Keresés

Részletes keresés

kavicsos64 Creative Commons License 2017.04.27 0 0 41477

És szakértő arccal !!

Előzmény: ninovarga (41475)
55judit Creative Commons License 2017.04.27 0 0 41476

De aranyos!

Nálam is porozhatna ez a kis napsugár, van 3 kinyílt virágom.

Előzmény: ninovarga (41475)
ninovarga Creative Commons License 2017.04.27 0 0 41475

Előzmény: ninovarga (41473)
Géisti Creative Commons License 2017.04.27 0 0 41474

Bocs,hogy beleszólok. Nem értem ezt a nagy felháborodást. Persze évekkel ezelőtt nekem is rosszul esett,hogy sem Endrétől sem Jánostól nem kaptam választ ehhez hasonló kérdésekre. De évek óta nem tudsz eljutni Szombathelyről Tormaföldére az hihetetlen,ha annyira borzasztóan érdekel a téma. Egy gazdálkodót egészen más oldalról érdekel a fügészet ,mint egy erkélyi hobbikertészt. Azonkívül azt is megértem,hogy többszáz megkeresés után nem reagál minden kérdésre. Azt árul el és annak akinek akar. Ezzel együtt elismerésre méltó az úttörő munkájuk. 

Előzmény: Jardin de Fruits (41469)
ninovarga Creative Commons License 2017.04.27 0 0 41473

Kommentár nélkül

 

successful77 Creative Commons License 2017.04.27 0 0 41472

Ja, en meg sajnaltam Endret mindig h mekkora hitelbe 

verte magát :-)

hozzászólok néha Creative Commons License 2017.04.26 0 0 41471

https://mno.hu/hetvegimagazin/on-szerint-hol-van-europa-legnagyobb-egybefuggo-fugeultetvenye-2395517

 

...csak olyan kirekesztő a cikk alatti hsz. hely moderátora ott. Éppen a helyieket negligálja, igen szorgalmasan... ;-/

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.26 0 0 41470

Csak támogatni tudom Ninovargát! A szőrös kivi a téli mélynyugalomban legalább annyit bír mint a szőlő (vesd össze a Feri szőlő fagytűrésével). A tavaszi fagykárok is nagyobbak a szőlőn mint a szőrös kivin.  A játékkivi télen fagyhatatlan, de a tavaszi fagyot ugyanúgy nem szereti mint a szőrös. A kép nálam borzadályos , de lesz mégis szép eredmény. Képek majd akkor lesznek . Egyenlőre NEM !!!!

Előzmény: xtaki (41466)
Jardin de Fruits Creative Commons License 2017.04.26 0 0 41469

Én írtam neked és Lucának is a Luca diplomamunkájával kapcsolatban észrevételt illetve pár kérdést. Ezen e-mailemet már kétszer is elküldtem, de válasz sajnos nem érkezett. Most úgy gondoltam itt újból megteszem:

 

