Keresés

Részletes keresés

fényevő Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13236
Ne pásztázzon! Vedd célba vele a legtávolabbi pontot ahová el akarod juttatni a levegőt. Ha állandóan változik az irány, akkor örvényeket kelt áramlás közben, ami visszafogja a telesítményt. Az is fontos, hogy a venti mögött is legyen légtömeg, hiszen azt szívja és nyomja tovább! Nem baj ha nincs a kandalló mellett, a jó beállítás számít (végső esetben akár a földön is állhat srégan a plafon felé irányítva). Az is jó ha van egy 40 w-os venti, de a lapátot egy 60w-osról teszed rá (vagy inkább van egy amin 30 cm az orgi lapát de te kicseréled egy 40 cm-re) általában egy tengelymérettel készülnek, így ez nem gond. Az eredmény az lesz hogy lesz egy tök halk és szépen forgó venti tekeri a meleget, ami azért fontos, mert ha túl gyors az áramlás, nemcsak zavaró a venti hangja, hanem örvénylik is a levegő, hiszen alul jönne visszafelé, felül meg el, a kettő határán beörvénylik, ami ugyancsak rontja a hatásfokot. Ha leteszel a földre egy gyertyát és a láng a kandalló felé szépen elhajlik, akkor jó a húzás, szép símán siklik el egymáson az elmenő és visszatérő levegő. Nem tudom milyen az alaprajzod, így nem tudom hol érdemes elhelyezni. Egy biztos, olcsóbb és egyszerűbb módszert a ház fűtésére egy kandallóról, nem ismerek. A "luxusnak" ára van, lehet árammal is fűteni akár infrapanelokkal stb. de az annyiba is kerül. Ha fafűtésre adod a fejed, annak két oka van: 1 spórolsz egy halom pénzt, 2 a tűz látványa és melege a soha véget nem érő nyári napsütés feelingje, valahogy eltűnteti azt a fényhiányos depressziót, amitől annyit szenvednek az északi népek, akik más elfeledték a tűz varázsát.
Előzmény: polyhos (13228)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13235
Lehet, de van jó pár kályha nevezetű izé, aminek az oldalára tesznek olyasmit, amit te a kandallóra értesz.

És vhol láttam már hirdetni kandallókályház is :D, csak hogy teljesebb legyen a zűrzavar.
Előzmény: sujgojo (13213)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13234
Olyannyira, hogy hetek óta ez az első épkézláb, műszakinak tűnő válasz.
Előzmény: gmkiev (13218)
gmkiev Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13233

Végre egy kis rendezés a kandalló építés terén.

Bár kíváncsi vagyok hány építő ad a munkálatairól ilyen nyilatkozatot.

Én mindenesetre ezután, üzembehelyezéskor kérni fogom, és ha én szerelek adni is!

Előzmény: gmkiev (13232)
gmkiev Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13232

 

(M)Ákos Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13231

Hogy működik a gyakorlatban egy ilyen folytonégő?

Kíváncsiságból kérdem, mert nekem nem ilyen van.

Lángolgat is ennyi ideig, vagy csak izzik a fa órákon át?

Előzmény: Törölt nick (13205)
polyhos Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13230
...hmmm...igen...talán...
Akitől vettem a kandallót(aki gyártja a gyárban)azt mondta,hogy ez ,,gyárilag" 8kW,ami kb. 100 m2-t tud befűteni...
Hogy ez most nem teljesen igaz,vagy az én házammal van a probléma???
Nem tudom...de nem bánnám,ha már kevesebbe lenne a gázszámlám...és még melegem is lenne... :-))
Anno nem akartam kandallót rakatni...v.hogy ótzkodtam attól,hogy felfordulást csináljak...lehet,hogy megbántam...
A ,,mobil" kandallóm nagyon jó minőségű...csak a súlya 245 kg...Német piacra készülnek...nem gagyi...de én még nem tanultam meg vele jól fűteni v.színű-...

