Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Tényleg Csoty találkoztál már esetleg a Világegyetemben olyanal aki legalább megközelitette a Te élezöképeségeidet.IS.... :))Ha igen az mennyi ideig élt? :)))
Lehet, hogy nem véletlen veszett el az a Marttiini. ;) Cserébe talán könnyen élezhető... Skandináv éllel konzervet nyitni eléggé hendikeppes felállás... :)
Pár napja próbáltam, hogy végleg elvarrjam a szálakat, de már láttam, hogy megtörtént. Olvasni sem sikerült, mert a hírekkel ellentétben mégsem lett nyilvános. :P
Szia csoty! Jól esik látni, hogy a régi vagy! ;) Hisz ki máséi is lennének a legélesebb, legparadicsomgyilkosabb konyhakések, a Kárpát-medence legöregebb vágódeszkáival... :))) Komolyra fordítva a szót, biztos nem jössz vissza? alain próbál helyettesíteni, de Clint Eastwoodot jobban szeretjük. Tudod, a mi korunkban mennyire játszik a megszokás... ;)
Ha már nyiszatolni kell vele, akkor az nem éles. :P Ha olyan erővel vagdosnék a vágódeszkán, mint te, akkor nem lennének tizenéves vágódeszkáim. :) Csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy léteznek gyorsabb tesztek is éltartósságra. Kartonvagdosástól a kötélvagdosásig. :)
Élességtesztnek én általában érett paradicsom héjának elvágását szoktam végezni, mert ott a nem recézett kések jó része elvérzik, ha már nem a legfrissebben fent...
Ja, "néhány" másik pengét is teszteltem már (ez az egyik legalapvetőbb tesztem a késanyagok éltartósságára: mennyi időnként kell fenni, ha vágódeszkán nyiszálok vele). A többihez képest igen jó teljesítményt mutat, főleg ha figyelembe veszem a kés igen kis élszögét. Az egyik legrosszabb éltartó az erdőben talált Marttiini tőr volt, azt már régeb óta csak konzervnyitásra kárhoztatom :->
De igen, ha egy darab fán nyiszatolod őket nap mint nap... nem a zöldségek veszik ki az élét, hanem a fa rostjai, ezt értettem éltartóssági tesztnek. Vagy te netán vasdarabokat akarsz vagdosni a késeddel, hogy megnézd, mit bír? :-)
sziasztok, nem bírtam otthagyni, érdeklődnék vki ismeri, tehát maradjon vitrinben, vagy lehet normálisan használni? eddig szépen borotvál, meg tuti a fogása is
Michael Strahan
vbmenu_register("postmenu_23332", true);
webmaster
Join Date: Apr 1999
Location: Anchorage, Alaska
Posts: 1,954
Helle! YES!
I've been using Helle knives for years in Alaska. The ones I use are the Nying and it's high-carbon steel brother, the Fjording. Both are excellent knives, with birch handles and a blade about 2.5 inches in length. I have found that you really don't need more blade, whether you're caping a moose, skinning a bear or quartering any big-game animal. I keep two knives in my pack and only take them out when I have an animal down.
The first time I used a Nying, we skinned three moose, seven caribou and a grizzly. There were two of us working, but only one Helle knife involved. So the Helle can't take credit for all 11 animals. Still, that's outstanding performance without having to sharpen my knife. It's a wonderful tool.
HERE'S THE LINK to Helle's main website, and I'm posting pictures of both knives below.
If you bought a Helle knife, you've made a purchase that will last your lifetime.
Talán nem a legjobb éltartóssági teszt a salátának való aprítása. Illetve, ha egy másik pengét is tesztelnél párhuzamosan ugyanebben a feladatkörben, akkor összehasonlítható lehetne. ;)
Hát igen, éltartósságban is nagyon ott van az a belső mag... én a Helle Besseggen-emet szoktam használni zöldséget vagdosni salátákhoz vágódeszkán (igen gyakran, egy héten legalább kétszer-háromszor van vacsorára saláta), és szeptember eleje óta most kellett először végighúzni rajta a kerámia-rudat, hogy megint "borotválós" éle legyen.
