Keresés

Részletes keresés

Apcsi1 Creative Commons License 2018.05.26 0 0 35280

Booking.com. Mindig innen foglalok szállást, az egész világra. Mivel az egészségem ingadozó, mindig olyant választok, hogy akár az érkezés előtti 3. napig is ingyen visszamondhatom a szállást. Mindig az volt, ami le volt írva, bármerre jártam a világon.

Előzmény: kirgizke (35278)
macskaevi Creative Commons License 2018.05.26 0 0 35279

Köszönöm a segítség!  😊 igazából zöldség gyümölcsöt biztos hogy a helyit szeretném megvenni mégha drágább is ,.Olaszországban is mindig ott vettük meg a piacon és valóban az íze teljesen más!  A bevitelre a kérdésem arra irányult hogy némi alkoholos italmennyiséget vinnénk 😁 illetve egy csirkét lefasztva . 

Köszönöm a hozzászólásokat!  😊

kirgizke Creative Commons License 2018.05.26 0 0 35278

Sziasztok!

 

Foglaltam Ulcinjban egy apartmant, és a szállásadó deposit fizetésére kér a Westernunionon keresztül. Gyakorlat ez Montenegróban?

Járt már valaki így?

Ált. passzolni szoktam az ilyen szállásokat, de már egy másikkal is hasonlóképp jártam. A bankkártyát persze egyik sem tudta használni...

 

Köszi a választ előre is.

 

szervezkedő Creative Commons License 2018.05.26 -3 1 35277

Mindenkinek másról szól a nyaralás. Az emberek legtöbbjének kirándulás egy másik vidékre megismerve, rácsodalkozva annak a helynek a kultúrájára, szokásaira, gasztrónómiájára. Ez így van jól!

 

Vannak azonban olyanok, akiknek másról szól, ami engem addig nem zavar, amíg fillérbaszó módon nem akar mimdenkit erőszakkal meggyőzni a saját "nyaralásának" helyes mivoltáról. 

 

Ezen a fórumon sokszor sokan adtak tanácsot, segítséget az itt feltett kérdésekre. Több hozzászólóval személyesen is megismerkedtem. Sajnos csomó embert kiölt innen az emberi hülyeség.

 

Tudom/remélem az emberek legtöbbje megszűri az itt olvasottakat, hogy elkerülje a kellemetlen kis bosszúságokat. Attól hogy van olyan aki szánalmas módon több nick alatt is próbálja az észt osztani, attól még igazság az hogy pl. egy finom ulcinji dinnyének nincs párja sehol a világon! :-)

 

Előzmény: il D co (35276)
il D co Creative Commons License 2018.05.25 0 2 35276

Zöldség-gyümölcs sokkal finomabb Montenegroban, mint az itthoni.
Lehet, hogy kicsit drágább, mint egy hazai akciós, de az íze...?! Össze sem lehet hasonlítani.

Előzmény: merkurusz (35275)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.25 -1 2 35275

Ugyszintén lajoska69 utólagos engedélyére támaszkodva bemásolom egy hozzászólását, ő pedig majd kifejti bővebben a véleményét a kérdéssel kapcsolatban.

Szívesen válaszolok amire tudok… Mi teljesen önellátók vagyunk, még alapanyagot sem kell vennünk, mert a nagyméretű autóhűtőbe lehoztunk szó szerint mindent… A haltól a sokféle nyershús terméken át a zöldség-gyümölcsön át…. mindent. Ez persze azért van, mert az évek alatt tapasztaltak szerint, ugyan nem sokkal drágábbak az általános élelmiszerárak, de azért amit otthon nagyon kedvezően tudunk (pl. egy jó akció során) megvenni annak akár duplája is lehet az itteni („balatoni ár”). pl. görögdinnyét  otthon Nagybánhegyesen 60 Ft/kg… addig itt „olcsón” 0,50 cent/kg… hoztam 5 db-t magammal… A magyarkanizsai zöldség-gyümölcspiacon vettem a többi főznivalót, természetesen az otthoni árak feléért, vagyis az itteni árak negyedéért… Szerencsére itt olyan helyen lakunk, hogy mindent tudunk hűtve tárolni, így akár két hétre is mindenünk biztosított. Itt, ha valaki vásárolni szeretne bármit a VOLI-ban, vagy a Rodá-ban, vagy a Lakovic-nál érdemes, ezen boltok húsárai és zöldségárai is tűrhetőek. Egyébként vannak zöldség-gyümölcs piacok, de ott néha elszabadulnak az árak, igaz rendkívül szép árukat árulnak… A halárakról ami szinte mindenütt azonos árú,már korábban írtam, tegnap Budvában 12 Euro volt a legolcsóbb halfajta, de igen csak 15-20 euro a nemesebb halak kilója, vagy a rákot sem lehet 16-20 euronál olcsóbban megvenni… Nyers sertéshús a legolcsóbb, (a csirkemellnél is olcsóbb) 4-5 euro/kg. A marha és a juhhús 6-7-nél kezdődik, és minőségtől függően akár 15-20 euro/kg… Láttam az egyik VOLI-ban Petrovácon akcióban darált (csevapnak való) húst 3,75-4,25-ért ez szinte hazai ár… Az elkészített csevap, ill. pljeskovica utcai standon 2,75-3,5 ezek elég bőséges adagok… Én tegnap este készítettem otthoni darálhúsból (háromféle húst kevertem sertés, marha és juh) saját fűszerezés alapján, a háziak úgy ették, hogy nekünk alig maradt… gondolom nem udvariasságból, hanem valóban jól sikerült… A Mauer Oszkártól hozott száraz Kadarka sem volt rossz hozzá…