Mondjuk ez attól is függ,hogy mennyibe kerül majd 1 jó tűztérbetét,ami be tud kényelmesen fűteni 106m2-t,és ezt mennyiért rakják össze nekem PRECÍZEN...mert szerintem a jó minőség és a jó munka lesz itt a legfontosabb... :-))

Scharabeus köszönöm a segítséged... :-))
Előzmény: Törölt nick (13226)
baldone Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13229
Sziasztok!

Szeretnék egy kandallót csináltatni!
A problémám a következő! A házban csak 1 db kémény van abba pedig a gázfűtés van bele kötve! A kandallót a fal másik felére szeretnénk tenni. A kérdésem az hogy van arra szabályzat hogy mekkora a legkisebb távolság a kandalló és a gázkazán között?
Mivel a ház könnyű szerkezetes fa ház, ezért arra gondoltam hogy a kandalló mögötti falat téglával felfalazom! Milyen kéményt ajánlott? Én kész kéményre gondoltam (Schiedel Kerastar), ez megfelelő, vagy falazott kémény lenne a jobb?
A ház könnyű szerkezetes faház, a belmagassága 2,5m és 59nm az alapterülete! Mellékeltem egy vázlatot a helyzetről, hogy mi hogyan lenne elhelyezve! Előre is köszönöm a segítséget!
polyhos Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13228
...olvasom...nézem...csinálom... :-))

Jelentem beállítottam a ventilátort !... :-))
A kandalló épp a konyha pult mellett van...erre feltettem egy lábon álló ventilátort...
A ventilátor fejét felfelé irányítottam a plafon felé,a kandalló irányába.
A ventilátort pásztázásra tettem...és érezhetően jobb a hőmérséklet.
A fát is már nem engedem lobogni...aszerint próbálom csinálni ahogy leírtad...
Csak parázsoltatóm...és akkor teszek rá új fát,ha már tényleg csak a parázs látszik,és nem lobog ész nélkül... :-))
Gondolom a végén,ha már csak parázslik,akkor sem szabad teljesen lezárni a levegő beáramlást...minimálisan biztos kell engedni egy kis levegőt a szelepén...
Egyébként én is szoktam az ajtóval rásegíteni a levegő beáramlásban,hogy hamarabb begyulladjon a fa...
Igaz még nem tudtam kitapasztalni,hogy óránként hány kg. fát tüzelek el...egyenlőre az építkezésből megmaradt és a régi felvágott hulladék fát tüzelem el.
Néha teszek rá a remélhetőleg nem nedves hasogatott tölgyből is...

Ezen a kandallón(gondolom a másén is...)hátul van egy légbevezető csonk...állítólag a német piacra készülő kandallómat ott már rögtön egy előre becsövezett levegő rendszerbe kötik be,hogy ne a benti,szobai levegőt használja el...

Lehet,hogy nem 8kW-os???...ez van...ezt már így vettem...remélem azért,hogy a telet nem kell megint havi 60.000 ft-os gázszámlával kiszolgálnom...

Ez a ,,mobil" kandalló nagyon hűséges tud lenni...csak meg kell tanulni a kezelését.

Legjobb lesz,ha felhívom azt az urat akitől vettem...hisz ő a szakember ebben.

De ,,fényevő" Neked köszönöm a legjobban !!!
Ismét tanultam valamit... :-))

