Keresés

Részletes keresés

kupeci Creative Commons License 2018.01.29 0 0 146472

Nem beszéltem még vele, de ezt fogja kérdezni:

-görcs mentes?

-egyenes szálú

-milyen méretre van fűrészelve?

-Mennyi ideje szárad?

-mennyibe kerül?

- és hol van?

Ha ez segítség, szívesen megteszem.Kár lenne elégetni ha valóban alkalmas lenne hordónak!:)

Előzmény: ksanyi52 (146465)
obsitos3 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 146471

Hogy milyen élesztőt használsz,ebben az esetben szinte mindegy.Ha 15-20 fokot tudsz biztosítani a cefrének,gond nélkül kiforr,már amennyiben a belerakott tartósítók ezt nem gátolják.Sokkal fontosabb a hígítás mértéke.A befőttek,lekvárok néha extrém mennyiségű cukrot tartalmaznak.Helyesen jársz el,ha a hígítás után a benne maradó cukor teljes kierjedés után sem eredményez 8-10 %-osnál erősebb cefrét.

Előzmény: Figyelget (146469)
obsitos3 Creative Commons License 2018.01.29 0 2 146470

Nagyon helyesen döntöttél,a réz szoknya azért kell,hogy a flegma az üstbe kerüljön,ne a tömítés környékére,a szilikon meg tömít.Ami  felesleges,az a víz.Ha a víznek bármilyen szerep jut a szilikon mellett,akkor valamit rosszul csináltál.

Előzmény: majestic75 (146460)
Figyelget Creative Commons License 2018.01.29 0 0 146469

Budafoki is jó, esetleg alkohol és hidegtűrő talán azért lenne jobb választás, mert ez mégiscsak egy tömény anyag, hátha..  

Előzmény: KGPista (146459)
sogi01 Creative Commons License 2018.01.29 0 0 146468

                                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

 

Előzmény: sogi01 (146453)
rézműves1 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146467

Nézd meg a méretét...akkora, mint egy gyufás skatulya...nagyon kicsi, gyerekjáték...

Előzmény: kabold (146462)
kabold Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146466

Köszönöm endrepp a gyors választ, körbejárom a dolgot.

 

Előzmény: endrepp (146464)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146465

Ha érdekli a mestert, holnap megmérem és lefényképezem.

Előzmény: kupeci (146454)
endrepp Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146464

Ennél jobb az ablaktörlő motor, ha a 120-as fordulat megfelelő.

Előzmény: kabold (146462)
kezdoParlat Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146463

Valaki próbálta már ezt a módszert? http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121946492&t=9007484

 

Okozhatja a kozmaolaj képződést, hogy sima olajat használok "habzásgátlónak", igaz a napokban említett opálosodás csak egyfajta cefrénél jelentkezik, másiknál nem volt gond az olajjal.

kabold Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146462

A keverő meghajtáshoz visszatérve egy szösszenet erejéig: az alábbiakból a 100, ill 120 ford./perc teljesítményű elegendőnek látszik-e a feladathoz, vagy felejtősek?

https://www.ebay.com/itm/12V-DC-Motor-High-Torque-Reduction-Worm-Reversible-Turbo-Geared-Strong-Powerful/182717071156?hash=item2a8ac93f34:m:maTJAMY31droKXyFCCYea8w

endrepp Creative Commons License 2018.01.28 0 1 146461

A budafoki is fajélesztő. Jó, de mindig van jobb, erjesztésnél a tudományos álláspont szerint a borászati fajélesztők adják a legjobb teljesítményt.

Előzmény: KGPista (146459)
majestic75 Creative Commons License 2018.01.28 0 6 146460

LacoP21!

 

Köszönöm a képeket, segítettél vele. A webshopot is megtaláltam, ahol a habosított szilikonszalagot lehet venni.

 

Lehet, nem fejeztem ki magam jól, de mint leírtam, nagyon sokat tanultam az itt leírtakból. Azért, mert hetek óta, pálinkafőzés közben, olvasom a fórumbejegyzéseket. Ülök az üst mellett, kivittem a laptopomat, és tanulok tőletek. Mind a 4ezer oldalt sajnos nem tudtam végigolvasni, de több száz oldalt végignyálaztam.

