Hogy milyen élesztőt használsz,ebben az esetben szinte mindegy.Ha 15-20 fokot tudsz biztosítani a cefrének,gond nélkül kiforr,már amennyiben a belerakott tartósítók ezt nem gátolják.Sokkal fontosabb a hígítás mértéke.A befőttek,lekvárok néha extrém mennyiségű cukrot tartalmaznak.Helyesen jársz el,ha a hígítás után a benne maradó cukor teljes kierjedés után sem eredményez 8-10 %-osnál erősebb cefrét.
Nagyon helyesen döntöttél,a réz szoknya azért kell,hogy a flegma az üstbe kerüljön,ne a tömítés környékére,a szilikon meg tömít.Ami felesleges,az a víz.Ha a víznek bármilyen szerep jut a szilikon mellett,akkor valamit rosszul csináltál.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Okozhatja a kozmaolaj képződést, hogy sima olajat használok "habzásgátlónak", igaz a napokban említett opálosodás csak egyfajta cefrénél jelentkezik, másiknál nem volt gond az olajjal.
A keverő meghajtáshoz visszatérve egy szösszenet erejéig: az alábbiakból a 100, ill 120 ford./perc teljesítményű elegendőnek látszik-e a feladathoz, vagy felejtősek?
Köszönöm a képeket, segítettél vele. A webshopot is megtaláltam, ahol a habosított szilikonszalagot lehet venni.
Lehet, nem fejeztem ki magam jól, de mint leírtam, nagyon sokat tanultam az itt leírtakból. Azért, mert hetek óta, pálinkafőzés közben, olvasom a fórumbejegyzéseket. Ülök az üst mellett, kivittem a laptopomat, és tanulok tőletek. Mind a 4ezer oldalt sajnos nem tudtam végigolvasni, de több száz oldalt végignyálaztam.
A legjobb az, hogy eddig azt hittem, mekkora király csávó vagyok, mennyire értek a pálinkafőzéshez. 20 éve kísértem el először keresztapámat a balmazújvárosi pálinkafőzdébe, mertem a cefrét, hordtam a fát, és boldogan hallgattam az ott ücsörgő, várakozó öregek történeteit, adomáit. 15 éve főzettem az első saját pálinkámat. Hajdú-Bihar megye jó pár főzdéjében megfordultam, minden főzőmestertől próbáltam kérdezni, tanulni, új ismeretre szert tenni. Legnagyobb hatást rám Preku Gyula tett Kokadról, őt tartom a legnagyobb és legjobb pálinkafőző mesternek (ez saját vélemény, biztosan lesz, aki vitába fog velem szállni). Olyan pálinkát főzött nekem almából, hogy csodájára járt mindenki. 5 évvel ezelőtt a barátom vett egy billentős DES100-ast. Magába szippantott a házi pálinkafőzés szenvedélye, az a semmihez sem fogható boldogság, hogy a saját cefrémet úgy főzöm ki, és akkor, ahogy én akarom. Ha már vagyok annyira fanatikus, hogy a kertemben megtermő 120-180 kiló birsalmáról a gyerek műanyag medencéjében egyesével lemosom a szöszt, kézi hajtású répadarálóval ledarálom, és a Lallazym termékcsaládot (pektinbontó, élesztő tápsó, élesztő, aromakibontó enzim) alkalmazva, hőmérsékletre figyelve kierjesztem a cefrét, akkor elvárom, hogy úgy legyen kifőzve az a cefre, ahogy én szeretném. Vagy amikor 400 kiló kökényt kimagoztam, egyedül. Ezért vettem meg 3 éve a DES100-ast, de én már leeresztőcsapost választottam, mert biztonságosabb, könnyebben kezelhető a forró cefre. Több helyi pálinkaversenyen indultam, csipkebogyó, vackor, birs pálinkával, és másodiknál rosszabb helyezésem még nem volt. Azt hittem, mindent tudok a pálinkafőzésről.
Ezt a fórumot olvasva rá kellett döbbennem, hogy nem tudok én semmit. Jó pár taghoz képest még kisinas sem lehetek. Ámulva olvastam, hogy mennyi tudás gyűlt itt össze. Ezek egy részét el is kezdtem hasznosítani, és örömmel tapasztalom, hogy működnek, hasznosak. Most épp haver cserélte le a gázkazánját egy újra, és kiszereltük a szőnyegégőt a régiből, jövő héten már azzal szeretném fűteni az üstöt.
Amit meg a vízzárról kérdeztem, azt azért tettem, mert nem értettem pontosan a megoldást (valószínű, én vagyok kislétszámú, de hát ez van). Nem láttam képet, rajzot (vagy csak átsiklottam felette, figyelmetlenségből), ezért merészkedtem kérdést feltenni. Bár úgy látom, hogy szilikonszalagot is fogok berakni és rézszalagot is forrasztatok haverral a kupola belsejére.
Köszönöm! Megenni nem fogja senki (remélhetőleg), se azért figyelem. Ilyet még magába nem csináltam... 35 liter az 35 liter. :) Sima budafoki élesztő jó vagy inkább faj élesztőt vegyek? Pektinbontóm van. :)
Jó reggelt kívánok! Egy padlásseprés alkalmával sikerült kb. 30-35 liternyi rumos szilva illetve körte befőttet rekvirálnom. Ha már így alakult, gondoltam becefrézem. Mit javasoltok, hogy csináljam? :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Üdv! Van a padlásomon kb 20-25 éve száradó eperfa alapanyagom. Kérdezd már meg a kádár ismerősödet hogy nincs e rá szüksége? Akkor nyersen felfűrészeltem ,hátha jó lesz valamikor, de nem került rá a sor. Ha nem kell akkor eltüzelem. Szerintem kár lenne érte.
Attól függ hogy kötik be, nem a kivitellel van gond, hanem, hogy sokszor simán rákötik a zárt, központi rendszerre. Egyébként komoly darabnak tűnik. :)