Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
8-10 napra számoltam mert sima levél volt nem elsőbbségi, biztosítás azért volt rajta plusz 1,40be került csak (postaköltség 5 dollár körül). Itthon nem árulják fekete színben, bár utolsó infóm az volt hogy novemberben talán kapott ilyeneket az extrametál, de árban nem lett volna jobb mint ez.
Nálunk anyám eleinte össze vissza vagdosta a kezét amiatt hogy éles késeket kapott a konyhába csak lesett hogy jéééééééééééé ilyen kés is létezik:D
Meg hogy mennyit vágtam már vele és még mindig mint a borotva:D
Nem értem mért nem fektetnek be sokan erre rengeteg szenvedés kiküszöbölhető vele.
Nem jártam hű de sok családnál de a késeket mindig meg meg nézem:)
És 10-ből 1-helyen van talán egy egy normálisabb darab de az se feltétlrnűl szépen fenve.Majdnem roszul lettem az egyik ismerősnél ott van egy gyönyörű Polyák régi darab az tény de hogy az mivel lett élezve azt nem tudom mintha flexel próbálták volna félre volt dobva kipattogzottéllel.
Megkérdeztem elvihetem-e megcsinálnám:D
Visszavittem a mai napig emlegetik hogy szinte csak azt használják:D
Akkor már inkább a köröm, ugyanannyira kéznél van, mint a tenyér :) és ezt javasolja éltesztnek a Fallkniven is -- ráteszed merőlegesen, kis húzás (nagyon tompa penge már itt leszerepel, de a többség függőlegesen tartva még beleharap), majd egyre döntöd a pengét és minél élesebb, annál hegyesebb szögnél csúszik meg.
Hát, én nem merem így tesztelni a késeimet, főleg a brutálabb darabokat... :-)
A legjobb optikai teszt szerintem az él felől erős lámpával megvilágítás és sötét háttér előtt magán az élfelületen tükröződés keresése. Ha az eltűnt, akkor jó eséllyel éles a kés, már csak a befejező bőrszíjas fenés maradt hátra :-)
Vannak gyorsabb tesztek is, de azok nem túl életszerűek... ki fog napjában 20 manilakötelet elvágni (ha nem csónakokat lop mondjuk szakmányban)? :-)
A papír-boríték vágás már reálisabb, ezt a "postázó"-részlegen naponta jópárszor kellett csinálnom, évekig... ott a Spyderco Delica ATS-55 pengével vitte a prímet, utána jött a félig fogazott CRKT M16T (drop point), bár akkor még nem volt Hellém. Kartonpapírt jobb sniccerrel vágni, még ha tördelni/cserélgetni is kell a pengéket, mert egy "normál" késnek a pengevastagság miatt jóval kisebb a behatolási mélysége és az anyagban való haladási sebessége.
Nem nyiszatolok én sem, szép volna, ha életlen késsel dolgoznék... csak hangulatfestőnek írtam :-) csak a Marttiinit nem élezem, mert a konzervek hamar kiveszik a borotvaélt. Annak alapján, amit írtál, a konyhakéseid jófajták :-) A Marttiini amúgy nagyon jó konzervnyitó: vastag pengéje van, brutál erővel lehet vele nyitni, sokkal gyorsabb, mint a "célszerszám" konzervnyitó... :-)
Ezzel a teszttel sok baj van. Egy hosszabb, nehezebb késsel már eleve sanszos a vérzés. Nem csak szelésre használunk egy élt, sőt vannak esetek, amikor kizárólag az élre merőleges a mozgás vágáskor. Jellemzőbb lenne szerintem az, hogy miből vesszük észre, hogy már nem a legélesebb az él. Konyhában például a paradicsom jól megmutatja. Faragáskor nem ott harap az anyagba, ahol rátettük. Nyúzáskor egy húzással nem vágja már át a bundát. Kemény, sima felületem meg-megcsúszik a penge, stb.
Éltesztekről, élezési technikákról, eszközökről lehet találni rengeteg anyagot az interneten. Magyar nyelven pl. a www.kesportal.hu-n, vagy a www.acelfullank.hu-n. ;)
hát Gyenge ez a teszt nem gyenge. ha jól elkapom a fonalat élezéskor, akkor nekem már akkor el lenne vágva akezem ahogy megmozdítom a kést.... Meg hogy tudod így a teljes élszallagot ellenőrizni.. nem is értem...