A szabad piacokon lehet szárított vargányát és rókagombát is kapni, (tessék fogódzkodni! 50és 70 Euró/kg a nyers friss rókagomba 6-10/kg.

Sör sokféle van a Niksicko-n kívül, az üvegesek drágábbak a 2 l-es Niksicko bolti ára 2,2 Euro… Pizza nagyságtól függően, ill. hogy hol étkezünk…. nem tudom, láttam ugyan, de jómagam nem fogyasztom… gondolom nem lehet egy ökör árú… Ásványvíz otthoni árban van, a fagyi 0,5-0,7/ gömb…   Parkoló: 1Euro/h… a hűtőmágnes 0,5-1-2 … Hajókázás árait pontosan nem ismerem, tavalyelőtt Zanjicéből a kék-barlanba  mentünk egy helyi vízitaxival talán 3 euro/fő…

Az időjárás az idén változatosabb volt az eddigi éveknél, de összességébe rajtam fürdőruhán kívül 2x volt póló amikor egy nagyobb helysége mentünk be…  Minden nap napoztunk és úsztunk is, egyszer volt egy nagyobb eső délelőtt, de délután szikrázó napsütés és meleg…. Most is felhős egy kicsit, de délutánra biztosan kivirul , vagy, ha nem akkor legfeljebb pihen a bőrünk…. úszni ez is tökéletes…

Üzemanyagárban nem vagyok naprakész, mert gázos a kocsim, azt  tudom, hogy a gáz 0,65-0,70 Euro… talán arra emlékszem, hogy a többi hasonló lehet mint otthon…

A strandolásról annyit…. keresni kell a jó helyeket, minél kisebb és eldugottabb annál jobb… A nagyok sokszor zsúfoltak és szemetesek… azt hiszem erről is írtam már korábban… 

A fórumot én többször is átolvastam már  sok jó ötletet adhat a sokféle igény és megélt tapasztalat… Hajrá, még sok idő van az indulásig,kellemes időtöltés és tapasztalatszerzés a fórum…

 

Előzmény: merkurusz (35274)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.25 -1 1 35274

Minket még soha nem néztek meg a határon, pedig viszünk ezt azt. Lajoskát kell erröl megkérdezni neki sokkal nagyobb tapasztalata van e téren és tud adni tanácsokat. Várjuk is a beszámolóit a nyaralásról, előkészületekről pl. most mi mindent érdemes bepakolni a kocsiba.

Előzmény: macskaevi (35273)
macskaevi Creative Commons License 2018.05.24 -1 1 35273

Sziasztok! 

Azt szeretném megkérdezni Tőletek ,hogy mennyire ellenőrzik a bevitt élelmiszert.italt illetve cigit? 

 

http://montenegro-utazas.info/vizum-hatarok-belepes/

 

Ezen az oldalon olvastam és itt eléggé lekorlátozzák! Kinek mi a tapasztalata?

 

Köszönöm szépen előre is a segítséget!  :)

rebkaaa Creative Commons License 2018.05.24 0 1 35272

2 napja írtam bérléssel kapcsolatban. Ha a full cover csomagot választod, nem a basic-et akkor nincs náluk deposit.

 

Előzmény: bendeattila08 (35271)
bendeattila08 Creative Commons License 2018.05.24 0 0 35271

Helló!

Végig böngésztem a korábbi bejegyzéseket, de nem találtam infót arra vonatkozóan, hogy autót melyik cégtől érdemes bérelni, illetőleg, hogy lehet-e foglaló/kaució/depozit nélkül is bérelni?