Ha van másnak is ötlete,megköszönöm,ha megosztja velem/velünk a mobil kandalló kezelését ... :-))
Előzmény: fényevő (13227)
fényevő Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13227
Úgy értem, hogy a kályha által megretmelt meleg jó része megy ki a kéményen. Ha jó a szabályozás, akkor a tűztérben a kezdeti felhevülés után már csak úgy ég a fa, hogy a többnyire fa felett néhány centire égnek a fagázok, minha nem is a fa, hanem a levegő égne, illetve alul izzik a fa. Durva ökölszabály, hogy ha óránként 2-3 kg fa ége el, akkor jó a levegőellátás, se nem túl sok se nem túl kevés. A kályhatér körüli bedurrantás megtévesztő lehet, ezért is jó ezt a hőömlenyt szétteríteni a lakásba ventivel (nem mindenhol lehet könnyen, csak ahol egy központból nyílnak a szobák és a kandalló nem a ház közepén van, hanem az egyik vége felé). Ha ekkor is tudsz a leírt faégetéssel óránként 1 fokot emelni mindenhol, akkor elérted az optimumot, elég a teljesítmény. A levegőt csak fokozatosan szabad elvenni (durva ökölszabály, hogy félóránként megfelezed. Az én kandallóm külső levegős folyton égő, de még én is begyújtáskor 10-15 percig hagyom hogy az ajtórésen bemenő levegő bedurrantson, s csak azután engedem, hogy a rugó behúzza az ajtót, majd 3-5 perc múlva rázárom a kilincset. Onnatól már csak külső levegő megy be az égéstérbe, azt is lefelezem 10-15 perc alatt. Ha sietek (reggel), akkor az egész művelet csak max. fél óra, miközben szedelőzködöm.
Előzmény: polyhos (13223)
T. Almeida Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13225
Köszönöm a tippeket!

Na, végül lehívtam a cserépkályhakészítő srácot, aki megnézte a kályhát, huzat is OK volt stb...a lényeg, hogy memutatta, hogy hogyan kell negyújtani :) A ma reggeli begyújtásom már OK-nak tűnt, füst sincs, a tűz is szépen ég :)

Köszi még1x!
Előzmény: Törölt nick (13075)
misbelief Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13224
Hétfőn megkérdezem.
Előzmény: Pali79 (13220)
polyhos Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13223
Köszönöm a segítséged... :-))

...igen...van...ki is próbálom...
De lehet,hogy a huzat viszi ki a meleget???
Ha rendesen megrakom fával,akkor 1 pokol kezd el benne lobogni...mint Zsanán, a gázkitöréskor...Akkora lánggal ég,hogy néha én is megijedek...és látni is ahogy a belső falakon(ami nem samott,hanem v.mi sokkal korszerűbb anyag)lévő lég furatokon mint a perzselőn jön a levegő és táplálja a tüzet...felfelé ilyenkor a lángnyelvek nyomulnak a kályha cső irányában...v.színű ilyenkor viszi ki a meleget???...mondom ilyenkor kész pokol van benn az égéstérben !!!
Ha ilyenkor lezárom a levegőztető ,,szelepet", a kályha csövet rendesen lenyomja a kandallóról...1× volt ilyen...volt nagy RIADALOM...RÁJÖTTEM...A TÜZET TÁPLÁLNI KELL,MERT HA BEFOJTOD,JÖN A BAJ!!!
Hogy tudom megakadályozni hogy a huzat ne lopja ki a meleget a házból???


Fényevő köszönöm előre is...és mindenkinek a segítségét megköszönöm... :-))
Előzmény: fényevő (13222)
fényevő Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13222
Van szobaventillátorod? helyezd el a plafon közelébe, hogy a szobál irányába nyomja a levegőt a kandalló felől. Ennek csak akkor van értelme, ha a palfon közelében egyébként van 30-40 fok körüli léghőmérséklet a kandalló környékén. Ha nincs akkor a kandallóval van baj. Ha külső levegős (zárt égésterű), akkor rakj bele elég fát (20-25 kg elmegy ha már éjjelente fagy). Ha nyitott égésterű (lakásból szív levegőt), akkor meg kell nézni mennyi fát eszik, mert abból ki lehet találni, nem e túl sok a huzat és kislukkolja a kéményen a megtermet meleget (a mai napra pl. 35-40 kg fa esetén, már tuti hogy túl nagy a veszteség), pláne ha a házad valóban jól le van szigetelve. A 8 kw-nak egy jól szigetelt házban elégnek kell lennie még januári hidegben is.
Előzmény: polyhos (13221)
polyhos Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13221
Sziasztok... :-))


