Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99960

Alap az öntöttvas lábos, azzal sikerül (lehet, hogy a krumpli volt a ludas, én sárga,

sütnivalót használok) - folyt.köv. ősszel, mert újkrumplival nem működik.

 

Előzmény: beetee (99959)
beetee Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99959

én kipróbáltam. nekem nem jött be.

Előzmény: nagypapi51 (99956)
beetee Creative Commons License 2023.06.11 0 1 99958

mások azt omlettnek hívják

Előzmény: 55judit (99955)
homerx Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99957

anno olvastam en is ezt a dragoman fele modszert, de kiprobalni meg nem tudtam. mire hazaerek, mindig kesz van a sultkrumpli :)

Előzmény: nagypapi51 (99956)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 1 99956

Mindenki másképp csinálja... :)

Sült krumplihoz egy ideje már a Dragomán-féle hideg olajas módszert használom, tökéletes a eredmény.

Előzmény: homerx (99954)
55judit Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99955

Ha mindenkinek egyforma lenne az ízlése azt értenéd?😀

Képzeld, én meg liszt nélkül készítettem reggelire palacsintát. Van aki meg csak liszttel tudja elképzelni.😀

Előzmény: homerx (99954)
homerx Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99954

ezt most akkor csak en nem ertem? egyesek kemenyitobe fetrengetik a krumplit, masok meg kiaztatjak belole?

nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99953

Mert hogy az édesburgonya/batata nem is krumpli, másként viselkedik sütéskor.

Ezt a keményítőbe forgatós trükköt már én is hallottam.

Ha hasábkrumplit sütök, a darabokat vízben áztatom, hogy a keményítő kijöjjön belőle.

Előzmény: H_G (99952)
H_G Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99952

Ha keményítő a felszínen a cél, akkor nem egyszerűbb beforgatni keményítőbe? Az édesburgonyát úgy sütik, a közönségessel még nem hallottam, hogy valaki megpróbálta volna akár ezt, akár a szódabikarbónás trükköt. (Talán, mert a közönséges krumpli simán a sütéstől is ropogós.)

 

Előzmény: Fleur de sel (99950)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99951

Az ecet és a szódabika mindenre is jó, külön-külön is, de együtt igazán hatásos. Legalábbis a hívők szerint. :D

A szódabika melegítve elbomlik, lúgos nátrium-karbonát (mosószóda) lesz belőle. Ebben a mennyiségben használva csak enyhén lesz lúgos a főzővíz, nagy hatása szerintem nincs, de ki kell próbálni sima vízzel és szódabikás vízzel is. Szerintem a sima előfőzéshez képest nincs érezhető különbség.

Előzmény: Fleur de sel (99950)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99950

Van esetleg köztetek vegyész? Ez tényleg igazolható kémiailag, vagy valami újabb bulvárgasztro-szédítés? :)

(Egyébként is szkeptikus vagyok a szódabikarbónás csodahatások tekintetében. Mindenre és annak az ellenkezőjére is jó - ááálllííítóóólag... :) )

 

Magát a krumplit bármilyen bevált technika vagy recept szerint megsütheted, mégis azt ajánljuk, próbáld ki az alábbi verziót. Szuper ropogós és izgalmas lesz a burgonya, méghozzá egy hozzávalótól. Annyi a titok, hogy a krumplit szódabikarbónás vízben kell előfőzni, csak utána dobni a sütőbe. A szódabikarbóna lebontja a krumpli sejtfalát, a felszínére hozza a keményítőt, így lesz extra ropogós a végeredmény.

 

 

https://sobors.hu/receptek/spanyol-sult-krumpli-recept

Csimpolya Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99949

A lakásomtól nem túl messze van néhány eperfa, ami a senki földjén áll. Ma reggel egy kilóra valót gyűjtöttem, bár éppen csak érni kezdett. Javarészt fehér eper, a fekete később lesz érett. Azért néhány darabot ebből is szedtem. Persze, jó néhányat ott a helyszínen megettem! Viszont a többiből lekvár készült. Tavaly is főztem, de akkor csak fehérből, az íze jó, de a színe, mint a kocsikenőcs. Az a 10-11 darab, ami a feketéből belékerült, guszta színt adott a lekvárnak, Igaz, nem lett sok, de még folytatom!

nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99948

Jól hangzik, és a dió /még mindig/ olcsóbb, mint a fenyőmag. Semmi parmezán?