Ha van valakinek tapasztalata autóbérléssel kapcsolatban, írjatok.

 

Köszi!

somegi Creative Commons License 2018.05.23 0 0 35270

Kösz! Igazából nekm csak az vot a gondom ,hogy ha ők nem akartak az adóval szórakozni, akkor mért engem szívattak a befizetéssel. Mondhatták volna azt is ,ha nagyon akarom befizetik nekem. Mert ugye eleve bookingos voucherrel mentem és azon precízen fel volt tüntetve hogy szállásdíj meg külön az áfa is. Bejelentkezéskor már ki volt állítva a befizetési nyugta ,amin csak a szállásdíj szerepelt. Ezek szerint én votam a hülye, hogy reklamáltam  hogy hol van az adó? Furcsán is néztek is rám...

Előzmény: merkurusz (35269)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.23 -1 2 35269

Igen így van, viszont ha bizonyítod is hol laktal, nem egyértelmű kell e tudnia a tulajnak bevan e fizetve a turista illeték, mivel a te nevedre szól. Na de a gyakorlat az, hogy a szállásadó elrendezi helyetted, ha azt akarja elégedett legyél jövöre is őtet válaszd. Elég hülyén esne ki, ha utazástól fáradtan megérkezel és azt mondj na fiam most menj rendezd a turista illetéket, közben lába az asztalon és sörözgetve a tv-t néni, neked meg egy napod rámegy mert azt sem tudod hol kell és hogyan kell, gondolom jövőre nem őtet választod. Tehát ha nem akarsz izgulni mindenféleképpen legyen bizonylatod a befizetett illetékről. A turistál 70%-nak mégsincs, mivel rengetegen magánszálláson vannak, akik max 4-5 szobát adnak ki, nincsenek bejelentve idegenformalmi szolgáltatásra nem szeretnének a hatóság látókörébe kerülni, igazán azt sem szeretnék te magad fizesd be. Igy olcsóbban tud szállást adni, te is olcsóbban megúszod. Nem tudok még olyan esetről, hogy turistát büntettek volna meg (szállásadót igen, úgy, hogy megjelentek a tulajnál ellenőrzésre) Egy ismerősömtől kérték, neki számlája volt külön feltüntetve a turista illeték, de nem rózsaszín papíron (tulaj valahogy egybe vagy mit tudom én hogy fizeti be), mondták neki, hogy ez így nem jó, forgatták a papírt de nem lett semmi következmény.

Igazán nem is mutatna jót ha a turistát büntetnek, közben egy rakás pénzt ott hagy amiből profitál az állam is.

Előzmény: somegi (35268)
somegi Creative Commons License 2018.05.22 0 0 35268

Köszönöm ezt jó kis összefoglalót a turista adóról. Ezek szerint ,ha már nyugtát ad a vendéglátó a befizetett szállásdíjról, akkor már nem mondhatja, utólagos ellenőrzés esetén sem, hogy nem nála laktam. S a turista adót is rajta keresi a hatóság. Jól gondolom ezt ?

Előzmény: merkurusz (35267)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.22 -1 2 35267

Az illetékről szóló írás aktuális még a fenti linken is, bemásolom ne kelljen keresgélni

 

Tartózkodási illeték, vagy más néven idegenforgalmi adó (szerbül: boravišna taksa – kiejtve: Borávisná táxá)

Ez egy olyan illeték, melyet a montenegrói állam felé fizetünk fejenként minden egyes eltöltött nap után.

Településenként változó, ám jellemzően naponta, egy felnőttre számolva 70cent és 1 euró közötti összeget kell elkülöníteni erre a célra. 6-18 év között 50%, 6 év alatt csak bejelentési kötelezettség van, de nem kell fizetni.

Bajlódni vele különösen nem szükséges. A tartózkodási illetékkel kapcsolatos dokumentációt általában a tulajdonos rendezi (ő megy be a városba a turisztikai kirendeltségbe és nem a turista), a mi dolgunk, hogy fizessünk a bizonylatért. (Persze van rá példa, hogy a tulaj egyszerűen leküldi a turistát, hogy rendezze ő maga, de ez nem jellemző.). Ami a szállodákat illeti, az összes azonnal kiadja ezt a dokumentációt.

Ezt az összeget ugyan “okosba” meg tudjuk spórolni, mert a magánszállás tulajdonosainak egy része lazán kezeli a tartózkodási illeték kérdéskörét, ám nem árt tudni, hogy – bár kicsi a valószínűsége – több esetben bajba kerülhetünk, ha az említett pár euró befizetéséről nem tudunk bizonylatot felmutatni.

