Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2012.11.13 0 0 2350

Hol akadtál el? Nem túl nagy a kép?

Előzmény: nlujo (2349)
nlujo Creative Commons License 2012.11.13 0 0 2349

Na úgy néz ki a képre még várni kell mert béna vagyok! Valaki segííííítsen

nlujo Creative Commons License 2012.11.13 0 0 2348

Üdv!

Rászántam magam, hogy írjak egy régi falytáról amit itt nem nagyon láttam a Kiffer körte. Családi tulajdonban van eggy 1943 ban ültetett fa még dédöregapám ültette. Ez a fajta bőségesen kitartón teljesen permetszer nélkül nagy gyümölcsöt terem nagyon jó porzója a legtöbb falytának. Én az idén közel 12 mázsa körtét szedtem le rólla!!!! Íme egy két kép

nlujo Creative Commons License 2012.11.13 0 0 2347

Tisztelt kolléga!

 Én a jobboldali képen a Tongre nevű fajtát vélem felfedezni ami szinte ugyanaz mint a bosch kobak csak laposabb, kissebb zömökebb. Ez is szept. közepén érik fája keszekusza bőtermő.

Előzmény: szemenyei (2323)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.12 0 0 2346

Nekem is bejön a Fétel,kár hogy nem sok termésem volt belőle idén...

Előzmény: Lactarius Curtis (2345)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.11 0 0 2345

Ma este jött belőle utánpótlás :). A hosszanti bemélyedésével úgy néz ki, mintha egy hátsórész:)

A hétvégén találtam Fétel apátot (Abate néven futtatják) az egyik hiperben, vettem párat kóstolónak. Ebből a zöld még ehetetlen (téli esperesből már ehető), viszont a sárgáspirosra érett példányok nagyon jóízűek, még túlérés előtt.

Előzmény: gergerg (2344)
gergerg Creative Commons License 2012.11.10 0 0 2344

Várd meg amig sárga lesz, akkor egy álom.

Előzmény: Lactarius Curtis (2335)
Kezsu Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2343

Két nagy, öreg fa van nálunk is az ujonnan vásárolt ház kertjében. 50 centis törzsátmérővel...

Tavaly kb. 3 tejesládával tettem el télire. A végét márciusba ettük meg.

Nagyon finom körte, egyenletesen érő puha húsa van. Ha meleg helyen táróljuk egy két hét alatt megérik.

Idén sajnos (talán az aszály miatt) egy kicsit kényszerérett lett és elég hamar elkezdett hullani a fáról. És nem is olyan jól tárolható. Nagyon gyorsan megérik még a pincébe is . Nem győzzük enni.=)

 

Előzmény: Lactarius Curtis (2316)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2342

Zsirozás nagyapámék kedvenc kártyajátéka volt.

Előzmény: gergerg (2341)
gergerg Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2341

A zsirozásból? :-) Ne agódjon Ali-bá, kinem hagynánk semmiből! :-)

Előzmény: Ali-bá (2340)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2340

Jók vagytok! Én meg kimaradjak belőle??

Előzmény: gergerg (2339)
gergerg Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2339

Akkor ezt zsiroztuk. :-)

Előzmény: Törölt nick (2338)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2338

Ajvé...na látod,akkor így már legalább nem aggódsz azért,mert esetleg én is rábeszéllek vmi oltóvesszőre :)

Előzmény: gergerg (2337)
gergerg Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2337

Mondjuk tőlem? :-)

Előzmény: Törölt nick (2336)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2336

Addig dicséritek,amig kénytelen leszek oltóvesszőt kunyerálni vkitől :)))

Előzmény: Lactarius Curtis (2335)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.09 0 0 2335

Ez a téli esperes egyre finomabb! Így -kb féléretten - szeretem a körtét, amikor már nem kemény, de nem is túl édes / szottyos. Abszolút nem kövecses és gyönyörű húsa van. Íze főleg behűtés után jön be, persze ez ízlés kérdése.

Előzmény: szemenyei (2328)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2334
Szia. Ez ügyben beszélj Reventlow nevű kedves fórumtársunkal.
Előzmény: szemenyei (2329)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2333

...félbeszakítottam a hozzászólást,mert befutott Ali bá a Skype-on...és elküldtem befejezetlenül a hsz-t :))....