 

Előzmény: 55judit (99947)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99947

Az enyémet nem kellett finomítani, elsőre olyan volt hogy hmm!

Összetétele: medvehagyma, enyhén pirított dió, sörélesztőpehely, pici só, annyi olíva, hogy pépesíteni tudja a cuccot az aprító.

Előzmény: nagypapi51 (99946)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99946

Lehet finomítani a dolgot, fele petrezselyemzöld, fele medvehagyma, utána irány a gyár! :)

 

Előzmény: homerx (99945)
homerx Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99945

nos, az en medvehagymas petom utan a fiad, lanyod nem biztos, hogy visszamenne dolgozni a gyarba, hacsaknem franciaorszagban el :)

Előzmény: 55judit (99944)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99944

Én a levélből készítettem pestót, nagyon finom lett.  Lehet enni gyorsan kis kenyérrel, vagy ha gyorsan kell ebéd 2 rohanás között csak főzök ki durum tésztát, teszek rá pestót, és megvan a finom és egészséges kaja.

Előzmény: nagypapi51 (99943)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99943

Ez a termése.

Én virágzás előtt a bimbóját szoktam ecetben/olajban eltenni, de inkább csak látványos, mint sem

extra ízletes. Marad a levél.

 

Előzmény: 55judit (99941)
homerx Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99942

ha ismered a level izet, akkor ez picit mas. koncentraltabb, de megsem olyan durva. ilyenkor a noveny mar a magokra koncentral, a leveleknek alig van izuk. itt tobzodik. a napokan kaptam szendvicset, amikben volt 1-1 kaveskanalnyi. ennel tobb nem is kell. nalam, az uvegezes utan kimaradt kb 2 kanalnyi mag. rantottat csinaltam, amibe azt tettem bele. huh, az azert menyisegile sok volt. tenyleg a mertek a kaveskanal. viszont nagyon finom. szoval mindenhova hasznalhatod. szendvicsek, kremek, sajtok, sult husok, pastetomok,...

Előzmény: 55judit (99941)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99941

Ez a magja? Milyen íze van? Mibe használod?

Előzmény: homerx (99938)
Popenka Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99940

Gyönyörű.

Előzmény: homerx (99938)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99939

megdolgoztál vele, grat!

Előzmény: homerx (99938)
homerx Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99938

keszitettem nehany uveg medvehagyma _caprit_. van ami olajban, van amit 2%-os sooldatan tettem el.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.28 0 1 99937

üdv a topikon! :)

Előzmény: joy (99936)
joy Creative Commons License 2023.05.28 0 0 99936

Húspuhító.

Előzmény: Popenka (99917)
yüz karasi Creative Commons License 2023.05.16 0 0 99935

Gergő bátyám tud maga úszni?

Biztos tudok, igaz, vízben még nem próbáltam. D

Előzmény: GPF (99933)
GPF Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99933

Biztos lehet, de még sose próbáltam.

Előzmény: kis_kiraly (99932)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99932

Pihentetés után lehet-e a fagyasztóba/hütőbe tenni? És majd kiolvasztásakor húznám ki.

(Kelt tésztánál tudom, hogy müködik: legalábbis 4 napos lángostésztát is kisütöttem már. Mondjuk az hűtős volt)

Előzmény: GPF (99929)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99931

Köszi a választ! Ez a dagasztás részét megpróbálom úgy csinálni legközelebb.

Előzmény: GPF (99929)
dulci_nea Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99930

Magam még sosem csináltam. 

Ha kellett még töltelék, nagymamám krumplisat is készített. Kicsit sűrűbb krumplipüré, de édesen, még vanaliáscukor is ment bele, és tojás. Az sem volt rossz, de a végére maradt. A rétes lényege, hogy valami összetartsa a tölteléket. :) 

Kedvencem a meggyes-mákos.