Három ilyen eset van:
– Országon belül baleset esetén automatikusan adódhat a kérdés, hogy hol szálltunk meg.
– A tulajdonos ellenőrzése esetén. (Általában valahonnan megneszelik az információt, mikor jön az ellenőr, így ilyen alkalmak esetén figyelmeztetik a kedves turistát, hogy ha valaki kérdezi, aznap érkeztek.)
– Montenegró elhagyásakor a montenegrói vámosok szúrópróbaszerűen kérhetik a bizonylatot (eu-s állampolgárról még nem tudok, akitől ezt kérték volna, inkább a szerb állampolgárokat szórakoztatják vele).

A határon ugyan hivatkozhatunk a szállásadóra, de ha az nem erősíti meg, hogy nála tartózkodtunk, úgy a büntetés nem marad el. Bizonyítás hiányában 120 eurós  (2015-től) 300 eurós büntetésre számíthatunk személyenként.
Ne legyenek illúzióink, a szállásadó természetesen reflexből le fogja tagadni, hogy nála szálltunk meg, tekintettel arra, hogy rá jóval nagyobb büntetés várna (főleg, ha be sincs jelentve az idegenforgalmi tevékenysége. Utóbbiba belefuthatunk, ha a helyszínen foglalunk. Az ilyen szállásadók többnyire nem merik hirdetni magukat sem az interneten, se máshol, maximum az út mellett.)

A szabály úgy szól, hogy a turistának a határ átlépését követően 24 órán belül rendelkeznie kell ezzel a dokumentummal. Ha hétvégén érkezünk meg a szállásunkra, úgy hétfő délig a kezünkben kellene lennie a papírnak.
Bárhogy is alakul (előfordulhat, hogy a szállásadó elhúzza cetli átadását) azzal mindenképp törődjünk, hogy legalább az utolsó három napról kapjunk igazolást a befizetett tartózkodási illetékről. Amennyiben a vezető adatait a határon a számítógépbe is bevitték, úgy ne csak az utolsó 3 napról kérjünk papírt.

Bár annak esélye, hogy az ország elhagyásakor ezzel a papírral zaklatják Önöket a határőrök, meglehetősen kicsi, talán jobban járunk, ha rendelkezünk ezzel a papírral.


Előzmény: somegi (35262)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.22 -1 2 35266

Készpénzért is bérelhetsz kocsit, szerintem rezerváció nélkül is feltudsz jutni buszjáratokra, kiállsz a buszmegállóba, sűrűn vannak buszok, de megállhat olyan is aki feketén fuvaroz.

Előzmény: Anduszka06 (35260)
belojozso Creative Commons License 2018.05.22 0 1 35265

 

Szia . Most jöttünk haza MNE-ból , kotori öbölben volt szállásunk-Risan- körbe buszoztuk az öblöt , a járatok pontosak . 

Vonattal is közlekedtünk-vissza a reptérre- tehát volt tétje , pontosan jött . Nekem jók a tapasztalataim....pl a komp az öbölben , gyalogost , kerékpárost , ingyen visz . 

Előzmény: Anduszka06 (35260)
Kelemen Zoltán2 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 35264

Köszönöm szépen,már meg is találtam  a térképen.     .Csak azért kérdeztem,hátha nekünk is zsemélyesen kell befizetni,bár én is ugy tudom,hogy ez valoban a szállásado kötelessége lenne.Perzse majd a helyszinen kiderül.Mégegyszer köszönöm a választ.

Előzmény: somegi (35242)
rebkaaa Creative Commons License 2018.05.22 0 0 35263

Én a www.rentacarairportpodgorica.com oldalon béreltem kocsit, ott nem kérnek hitelkártyát, de lehet, hogy csak azért mert napi 7 euróért kötöttem rá full biztosítást is. Hogy kell-e vagy nem mindenki eldöntheti, de én bérletem előző évben is, annyi az útépítés és a festékre felverődő apró kavics, hogy nekünk ennyit megér. Mi csak a bérlésben gondolkodtunk, mert annyi felé szeretnénk menni és alapból sokan vagyunk nem érné meg a buszozás.Ostrog,Durmitor 2 éjszaka, majd 5 tengerpart. Nem vagyunk egy nagy fürdősek, így Ulcinjtól Tivatig, közben Kotor fölött a Lovcen nemzeti park, ezeket be szeretnénk járni.

 

Mi lenne a véleményetek? Most nézek szállást és eddig Budvában gondolkodtam,mert földrajzilag jó kiinduló pont lenne, de most elbizonytalanodtam, hogy nem-e inkább valami kis tengerparti faluban kellene néznem?

