Keresés

Részletes keresés

ghunor Creative Commons License 2010.02.27 0 0 260
egyáltalán nem éri meg fenyőmézzel foglalkozni...a méhek is csak akkor gyűjtik ha nincs más, amúgy nem tudom hogy lehet a méheket úgy megbolondítani hogy ezt gyüjtsék...
ambrus24 Creative Commons License 2010.02.27 0 0 259

Sziasztok!

 

Még csak most ismerkedem az alapokkal,és lenne 1-2 kérdésem a fenyőmézzel kapcsolatba. annyit már tudok hogy : mézharmatból származik. E mézharmatot a fenyő nedveiből a levéltetvek állítják elő, amit azt követően a méhek összegyűjtenek.

a kérdések: mely időszakokban gyűjtik ezt a nedvet a méhek?(tavasztól -őszig,vagy csak mint pl az akácot 1-2 hétig)

                   érdemes fenyőmézre ráállítani őket? (azt mondta egy 2 éve méhészkedő ismerősöm hogy nemigazán érdemes,mert kevés a tápértéke és épphogy nekik elég)

                   tényleg gyorsan savanyodik?

 

A válaszokat előre is köszönöm.

 

ÜdV : Ambrus

csiperkee Creative Commons License 2010.02.23 0 0 258
Sziasztok!

Új vagyok ezen a fórumon, és nem vagyok méhész csak lelkes fogyasztó. A propolisszal kapcsolatban lenne hozzátok kérdésem.
Kb. két hónapja vettem nyers propoliszt. Kicsi, kb 1cm-es golyóbisokba volt összegyúrva. A propolisz.hu oldalon leírtak szerint próbáltam feloldani, ami már több mint egy hónapja volt, s a mai napig nem oldódott fel teljesen - pontosabban sok az alján a zacc, ami szerintem nem is propolisz, hanem valami más. Az alkohol részben 53 fokos házip, részben 70-es gyógyszertári, szinte minden nap rázogattam.
Beszéltem az eladóval, ő azt mondja ez normális, de kb egy évvel ezelőtt erdélyben is vettem nyers propoliszt egy helyi bácsitól, azt is ugyanígy oldottam fel, s annak szinte semmi zacc nem volt az alján.
Kérdésem: mi lehet az a cucc az alján? Így is fogyasztható, vagy érdemes inkább leszűrni?
Hogyan ismerem fel, hogy tiszta nyers propoiszt veszek-e vagy sem?
Itt egy kép róla leülepedett állapotban:

propolisz

A válaszokat előre is köszönöm!

Barátsággal, Csiperkee
Bthomka Creative Commons License 2010.02.16 0 0 257
Méhésztársak Figyelem!

Több fórumon és hirdetésekben is ajánlana Stihl láncfűrészeket és permetezőgépeket, amiket méhlefúvásra használnak. Vigyázat ezek a gépek olcsó kínai hamisítvány és a paraméterek nem egyeznek meg az eredeti STIHL MS440-el, így nagy kárt tehetünk a lépekben és a méhekben. Mindenkit kérek ha már gépet akar venni akkor csak szakkereskedésbe tegye és ne dőljön be az olcsó árusoknak. Elnézést kérek mindenkitől, akit ez nem érint.
ghunor Creative Commons License 2010.02.15 0 0 256
ez egy viszonylag hamar kristályosodó mézfajta, de a zamata mindent megér 100 x jobb az akác vagy -legalábbis számomra- bármely méznél...
Előzmény: kisméhész (254)
ghunor Creative Commons License 2010.02.15 0 0 255
Igen van...nem is akármien...
Előzmény: kisméhész (254)
kisméhész Creative Commons License 2010.02.15 0 0 254

T.ghunor!

 

Akkor gondolom,hogy van neked havasi mézed amit itt nem nagyon ismernek.