Előzmény: kis_kiraly (99928)
GPF Creative Commons License 2023.05.01 0 1 99929

Nem mondom, hogy profi vagyok, de kettőnél jóval többször csináltam már :)

Kidolgozás: Ki kell dolgozni alaposan, de 40 perc dagasztás az azért túlzás. 10 perc dagasztás + 10 perc szünet + újra 10 perc dagasztás. Lehet csapkodni az asztalhoz, de a lényeg, hogy már ilyenkor is jól meg kell nyújtani a sikérszálakat.

Pihentetés: Én a sok pihentetés híve vagyok. Már majdnem szétfolyik a tészta, annyira pihentetem. Nincs benne tojás, szerintem felesleges a hűtő. Sőt, csak merevebbé teszi a tésztát.

Akkor ugrik vissza, ha nem pihent eleget. Vagy túl gyorsan visszaértél ugyanarra a helyre. Mert ugye körbe haladunk az asztal körül.

 

Sütés: Nem hiszem, hogy ez volt az oka a problémának. Én is be szoktam várni a második két rudat. Tejföllel kenem le.

 

Kevés töltelék... Hát, az nem jó... Meggy vagy szilva befőtt, reszelt alma, esetleg keverve többféle.  Szoktunk sósat csinálni, de főleg a maradékból: tejföllel megkenni és viszonylag laposra csak összehajtani. 

 

 

Előzmény: kis_kiraly (99928)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.01 0 0 99928

Húzott rétes problémák.

Eddig összesen két alkalommal csináltam

 

Kérdések:

- Kidolgozás: Sok helyen írták és olvastam, hogy addig kell gyúrni amig hólyagok nem jelennek meg a tésztán. Nekem eddig egyiknél se sikerült. Ugyanúgy gyúrom mint a kelt tesztát (kézzel), viszont hosszabb ideig. A második alkalommal 50 dkg lisztből, majd 40 percig(!).  Az összegyűrt anyag a nokedli sűrűségénél kicsit sűrűbb. És még akkor sem lett hólyagos viszont sima lett. Mi lehet a hiba? (ecetet raktam bele természetesen)

 

- Pihentetés: Láttam sokfélét: valaki szoba hőmérsékleten pihenteti, valaki hűtőbe rakja. mindkettőnél közös, hogy olajjal lekenik és lefedik egy edénnyel/becsomagolják légmentes fóliába. És szobahőmérsékleten pihentettem

 

- Kihúzás: közel hártyavékonyra ki tudom húzni, nyilván szélein néha lyukasak, viszont néha még visszaugrik

 

- Sütés: elkövettem az a hibát, hogy a két kihúzás között már az első csapatot (=két rúd) nem raktam be sülni hanem bevártam a másikkal - olajjal nyilván lekentem rögtön a rudakat a tepsiben. Talán ezért az első két rúd nem sült jó át a tetején, alul viszont picit odaégett. Tehát miután kész az első két rúd, lekenés és egyből be a sütőbe?

 

- Kevés töltelék: Ha kifogysz az előre elkészített töltelékből, mi mást lehet még bele rakni? Sütésálló lekvár vagy sűrűlekvár mehetne bele? Nutella?
(Bár tanulva a legutóbi az esetből pont a tölteléken nem szabad spórólni.)

Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99927

jó lesz, köszönöm mindenkinek!

csinálok párat ebben a szezonban, az tutti

Előzmény: Fleur de sel (99926)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99926

Nyilván a bolti késztermékekre irányul a tiltás - otthon mindenki nyugodtan használhatja, a megörökölt családi receptek szerint. :)

Előzmény: Popenka (99925)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99925

Értem. Teljesen. Szerintem ez olyan eljárás, amit lehet jóra és rosszra is használni.

Mi jóra fogjuk! :)))

Előzmény: szenyor Lopez (99924)
szenyor Lopez Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99924

Passz. Lehet :) Egy kevés tényleg jó bele.

Előzmény: Popenka (99922)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99923

pedig lehet, hogy itt az ok: idézet a linkedről

 

"Egyébként az EU legnagyobb problémája sem ezzel van. A fenntartások inkább abból származnak, hogy a szódabikarbóna feljavíthatja a romlott húsok állagát, megtévesztheti a fogyasztót, s így széleskörű visszaélések előtt nyithatja meg az utat."

