Keresés

Részletes keresés

Yjog Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146653

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi főzőről mi a véleményetek?

Nekem így elsőre furcsán áll a páracső, ill. hiányolom a keverőt.

Köszi!

endrepp Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146652

Nincs bizonyítva csak feltételezés, desztillálással pedig nem valószínű, hogy bármi átmegy. Ettől függetlenül én nem használnék ilyen célra. Most vittem vissza 70kiló hulladékot és forgácsot a Méh-be, már lassan látni sem bírom.

Szép fekete eloxot is tudsz? Régebben próbálkoztam, de foltos sötét szürke lett, kéket tudtam szépet, de a nagyobb darabok abból is foltosak lettek.

Előzmény: In Lak'ech (146651)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146651

Élelmezési célra ma már bármiféle alumínium, vagy ötvözete ellenjavallott. Szoros összefüggést találtak biokémikusok az alzheimer-kór és az alumínium sóknak való kitettség közt.

Előzmény: endrepp (146648)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146650

Eloxálással is. Savaknak rosszul áll ellent az elox. Tudom, régóta eloxálok. Saját galvánkádam van, magam építettem.

Előzmény: endrepp (146648)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146649

Hallottam olyat is, hogy 25l-es tejeskanna volt a pálinka főző üst.

Előzmény: endrepp (146648)
endrepp Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146648

Nem tudom, az alumínium eloxálás nélkül büdös, foltosodik, én nem bíznám rá, biztos függ attól, hogy milyen ötvözet vagy tiszta alu, amivel én dolgozom, az Mg és Si ötvözőkkel készül forgácsoláshoz (AlMgSi), az biztos alkalmatlan, viszont amiből a kotyogók vannak annál nem érzem ezt a büdöset, a presszó gépünk kazánja is alu, az is másmilyen.

Előzmény: Törölt nick (146647)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146647

Az alumínium edény vajon mennyire bírná a gyümölcs feldolgozást, nem az erjesztésre gondolok, csak a pépesítést? A 4-4.2-pH-t.

Előzmény: endrepp (146644)
Green Corner Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146646

Nekem is tetszett a színe és az illata is.  Kemencében lett előtte megsütve, a hús is ki lett kaparva a héjából, valószínű attól sárgább.

Előzmény: endrepp (146645)
endrepp Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146645

Színe viszont elég jó! :)

Előzmény: Green Corner (146643)
endrepp Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146644

Rozsdamentes az M12-es, a nagy fordulattal elsőre ijesztő, de a 40-50cm hosszon kiegyensúlyozza magát, mindenesetre áttértem egy fém edényre, ha egyszer netán megvadulna..

Előzmény: Törölt nick (146642)
Green Corner Creative Commons License 2018.02.03 -1 1 146643

Mai projekt,tökpüré! A kihozatalról inkább semmit.:(

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146642

Köszi szépen, ez a 12-es menetes szár nagy ötlet. Jól fellehet fogatni a késeket. És olcsóbb mint a 1/2"-os rozsdamentes cső. 

Előzmény: endrepp (146637)
csalántea Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146641

Igen, ezzel az árnyaltabb megközelítéssel már szinte egyet tudok érteni, csupán a bukás kifejezést érzem erősnek, inkább visszalépésnek gondolnám. Ez itt nem presztízs értékű eltérés a szóhasználatban.

 

A lényeges dolgot a lényegtelentől (kevéssé lényegestől) meg kell tudni különböztetni. Eszerint az otthoni főzés szabadsága (előzetes bejelentés nélkül !!!) mindent visz, utána jöhet a többi szempont. A többi szempont is lehet fontos, de nem kardinális ... szerintem.

 

Ezért a bukás fogalmat arra tartogatnám, ha a teljes otthoni főzés lehetősége megszűnne, azaz ismét lehetetlen lenne. Az bukás, az katasztrófa lenne.

 

Visszalépés közben persze volt, hogy taktikai vagy erő ellenében vagy a megegyezés érdekében, azt nem tudom, az megítélés kérdése, mindegy. A lényeg megmaradt. (Akár azt is mondhatnám, háborút kell nyerni, nem csatákat, a végeredmény számít ).

 

A főzés feltételei szerintem méltányosak és mintha úgy lenne az ellenőrzés jogilag kitalálva, hogy csak akkor lehessen komolyabb probléma (azaz a NAV ellenőriz az önkormányzat helyett), ha valaki eladja az otthon főzött pálinkát vagy nem veszi meg a minimális párlatjegyet.

 

Az eladásról meg tudjuk, hogy a medve meg a jövedéki termék nem játék ...

 

Úgy is fel lehet tehát fogni a történteket, hogy jogkövetésre ösztönöz és tanít, nem büntetéssel kezd, hanem elsőre csak figyelmeztet ...

 

Az üzenet nekem egyértelmű: vegyél pár párlatjegyet és ne add el a magánfőzött párlatot, akkor békén hagynak.

 

Nem tudok a magyar jogrendben, pláne a jövedéki körben még egy példát, ahol ennyire látszana a türelem ...

 

Az "egyesek" tevékenységét pedig nem felejtjük ...

 

 

 

Előzmény: héjja60 (146639)
zsorsz Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146640

Szerintem egyszerű kivitelezés,tisztítás,hatékonyság szempontjából ez a legjárhatóbb vonal.A Kücsükbütyük féle tupperware fejlesztést gépi fémfűrész lappal oldottam meg,kis fordulaton(700-800)a magok törése nélkül nagy kárt tud csinálni.