Én is vettem még márciusban 1 Fireplace gyártású 8kW-os kandallót...modern,szép...
Ez év májusában még 60.000 Ft-os gázszámláim voltak konvektoros fűtéssel,5 cm-es szigeteléssel,50 cm-es vályogfalakkal,műanyag nyílászárókkal,gipszkarton plafon fölött 15 cm-es Therwoolinnal...
Hosszú ház,teljes felújítással...no comment...
Kb. 2 hete már a kandallóval fűtök...DE!!!...semmi változás...!!! FÁZUNK !!!...a kandalló szépen fűt/fűtöget...
Kemény fával és hulladék fával vegyesen fűtök...de semmi...a ház 106m2...a kandallót csak az étkezőben tudtam beállítani,mivel csak ott volt normálisan használható kéményem...hátra, a hálószobába már alig jut meleg...az utca frontra néző,legtávolabbi gyerekszobába már nem is jut semmi a melegből...Az étkezőben is hol érezni,hogy rendesen fűt a kályha,hol még ott is alig van meleg...hmmm...a kémény huzatos...rakattam még rá+ 4 sort,hogy a megfelelő,biztonságos magassága meglegyen...(régi ház lévén régen ez nem volt talán ennyire szabványos,hogy a tető gerinc magasságánál minimum 0,5 méterrel magasabbnak kell lennie a kéménynek manapság).
Igaz,hogy a szobák nem nyílnak teljesen egymásba,hogy egyenletes legyen a meleg levegő áramlása,terjedése...de ennél azért többet vártam ettől a kandallótól...
Igaz még ki kellene tapasztalnom...ez 1 mély aknás típus...fa+barnaszén fűtésre.
Lent két szabályozó van...az 1-ik a levegőé,a másik talán a fa(H=holz?)) és a szén(K=kohlen?)szabályozója...
Szóval mi 1enlőre még nem melegszünk...nem tudni miért...
Aki tud,segítsen....megköszönné 1 ,,fázós család"-... :-))


ui... :..képet mellékelem... :-))
Előzmény: HegyenVolgyon (13059)
Pali79 Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13220
Ezen kémények áráról nincs valami infó? Gugli csak leírásokat ad :(
Előzmény: misbelief (13216)
gmkiev Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13219

Mit nevezel "épített kandallóban" fogalom alatt?

Épített kandalló, az a téglából épített ajtós, vagy nyitott kandalló?

Ebbe nem célszerű légjáratokat készíteni, hiszen úgy haszontalan, illetve inkáb csak látvány ahogy van. Vásárlhtó betétekben pedig benne van, néhény igen jó tipusban.

Előzmény: BSzTom (13217)
gmkiev Creative Commons License 2009.11.01 0 0 13218

3,5 évtizedik voltam a szervizese annak a cégnek amelyik e két olcsó, de mutatós berendezést gyártotta.

Kályha az, amelyik tüzelő ajtaját kinyitva a rostély alacsonyabban helyezkedik el, mint a tüzelő ajtó alsó éle.

Kandalló esetében a rostély (ha egyáltalán van) a tüzelőajtó alsó élével elvágólag, egyszinten található.

Műszaki szemmel, illetve besorolásukkor ezt kell figyelembe venni.

Remélem segítettem.

Előzmény: Törölt nick (13210)
BSzTom Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13217
Sziasztok,
Olyannal, hogy épített kandallóban légfűtő csőbetét ( a tűztérbe), találkozott-e már valaki? Előnyei, hátrányai, kivitelezhetősége? Esetleg más helyiségbe átvezetni a forró levegőt? Ha valaki tud ebben segíteni: 06 20 990 80 21, Berkes-Szabó Tamás Cserépkályha, kemence, kandalló, kerti konyha
misbelief Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13216
A másik pedig a Schiedel Tecnostar, azt imént ezt lehagytam.
Előzmény: misbelief (13215)
misbelief Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13215

Ne add fel azért, mert van szerelt kémény is, a legszebb a Schiedel Kerastar, kistömegű és nem kell körbefalazni.