 

És akkor ez messze vezetne.... ma is.

 

Az összedarált, gyorsan romló mindenféle szinte kívánja a szódabikarbónát. Minden egyéb jó hatása mellett is. ;)

Előzmény: Fleur de sel (99919)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99922

Vízmegkötő?

Előzmény: szenyor Lopez (99921)
szenyor Lopez Creative Commons License 2023.04.19 0 1 99921

Felfújja, nem lesz olyan lapos és ezáltal tömör. Viszont ha sokat teszel bele, gumis lesz.

Előzmény: Popenka (99917)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99920
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99919

Itt mást is ír, bár nem tudom eldönteni, hogy ez mennyire hiteles.  Néha elég meredek hülyeségeket lehet olvasni a nosalty-n. :/

 

https://www.nosalty.hu/ajanlo/akkor-mi-helyzet-szodabikarbonaval

 

Alapjáraton a szódabikarbóna megakadályozza, hogy a sütés során a húsban található proteinek kilökjék a nedvességet, ezáltal biztosítja a zamatosabb, szaftosabb végeredményt. A miccs is emiatt olyan omlós, ruganyos és puha.

Előzmény: Fleur de sel (99918)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99918

Lazítja a masszát.

Előzmény: Popenka (99917)
Popenka Creative Commons License 2023.04.19 0 0 99917

A miccs-hez (mititei) sok recept szódabikarbónát ír.

Miért kell bele?

Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99916

Van annak, aki el nem issza. :)))

Kitchen Aid-hez is láttam most a youtube videók között, de ez ügyben tapasztalatom semmi.

Végül is a gép is tud lassan őrölni, van olyan, ez igaz.

Előzmény: beetee (99915)
beetee Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99915

Nekem van a Bosch MUM-hoz őrlőmalom kiegészítőm.

kúpos acél őrlőfejet hajt. Amíg ki nem kapcsolom. Tehát tartósan. :)

Ha jól emlékszem mákhoz az 1-es környékére kell állítani. :)))

Előzmény: Sparherd (99908)
Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99914

A következő se rossz. Kellő mennyiségű sör, bor, pálinka esetén a magyar ember találékony.

https://www.youtube.com/watch?v=agegVeupTQE

Egy akkus fúrógéppel és a kézi mákdarálóval végig lehet "betlehemezni" az egész falut, karácsonyi bejglisütés előtt.

 

(csak ugye még a virsli alapanyag daráláshoz is jeget adnak közben, ne menjen tönkre)

Előzmény: Popenka (99913)
Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99913

Ezt a hülyeséget meg biztosan megtalálta már más is.

Az én fajta darálóm fúrógéppel hajtva. :(

Csak a lényeg veszett oda.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vY0vw1XM1aU

 

Egyébként meg ebben van egy rugó. Annak a feszítettsége dönti el, hogy darál, vagy megakad. Nem kell rögtön szétszedni, a csaphoz szaladni elmosni, ha nehéz lenne tekerni. Ésszel.

dulci_nea Creative Commons License 2023.04.12 0 2 99912

Elektromos kávédaráló. Cukorral együtt teszem bele a mákot, akkor nem tapad annyira össze. Szépen elmorzsolja.

Előzmény: Sparherd (99908)
Popenka Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99911

Én az alábbit használom. Anyósomtól örököltem. Öntöttvasnak kinéző kúpos belső. Hasonlót lehet kapni, kínait, de nem ugyanaz.

Nekem ezzel még gondom nem volt. Használt piacon talán még rá lehet lelni.

 

Előzmény: Sparherd (99908)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99910

Pontosan ezért teljesen más az állaga egy bolti darált máknak és a hagyományos (kúpos) mákdarálóval őrölt máknak. Ez utóbbi klassz krémes-olajos - a bolti meg olyan száraz fűrészpor állagú.

 

 

Előzmény: homerx (99909)
homerx Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99909

a kezi daralonak az az elonye, hogy az elmorzsolja a makszemeket, kiemelve a makolaj sajatossagat. a gepi daralo ilyet nem csinal.

