Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Ez a téli esperes egyre finomabb! Így -kb féléretten - szeretem a körtét, amikor már nem kemény, de nem is túl édes / szottyos. Abszolút nem kövecses és gyönyörű húsa van. Íze főleg behűtés után jön be, persze ez ízlés kérdése.
...félbeszakítottam a hozzászólást,mert befutott Ali bá a Skype-on...és elküldtem befejezetlenül a hsz-t :))....
..szóval ha minden igaz ez Fertilia delbard /Delwilmor/ ...mind a kettő.15 éve vadászok erre a fajtára,akkor a Kertészet Szőlészetben volt egy cikk róla és én beleszerelmesedtem...hát nagyon bízok benne ,hogy az lesz és olyan is lesz,mint a leírásokban.
Szia. 1-ik kedves fórumtárstol kaptam kóstolóba Téli pergamenkörtét,hát az valami mennyei volt. Teljes érés előtt már zölden is finom és ehető. Tavasszal oltok ilyet.
Ami meg nem az ízéhez kapcsolódik, de fontos lehet, hogy szép, egészséges 35-40 éves fái védett (városban) fekvésben, növényvédelem nélkül is bőven teremnek, azaz jól termékenyül (és állítólag jól is porozza a többit). A gyümölcs középnagy, nagyon késői érésű (október végén is szinte zölden szedhető tárolásra), de most már érdemes is leszedni, mert a szél leveri (azaz hullhat).
Az első egy majdnem szabályos, zöld (éretlen) példány, utána egy hátoldalán benyomott, sárguló, de még kemény körte, majd egy namgyméretű hasas, de ez is szabálytalan alakú. Érdekes a "teteje" ezeknek. Talán Hardenpont vagy téli esperes lehet?