De ha lehet überelni akkor a BF-es kollégák szerint laminált acélban a Helle viszi a csúcsot olyan norvég belső acélmaggal mint: C 0.67 Cr 13.0 Si 0.70 Mo 0.52 Mn 0.44 Ni 0.28 P 0.19 S 0.002 persze ez alapvetően nem okozna semmilyen egyedi dolgot, de mint a 12c27 esetében is hasonlóan itt is a többszöri áthengerlés valamint a szén és a króm egyensúlya megadja azt a finom szemcseszerkezetet amit szinte csak a PM acélok tudnak hozni (megjegyzem: jóval könnyebb élezhetőséggel és szívóssággal).
"A Fallkniven is laminált ( San Mai ) végső soron... A megnézve a VG-1 összetételét, a VG-10 pedig mégis jobb mint a CS SanMai. A két oldalsó rétegre nem találtam infót a CS-nél, de gyanítom ez is 420J vagy hasonló lehet."
A CS San Mai viszont sokkal jobban élezhető (ráadáásul az éltartása is igen jó) és ha forró a helyzet ugye ez sem mindegy. Az ötvözők alapján pedig azt gondolom (és ez csak feltételezés), hogy a vg-1 szívósabb mint a vg-10.
Itt bocsájtom előre, hogy én nem amerikai, hanem a klasszikus japán tanto hegyet gondolom oda, hogy ebben a kicsi méretben elől legyen egy használható vágó felület ...meg persze szúró is. mIndez természetesen a napi egyszerűbb dolgok esetében előforduló esetek megoldására.
a tanto hegyen én is sokat gondolkoztam, de végül is most így is 3 vágóél lesz rajta (2 véső, 1 szimmetrikus) és ide már a tanto hegy nem férne fel, max ha az egyik vésőélt beáldoznám. Mondjuk van még 2 ötletem amin még gondolkozom és lenne helye a tanto hegynek is, de ahhoz hasonló szerszámom is van és nem is használom túl sűrűn, így egyenlőre a megvalósítás még várat magára.
Nekem most fog jönni a második mütyür, illetve lesz egy módosítot , elöl is vésős...illetve most filózok egy , a hosszított elöl vésős egy japán tantós hegyű változatán.....
nekem pl. mütyür gyártásnál konkrét elképzelésem volt amit le is rajzoltam jól (na nem kell azért olyan komoly műszaki rajzra gondolni :)) ezután jött az anyagválasztás és a penge vastagságának és formájának meghatározása. Anyagválasztásnál gyakorlatilag a mester által használt anyagokból lehetett választani, amiből szerintem én egy jó kompromisszummal választottam. Anyagvastagságnál és élkiképzésnél meg hallgattam a mester szavára, illetve vagy kétszer még átrajzoltuk az alap rajzot is. + minden levelem végén leírtam, hogy minden balkezes legyen tok+kés :) biztos ami biztos :DDDD (mondjuk ez szerintem zavaró lehetett, dehát nem készíttet az ember minden nap kést, mütyürt stb.)
......már csak az eredményt várom, egyébként nagyon gondolkozom, hogy nem is kell kispengés fix kés, mert egy kicsit növeltünk a mütyür méretein és végül is már épp jó lesz arra amire használni szerettem volna a másikat. Ja és persze a piros madzagot is én kértem a végére, részint mert szerintem jól mutat majd rajta (persze eddig még csak képzeletben láttam :)), részint meg tényleg hajlamos vagyok az udvaron letenni valamit amit utána hosszú percekig keresgélek. :)
én még olyat is hallottam, hogy a megrendelő a szabvány olivazőld paracord helyett pirosat, vagy narancssárgát kért a markolatra :) ilyen kötekvő megrendelők is vannak ám... :)
Köszi a választ, gyakorlatilag egyáltalán nem értek a témához. A fenőacél használatáról tudnál írni bővebben? Barázdált vs. sima, gyakoriság, meg ilyenek. A Spar-féle akcióban most beszereztem három kést, hogyan tartsam karban őket? A gyári élszög megfelelő ezeknél? Józan paraszti ésszel nekem nagynak tűnik, de ugye nem tudhatom.
Csak kár, hogy nem nagyobb... És persze nem úgy kell használni, ahogy a cég képzeli, hanam lehúzni az idétlen gumisapkákat és elfektetni egy asztallapon.