Előzmény: Sparherd (99908)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.12 0 0 99908

Ha tudsz olyan gépről, ami tartósan tud mákot darálni, érdeklődve várom az ajánlatot.

 

A kézi darálásnál is úgy emlékszem, állandó probléma volt, hogy túl száraz volt, egyre nehezebben lehetett darálni, rendszeresen szét kellett szedni, kitisztítani.

Előzmény: Popenka (99907)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99907

a kézi mákdarálónál nincs jobb

 

a gép esetleg túl gyorsan csinálja, melegszik, megéghet a mákolaj, nem olyan

Előzmény: Sparherd (99905)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99906

Sőt, a fedőt bal kézzel fogd, hogy ne kelljen a jobb kezedből mindig letenni, ami benne van. ;)

Előzmény: Popenka (99901)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99905

Vagyis nem igaz az, hogy a méz feloldja/lágyítja a mákot.

 

Ha már téma lett, hogyan a legkönnyebb darálni a mákot? Valamilyen kenőanyag?

Vagy marad a "nyers erő" alkalmazása és utána a kézi daráló alapos tisztogatása?

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99904

Ha csak látványelem, akkor maradhat egyben. Ha az ízét is érezni akarod és szeretnéd megemészteni, akkor érdemes megdarálni.

Előzmény: Sparherd (99902)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99903

Ha az ízét is érezni akarod, daráld meg.

Előzmény: Sparherd (99902)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99902

Kövezzetek meg, de nem bírom megállni, hogy ne kérdezzem meg, igaz az, hogy igaz az, hogy a mákot nem kell megdarálni és megfőzni, hanem elég egyben belekeverni pl. mézbe és úgy "nyersen" is ehető?

A méz valóban felpuhítja, meglágyítja a mákot?

 

Összetalálkoztam egy fura alakkal, aki ilyenekkel traktált, nem tudtam eldönteni, hogy csak osztotta a bölcsességet, vagy valóban jókat mondott.

 

Azt tudom, hogy amikor a mákot nem darálják meg és csak sütemény tetejére szórva megsütik, akkor erősen igénybeveszi a fogakat, gyerekkoromban ezzeket "csikorgós sütiknek" hívtam.

Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99901

Ja, hogy úgy... értem. :)

Előzmény: nagypapi51 (99900)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99900

Figyelj a sorrendre! :)

Előzmény: Popenka (99899)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 1 99899

Fedőn keresztül még nem próbáltam beletenni a serpenyőbe.

:D

Előzmény: nagypapi51 (99897)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99898

Köszi mindenkinek!

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99897

A serpenyőhöz kitalálták a fedőt is... :)

Előzmény: Popenka (99896)
Popenka Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99896

Igen, de vigyázz, nagyon fröcsöghet a zsiradék, ha van.

Előzmény: GPF (99891)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99895

Mondjuk, nem tudom, hogy egy bóti fagyasztott gombakeverék mekkora darabokból áll,, de próbálkozni lehet.

Előzmény: homerx (99893)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99894

én pl ha előveszek egy adag (én margarinos-doboznyi méretű dobozokba szoktam fagyasztani) gombát, az akár egyben is rögtön a serpenyőbe/lábosba dobom. Néha még annyi ideje, sincs, hogy annyira kiengedjen, hogy elváljanak egymástól a darabok. Azt az ételbe teszik.

Mondjuk szinte soha nem fagyasztok nyersen gombát. 

De a boltban árusított vargányával(ami nem előre hőkezelt) azzal is ugyanígy járnék el.

 

Jobb lesz az állaga. Ha a benne lévő víz szobahőmérsékleten olvad fel, akkor olyan "plötty" lesz.

homerx Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99893

igen. ne hagyd felolvadni, kiengedni, mert akkor egy lottyedt valamit kapsz. ha a Nagypapi fele eljarast koveted, akkor egy teljesen friss gombat fogsz kapni.

Előzmény: GPF (99891)
beetee Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99892

így van.

Előzmény: GPF (99891)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99891

Tehát pl. a félig jeges gombát tűzforró serpenyőben próbáljam lepiritani?

 

Előzmény: nagypapi51 (99890)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99890

...nem tudom, hogy kell a fagyasztott gombát felhasználni...