Április elején Rafailoviciben volt a szállásunk  amikor a barátnőimmel voltam pár napra,az akkor nagyon jó volt, hogy csak átugrottunk Budvába(igazából csak ott volt valami nyüzsgés akkor)de ott most megdöbbentően drágák az apartmanok junius végére.

290 euróért találtam 5 napra 2 hálószoba+nappalis apartmant 1.8 km a központtól 5 éjszakára. Juni végén ez jó ár vagy olcsóbb helyben keresve?

 

 

Előzmény: Anduszka06 (35260)
somegi Creative Commons License 2018.05.22 0 0 35262

Egyszóval, , Te azt mondod hogy a szállásadónak kell a turista adót rendezni. Utolag végiggondolva pontosan ugy történt ahogy leírod . Egyszerűen nem akartak foglalkozni az adóval. Csak azt nem értem, hogy akkor miért vittek be  engem is kocsival Barba befizetni az adót, ha ez nekik lenne feladatuk.

Előzmény: merkurusz (35243)
somegi Creative Commons License 2018.05.22 0 0 35261

Sutomoreban a strand kavicsos, hol durvább ,hol finomabb szemcséjú. De a strand elég gyorsan mélyül. Egyszóval nem egy olasz plázs...Viszont nagyon hosszú , 1,5 km -s kiépített sétány övezi. Májusban nagyon kihalt volt még.

Előzmény: meranusz (35245)
Anduszka06 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 35260

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék a montenegrói tömegközlekedésről. Repülővel mennénk, a szállás Budvában van, az odajutással nincs gond, mert a szállásadó eljön értünk.

Találtam egy pár honlapot, ahol lehet jegyet venni például Budvából Kotorra, de előre nem szeretném megvenni. Ezeket a buszvégállomáson is megvásárolhatom.

Valamint az autóbérlés. Ha végül úgy döntünk nem buszozgatunk, hanem kocsit bérelünk, akkor Montenegróban kell hozzá hitelkártya?

merkurusz Creative Commons License 2018.05.21 0 1 35259

Érdemes megnézni a videót, nem csak a szöveg a lényeg.

Előzmény: merkurusz (35258)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.21 0 3 35258

https://www.youtube.com/watch?v=8wNxGUhttp://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/2796054/.htmlmQ_d0

 

Ez egy szerb autós műsor, régebben itt olvastam róla, igaz Belgrádból indulnak a tengerre, de Bosznián keresztül. 2017 augusztus.

Előzmény: meranusz (35256)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.21 0 2 35257

Bocs tele vagyok hibákkal, pedig még nincs is késő este :-), Most értem, nem voltam teljesen világos,  a boszniai út nem az én írásom, egy régi topiktársé, (már nem jár ide, megkérdezni sem tudom tőle). Én lajoska útvonalát használom, volt eset, hogy kis eltéréssel Valjevon keresztül. Rövidebb, de időben nem az. Ha nyugis vezetést akarsz alig forgalom, akkor Valjevo, habár a 40 km autopálya Belgrád után még rövidít.

Előzmény: meranusz (35253)
meranusz Creative Commons License 2018.05.21 0 0 35256

Dújv.-ot.

Akartam irni.Bocs.

Előzmény: meranusz (35255)
meranusz Creative Commons License 2018.05.21 0 0 35255

Megnéztem youtub.

Ez miért nem jutott elöbb fejembe?:-)

Köszi

 

honnan ismeed ídújv.ot?:-)

Előzmény: merkurusz (35254)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.21 0 0 35254

Mi Szerbián keresztül megyek, sajna boszniai útvonalon nem tudok segiteni arra régen jártam.

Előzmény: meranusz (35252)
meranusz Creative Commons License 2018.05.21 0 0 35253

Mert a Lajoska69-nek a leírása is elgondolkodtato,hogy arra menjek-e./de ráérek leérni/

Csak Te hogy,hogy csak este 6-ra értél oda ha hajnal 1-kor indultál?

És amikor vissza meg csak 10-kor indultál, akkor hányra értél haza?

Néhány mondatban leírnád? vagy privimre is irhatod,hogy ne zavarjunk senkit.

 

Előzmény: meranusz (35252)
meranusz Creative Commons License 2018.05.21 0 0 35252

Mert én is Szarajevo,Podgorica felé mennék.

Nem Belgrádnak,de még gondolkozom rajta,mivel egyedül megyek.

Előzmény: merkurusz (35250)
merkurusz Creative Commons License 2018.05.21 0 0 35251
Előzmény: meranusz (35245)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!