"Szia Endre!
Már jó ideje figyelemmel kísérem a fügeültetvény életét, a kezdetektől kezdve napjainkig. Hol egy híradást látok a TV-ben, hol pedig fényképeket találok friss hírekkel az interneten. Tetszett már kezdetektől fogva az elképzelés és kíváncsi vagyok az ültetvény jövőbeni alakulására is. Én személy szerint is elég régóta foglalkozom fügékkel, 2008-ban két konténeres fügével kezdődött minden, melyeket annak idején még kertészetben vásároltam és bár azóta több buktatón és kudarcon vagyok túl velük kapcsolatban, de azóta egyre csak gyűlik a tapasztalatom. Többek között ezért is gondoltam, hogy felvegyem a kapcsolatot veled és Lucával és tapasztalatokat cserélhessünk a fügékkel kapcsolatosan. Talán nem veszed tolakodásnak, ha tegeződök, mivel én is elég fiatal vagyok, 33 éves, s úgy gondolom közel egyidősek lehetünk. Sajnos a tapasztalatszerzés elég korlátozott számomra, mivel saját telkem / kiskertem nincs és mivel 4 emeletes társasházban lakok, így csak egy erkély adatott meg számomra, hogy kísérletezzek a fügékkel és azon belül is a fajtákkal. Az erkélyen 20 literes kannákban nevelem a fügéket, összesen 13 darabot és ezen belül is 6 különböző fajtát (idén a dézsás fügéimről összesen 156 db termést szüreteltem le). 2012-ben gondoltam egy merészet és pár fügeágat közvetlenül ledugtam a szabad földbe a lakótelep egy kevésbé forgalmas részén. Azóta ezen ledugott fügeágakból 2-3 méteres fák nőttek, ezek egy része kisebb törzsű törpefáknak van nevelve, de megpróbáltam a japán módszert is, amikor is két hosszabb hajtást leívelünk a talajjal párhuzamosan. Mindez egy L alakú garázs hátsó falrésze tövében. Már 2014-ben megjelentek az első terméseik és úgy 50 db termést érleltek, azóta minden évben egyre több a termés rajtuk. A lakótelepen összesen 15 db fügető növekszik. Így kert hiányában is lehetőségem nyílt "tanulmányozni" a fügéket és a szabadföldi tartásukról is lett némi tapasztalatom ezen 5 év alatt. A lakótelepre a követező fajtákat tudtam beszerezni a közeli utcák növényeiről: Zöld aszalódó, Györöki lapos, Ujjas Óriás (nálatok a sárga nagy termésű fajtára hasonlít). Sajnos eddig még személyesen nem volt lehetőségem ellátogatni Tormaföldére, mivel nem rendelkezem autóval és a tömegközlekedés is eléggé macerás arrafelé és nehéz az odajutás, attól függetlenül, hogy még csak nem is Magyarország túlsó feléről van szó, mivel én Szombathelyen lakom. Jövőre viszont mindenképp tervezem, hogy a szüretre ellátogatok.
A füge termesztésével kapcsolatosan nagyon kevés információ lelhető fel az országban, a fellelhető információk is néha eléggé ellentmondóak és úgy gondolom eléggé hiányosak is, így mikor tavaly ráleltem Luca diplomamunkájára az interneten nagyon megörültem. A diplomamunkát olvasva elhatároztam, hogy írok neked egy levelet füge témában és pár kérdést össze is írtam, melyekre persze tudom, hogy nem biztos, hogy azóta született válasz, az is lehetséges, hogy pár kérdésre csak a jövőben lehet választ adni.
Olvasom, hogy Petriventében volt a dugványiskola kialakítva, gondolom ez azért történt így, mivel ekkor még nem volt megfelelően kialakított ültetésre kész terület az ültetvényben. Miközben a terület rendezése történt a dugványok növekedhettek egy másik területen. A dugványokkal kapcsolatosan a következő tapasztalataim vannak, gondolva az esetleges újabb telepítésekre is az ültetvényben. A lakótelepen növekvő fügéim között vannak helyben dugványozott, helyben gyökerező fügetöveim és olyan fügetövek is, melyek előbb dézsában gyökeresedtek meg és 1-2 év dézsában való tartás után lettek kiültetve. Azt gondolná az ember, hogy a nagyobb gyökérzettel kiültetett növény előbb növekedésnek indul és hamarabb nagyobb növénnyé válik, de én épp ennek ellenkezőjét tapasztalom. Szebb és erőteljesebb növekedésű és jobban fásuló növények azok, melyek helyben lettek dugványozva. Ennek a módszernek abban látom az előnyét, hogy a gyökérzet abban a talajban marad, melyben elkezdte a növekedését és szabadon növekedhet minden irányban, feltéve, ha a talajt a dugvány környezetében kissé meglazítottuk. A kiültetett növények gyökérzetének előbb szoknia kell az újabb talajt, illetve a gyökerek körkörös növekedése miatt, amelyet a dézsában növesztett, hurkok alakultak ki és ezek a későbbiekben egymást akadályozva növekednek tovább. Ez a kezdeti időszakban és a jövőbeni növekedésükkor is egy hátráltató körülmény lesz. A dézsából kiültetett növények épp ezen okok miatt az első évben nagyon gyenge növekedést tapasztaltam és az éves növekedésük sem haladta meg a 20-30 cm-t. Ezt a növekedést a helyben dugványozott növények jócskán felülmúlták, így hamarabb kialakult a növény vázrendszere. A gyenge növekedés általában gyenge, vékony ágakkal párosul, melyek jobban ki vannak téve a téli fagyoknak. Ezen gyenge növekedést csak erős visszavágással lehetett megszüntetni, és általában egy éves lemaradást hozott a helyben dugványozotthoz képest. Ezen tapasztalások után a dézsás növényeket minél mélyebbre kell ültetni, hogy a talajfelszín alá kerülő ágrészekből gyökeret verjen a növény és ezen lassabb növekedést ezzel lehet ellensúlyozni és serkenteni, mivel