Keresés

Részletes keresés

matteo14 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 1113
Előzmény: SÜNÖCSKe (1112)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2011.11.06 0 0 1112

Egy elérhetőséget kérhetek ehhez a szimulátorhoz?

Előzmény: matteo14 (1108)
nazareth Creative Commons License 2011.11.05 0 0 1111

Így van. Ha megvan a "valóság" (vágányhálózat, lejtviszonyok, jelzők, vonatok, menetrendkövetés, párbeszéd a mozdonyvezetőkkel, szomszédokkal), akkor már "csak" össze kell huzalozni a berendezés logikáját a sínáramköröktől a váltókig-jelzőkig, az aktuálisan választott berendezés dokumentációja alapján : )

Előzmény: fszt. (1110)
fszt. Creative Commons License 2011.11.05 0 0 1110

Még a legegyszerűbb kulcsos berendezés is kihívás: nem maga a berendezés, hanem a szimulátornak ismernie kell a külső viszonyokat is, illetve tudnia kell egy megadott rend (menetrend) szerint mozgatnia a vonatokat. Ahogy nazareth írta volt, a fizikájukat is bele kell modellezni a szimulátorba.

Előzmény: kadajo92 (1109)
kadajo92 Creative Commons License 2011.11.05 0 0 1109

Olvasgattam a hozzászólásokat, és eszembe jutott valami. Nem vagyok programozó, és messze is áll tőlem a dolog, így ne kövezzetek meg a következő javaslatomért, mert lehet, hogy nagy marhaságot mondok. Szóval, azt vettem ki ebből az egész eszmecseréből, hogy elég nehéz megírni egy Domino szimulátort a berendezés bonyolultsága miatt. Mi lenne, ha előbb egy egyszerűbb berendezést kreálnátok meg vonatforgalommal, stb. (pl.: SH), és aztán annak a "motorját" tovább fejlesztve egy D55 és/vagy D70? 

matteo14 Creative Commons License 2011.11.05 0 0 1108
Sziasztok!
RZZ Hricovhoz(c betűn egy horog) ért valaki?Az lenne a proplémám,hogy Bytca felé az istennek sem akarnak menni a vonatok.Mit tegyek?És az engedélykérés az melyik szöveg lenne?
CsP50k Creative Commons License 2011.10.09 0 0 1107


Köszönöm a reakciókat!
(Működő szimulátorok még mindig érdekelnek ám!)

 

2SC2240:
Jó az észrevétel, hanem maga a felvétel nem gyorsított, a "történések" gyorsabbak jelenleg. A sebességjelzésen meg jót bosszankodtam a videó készítésekor...

 

nazareth:
Az én eredeti koncepciómnak nem sok köze volt a biztber/forgalmi szimulációkhoz: tudnék-e a fradis kódos kezelőnél használhatóbb felületet írni?
(Sikerült, bár nem sok eredeti ötlet került bele, tulajdonképp egy digitális interaktív D70 tábla. Az ötlet, a kihívás főleg abból eredt, hogy nem vagyok programozó... )
Hanem megtetszett, amit eszkábáltam, aztán elkezdetek éledni a biztber funkciók...

 

Így nem annyira előrelátóan épült fel, de már néhányszor muszály volt átformálni a témát, olykor éppen az általad említett pontok szerint... (nyílván közülük tényleg szükségszerű némelyik)

 

De nem mindegyik ponttal értek azért maradéktalanul egyet ám!
pl:
Egy áramút felépülése-záródása/szétesése-szakadása eseménynek minősíthető-e? Én egyenlőre eseményvezérlek, de nem tartom rossznak az áramút-ellenőrzést sem.
A vonatszámot a programnak a biztbertől függetlenül kell kezelnie. A biztber vagy rendelkezik követő funkcióval, vagy sem. Ahol biztber nincs (vagy nem olyan), azért ott is tudják, milyen vonat jött éppen, hová megy, stb.