 

A legjobb az, hogy eddig azt hittem, mekkora király csávó vagyok, mennyire értek a pálinkafőzéshez. 20 éve kísértem el először keresztapámat a balmazújvárosi pálinkafőzdébe, mertem a cefrét, hordtam a fát, és boldogan hallgattam az ott ücsörgő, várakozó öregek történeteit, adomáit. 15 éve főzettem az első saját pálinkámat. Hajdú-Bihar megye jó pár főzdéjében megfordultam, minden főzőmestertől próbáltam kérdezni, tanulni, új ismeretre szert tenni. Legnagyobb hatást rám Preku Gyula tett Kokadról, őt tartom a legnagyobb és legjobb pálinkafőző mesternek (ez saját vélemény, biztosan lesz, aki vitába fog velem szállni). Olyan pálinkát főzött nekem almából, hogy csodájára járt mindenki. 5 évvel ezelőtt a barátom vett egy billentős DES100-ast. Magába szippantott a házi pálinkafőzés szenvedélye, az a semmihez sem fogható boldogság, hogy a saját cefrémet úgy főzöm ki, és akkor, ahogy én akarom. Ha már vagyok annyira fanatikus, hogy a kertemben megtermő 120-180 kiló birsalmáról a gyerek műanyag medencéjében egyesével lemosom a szöszt, kézi hajtású répadarálóval ledarálom, és a Lallazym termékcsaládot (pektinbontó, élesztő tápsó, élesztő, aromakibontó enzim) alkalmazva, hőmérsékletre figyelve kierjesztem a cefrét, akkor elvárom, hogy úgy legyen kifőzve az a cefre, ahogy én szeretném. Vagy amikor 400 kiló kökényt kimagoztam, egyedül. Ezért vettem meg 3 éve a DES100-ast, de én már leeresztőcsapost választottam, mert biztonságosabb, könnyebben kezelhető a forró cefre. Több helyi pálinkaversenyen indultam, csipkebogyó, vackor, birs pálinkával, és másodiknál rosszabb helyezésem még nem volt. Azt hittem, mindent tudok a pálinkafőzésről.

 

Ezt a fórumot olvasva rá kellett döbbennem, hogy nem tudok én semmit. Jó pár taghoz képest még kisinas sem lehetek. Ámulva olvastam, hogy mennyi tudás gyűlt itt össze. Ezek egy részét el is kezdtem hasznosítani, és örömmel tapasztalom, hogy működnek, hasznosak. Most épp haver cserélte le a gázkazánját egy újra, és kiszereltük a szőnyegégőt a régiből, jövő héten már azzal szeretném fűteni az üstöt.

 

Amit meg a vízzárról kérdeztem, azt azért tettem, mert nem értettem pontosan a megoldást (valószínű, én vagyok kislétszámú, de hát ez van). Nem láttam képet, rajzot (vagy csak átsiklottam felette, figyelmetlenségből), ezért merészkedtem kérdést feltenni. Bár úgy látom, hogy szilikonszalagot is fogok berakni és  rézszalagot is forrasztatok haverral a kupola belsejére.

Előzmény: LacoP21 (146449)
KGPista Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146459

Köszönöm! Megenni nem fogja senki (remélhetőleg), se azért figyelem. Ilyet még magába nem csináltam... 35 liter az 35 liter. :) Sima budafoki élesztő jó vagy inkább faj élesztőt vegyek? Pektinbontóm van. :)

Előzmény: Figyelget (146458)
Figyelget Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146458

Pépesítsd, tegyél hozzá sok vizet (kb háromszorost) és dupla adag élesztőt legalább. Kis élesztőtáp sem árt. Sok sikert! :)

Előzmény: Figyelget (146457)
Figyelget Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146457

Gyorsan, mielőtt megeszi valaki! :)))

Előzmény: KGPista (146456)
KGPista Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146456

Jó reggelt kívánok! Egy padlásseprés alkalmával sikerült kb. 30-35 liternyi rumos szilva illetve körte befőttet rekvirálnom. Ha már így alakult, gondoltam becefrézem. Mit javasoltok, hogy csináljam? :)

Figyelget Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146455

Igen. Nem nélkülözhetetlen, de módfelett praktikus, ha tudod kontrollálni. 