a talaj alá kerülő ágrész dugványként viselkedik és az ágak oldalán új gyökerek törnek elő és ezek már kezdetektől a nekik megfelelő centrális irányban növekedhetnek és jobban megtámasszák a szélviharok idején a fejlődő növényt. Tapasztalatom, hogy a dugványozás évében nagyon rászorulnak a rendszeres öntözésre, de általában véve a második évben már alig kell nekik kiegészítő öntözés a természetes csapadékmennyiség mellett. Az ültetvényben az 5 éves töveken volt már olyan, hogy nyáron a nagy szárazságban a leveleiket és/vagy a terméseiket el kezdték volna hullatni a növények? Úgy emlékszem a Györöki lapos fajtából van a legtöbb tő az ültetvényben, ezen fajta hajlamos a termések elrúgására, még dézsás viszonyok között is. Ez az ültetvényben is jelentkezik?
A japán módszer a diplomamunkában is említésre kerül. Ezen japán módszer elsősorban az első terméseket kevésbé nevelő fügéknél lehetséges. Én két tőnél megpróbáltam a talajjal párhuzamosan kialakítani a karokat, és úgy tapasztaltam hogy a vízszintesbe hajlított ágakon elsősorban a törzs környékén próbál meg a növény erőteljesebben növekedni, és a végek felé egyre nehezebben növekszik. Ezért én egy olyan tövet is kialakítottam, melynél a két fő hajtást nem vízszintesen, hanem a talajjal közel 30-40 fokos szöget bezárva hajlítottam meg. Ez a változat eredményesebb.  A hajlított ág szinte minden részén előtörnek újabb hajtások, így a bokrot jobban szétterítjük, nagyobb lombfelületet alakítunk ki, így akár többet is teremhet, és talán hosszabb életet élhet. Általában a fügék természetesen is törekednek a minél jobban szétterülő lombkoronára, hosszanti hajtásokat hoznak, majd ezek a termés súlya alatt meghajlanak és szétterülnek, néha a talajra is lehajlanak és több helyen akár le is gyökeresedhetnek. Általánosságban a több metszés megnöveli a betegségre való hajlamot. A többször metszett növény nagyobb valószínűséggel kap betegségeket a sebfelületen, és elsősorban a kisebb ágak vágása jobb. A vastagabb ágakat nem szabad bolygatni. Látom, hogy az ültetvény inkább bokorformát mutat. A metszés, ha volt ilyen, hogyan történik? Az ültetvényben van olyan fajta, amelyik természetes növekedéséből fakadóan is inkább a fa formát próbálja felvenni? Nálam a zöld aszalódó fajta metszés nélkül, magára hagyva is inkább fa formát nevel, az alapi résznél ennél a fajtánál még egyszer sem láttam a földből előtörőerő hajtásokat, erőteljesebb növekedésű és vastag husángokat növeszt, talán azért is, mivel nagyon széles nagy karéjú levelei vannak, több tápanyagot hozva ezzel létre. A Györöki lapos füge is hasonló habitusú, ennek a fajtának is felfelé álló elég merev ágrendszere van. Ez nem lesz majd gond a jövőben? Gondolva arra, hogy az ültetvényhez felhasznált dugványanyag is egy elég szép terebélyes fügefáról lett megszedve és ahogy olvasom a bokorforma fenntartása lenne a cél.
Következő kérdéskör a termések kukacosodása. Az ültetvényben is előfordult már a csapadékosabb időszakban érő növényeken? Ezt általában az olyan termésű növényeknél tapasztaltam, melyeknél nyitott a serlegvirágzat, illetve amelyiknél a virágzat belső része üreges. Az üregesség a magot nem hozó fajtákra jellemző. Ugyanezen témakör a madárkár is, mely az elijesztés mellett sokszor egyéb védekezést is megkíván. Tapasztalatom, hogy az évek folyamán a több termés több rigót vonz és sokszor meg sem várják, hogy beérjen a termés már az érés kezdeti szakaszában a vízzel való telítődés időszakában, mikor a termések növekedni kezdenek, már bele-belekóstolnak a termésekbe. Ez nagyobb lombkorona esetén hatványozottabban jelentkezik. Ti ekkor hálóval véditek a bokrokat?
Az lenne még a kérdésem, hogy az ültetvény helyén milyen növényzet volt régebben? Több könyvben is olvastam, hogy volt erdőségek talaja elég termékeny és általában barna erdőtalajnak nevezik, a sok humuszos anyag és növényi rost miatt. Ha ezen területen előzőekben erdő volt jó ideig, akkor nagy valószínűséggel elég termékeny a talaj. Évek során felhalmozódott a lebomló levelekből a tápanyag. Ha így van, akkor elképzelhető, hogy jó ideig ez ki is tart. Gondolkodtatok a fügebokrok leveleinek összegyűjtésében és komposztálásában? - Komposztkazal kialakításával az évente jelentkező lombból elég hamar lombkomposzt lenne nyerhető, s majdan a fügetövek köré tányérszerűen elterítve megfelelő tápanyag utánpótlássá válhatna és méghozzá ingyen, illetve a nyári aszályosabb időszakban megtartaná a nedvességet a talajban. Külföldi szakirodalmakban láttam olyat, hogy faforgáccsal feltöltötték a fügék töveit, ez is gondolom a nedvesség megtartását célozza meg. Említésre került az egyik szakmai folyóiratban, hogy kísérletképpen pár tő alá tettetek egy kis plusz tápanyagot, ezzel kapcsolatosan mik a tapasztalatotok? Ezzel a témával függ össze még a fű kaszálása is. Ezen lekaszált füvet felhasználjátok, visszaforgatjátok a talajba? Illetve egy tenyészidőszakban mennyiszer nyírjátok a füvet? Vagy csak a szüreteléskor történik meg mindez? A füves területnek is megvan a maga kettőssége, az aszályosabb időszakban a növényzet is takarja a talajt, de nedvességet is elvon a tövektől.