 

Tehát a felvetett modulokból van már benne tulajdonképpen valamilyen formában, de messze nem kész a mű, illetve jelenleg nem is nevezhető igazán forgalmi szimulációnak... Vagy legalábbis kissé "sántít"... :)

 

Így hát, csak évek kérdése és lesz belőle valami...

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.10.09 0 0 1106

Üdv!

Átküldtem a pályát!

Előzmény: Railka (1105)
Railka Creative Commons License 2011.10.07 0 0 1105

Helló!

 

Igen néztem már, de azok között nem találtam. Egy térképen volt a keleti-köbánya-ferencváros-józsefváros-déli-budaörs végpontok. talán kelenföld is. Úgy emlékszem, hogy korvasut volt a file neve.

Előzmény: kemenyadam (1104)
kemenyadam Creative Commons License 2011.10.06 0 0 1104

Helló,

az 1057. hozászolásban lévő linket nézted már?

Előzmény: Railka (1103)
Railka Creative Commons License 2011.10.06 0 0 1103

Sziasztok

Dispecher progihoz régen megvolt a körvasútas territorry. Rail.hu ról nem lehet már letülteni. Esetleg eltunátok küldeni a mail címemre? blackened @ hdsnet hu

 

Köszönöm.

nazareth Creative Commons License 2011.09.27 0 0 1102

Érdemes bizony!

Kérdés, hogy pontosan mi van a videón látható dominókockák mögött. Magam is programozó vagyok, és mint olyan, sokat gondolkoztam egy bizber-szimulátor megírásán.


1.) Arra jutottam, hogy mindenek - pult, bizber, menetrend, satöbbi - előtt meg kell írni valahogy a "valóságot", ami tartalmazza a vágányhálózatot, vágányhosszokat, lejtviszonyokat, jelzőket, rálátási távolságokat, sebességkorlátozásokat, vágányneveket, behatási pontokat, útátjárókat, sínáramköröket. A különféle "többállapotú elemek" komplexitása fokozható, lehet szimulálni a váltóátállások lomhaságát, meghibásodó jelzőoptikákat, satöbbi.

 

2.) A vágányhálózatra lehet ráültetni a tulajdonképpeni bizbert, azaz a függőségek rendszerét; nyilván ehhez komolyan tanulmányozni kell az adott beredezést, illetve a bizbernek alkalmazkodnia kell a megírt "valóság" komplexitásához (azaz pl. kezelnie kell egy jelző esetlegesen kiégett zöld optikáját, ha ezt leprogramoztuk az 1. pontban).

 

Fontos eldönteni, hogy milyen koncepciót követünk a bizber leprogramozásakor: eseményvezéreltet, vagy valós idejűt. Az eseményvezérelt a Windowson szocializálódott embereknek kézenfekvőbb lehet, én már jóideje PLC-ket progarozok, és szerintem egy ciklikusan végrehajtott, áramutasra visszavezethető megoldás sokkal előnyösebb.

 

4.) A bizberen csüng a vonatszámkövetés is, ha van. A vonatszámkövetésnek hozzá kell férnie a menetrend-adatbázishoz, ha vonatszámváltást is akarunk.

 

5.) A vonatszámkövetésen ül az automatikus vágányút-állítás, ha van ilyen.

 

6.) A bizberhez kell kapcsolódnia a bizber front-endjének, az asztalnak a megfelelő kezelőelemekkel.

 

7.) Szükség van adott esetben egyéb front-end cuccokra is (rádió, telefon, külön vonatszámkövetés, ha azt utólag ültették rá a bizberre).

 

8.)  Az 1. pontban említett "valóságot" úgy kell megírni, hogy egy vonat "végig tudjon menni" a vágányzaton (a járművek száma változó; helyzetüket, számukat, irányukat, sorrendjüket, hosszukat egy vágányszakaszokon belül is számon kell tudnunk tartani). A járművek nyilván figyelik a jelzőket, váltókat, sebességkorlátozásokat; rendelkeznek mozgáskarakterisztikával és dinamikával; követik a menetrendet.