 

Előzmény: Pali79 (13211)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13214
Agyaltam, mit írjak, de tiéd a pont... :-)
Előzmény: sujgojo (13213)
sujgojo Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13213
szerintem kandallo az, aminek legyeszerisutve, dupla fala van. vagyis lent bearamlik a levego a kulso burkolat ala, es amire feler, felmelegszik. vagyis keringeti a levegot. ezt vagy korbeepitessel oldjak meg vagy tesznek ra plusz egy konvekcios burkolatot esetleg mindkettot. a lenti kalyhan latszik is felul a res, szerintem ott jon ki a meleg, es lent a fatarolonal megy be a hideg. a felso kalyha meg csak sugarozza a meleget, nem keringeti a meleglevegot.
Előzmény: Törölt nick (13210)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13212
Pedig alap nélkül falazott kéményt nem építhetsz, és szerintem súlyban ugyanott van egy Schiedel is, mint egy téglakémény.
Ha azt rátennéd a padlófűtéses burkolatra, előbb-utóbb berogyna.
Előzmény: Pali79 (13211)
Pali79 Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13211

Hát az alapozás necces, mert padlófűtés van a helyiségben :(

Kívűlre tuti nem teszem, akkor inkább hagyom a p...csába az egészet.

 

Egyébként megnéztem az árakat és valóban van ráció abban amit mondasz, bár a leírások alapján nem látom miben jobb az astra mint a Bl700.

 

Szívesen olvasnám kicsit bővebben a véleményedet a saját "olcsóságos" tűzteredről, és a paramétereit is, mert a gugli erről se mond sokat.

Előzmény: misbelief (13202)
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13210
Próbáltam a kéményes topikban megkérdezni, hogy mi a különbség a kályhák és az öntöttvas, mobilan ide odarakható kandallók között. De semmi reakció.

Vagy ez utóbbiak is kályhák, csak kandalló néven adják el őket, mert az jobb PR és úgy többet lehet kérni érte? Mert az öntöttvas, üvegeblakos kandallók közt is van 120 mm-es, fa és széntüzelésű és elmennek 4-5 méter kéménnyel. De akkor ezek mitől kandallók?

Egy itt alább kályha meg egy kandalló. De mi a két dolog közt a különbség????

Ez egy kályha















Ez meg kandalló.


De mitől kandalló ez és mitől nem kandalló az előző, ami kályha???
HegyenVolgyon Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13209
Szerintem arra gondolhatott, én legalábbis csak ebben látnám a hátrányát, hogy az ilyen kályháknál nem a hőtartás a lényeg, hanem a vas jó hőátadó képessége által felforrósodó burkolat, ami aztán konvekció útján gyorsan felmelegíti a szoba levegőjét.
Tulajdonképpen minden zárt tűzterű légfűtő berendezésnek ez a lényege...

Namost, körbeburkolhatod természetesen, és ha jól csinálod, akkor kapsz egy szép beépített kandallót, aminek ha az alsó és fölső nyílásának a méretét helyesen választottad meg, akkor ugyanúgy fog fűteni, mint előtte kaminoként.

A tégla nyilván át fog venni és tárolni valami meleget, de cserépkályhához hasonlatos hőtárolásról ne álmodozz, mert itt a tégla nem érintkezik 400 fokos égéstermékkel, csak a kb. 100-150 fokos burkolattal.


Lényegében esztétikailag nyerhetsz az ügyön, egyéb szempontból viszont kérdéses.
Előzmény: kfhboglár (13208)
kfhboglár Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13208
Miért?:)
Előzmény: habimami (13207)
habimami Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13207
Nem túl jó!
Előzmény: kfhboglár (13206)
kfhboglár Creative Commons License 2009.10.31 0 0 13206
Sziasztok. Tavaly is olvasgattam a fórumot, s most újból felmerült itthon a kérdés. Van egy kamino 8 kW-os kandallónk. Körbe építeni mondjuk téglával, szerintetek van értelme? Segítene valamit a hő megtartásában? Előre is köszi.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!