 

üdv.

ghunor Creative Commons License 2010.02.15 0 0 253
Igen ott is vagy a Maros mentén...
Előzmény: ghunor (252)
ghunor Creative Commons License 2010.02.15 0 0 252
Gen, ott is.
Előzmény: kisméhész (250)
melliféra Creative Commons License 2010.02.14 0 0 251
Szép hely Erdély, meg nagy is. DE bizony Magyarországon más a helyzet. Itt a lényeg az akác méz, ami meg északon Nógrádban a legjobb. Ott bizony már áldatlan állapotok vannak, és az ottani méhészek kezdik ferde szemmel nézegetni a vándorokat. Főleg mióta megjelennek 600 családos méhészetek is. Mert az akác is leterhelhető. Kezd sok lenni a méhészetek száma, mert a méz ára magas lett, ezért sok új vállalkozás kezd lenni, aminek meg nincs helye. Már a szolidágó, a Balaton mellett, sőt, az alföldi napraforgó is túl van terhelve. Hírek vannak több száz családos méhészetek létre jöttéről. Ott ahol ezek megtelepednek, ott nem igen jut nektár a kis méhészeknek. És még ott van a nyúlós költésrothadás. Most ott tartunk ahol még soha, 210 től több helység van zárlat alatt. Erre utaltam amikor leírtam hogy kell a telephely közelében, legalább egy biztos méhlegelő, zárlat esetére. bizony én azt tanácsolnám hogy akinek nincs biztos telephelye az ne méhészkedjen.
Előzmény: ghunor (247)
kisméhész Creative Commons License 2010.02.14 0 0 250

T.ghunor!

 

A Bucinon keresztül lehet Gyergyószárhegyre jutni?

 

üdv.

lizX Creative Commons License 2010.02.14 0 0 249
(OFF)

Hú, Gyergyó, de szeretem azt a környéket! :)

(/OFF)
Előzmény: ghunor (247)
ghunor Creative Commons License 2010.02.14 0 0 248
Kisméhésznek!

most néztem meg, nagyon jó helyen laksz!
ne is gondolkodj vándorláson s a hely miatt se aggódj!
Ismertem egy olyan embert akinek annyi méhe volt hogy már a ház hidjába is betelepitett egy néhányat és azok is jól megvoltak egy ideig, persze ezt nem ajénlom az állottlevegő meg a meleg miatt.
Nekem még maradtak régi hátulkezelős kaptáraim s a helyspórlás vegett egymásra rakram 3-at így mivel egy kaptárba 3 családnak elegendő hely van 1,5 négyzetméterenn 9 család van...
A legjobb persze ha minden családnak van legalább 2 m2 területe vagy annál több de nem meghatározott...

üdv.
Előzmény: kisméhész (245)
ghunor Creative Commons License 2010.02.14 0 0 247
Tisztelt kisméhész!

Hargita megyében lakom Gyergyószárhegyen.
A méheknek nem kell nagy hely... 1 családnak elég egy talpalatnyi hely ahová a kaptár elfér, ők úgy is 5 km-re eljárnak a kaptártól gyüjteni, ugyhogy a hely az nem gond.
Az vethet fel némi problémát, hogy ha a közelben nuncs egy rét vagy mező vagy fák vagy valami olyan növényzet ahonnan a méhek gyüjthetnek. A vándorlás 1-10 családdal nem célravezető...azt nem javaslom és nem is szükséges.
Ha nem nagyvárosban laksz akkor aggodalomra nincs semmi ok.

üdv. ghunor
Előzmény: kisméhész (245)
melliféra Creative Commons License 2010.02.13 0 0 246
Február 28-ig abban polgármesteri hivatalban be kell jelenteni, ahol a méheidet tartod. Sokan eddig ezt nem tették. A telephelyről jut eszembe, véleményem szerint csak akkor kezdj méhészkedni, ha megfelelő telephelyed van, és ehhez nem messze legalább egy méhlegelőről hordani tudnak a méhek. Mivel előfordulhat méhegészségügyi zárlat, és a közeljövőben, ez, legalábbis a tendenciát figyelembe véve nagyon is valós veszély. Ne hogy cukorral kelljen etetned a méheidet azért mert, nem vándorolhatsz. Ez bizony drága lehet, a vándorlás nélküli cukor etetés.
Előzmény: kisméhész (239)
kisméhész Creative Commons License 2010.02.13 0 0 245

T.ghunor!