 

9.) Menetrend-adatbázis, innen veszi a vonat és a vonatszámkövetés az adatokat; illetve innen "dobja be" a rendszer a vágányhálózatra a vonatokat.

 

Namármost, ha ezek közül nincs is meg mindegyik modul egy szimulátorban, a meglévő funkciókat elég jól szét kell válogatni, mert különben sántítani fog a dolog (pl. ha a dominokockák adják egymásnak a foglaltságokat). Kérdés, hogy a Te koncepciód mi volt, amikor elkezdted a D70 szimulátort :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 1101

"Illetve, érdekelne vélemény is, érdemes-e tovább vinni ezt az irányt."

 

Érdemes bizony. Nagyon jó. Ott mondjuk Ferencváros esetében van egy 80-as váltó, ami mondjuk itt az általad feltett videón 40-es, de ezt leszámítva engem lenyűgözött. Illetve nem tudom, hogy gyorsítva lett-e a felvétel, de a villogó visszajelentések 1Hz-esek a valóságban. A D70 működésével kapcsolatban segíteni tudok, az alapján meg lehet fejlesztgetni. Szóval mindenképpen érdemes tovább vinni a projektet, sőt egy ilyen szimulátorban érdemes lenne egy D55-ös változatot is kreálni.

Előzmény: CsP50k (1100)
CsP50k Creative Commons License 2011.09.23 0 0 1100

Üdv Mindenkinek!

 

Visszaolvasva láttam, időről-időre felbukkan, egy kérés. Most én jönnék vele: valaki tudna küldeni egy d70 szimulátort? (link is jó...)

Egy elakadt program (http://www.youtube.com/watch?v=9pUZ31_JEa4) fejlesztéséhez kellene.

(Főleg lelkesedést kellene generálnia...)

Illetve, érdekelne vélemény is, érdemes-e tovább vinni ezt az irányt.

 

Forgalmi szempontból, szinte semmit sem tud még: véletlenszerű menetek, meghatározott útvonal és cél nélkül, kifejezetten a biztber funkciók és a mozgások tesztelésére.

 

Első nekifutásra, majd Dispecer-szerűre szeretném, aztán menetrend, stb... De ezek még nagyon messze vannak. Először meg kéne állnia a helyét, mint biztber szimulátor.

(Elvileg bármilyen vágányhálózattal müködik, de a szerkesztő rész is fejlesztés alatt. Mint szinte minden...)

 

kemenyadam Creative Commons License 2011.09.22 0 0 1099

Helló,

szerintem ebben a topikban próbálkozzál, nagyobb eséllyel kapsz választ:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9162282

Előzmény: Prof63 (1098)
Prof63 Creative Commons License 2011.09.22 0 0 1098

Sziasztok!

 

Az lenne a kérdésem, hogyan kell értelmezni (használni) a tolatásjelzőket. Gondolom a vasútforgalmi szimulátorokban érdekelt vasút rajongók ezt alapból tudják, de én sosem értettem. A normál jelző az világos: amerre a jelző elülső oldala néz, az abból az irányból közeledő vonatnak meg kell állnia tilos jelzésnél, és tovább haladhat szabad jelzésnél. De mi a helyzet a tolatásjelzőnél? Mire vonatkozik a hatálya, a felé mozgó vonatra, vagy a tőle elfelé mozgó vonatra? Hol van a szerelvény a jelzőhöz képest, amikor a jelző vezényli a tolatást, a mozdony és a jelző között, vagy máshol? Tilos jelzésnél mivel kell megállni a jelző mellett (előtt), a mozdonnyal, vagy a szerelvény másik végével? Szabad jelzésnél merre kezd el mozogni a mozdony, a jelzőtől elfelé (és akkor melyik oldalától elfelé), vagy a jelző felé?

nazareth Creative Commons License 2011.09.20 0 0 1097

Hahó!