Idén július közepén felénk nagy diónyi jégesővel járó felhőszakadás volt. Az eső elvonultával boldog voltam, hogy a füge terméseket nem verte le a jégeső, mivel azok még kemények voltak és szerencsére nem az érési puhább periódusban voltak. (képek róla a levél elején) Persze a jégeső szépen kicsipkézte a növények leveleit, voltak olyan levelek is, melyeknek szinte csak a levélnyele és egy kis rész maradt meg. A növények elvesztették a lombozatuk közel 1/3-át. Ezt ekkor még nem is tartottam olyan jelentős kártételnek, gondolva arra, majd növeszt a növény újakat. Igen ám, csak 2-3 hét eltelte után a növények a termések jelentős részét (körülbelül a felét) lehullatták, a lombkorona mennyiségének csökkenése miatt. A terméshullással egy időben erőteljes növekedésbe is kezdtek. Szerencsére azért volt pár termés, ami beért idén is, de csak körülbelül a tavalyi termésmennyiség 60-70%. De ha nem lett volna a jégeső ennek legalább a kétszerese lett volna. Szerencsére az ágak növekedése megállt szeptember végére, de így is van pár ág, ami nem megfelelően fásult. A terméshullás mellett a másik káros következménye a jégesőnek a fakéreg pár helyen való felszakadása az ág hosszanti irányában, egyfajta hasadásként jelentkezik, ami egyes helyeken vágási sebhez hasonlatos és félő, hogy ha elfertőződik kéregrák alakulhat ki belőlük.
A 2010 és 2012-es ültetések óta az ültetvény területén az összes tő termővé vált? Úgy emlékszem idén közel 1 tonnás termés lett leszüretelve, ez 1200 tőnél tövekre lebontva 1 kg/tő-re jön ki, ez azt sejteti, hogy van még pár fügető, ami még nem termett idén. Említésre került a Kínából származó Artux fajtájú füge, ez mennyire bírja a teleket és mik vele kapcsolatban a tapasztalatok?
A domborzat az, ami lehetővé teszi az ültetvény létjogosultságát. Adódott e épp a domborzatból adódó rossz tapasztalat, gondolok itt például a szélre, mivel általában véve a magasabb helyek általában szelesebbek is. A szél hatása mennyire veszélyezteti a termések érését nyár végén, ha épp nagyobb vihar támad. Arrafelé is gondolom egyre jellemzőbbé válik a nyári heves viharok. A környező erdősáv megvédi az ültetvényt a nagyobb viharoktól? A keleti domboldal alsó részén elhúzódó erdő akadályozza e a tél folyamán a hidegebb légtömegek lejutását a domboldalon, nem alakul e ki az ültetvény alsó részén fagyzug, illetve a fügetöveken fagykár? A nyugati lejtőn a teraszos kialakítás mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket? - Gondolok itt a nagyobb mérvű eróziónak való kitettségre.
Talán megbocsátod ezt a pár kérdést tőlem, de a fellelt információkat olvasva ezen kérdések merültek bennem fel. Remélem, én is tudtam számodra pár új dolgot mondani. Bízom benne, hogy megosztva egymással tapasztalatainkat egyre több ismeretanyag gyűlik fel a füge sikeres termesztése és nevelése érdekében."