 

Köszönöm a jó tanácsokat és szerintem jó dolog az hogy más ország méhészei is leírják a tapasztalataikat.Ha szabad megkérdeznem az országod melyik részén laksz helyileg?Nekem is az a véleményem,hogy inkább kevesebb méhvel kezdenék mert bármi tőrténhet.Egy családnak mekkora területre van szüksége?Egyelőre igyekszem elméletben minél többet megtudni a méhészkedésről mielött elkezdeném a gyakorlatban.Én Győr környékén élek a Fertő hanság határában.

 

üdv.

Bthomka Creative Commons License 2010.02.13 0 0 244
Üdvözletem mindenkinek!

Egy két reagálás az előttem szólóknak. Kisgyerek koromtól méhészkedek és tanulok folyamatosan, saját méhekkel még nem rendelkezek ezért nem is tartom magam méhésznek csak kisegítőnek. Ugyan úgy belenyúlok a kaptárba és elvégzem a teendőket, de mivel saját méhekkel még nem volt tapasztalatom nem tartom magam méhésznek. Szerintem egy jó méhész élete végéig tanul, mert mindig jönnek új dolgok, új eszközök. Ha valaki méhészkedni akar akkor 3 család bőven elég az első évben, ha a 3 családdal átvészel egy szezont és fel tudja készíteni a következő szezonra akkor kezdhet el igazán méhészkedni. Nagyapámnak 180 családja volt, tudom, hogy mennyi munka és mennyi energia ennyi családra odafigyelni, mert ha elindul a rajzás akkor lehet szaladni a kasokért. Nem könnyű munka de aki szeret a természetben kint lenni és látni a gyarapodást, a saját munka gyümölcsét annak erősen ajánlom a méheket.
ghunor Creative Commons License 2010.02.13 0 0 243
talán magyarországon nem lehet annyiért méhet venni...
Viszont és (sajnos) romániában élek úgyhogy...
A lényeg nem az hogy mennyiért veszel...akinek ez az érdekes hogy mennyi 1 család vagy 1 kaptár, az csak kizsákmányolja a méheket, és az biza csak zsarnok nem méhész...nincs igazam...
Van olyan a faluban aki már 30 éve méhészkedik van több mint 100 családja és nem azért csak szemléltetés képpen mondom, hogy neki lehet hogy több tapasztalata van de mint ahogy ő is elmondta nekem több tudásom, mert én nem azért tartok méhet mert minél több mézet akarok kifacsarni belőlük, hanem mert érdekelnek...
Te tudod és akkor kérlek addj te tanacsot kisméhésznek mert a magyarországi dolgokkal nem igen vagyok tisztában és igaz, nem kellett volna téves infót mondani...
Előzmény: B. Imre (242)
B. Imre Creative Commons License 2010.02.11 0 0 242
Nem tudom,hány éve méhészkedsz?, Szerintem az 5 éve méhészkedő az nem méhész. Nem akarok reagélni a leírtakkal, agyszóval nem értek vele egyet. Egy megjegyzésem azért lenne. Ha ennyiéert tudsz méhcsaládokat szólj mert ennyiért én is vennék! Egyébként tavasszal 30 ezerért adtunk el 10 kerweten kaptárnélkül, a másik kaptárt sem lehet venni 10 ezerért......
Előzmény: ghunor (241)
ghunor Creative Commons License 2010.02.11 0 0 241
Kisméhésznek!

nem értek eggyet azzal hgy 3 család alatt ne kezdj...
1 - a kezdő méhész nagyon könnyen elronthat valamit és akkor bizony nagy a kár...
2 - egy kezdő méhész nem látja át úgy a családot mint 1 már 2-3 éve méhészkedő ember és nagyon sokat kell a méhekkel bajlódjon-ha egész nep szabad vagy akkor igen, kezdhetsz 10 családdal...-ha segitséged van 1 legalább 5 éve méhekkel foglalkozó szaki, akkor igen...
3 - a sok gondtól amit egy kezdő méhésznek jelent 5-nél több család méh elmehet a kedved az egésztől, megasztán a méhek szúrnak és lehetetlen elkerülni legalább 1-2 szúrást...-tudnod kell egyszer hogy vállalod-e?
4 - a családok időnként megrajzanak és ha egy nap 4 család megrajzik mondjuk, akkor még egy tapasztalt méhész is fogja a fejét nemhogy egy kezdő...stb.