 

A DVD-t átvettem, köszönöm szépen a szervezést! Hamarosan jöhetnek a tesztmenetek : )

Előzmény: SnailSims (1096)
SnailSims Creative Commons License 2011.09.05 0 0 1096

Sziasztok!

A Post T sorozat vezető alakjával levelezem már pár napja, a levelezés tárgya, hogy a Signalsoft-os programok magyar nyelven is használhatók legyenek.
Folyamatban van a menetrend szerkesztés és annak leírásának elkészítése.

Tehát a kedvezmény!
Richard Plokhaar igazgató felajánlott egy 50%-os kedvezményt a simsig.hu tagjainak! (és minden forgalomirányító rajongónak)

Ez azt jelenti, hogy szeptember 3.-tól  11.-ig tudunk vásárolni a Signálsoft oldalán.



A kedvezmények a következő szimulációkra vonatkozik!
- Post T Arnhem 1965

- Post T Hengelo 2000

- Post T Amsterdam CS

- Zentralstellwerk Braunschweig Hbf

- Stellwerk Gelsenkirchen Hbf

- Stellwerk Bonn Hbf

- Stellwerk Andernach Hbf

- Stellwerk Hürth-Kalscheuren

- Zentralstellwerk Köln Hbf

- Also the bundles! (double save!)

Aki szeretne vásárolni az jelezze felém e-mail-ban info(kukac)simsig.hu.
Elküldöm a kódot és az instrukciókat.

Üdv:

Snail Sims

www.simsig.hu

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.29 0 0 1095
Előzmény: Fsztmind (1093)
nazareth Creative Commons License 2011.08.28 0 0 1094

SimSig:

http://www.simsig.hu

http://www.simsig.co.uk

 

Előbb a rendszerfájlokat kell feltelepíteni (960 kB), utána jöhetnek a szimulátorok (1-2 MB darabja).

Előzmény: Fsztmind (1093)
Fsztmind Creative Commons License 2011.08.28 0 0 1093

Sziasztok 

Eltudjátok küldeni e-mailbe a dispecher-t és az összes többi biztber. szimulátor linkjét ?? De a dispechert nek nem a linkjét hanem a progit.

                     Köszi:) : szekely.i98@gmail.com 

kadajo92 Creative Commons License 2011.08.25 0 0 1092

Kis Multikon. Felfedeztem néhány funkciót a játékban, amely IPG egy régebbi leírásából kimaradt. Ha esetleg már korábban valaki felfedezte és megosztotta a fórumon elnézést.

Az egért a szomszéd állomás menetirányára húzva, és ezután az F3 billenyű lenyomásával előhívhatjuk a következő néhány órában várható vonatok listáját. (Menetrend nélküli vonatok nincsenek benne.)

Egy mozdony által elfoglalt állomási vágányon a CIS menü nem csak akkor használható, ha a mozdonynak előír valamit a fordulója. Mi magunk is forgalomba állíthatunk úgymond "operatív" mozdonyvonatokat a következő képpen:

Szituáció: Multi2N-ben L. Kynzvart-ba (LKV) áll egy tológép, amely tulajdonképpen teljesen feleslegesen áll az előbb említett állomáson, mert az ember ott nem veszi hasznát. Ezt a mozdonyt tehát át szeretnénk vinni LIP SVO, vagy STR állomásra. Teendők: Kivisszük egy állomási vágányra az adott mozdonyt. Ott jobb egérgomb, és CIS menü, majd rákattintuk az "asztalon" a célállomás nevére. Ezt követően a program ad egy vonatszámot a mozdonyunknak, és már húzhatjuk is neki a kijáratot.