A legjobb technika szerintem az él megállapitásásra az ha a kés markolatának a végét két ujjal megfogod és a tenyered szélére téve elkezded húzni saját sújánál fogva.
Ha a kés az első pár milinél már "harap" akkor nagyon tuti:)
Elég ha a harapást megérzed tovább ne húzd mert vérezni fogsz:D:D
Tényleg Csoty találkoztál már esetleg a Világegyetemben olyanal aki legalább megközelitette a Te élezöképeségeidet.IS.... :))Ha igen az mennyi ideig élt? :)))
Lehet, hogy nem véletlen veszett el az a Marttiini. ;) Cserébe talán könnyen élezhető... Skandináv éllel konzervet nyitni eléggé hendikeppes felállás... :)
Pár napja próbáltam, hogy végleg elvarrjam a szálakat, de már láttam, hogy megtörtént. Olvasni sem sikerült, mert a hírekkel ellentétben mégsem lett nyilvános. :P
Szia csoty! Jól esik látni, hogy a régi vagy! ;) Hisz ki máséi is lennének a legélesebb, legparadicsomgyilkosabb konyhakések, a Kárpát-medence legöregebb vágódeszkáival... :))) Komolyra fordítva a szót, biztos nem jössz vissza? alain próbál helyettesíteni, de Clint Eastwoodot jobban szeretjük. Tudod, a mi korunkban mennyire játszik a megszokás... ;)
Ha már nyiszatolni kell vele, akkor az nem éles. :P Ha olyan erővel vagdosnék a vágódeszkán, mint te, akkor nem lennének tizenéves vágódeszkáim. :) Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy léteznek gyorsabb tesztek is éltartósságra. Kartonvagdosástól a kötélvagdosásig. :)
Élességtesztnek én általában érett paradicsom héjának elvágását szoktam végezni, mert ott a nem recézett kések jó része elvérzik, ha már nem a legfrissebben fent...
Ja, "néhány" másik pengét is teszteltem már (ez az egyik legalapvetőbb tesztem a késanyagok éltartósságára: mennyi időnként kell fenni, ha vágódeszkán nyiszálok vele). A többihez képest igen jó teljesítményt mutat, főleg ha figyelembe veszem a kés igen kis élszögét. Az egyik legrosszabb éltartó az erdőben talált Marttiini tőr volt, azt már régeb óta csak konzervnyitásra kárhoztatom :->
De igen, ha egy darab fán nyiszatolod őket nap mint nap... nem a zöldségek veszik ki az élét, hanem a fa rostjai, ezt értettem éltartóssági tesztnek. Vagy te netán vasdarabokat akarsz vagdosni a késeddel, hogy megnézd, mit bír? :-)
sziasztok, nem bírtam otthagyni, érdeklődnék vki ismeri, tehát maradjon vitrinben, vagy lehet normálisan használni? eddig szépen borotvál, meg tuti a fogása is
Michael Strahan
vbmenu_register("postmenu_23332", true);
webmaster
Join Date: Apr 1999
Location: Anchorage, Alaska
Posts: 1,954
Helle! YES!
I've been using Helle knives for years in Alaska. The ones I use are the Nying and it's high-carbon steel brother, the Fjording. Both are excellent knives, with birch handles and a blade about 2.5 inches in length. I have found that you really don't need more blade, whether you're caping a moose, skinning a bear or quartering any big-game animal. I keep two knives in my pack and only take them out when I have an animal down.
The first time I used a Nying, we skinned three moose, seven caribou and a grizzly. There were two of us working, but only one Helle knife involved. So the Helle can't take credit for all 11 animals. Still, that's outstanding performance without having to sharpen my knife. It's a wonderful tool.
HERE'S THE LINK to Helle's main website, and I'm posting pictures of both knives below.
If you bought a Helle knife, you've made a purchase that will last your lifetime.
Talán nem a legjobb éltartóssági teszt a salátának való aprítása. Illetve, ha egy másik pengét is tesztelnél párhuzamosan ugyanebben a feladatkörben, akkor összehasonlítható lehetne. ;)
Hát igen, éltartósságban is nagyon ott van az a belső mag... én a Helle Besseggen-emet szoktam használni zöldséget vagdosni salátákhoz vágódeszkán (igen gyakran, egy héten legalább kétszer-háromszor van vacsorára saláta), és szeptember eleje óta most kellett először végighúzni rajta a kerámia-rudat, hogy megint "borotválós" éle legyen.