Előzmény: Pávakedvel (146450)
kupeci Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146454

Méretei?

Előzmény: ksanyi52 (146448)
sogi01 Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146453

                                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146419)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.01.28 0 0 146452

Úgy szokták csinálni.

Előzmény: Pávakedvel (146450)
Pávakedvel Creative Commons License 2018.01.27 0 0 146451

Bocsi, Joco001 vagyok.

 

Előzmény: Pávakedvel (146450)
Pávakedvel Creative Commons License 2018.01.27 0 0 146450

És akkor ezt hogyan tudom kiküszöbölni? Tegyek hőmérőt az olajba is?

Előzmény: Figyelget (146420)
LacoP21 Creative Commons License 2018.01.27 0 2 146449

Majestic75!

 

Mivel veterán vagy, talán ismered már a különböző topikok szociális működését.

Lám nem fogadtak itt kitörő örömmel a törzstagok, de betudjuk ezt a FÓRUM normál működésének...

(Pl. én is egy olyan topikból jöttem, ahol az amatőröknek/dilettánsoknak/kezdőknek a keresést szoktam ajánlani.)

Nyílván az elmúlt 10+ év alatt ez a téma is sokszor lerágott csont.

 

Kérdéseidre csupán a vízzár tekintetében tudok valamelyest tapasztalatokkal szolgálni:

A vízzárba  egy ilyen szilikon cső van belenyomva.

A két vége egymásba dugva

A lezáráskor a vízzárba vizet töltök, majd a szilikon csövet belenyomom, és arra is víz kerül.

Egyrészt nem párolog el a víz alóla/róla, másrészt a fedelet rögzíti.

Nincs ragasztva.

 

Pár napja volt itt linkelve olyan áruház, ahol szilikon dolgokat lehet vásárolni.

 

Szép estét mindenkinek!

 

Előzmény: majestic75 (146405)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.01.27 0 1 146448

Üdv! Van a padlásomon kb 20-25 éve száradó eperfa alapanyagom. Kérdezd már meg a kádár ismerősödet hogy nincs e rá szüksége? Akkor nyersen felfűrészeltem ,hátha jó lesz valamikor,  de nem került rá a sor. Ha nem kell akkor eltüzelem. Szerintem kár lenne érte.

Előzmény: kupeci (146446)
rézmanó75 Creative Commons License 2018.01.27 0 1 146447

Igen. Vannak hiányosságok mindenhol. Sok mester elfelejti keresztbe kötni, meg a szivattyút összekötni a termosztáttal! :) 

  • Ha ez még is sikerűl akkor működhet is akár. Nekem egy tèl 5 köbméter fa,átlag 23 fok. 100 nm. Végül is jól megcsináltam magamnak! :) Gáz 0 
Előzmény: rézmanó75 (146444)
kupeci Creative Commons License 2018.01.27 0 0 146446

Az egyik kádár ismerősöm küldött neked egy pluszt!:)

Előzmény: öreg_néne_b (146441)
endrepp Creative Commons License 2018.01.27 0 0 146445

Attól függ hogy kötik be, nem a kivitellel van gond, hanem, hogy sokszor simán rákötik a zárt, központi rendszerre. Egyébként komoly darabnak tűnik. :)

Előzmény: rézmanó75 (146444)
rézmanó75 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 146444

Ez milyen! :)

Előzmény: endrepp (146411)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.27 0 0 146443

No, én csak egy pluszt küldtem, mivel csak magam vagyok, de ezek szerint, nem nagyon sok az érte, ennyi,,,az annyi és nincs tovább.

Előzmény: Törölt nick (146442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!