 

..szóval ha minden igaz ez Fertilia delbard /Delwilmor/  ...mind a kettő.15 éve vadászok erre a fajtára,akkor a Kertészet Szőlészetben volt egy cikk róla és én beleszerelmesedtem...hát nagyon bízok benne ,hogy az lesz és olyan is lesz,mint a leírásokban.

Előzmény: szemenyei (2332)
szemenyei Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2332

Milyen fajtákat vettél?

Előzmény: Törölt nick (2330)
szemenyei Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2331

Ha már körtés topic, megmutatom a nyári körténket.

Fája keskeny, felfelétörő koronát nevel(ne, mert apám kivette a sudarat 10éve)

Vesszői erősek, vastagok, furcsa szögben (közel derékszög) képesek nőni visszavágás után.

Minden második-harmadik évben zsufig van körtével, közte pihenget (idén is).

A terméseket gyakran csokorban hozza.

Körtelevélbolha néha károsítja, ha nem figyelek oda rá, amúgy 2-3 permetezéssel megvan.

Gyümölcse augusztus elején érik, zöld, túlérve sárga és szottyós. Néhány napig eltartható, mi általában a fáról esszük...

Íze édes, nem különösebben ízletes,közepesen leves,de kemény állagú, nem kövecses.

Jövőre kipróbálom pálinkának.

Itt egy kép:

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2330

Ma jött meg a 2 utolsó vásárolt oltványom/ értsd : e 2-t leszámítva a jövőben már csak saját gyártmányú fákat ültetek...a még meglevő üres helyekre/

szemenyei Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2329

Most, hogy írod, nekem is felkeltette az érdeklődésem...

Nem kaphatnék belőle oltóvesszőt februárban?

/ill. kinek van Téli pergamenkörtéje?

Előzmény: borsika79 (2327)
szemenyei Creative Commons License 2012.11.08 0 0 2328

Igen, ilyesmire gondoltam, hogy íz/zamat, állag/kövecsesség, eltarthatóság stb.

A növényvédelem nem olyan fontos szempont, amúgy is van mit permeteznem...

Előzmény: Lactarius Curtis (2326)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.06 0 0 2327
Szia. 1-ik kedves fórumtárstol kaptam kóstolóba Téli pergamenkörtét,hát az valami mennyei volt. Teljes érés előtt már zölden is finom és ehető. Tavasszal oltok ilyet.
Előzmény: szemenyei (2323)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.06 0 0 2326

Ami meg nem az ízéhez kapcsolódik, de fontos lehet, hogy szép, egészséges 35-40 éves fái védett (városban) fekvésben, növényvédelem nélkül is bőven teremnek, azaz jól termékenyül (és állítólag jól is porozza a többit). A gyümölcs középnagy, nagyon késői érésű (október végén is szinte zölden szedhető tárolásra), de most már érdemes is leszedni, mert a szél leveri (azaz hullhat).

Előzmény: Lactarius Curtis (2325)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.06 0 0 2325

Már eszegetem a félérett példányokat. Átlagosan jó körteíze van, a húsa nem kövecses. Bővbeben? :)

Előzmény: szemenyei (2324)
szemenyei Creative Commons License 2012.11.06 0 0 2324

Szia! Tudnál írni a téli esperesről néhány szóban, majd ha érik?

Előzmény: Lactarius Curtis (2320)
szemenyei Creative Commons License 2012.11.06 0 0 2323

Sziasztok!

Tavasszal tervezem néhány körtefajta oltását. Tudnátok ajánlani finom ízű, értékes fajtákat?

Elég sok leírást olvastam, de az nem az igazi. Őszi és téli érésűeket keresek első sorban.

 

 

Az alábbiak már biztosan sorra kerülnek, szeptember elején találtam egy felhagyott szőlőhegyi birtokon.

Nem volt nálam éppen fényképező, ezért csak a gyümölcsökről van fotóm. Érdekességképpen megmutatom.

Az első talán sózókörte, a másodikat nem ismerem.

   

 

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.04 0 0 2322

(közben leesett mi akart lenni az "s/s" (szégyenkezik :D))

Előzmény: Lactarius Curtis (2321)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.11.04 0 0 2321

megelőztél, BINGO! :)) Köszönöm!

Előzmény: gergerg (2319)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!