A valóság az hogy egy kaptár úgy kb. 10,000-30,000 Ft. között van, kb...
Egy család is kb 10,000-20,000 Ft...A méhéstől függ.

Szerintem nincs értelme 4-nél több családdal kezdeni...-más a helyzet ha van mentor...

Az igazság az hogy egy tapasztalt méhész a kaptár kinyitása nélkül is tudja hogy mi történik éppen a családban, egyszerüen abból hogyan járnak a méhek ki-be a kaptárba-amiről egy kezdő csak álmodni mer...

Ha kérdésed van nyugodtan fordulj hozzám.

üdv:ghunor
B. Imre Creative Commons License 2010.02.08 0 0 240
Kisméhésznek.

Ha méhészkedni akarsz először is ismekedj meg egy méhésszel. Három család alatt ne kezdj, mert az egy hiába ad bármennyi mézet bármitől elpusztulhat és kezdheted előről pl nemfigyelsz oda és kirabolják / nem a rablók hanem egy másik méhcsalád stb, Azt,hogx egy család 5 tagu nem jelent semmit mert nem trudom mennyire szeretik a mézet mi pl évente 1oo kg-ot fogyasztunk ezért én 5-6 caládot szoktam tartani ...... Sok mindent szeretnék neked mondani de nem igy személyesen érdekesebb , meg midjárt lehet kérdezni... szóval ennyi

Üdv. Imre
Előzmény: kisméhész (234)
kisméhész Creative Commons License 2010.02.08 0 0 239

Kedves lizx!

 

Nagyon köszönöm a tanácsodat.Igyekszem megszerezni a könyvet.Remélem kapható.A méh tartást be kell jelenteni valahol vagy kell engedély hozzá?

 

üdv.

lizX Creative Commons License 2010.02.08 0 0 238
Kedves Kisméhész!


Bár nem engem kérdeztél, egy picurit hozzászólok. :)
Igen, egy kaptárban egy család lakik.

A családi kapacitásotokat nem ismerem, de egy méhcsalád odafigyeléstől, méhlegelőtől, szerencsétől (és sok minden mástól) függően évi kb. 5-50 kg mézet megtermel, ami azt hiszem, nem kevés, önmagában saját felhasználásra igen bőséges. Ellenben gyakorlati okokból mégis célszerűbb több (min. 3-5) kaptárral próbálkozni, hogy miért, lásd lentebb a korábban nyilatkozó szakiktól.
Az árak szintén változóak, függ pl. az évszaktól is, mondjuk olyan 20-50e (?) Ft körül mozog, kicsit konkrétabban szintén lásd lejjebb, a korábban nyilatkozóktól. De egyébként kaptárat akár saját kezűleg is tudsz készíteni, ha van hozzá elég kreativitásod.

Illetve én is csak ajánlani tudom a szakirodalmat, különösen egy magyar művet (méhészkedéshez alap): Örösi Pál Zoltán: Méhek között.

Szintén sok sikert kívánok az induláshoz és a bőséges mézáradathoz egyaránt! :)
Előzmény: kisméhész (237)
kisméhész Creative Commons License 2010.02.06 0 0 237

T.ghunor!

 

Köszönöm a jó tanácsot.Igaz pillanatnyilag nem sokat értek belőle de legalább ennyit tudok már.Egy kaptár egy családot jelent?És mit jelent az,hogy keretet fedni?Egy 5-6 fős család számára mennyi kaptár vagy mennyi családra lenne szükség.Olyan kaptárt amit ki dobnak olyan neten lehet találni?Egy méh családnak kaptárral együtt milyen ára van?Mivel csak Ön válaszolt kérdésemre ezért ismételten Önnek teszem fel kérdéseimet és válaszaát előre is köszönöm.

 

üdv.

robituszin Creative Commons License 2010.02.06 0 0 236
sziasztok.

Méhcsaládot keresnék max 10-et megvételre jnkszmegyében.
ghunor Creative Commons License 2010.02.03 0 0 235
Kisméhésznek!

