket rossz esetben. Nem nagyon van ilyen kis volumenre jó-gazdaságos megoldás.

Előzmény: kezdoParlat (145604)
kezdoParlat Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145605

Szennyvíz szivattyú*

Előzmény: kezdoParlat (145604)
kezdoParlat Creative Commons License 2018.01.11 0 0 145604

Nyomószivattyúról azt hallottam/olvastam, hogy pl összetörheti a gyümölcs magokat és akkor ciános lesz a párlat.

Előzmény: kardosur (145602)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!