Csak annyira engedd ki, hogy el tudd választani a darabokat egymástól,

onnantól frissként kezeld, ill. készítsd.

Előzmény: GPF (99889)
GPF Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99889

Ritkán jutunk erdei gombákhoz vagy különlegesebb fajtákhoz. Szoktunk néha venni fagyasztott erdei keveréket, szekfűgombát..., amit sikerül.

 

De, igazából nem tudom, hogy kell a fagyasztott gombát felhasználni... Adjatok jó ötleteket, légyszi.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.11 0 0 99888

Igaz, őzláb dobverő is jó erre a célra, ez itt gombával töltve, baconbe tekerve sütve.

Előzmény: H_G (99886)
H_G Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99887

Dehát a pörkölt is egy párolt étel végső soron.

 

Előzmény: Sparherd (99880)
H_G Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99886

Akkor már őzlábat :)

 

Előzmény: nagypapi51 (99882)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.09 0 1 99885

Bocsánat, nem vagyok pszichológus. :) 

Előzmény: Popenka (99878)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99884

Esetleg kivájt zsemlét tölts meg gombával, és akkor marad a zsemle méret (gomba bulocski)

Előzmény: nagypapi51 (99882)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.09 0 1 99883

hogyan lehet a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy közel zsemle méretű maradjon?

 

Egyszerű, kisebb cipó méretűt kell megfőzni. ;)

Előzmény: Sparherd (99879)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99882

...nálam a gomba mindig összeesik, akár főzöm, akár párolom...

Nem csak nálad, mindenkinél, lévén a gomba min. 80%-a víz.

Használj nagy portobello gombát, annál kevésbé látványos a zsugorodás :)

 

ezek itt nagyspórás csiperkék, + 1 piruló galóca

   

Előzmény: Sparherd (99879)
GPF Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99881

Számomra meglepő módon a forrólevegős fritőz nagyon jól megtartja a gomba alakját is, az ízét meg határozottak kiemeli.

Mondjuk eddig csak csiperkével próbáltam. Egész fejjel is.

 

 

Előzmény: Sparherd (99879)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99880

Aúúú... :-)

 

Freud-i elírás, természetesen a kalapját akartam írni, bocsánat. ;)

 

Közben eszembe jutott, hogy a tönköt csak akkor ettük, amikor pörköltnek lett megcsinálva, párolásnál vagy főzésnél mindig kidobtuk.

Ezek szerint kár volt.

Előzmény: Fleur de sel (99877)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99879

Na, akkor eddig feleslegesen pepecseltem velük.:-(

 

Viszont nálam a gomba mindig összeesik, akár főzöm, akár párolom.

 

Nem találtam videót róla, hogyan lehet a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy közel zsemle méretű maradjon?

 

Előzmény: öreg_néne_b (99876)
Popenka Creative Commons License 2023.04.08 -1 1 99878

hagyjátok már, nem veszitek észre?

 

és még nem is kell rosszindulatot vagy trollkodást feltételezni részéről

 

csak mást, nem akarom ragozni

 

én gyakran látok ilyet, kérlek benneteket, engedjétek el "őket"

 

 

Előzmény: Fleur de sel (99877)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99877

Nekem úgy tanították, hogy csak a gomba tönkjét szabad megenni,

..

A tönk is ehető?

 

 

????

Pontosan mit szerettél volna kérdezni? :_D 

Előzmény: Sparherd (99875)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99876

A legtöbb gombafaj tönkje ehető és hámozni sem kell.

Előzmény: Sparherd (99875)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99875

Nagyon köszönöm az együttérzést. Sajnos idegbecsípődés volt, csak fizioterápia segített.

 

 

Legyen kérdés is, gomba ügyben jártasaktól kérdeznék kettőt:

 

Nekem úgy tanították, hogy csak a gomba tönkjét szabad megenni, azt is csak úgy, ha előtte meghámozza az ember lánya, legjobb erre a pici kés. De most sajnos volt időm nézegetni videókat, "tv szakácsok" egyszerűen feldarabolták a gombát - volt, akik függőlegesen csak kettévágta a tönkkel együtt, volt, aki pucolás után viszatette a tönköket is a gombafejek közé.

