Nyáridőben sokszor készítettem már, az biztos, hogy üdítő, nagyon finom leves, különleges (de ismerős) ízekkel.
A gazpachonak a lényege a zöldség turmix (paradicsom, uborka, hagyma, fokhagyma, zöldpaprika, kevés só) ecet: fölösleges hozzáadás. Legtöbb helyen betét nélkül, jól lehűtve, pohárban tálalják - jégkockával.
Ha darabolt zöldséget is adnak hozzá, azt külön tányéron kínálják.
A félbevágott, kimagozott dinnyéből karalábé vájóval sok kis golyót készítünk - félretesszük. A héjában maradt dinnyehúst és a többi hozzávalót összeturmixoljuk. Hozzáadjuk dinnyegolyókat és 8 jégkockát, hűtöbe tesszük.
Akkor itt egy konnyu recept - nem lehet elrontani!
Brasato al Barolo
1.5 kg marha hus (rump roast - a terkeprol mondjatok meg mi magyarul, jo?) 1 uveg Barolo vagy mas vorosbor 1 nagy fej hagyma (lehet ketto ha szereted a hagymat) 1 nagy sargarepa 1 zellerszar 1 baber level (en biztos tobbet teszek bele, sajat novesztesem, eleg kicsikek) bors 2 ekanal vaj 2 ekanal prosciutto zsir (vagy vaj helyette, lehet en szalonnat probalok hozza) 1/4 csesze konyak so izles szerint
Egy nappal a fozes elott. Vagd ossze a hagymat, repat, tedd a hussal egyutt egy talba, baberral, borssal egyutt. Ontsd ra a bort, es marinald masnapig.
Masnap. Vedd ki a hust, ne onts ki a marinalo levet! Szaritsd meg a hust. Szurd le a levet, es hozd forrasig, addig fozd amig felere nem csokken. Kosd a hust ossze, hogy ne essen szet. Barnitsd meg a vajban-sonka zsirban minden oldalan. Ha megpirult minden oldalon, locsold meg a konyakkal - gyujtsd meg a konyakot. Ha kiauldt a land, sozd, add hozza a leredukalt paclevet, a zoldseget amivel marinalodottes takard le. Parold lassu tuzon amig a hus megpuhul, kb 2 orat. Amikor puha, vedd ki a labosbol ovatosan, szedd le a zsinort, dobd ki a baber levelet. A zoldseget egy turmixban apritsd fel, vagy paszirozd at egy passziron :)). Szedd le a zsirt a szoszrol, keverd bele a zoldseget, ontsd a husra vissza. A husnak olyan puhanak kell lennie, hogy lehessen kanallal vagni.
Forro krumplipurevel talald vagy polentaval - esetleg mas zoldseggel. Vorosbornak azt hasznald amit fozeshez: Barolo-t (vagy Chinati-t, vagy Brunello-t, Taurasi-t).
Meg hogy valamit en is: parolt/fott brokkoli+porehagyma+repa, rajta besamel, tetejere daralt dio+lenmag+reszeltsajt+zsemlemorzsabol "crumble" az egesz sutoben megsutve.
A konfitálást nagyanyáink régen kitalálták :-) Ha emlékszel a húsleves, a pőrkölt valamikori főzésére: a sparhelt szélén reggeltől ebédig épp, hogy gyöngyözve fődögélt. A sült húsok is így készültek: Forró zsírral leöntve mentek a sütőbe, s a sütőajtó gyakori nyitogatása mellett sültek meg jó hosszú idő alatt. - hasonlíthatatlan ízek.
Időnként sütök zsírnak kacsa, vagy libahájat. Ilyenkor veszek néhány pecsenye kacsa (liba) májat is.
A májat kis edénykébe teszem, ráöntök annyi (már leszűrt) zsírt, ami ellepi és nagyon kis lángon átsütöm. A májat kicsire vagdalom, s a zsírral összekeverem.
Azon nem nagyon van mit megosztani, azért is írtam 'valamilyen'-t, mert tudtam, hogy van otthon csirkemell is, chili is, üveges thai zöld currypaszta is, kaffirlime-levél is és cukorborsóhüvely is, és ebből kókusztejjel keverve csak jó dolog lehet. Brokkolit is raktam még hozzá, de egyebet nem, ebben a melegben csak sietve főzök..:-)
De az ihlet persze a thai zöld curry című recept volt, amit csináltam már párszor, azt be tudom este írni, vagy esetleg scannelni, ha angolul is jó. (A Thai cooking class c. könyvből, Bangkokban vettem anno, ezt az autentikussága miatt írom.)
Kökusztejet még sosem próbáltam helyettesíteni, mivel mindig kapok, de a fenti könyvben erre is van valami javaslat, valami kókusreszelék-felöntős-leszűrős.
Én is szoktam ilyesmit, valamelyik nap zöld curry pasztás-kókusztejes pulykát csináltam."picit" erős lett.
Most olvastam-már nem emlékszem melyik blogban-hogy picit átpirítja valaki a kókuszreszeléket és felönti tejszínnel, ha nem kap kókusztejet. Vöröslencsét sűrített vele.Lehet kipróbálom.