Előzmény: Floo2 (41468)
Floo2 Creative Commons License 2017.04.26 0 0 41468

Szia!

Fogalmam sincs, hogy ki vagy.

Igy elég nehéz válaszolnom.

Biztos meg van az oka, amiért nem válaszoltam.

Eleve problémás a dolog, ha tudod, hogy nem tudom ki vagy, mégis kérdőre vonsz.

Hivj fel, írj rám, keress és kérdezz, aztán megoldjuk!

Előzmény: Jardin de Fruits (41467)
Jardin de Fruits Creative Commons License 2017.04.26 0 0 41467

Szia! 

A Magyar Nemzetben írottakhoz képest én több ízben is megpróbáltam veled felvenni a kapcsolatot füge téren. Itt a fórumon is mindenkit lelkesítesz arra, hogy fügéket neveljünk, többünknek még dugványágakat és növényeket is adtál, de akkor mire fel az az elutasítás, amit kapok. Én megosztottam veled a tapasztalataimat és te mint ültetvényes gazda még csak válaszra sem méltattál. Ez elég érdekes számomra, annak ellenére, hogy én is korodbeli 30-as vagyok. Jó lenne, ha ezt megmagyaráznád!

Előzmény: Floo2 (41416)
xtaki Creative Commons License 2017.04.26 0 0 41466

ha mar kivi es fagyas :

Eddig meg csak a kesoi fagy miatt fagyott a kivim, de ugy latszik most eleg erosen elfagyott.

3 tobb eves tovem van, meg egy amit most tavasszal ultettem.

Sajnos a 3 oreg alig tert magahoz a telbol, egy ket helyen indult el, az agak tobbsege kopasz.

 

keszitettem rola videot :

 

https://www.flickr.com/gp/xtaki/2ix28p

 

https://www.flickr.com/gp/xtaki/FE355J

 

https://www.flickr.com/gp/xtaki/ku50Lc

 

 

a 3 kaki kozul 3 teljesn kifagyott 

- a tavaly mar gyumolcsot hozo 5 eves nikita

- a tavaly ultetett fuju

- rosijenka maradt meg egyedul.

 

 

 

Floo2 Creative Commons License 2017.04.26 0 0 41465

Ennek a kivinek jöhet a jégkorszak is.

Épület, fal, valami kémény, hőkivezető vagy elszívó, -46 fok esetén sem lenne baja :)

 

kavicsos64 Creative Commons License 2017.04.25 0 0 41464

A jó termékenyülésnek 17 fok kell és átlagban 4 nap ,és ekkor jó a termékenyülés ! Ha tartósan hideg van a virágok nem termékenyülnek meg a pollen elpusztul mire elvégezné feladatát !

Előzmény: Törölt nick (41461)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.04.25 0 0 41463

Sajnos nem normális ! Az ilyen elhúzódó virágzás a hideg időjárás következménye ,ahogy írtam is hogy egyik nap meleg van,  a másik nap meg hideg ! Az első termékenyült virágok megmaradnak, a többit meg le szokta dobni ,itt meg még meg is fagyott egy része !

Előzmény: Törölt nick (41461)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.04.25 0 0 41462

Én is és 4x ráhagyással még is lefagyott nagy része ! Van ami végig felrepedt !

Előzmény: Törölt nick (41459)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.25 0 0 41461

Az normális-e, hogy az almák már harmadik hete virítanak?

