Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
..."Én a neten látottak alapján azt szűrtem le hogy a kozma olaj egy a párlat tetején úszó valami"...
Ezt jól "szűrted" le...az a valami, olajszerűen viselkedő, magasabbrendű alkohol...de az s-alakú csöved, az ebből semmit sem fog leszűrni, mert általában a többi alkohol oldatban tartja...ahhoz, hogy ebből az oldatból kiváljon és a felszínre jöjjön, hideg vízbe kell csorgatni. A hideg és a hígulás hatására már feljön a felszínre, ahonnan már le lehet halászni...ehhez kell a Szöllősi-féle szűrő, "otthon-főzős" változata...
Értem, és köszönöm a kiigazítást.DE. Ezt a közhasznú társaságot létrehozta valaki. Mondjuk egy önkormányzat . Gondolom annak érdekében hogy nagyobb ismertséget szerezzenek a településüknek.Dicséretes dolognak tartom. Azt viszont nem értem miért nem nyitják nagyobbra ennek a nyilvánosságnak a kapuját azzal hogy mindenkit beengednek a rendezvényük fénypontjára!? :)
Térjünk vissza Ongára.Nagyon bánt ahogyan kezelik azokat akik nem küldtek be legalább 5 mintát.Vagy nagyon jól megy a vállalkozásuknak,és úgy gondolják nincs szükségük a kicsikre, vagy nagyon rosszul működnek , ezért nem ismerik fel a jelentkezők létszámában rejlő előnyöket.Nekünk egyik sem jó. De nekik sem! (hosszútávon)
Elegánsan figyelmen kívül hagyod, hogy az egy tartály nem cső és vízzel van töltve a főzés elején, ez a lényeg, a tömény szesz hígul és kicsapódik belőle az egyébként oldott állapotban lévő olaj, na csak ekkor tudod leválasztani, tehát a cső, akármilyen is legyen, ezt nem fogja tudni. :)
Na várjál! Én a neten látottak alapján azt szűrtem le hogy a kozma olaj egy a párlat tetején úszó valami. A legtöbb megoldás azon alapul, hogy a tartály alsó részéből engedik át az alszeszt. Tehát ha ez a logikája neki akkor az S formájú cső is jó erre. Természetesen az oldott kozma olajat nem fogja megszűrni mint ahogy a többi sem, csak a felszínen úszókat. Szerintem!
Csak azért kérdezem ennyire konkrétan, mert szerintem egy "hattyúnyakat", (ami gondolom csőből van), akárhogy forgatod, az nem fog kozmaolajat szűrni...
És ez nem azért van, mert ez igazából nem is olaj (a 6-nál magasabb szénatomláncú alkoholok családjába tartozik), csak úgy viselkedik, mintha az lenne...DD...
Pontosan.Arra gondolok,egy ilyen mérvű emelés(100 % minta+100 % nevezési díj) csak a nyereség növelését szolgálhatja.Nem hiszem,hogy mostantól egy mintát 15 helyett 30 bírálónak kell kóstolni,az sem valószínű,hogy laborba visznek minden mintát,az sem,hogy drágább a terembérlet.Azt különben is ki tudnák gazdálkodni,ha több a jelentkező,több lesz az eredeti,alacsonyabb nevezési díj is.Sőt,most,hogy végiggondoltam,úgy gondolom,hogy minél több a jelentkező,annál kevesebb a költség fejenként.
Ahhoz én kicsi vagyok,hogy valaki,valakik bukását megérezzem,de el tudom képzelni,hogy a következő versenyen már más gárda lesz helyzetbe hozva.Itt, a fórumon is terjednek azok a hírek ,hogy dolgoznak már a mostani vezetés megbuktatásán,a verseny tisztaságának megőrzésén(vagy visszaszerzésén).Mi más oka lenne annak,hogy többen adnak be különböző név alatt ugyanabból a demizsonból mintát?Nem a bíráló bizottságot akarják lebuktatni?Dehogynem!Azt akarják bizonyítani,hogy a bírák nem a pálinkát,hanem annak tulajdonosát bírálják és díjazzák.
Nem értelek. A 3. kamrában ott marad az olaj akkor is, ha a bevezetésed felül van és a könyökre kerül egy db függőleges cső, ami a fenékig leér.
A térfogat a kihígulás miatt érdekes, mert úgy kell indulni a főzéssel, hogy az edény félig van töltve vízzel, nekem 2.5l-es edényben van, 1.5l víz induláskor.
Még annyi lenne a kérdésem, hogy egy 50 literes főzőből optimális esetben vagy átlagosan mennyi kozma olaj jön le? Ha ezt ki lehet fejezni számokban egyáltalán! Köszönöm!