 

 

Előzmény: endrepp (146637)
héjja60 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146639

Te is tudod , hogy a " pálinka szabadságharc " kérdése viszonylagos . Ha a 2010 előtti időszakot vesszük ,- tiltott volt a főzés - , és viszonyítjuk napjainkhoz , akkor egyértelműen kijelenthető a "győzelem ". Ha a 2010- 2014 közötti időszakot vetjük össze napjaink szabályozásával ,akkor látjuk a változást , kijelenthetjük , hogy "bukás " történt . Egyesek a teljesebb" szabadság" idején mident

megtettek annak érdekében , hogy a "  pálinka szabadságharc" teljesen elbukjon , vagy azzal felérő módon ellehetetlenítődjön .

Szerencsére ez nem sikerült , az " egyesek " tevékenysége nehezen feledhető .

Előzmény: csalántea (146627)
endrepp Creative Commons License 2018.02.03 0 1 146638

DM-es kozmetikai vattakorong elég jó, vagy másik fajta kv filter, átmosatva vízzel pálinka előtt.

Előzmény: kornel8 (146635)
endrepp Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146637

1400 körüli a fordulatszám, 500-700W-os a motor (nincs adattábla).

Almát szétkapja, mag nem törik szilvánál baracknál, 12-es a menetes szár. Több fajta pörgettyűvel kísérleteztem, nagy különbség nincs köztük.

Előzmény: Törölt nick (146632)
kardosur Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146636

 

 

Én ilyenen szoktam átszűrni palackba töltés előtt.  Kb 5-10 lappal.

Ami ezen átmegy, azt megisszuk.

 

 

kornel8 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146635

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni hogy, ki mivel szűri a pálinkát, palackozás előtt? Nekem az a gondom, hogy kávéfilter esetén apró cellulózrostok kezdenek el úszkálni, esztétikai szempontból zavaró. Pelenkával is hasonló a helyzet, pedig többször ki lett mosva.

Üdv

sogi01 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 146634

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (146605)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146633

Elég egyszerűnek tűnik, mindkét fél eladó, vevő felkeresi a  lakóhelye szerinti önkormányzatot és kitölti a bejelentő lapot, a tulajdon váltásról. Ha valótlan adatokat szolgáltatnak, vagy mulasztanak, majd leverik egymáson.  

Előzmény: mili70 (146631)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146632

Ennek a szerkezetnek mik az adataik: fordulatszám, kW , keverőszár átmérő, vágóél kialakítás? 

Előzmény: endrepp (144321)
mili70 Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146631

A válasz egyszerű, benne van a JÖT-ben: "...A magánfőző a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz

Tehát mind az eladónak, mind a vevőnek be kell jelentenie az önkormányzatnál, és majd az önkormányzati adóhatóság fogja értesíteni a NAV-ot, ezért már oda külön nem kell bemenni: "....nem szükséges állami adó- és vámhatósági nyilvántartásba vétel a magánfőző desztillálóberendezésének magánfőző általi birtoklásához és értékesítéséhez, ha a magánfőző a birtokba vételt és az értékesítést a 143. § (1) bekezdése szerint az önkormányzati adóhatósághoz bejelenti."

Előzmény: Törölt nick (146625)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146630

Ja, most próbálnál meg, 150 hlf. -ot kidumálni hajnal 3-kor. a razián.

Előzmény: Törölt nick (146629)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146629

Vicces vagy! A szabadságharc idején lehetett :4 év alatt legálisan be lehetett gyűjteni cirka 300l 50 fokost.

Előzmény: csalántea (146627)
endrepp Creative Commons License 2018.02.02 0 1 146628

A törvényalkotó szempontjából elbukott, az eredeti elképzelés volt az igazán populista, adómentes házibuli és piacolás a kistermelőknek, kiengedték a palackból a szellemet, aztán pórázt kellett tenni rá. :)

Előzmény: csalántea (146627)
csalántea Creative Commons License 2018.02.02 0 2 146627

"A "pálinka- szabadságharc " elbukott !!"

 

???

 

Győzött!

 

Most lehet otthon, legálisan, a főzési időpont előzetes bejelentése nélkül, méltányos feltételek mellett főzni ... előtte meg nem lehetett ...

 

 

 

 

Előzmény: héjja60 (146587)
Yjog Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146626

Endrepp, Körtés, köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146625

A legális főzőnek sok tulaja lehet. Te holnaptól nem leszel a tulajdonosa. lesz egy új, vagy  többen is tulajdonba vehetik. No ezt  az új tulaj, tulajdonosok kötelesek bejelenteni a tulajdonszerzést követően 15 napon belül a lakóhelyük önkormányzatánál,főzni rajta csak a bejelentést követő hónap 15.-e után lehet, igényelni párlatjegyet.. A tulajdonszerzők nyilatkoznak ,hogy hol található a berendezés. A sok rizsának a lényege az, hogy a NAV-ot csak a pálinka mint jövedéki termék értékesítése :előállítása érdekli.  A (pájinkafőző összekókányolásának)engedélyezése maradt a NAV-nál. 

Előzmény: Yjog (146623)
endrepp Creative Commons License 2018.02.02 0 0 146624
Előzmény: Yjog (146623)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!