A legjobb a család, mert nem kell érte aggódni, hogy megmarad-e és hogy nem-e fogy el a tápláléka.
Kezdő méhésznek mindenképpen családot ajánlok, és azt is tavasszal a gyümölcsfák virágzása előtt megvenni.
A lényeg az, hogy legyen annya, az lehetőleg fiatalabb legyen 3 évesnél, a család egészséges legyen és legalább 3 keretet födjenek(nagy NB kereteket).
Nem árt egy méhésszel összehaverkodni, de ne nagytermelővel hanem inkább hobbiméhésszel-a nagy termelő csak arról beszél mennyi méze lett tavaj és tavajelőtt, emellett egy könyv sem árt:örösi pál zoltán:Méhek között cimü könyve a legjobb.

1 Tanács: A család akkor is megvan ha nem bontjuk ki minden nap 2x....-saját tapasztalat.

Sok sikert!!!!!!!!!
Előzmény: kisméhész (234)
kisméhész Creative Commons License 2010.02.03 0 0 234

Üdv.mindenkit.

 

 

Méhészkedni szeretnék a saját illetve a család részére.Tanácsot szeretnék kérni,hogy mégis hogy kezdjem el és mivel.Előre is köszönöm!

lizX Creative Commons License 2010.01.29 0 0 233
Kedves Bazsi, Imre, Geddekas!

Köszönöm szépen a hozzászólásokat. A Méhek között megvan, karácsonyra kaptam :) , azóta szorgosan olvasom, igaz, elég lassan tudok vele haladni, mert csak éjszaka jut rá időm, akkor is hamar lecsukódik a szemem. :P De nagyon tetszik a könyv, én is mindenkinek csak ajánlani tudom.
Köszönöm a tanfolyam-időpontot! Valójában az ambícióm meglenne hozzá, és még az anyagi vonzatát is megoldanám, de az az igazság, hogy jelenleg két kisfiammal (2 éves és 4 hónapos) vagyok itthon, az apróbbik még szopizik (nem is keveset), valamint itthonról saját cégünk feladatait is ellátom, ezért gyakorlatilag sem kimozdulni nem tudok itthonról, se különösebb szabadidővel nem rendelkezem. Remélem, tavaszra már kicsit lazább lesz a helyzet, ha nem, akkor talán nyárra, vagy őszre, vagy jövő valamikorra... :D
Bazsa, azt majd egyszer meséld el, hogyan találtad azt a két gazdátlan családot a faludban! Kíváncsi lennék rá. Megláttál szabadon két rajt, vagy kaptárostul voltak elhagyatva?

Imre, nem vagy unalmas, isszuk minden szavadat! :) Igazából - első körben - én csak hobbiból gondoltam a méhészkedésre, valahogy kedvet kaptam hozzá, de ahogy szép lassan egyre inkább belátok a "kulisszák mögé", nem tartom kizártnak, hogy ha belejövök, üzleti céllal is tenném.

Igen, valójában Geddekas fogalmazta meg a szitut: jelenleg így tanítómester nélkül vagyok kénytelen hozzáfogni, persze amint lehetőségem adódna, mindenképpen belesnék valakihez. ;)

(Na, ez volt a hosszú.)

További szép napot Nektek! :)
Geddekas Creative Commons License 2010.01.28 0 0 232
Ha valaki tanítómester nélkül kezdi, akkor elég 4-5 méhcsalád. Ha van tanítómester, akkor indulhat akár harminccal is.
B. Imre Creative Commons License 2010.01.24 0 0 231
Elöbb irtam lizX nek, csak most olvastam a Te hozzászólásodat.... Egyet értek.. bármikor el lehet kezdeni, de jobb előbb mint utobb . Nekem 3 családom van és februárban jönnek értük Tatárol. Itt volt a fiatal ember 3 órán keresztül kérdezett a méhekről... . Adtam neki egy szakkönyvet ,amit azóta tanulmányozott gondolom és oda adom neki 30000 ért ... mert látom ,hogy fiatal és szeretne méheket szóban egyeztünk minden előleg nélkül, de biztos ,hogy eljön értük....De bárkinek szivesen segítek amiben tudok ..... / Kaptár kédz.. stb

Üdv Imre.
Előzmény: Bazsa72 (229)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!