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2011.08.24 0 0 1091

Viszont a galériában Brightont rossz helyre tetted, erőteljesen délen van ugyanis (a La Manche / Angol-csatorna partján)... :)

Előzmény: nazareth (1090)
nazareth Creative Commons License 2011.08.23 0 0 1090

Viszont milyen jó kis tanulószimulátor ez az Oxted! Van benne sok vonat, szerelvénymenetek, egyvágányos állomás keresztekkel, útátjárók, egy kis tolatgatás; nincs ACI és ARS. Ideális a kezdőknek!

 

Csak az ismétlőjelzők leptek kissé meg, de ezirányú nézeteimet a simsig.hu-n kifejtettem :)

Előzmény: SÜNÖCSKe (1089)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2011.08.22 0 0 1089

Persze. Csak regisztrálni kell a honlapon, majd be kell jelentkezni. Aztán a downloads -> official software -> simulations (beta)

 

Ugyanitt megtalálható még egy új béta is, Oxted. Ez egy rövid szárnyvonal és az abból kiágazó mégrövidebb szárny-szárnyvonal :)

 

És ne felejtsd el letölteni az új rendszerfájlokat sem (néhány naposak), mert azok kellenek a legújabb cuccokhoz. 

Előzmény: kemenyadam (1088)
kemenyadam Creative Commons License 2011.08.22 0 0 1088

Helló,

el lehet érni valahol? Néztem az oldalakat, de nem találtam.

Előzmény: SÜNÖCSKe (1087)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2011.08.21 0 0 1087

SimSig Brighton Beta.

 

Megjelent. Van benne egy-két bug. Este kipróbálom! :)

Jelz Creative Commons License 2011.08.15 0 0 1086

Üdvözlök Mindenkit!

 

Segitséget szeretnék kérni Tőletek, mert gondolom Ti sokkal többet tudtok, mint én.

 

Nagyon régota keresek a neten egy vasuti biztber kezelo ingyenes magyar szimulatort, de sehol nem találok  :S

 

 

 

Kérlek aki tud magyar  d55 kezelo vagy siemens blokkos kezelo vagy ves tipusu kezelő simulatort ingyen a neten, kérlek küldjétek el mailban a:

 

volvolanzrt@gmail.com

 

 

cimre.

 

Elöre is nagyon szepen köszönöm az illetonek!!

 

 

SÜNÖCSKe Creative Commons License 2011.07.31 0 0 1085

Még egyelőre "vasalják" az újabb cuccokat, megy a bogárirtás ezerrel. Talán 1-2 hét múlva lesz belőle valami.

Előzmény: nazareth (1084)
nazareth Creative Commons License 2011.07.30 0 0 1084

Hahó!

 

A találkozón

 - Saltley

 - Derby

 - South Humberside (új kiadás) és

 - Worksop volt.

 

Szóval igen, volt új szimulátor :) Viszont a honlapról egyelőre még nem letölthetőek, bejelentkezés után sem (ugyanis újabban némely letöltésekhez be kell jelentkezni az angol oldalon).

 

Itt egy röpke összefoglaló a találkozóról. A csoportkép bal alsó sarkában ott figyel Geoff Mayo is :)

 

Érdekesség, hogy egészen pontosan megtervezték, hogy hol lesznek a munkaállomások, melyiken mi fog futni, hol vannak konnektorok, satubbi. A beugró magyar szemmel húzós, 12 (helyben fizetve 14) font, ami tartalmazott némi kaját is. Viszont állítólag nem volt ingyen WiFi... Furcsa továbbá, hogy bár hónapokkal előre elkezdték szervezni, illetve az egész országból jöttek rajongók, mégis csak déli 12-kor kezdtek, este 6-ra be is fejezték. Gondolom a kocsma személyzete nem akart kiesni a napi ritmusból és az esti "csúcsot" sem áldozták be a sok forgalomirányító-megszállott miatt >: ) Szóval a mi 10-12 órás találkozóinktól még bőven lemaradnak :)

Előzmény: kemenyadam (1083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!