A tönk is ehető?

 

Másik kérdés, nemrég láttam tenyérnyi nagy fejű gombás szendvicset, hogyan lehet azt a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy ne essen össze?

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (99857)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99874

Valszeg hsz-gyűjtő.

De mondjuk ehhez is lehetne legalább komolynak látszó kérdést feltenni. :D 

 

 

Előzmény: nagypapi51 (99872)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.08 0 1 99873

Ha már átmeneti tartósítás:

Most, hogy már van új petrezselyem rengeted zölddel, frissen tudod tartani min. 1 hétig.

Kis üvegbe vizet töltesz, bele a cucc, azt körbetekered konyhai papírtörlővel,

és az egészre ráhúzol egy nejlonzacskót, amit összefogsz, és mehet a hűtőbe.

Ha sok zöld kaprod van, azt is érdemes így, sokkal ízletesebb mint a fagyasztott.

Előzmény: Dandrea91 (99870)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99872

A babakocsis jeled csak a topik használatra, vagy az életkorodra is utal? :)

Tekerd be folpackba, és mehet a hűtőbe. - momentán az erkély is jó, lévén 3 fok van.

 

Előzmény: Dandrea91 (99870)
dulci_nea Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99871

A hűtő zöldséges rekeszében tartok ilyeneket. A zöld részét akkorára vágom, amit megeszünk belőle. A külső héját evéskor vágom le, az is kicsit tartósítja addig. Papírba csavarom és úgy a nejlonba. 

Előzmény: Dandrea91 (99870)
Dandrea91 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99870

Sziasztok!

Zöldhagyma tárolásához keresek ötletet! Panelben lakok, nincs hűvős kamra / spejz. A konyhapulton másnapra már elég csúnyácska lesz. Akad még ehető része, de jobban örülnék, ha az egész fogyasztható maradna. Van ötletetek?

55judit Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99869

Köszönöm, akkor úgy lesz. Tejes tészta, vizes töltelék. És mazsola helyett áfonya.

Előzmény: Popenka (99865)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99868

"megtartsa a formáját"

 

igen, nyilván, de kísérleteztem vele, nem rossz, az ízét végül is nem rontja el

 

lényeg igazából a penészedés megakadályozása: erre a sütőpapírosom is jó

Előzmény: nagypapi51 (99867)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99867

Nálunk nem expedíciós bejgli készült.

Liszt, disznózsír, tej, tojás, élesztő.

Vákuumozással óvatosan, csak annyira, hogy megtartsa a formáját :)

Előzmény: Popenka (99865)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99866

Én vákum fóliába raktam, az jó.

Viszont ha vákumozó gép nincs, akkor sütőpapírba is lehet csavarni szorosan, utána csak a műanyag.

Előzmény: nagypapi51 (99863)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99865

Igen. Vízzel. Sőt a tésztába sem feltétlenül kell. (nagypapi most kitért a hitéből)

Az élesztőt lehet vízben futtatni, ha ez kelt tészta egyáltalán.

A vaj lehet zsír.

Ezekkel áll el jobban.

 

A 2 hét persze belefér még tejes tésztával, vizes töltelékkel is.

Előzmény: 55judit (99862)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99864

Anyám karácsonykor 3-3 bejglit sütött, újévre el is fogyott, öten voltunk rá.

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99863

Mármint a tölteléket kell vízzel és nem tejjel főzni.

Hogy meddig áll el, az a gyerek önfegyelmétől függ :)

Adagolva fóliázd le, úgy szállítsa.

Előzmény: 55judit (99862)
55judit Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99862

Értem. Tehát vízzel és áfonyával ehető lesz egy bő hétig? Lehet hogy 2-ig is?

Előzmény: Popenka (99861)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 1 99861

Illetve rögtön pontosítok: vízzel kell a tölteléket csinálni, semmiképpen sem tejjel, akkor az aszalható gyümölcs se romlik könnyebben. Na.

Előzmény: 55judit (99858)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99860

Vedd azért figyelembe, hogy mazsolával és így áfonyával is hamarabb romlik.

Ezt egy öreg bejglisütő nénitől tanultam.

Előzmény: 55judit (99858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!