Dav32g Creative Commons License 2017.04.25 0 0 41460

Én két hete metszettem meg  egy  szőllőtőkémet 1-2 rügyre, aminek egyik karja 11 a másik karja pedig 13 méter hosszú. Mivel még nem hajtottak ki csak távolabb- amit lemetszettem, így megmenekült az elfagyástól.

A közel "ezer sebből vérző Kárpát felvidéki" szőllőről lecsüngő jégcsapokon még nagyanyám is csodálkozott....

Előzmény: Törölt nick (41459)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.25 0 0 41459

Az életerős szőlőket megmetszettem, jött ez a kis b@azi fagy össze-vissza és bedöglöttek a szőlők!!!! Ki érti ezt?

Előzmény: kavicsos64 (41458)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.04.25 0 0 41458

Hasonló itt is a helyzet ! A hidegtől már rosszul indult a virágzás is, kétszer fagyott 2-3 napon keresztül reggelre ,a fügének lőttek még nem bújt elő sehol sem a szőlő 50-60% és a tegnapi fagyás még nem is igazán látszik csak a virágokon és a füvön voltak forrázási foltok a gyümölcsökön elhúzódó virágzás és viráglepergés van, volt ! Ha maradt is valami az inkább a tetején figyelhető meg a fákon kérdés hogy nem-e lepotyog az is ! De virág is még mindig van minden fán !

Előzmény: bakonyi gyerek (41457)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41457

 

A télen semmi nem fagyott el,tavasszal minden elfagyott!

Bosszantó,hogy éjfélkor még erős szél,borult ég és +2 fok,reggelre majdnem teljes szélcsend,felhőtlen ég és - 3 fok

Kivik,  datolyaszilvák majdnem teljesen elfagyva,  Fügénél sok hajtás fagyás,a termések biztos lepotyognak

Indián banán kinyílt virágai megfagytak,hajtás fagyás felesben.

 

Szőlő, dió 70-80 % ban,szelídgesztenye majdnem teljesen

Meglepetés a gránátalma,alig van rajta 1-2 % fagyás!

Köszönhetjük mindezt a hegység torlasztó hatásának,ami a főnhatás ellentéte.

Őshonos gyümölcseink közül talán a cseresznyén marad valami,és az almán mert azon még vannak bimbók is.

Április 21   Átugorhattuk volna,vagy kihagyhattuk volna.

kavicsos64 Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41456

Akkorát fagyott reggelre hogy a kocsi ablakát kaparni kellett a jégtől ! Ha valamilyen gyümölcsünk lenne még az már a világ 9 csodája lesz !

Előzmény: ninovarga (41455)
ninovarga Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41455

Már most is egymás hegyén-hátán vannak az időjárási anomáliák. Szélsőség szélsőséget követ.

Előzmény: ninovarga (41454)
ninovarga Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41454

Ha ez csak tized részben igaz, akkor is megdől a, szerintem, már enélkül is megdőlt globális felmelegedési elmélet.

Előzmény: kavicsos64 (41453)
kavicsos64 Creative Commons License 2017.04.24 -1 1 41453

Ezt neked megkereste a lányom ! Mint fő meteorológusunk értékeld alkalomadtán !http://index.hu/tudomany/2016/06/29/eltuntek_a_napfoltok_ujabb_jegkorszak_kozelit/

Előzmény: ninovarga (41452)
ninovarga Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41452

Egy másik, de tíz oldalt is telerakhatnék hasonló olasz tudósításokkal:

 

http://www.laprovinciadisondrio.it/stories/Economia/gelate-di-primavera-i-danni-sono-gravi-colpiti-vite-e-kiwi_1233914_11/

Előzmény: ninovarga (41451)
ninovarga Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41451
successful77 Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41450

 

plusz egy volt vasban nalunk.

Előzmény: diospyros (41449)
diospyros Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41449

2017. április 24. hétfő reggel 6 óra:

Északkeleten -3 körül is volt, máshol úgy tűnik megúsztuk...

Törölt nick Creative Commons License 2017.04.24 0 0 41448

Volt  egy kis fagy . A kisebb hibik takarva megúszták. A nagyok nem lettek takarva. Konyulás még nincs. A kaktuszok sem lettek takarva. Kivi egyenlőre úgy néz ki , hogy kopp-kopp  .... ! Végleges eredmény déltől várható.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!