Keresés

Részletes keresés

stefi190 Creative Commons License 2004.11.30 0 0 45
Nagyon sok türelem! Nem egy gyors folyamat nekem is sok időbe került mire úgy ahogy megnyugodott. Talán jön a doki majd ő mindent elmesél(remélem) Vajk! köszi a tea receptet ha megint görcsölök kipróbálom. Jó lenne ha nem kellene egy jó darabig Üdv. Stefi
Előzmény: nobolond (44)
nobolond Creative Commons License 2004.11.30 0 0 44

Köszönöm az információkat srácok !

Azért változatlanul TamásD válaszát is szeretném ismerni, - hisz mégegyszer:

a mélyvénás trombózisom után ( 9 éve volt ) - amikor hetenként kellett járnom vérvételre  a Syncumar szedése miatt - a főorvosnő (azon kérdésemre meddig kell szednem ezt a véralvadásgátlót) mindíg drámai hangon mondta:

" Háát ééélete végéig !" Egy év után már nem kellett szednem.

19 éve volt seminomám - félévenként kellett járnom, egy idő után már gyógyultnak mondtak és nem kellett járnom.

Vesekövem legalább 4x távozott - kb. három éve nincs -

Akkor ez a drágalátos hasnyálmirigy mért nem képes gyógyulni, MEGgyógyulni ???  

Vajk Creative Commons License 2004.11.30 0 0 43

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a kálmosgyökér tea másnak hogy jön be, nekem nagyon bejött.

GYümölcsök: kerülni kell a magas rosttartalmúakat, pl narancs,(ilyenekenek csak a levét), a meggy a héja miatt lehet hátrányos, bár ehhez igen nagy mértékben kell érzékenynek lenned.

Diéta: rengeteg fajta diéta van, van a májbetegekenk, vesebetegeknek, cukorbetegeknek, stb. Nem mindegy melyiket követed. A pancreas gondokkal küzdőknek kerülniük kell a zsírosat, valamint a kímélés miatt a maga szénhidráttartalmú kajákat is, an és persze  a rostos dolgokat. Így már szinte csak a piritós marad:)

 

Leírom, a teát hogy kell használni: kb 2 dl vizbe este beledobsz a teából 2 kiskanálynit, majd reggelig áztatod. Reggel leszűröd és kajálások előtt-után 1-2 kortyot megiszol belőle.

  

Érdekes, egy ismerősömnek azt mondta a doki, hogy hasnyálmirigy gyulladás után nem szabad emelni, erőlködnie.

Ez mitől tilos?

 

 

 

Előzmény: nobolond (41)
stefi190 Creative Commons License 2004.11.30 0 0 42
Kedves nobolond! Én csak gyakorló beteg vagyok nem orvos mint Tamás,de a sok folyadék szükséges ez nekem napi 3 lit. természetesen szénsavmentes viz. A 3ik műtét pont az epe miatt volt.(na meg a vezetékek megcsavarodása miatt) Nálam akkor jöttek rá hogy nagy adagokban löki ki az epét ami szétmar mindent ezért átkötötték. Természetesen Vajk is jól csinálja a gyógyteával (talán próbáld ki ha az a tea enyhiti a fájdalmaid máris kaptál egy jó ötletet)de amint látod nála is néha bejön a görcs.Bár neki szerencsére nem túl erős Ez a szerv már nem lesz tökéletes nagyon érzékeny mindenre. Az orvosok azonnal letiltottak a sportolásról,vezetésről,(persze a hívatásosról) mert az is rázza a tested a meggyel kapcsolatban neked kell kiokoskodnod melyik az a gyümölcs ami nem bántja a gyomrod lehet hogy ez valamilyen savat termel ami nem tesz jót neked. Röviden most enyi jut eszembe, kérdezz nyugodtan ha gépközelben leszek szivesen válaszolok.Üdv. Stefi ui. ne fogadkozz kérdezz bátran!
Előzmény: nobolond (41)
nobolond Creative Commons License 2004.11.30 0 0 41

Kedves TamásD !

Könnyelműen ígértem, hogy előző kérdésem lesz ( mostanában ) az utolsó. Hadd szegjem meg eme fogadalmamat, mivel tele vagyok kérdésekkel.

Imhol a következő: Mi a magyarázata annak, hogy akinek egyszer volt ez az többször is - bármikor - visszaeshet - akár diéta mellett is.

Konkrétabban: amennyire laikusként tudom az emberi szervezet  szervei - bizonyos határok között - igyekeznek regenerálódni, "kijavítani a hibát" egy-egy betegségük után. Muért nincs ez így a hasnyálmirigynél ? Talán egyszer  s mindenkorra végleg "elromlik" benne valami egy pancreatitis után ?

Volt mélyvénás lábtrombózisom, voltak veseköveim és - úgy tűnik - legyűrtem azokat. Persze telnek az évek, nyilván az esélyek romlanak...

(Egyébként jobban vagyok: szombaton csak kekszet , Abonettet és puffasztott búzát ettem üres teával, vasárnap pedig semmit sem, inni sem ittam - persze itt messze nem az alkoholról van szó -. Valószínűleg a pénteki DIABETIKUS meggybefőtt lehetett a bűnös - pedig azt minden leírás szerint lehet....)

Előzmény: TamásD (40)
TamásD Creative Commons License 2004.11.29 0 0 40

Egyetértek, ami később jelentkezik, az elvileg már nem a vizsgálat következménye.

 

TamásD

Előzmény: nobolond (38)
Vajk Creative Commons License 2004.11.29 0 0 39

az azonnal jelentkezik.

 

 

 

Előzmény: nobolond (38)
nobolond Creative Commons License 2004.11.29 0 0 38

Kedves TamásD !

Nagyon köszönöm a válaszaidat - mint ahogy Vajk-nak és stefi190-nek is -.

Most még hirtelen csak egy kérdés: ha az ERCP miatt fordulna elő gyulladás/fellángolás/rosszabbodás az közvetlenül a beavatkozás után történik, tehát: bizonyos idő eltelte után a későbbi gyulladás(ok) már nem ennek a következményei, ugye ?

Előzmény: TamásD (37)
TamásD Creative Commons License 2004.11.28 0 0 37

Hahó,

 

Igen, mind a két kérdésre igen a válasz. Az ERCP, illetve a papilla bevágása, vagyis az EST megodhatja a problémát akkor, ha a gyulladást epevezeték-kövesség, vagy időnként maguktól távozó kis kövek okozzák. Elképzelhető az is, hogy nincsenek kövek az epevezetékben, csak az elfolyás akadályozott valamilyen más ok miatt, pl. a korábbi hasnyálmirigy-gyulladások utáni hegesedések, vagy pl. a bélnél lévő záróizom, a Vater-papilla szűkülete miatt is. Elvileg az ERCP ezeket is ki kell, hogy derítse.

Sajnos az is kétségtelen, hogy maga a beavatkozás is kiválthat pancreatitist, mivel a közös epevezeték a hasnyálmirigy fejénél fut, igy ott a húzás-vonás-piszkálás könnyen belobbanthatja a gyulladást. Maga a Egyulladás sajnos egyik-napról a másikra is kiújulhat, viszont szerencsés esetben hamar meg is nyugszik.

Remélem azóta jobban vagy.

 

TamásD

Előzmény: nobolond (31)
nobolond Creative Commons License 2004.11.28 0 0 36

OK., - csakhogy az a helyzet, hogy már minden újtól tartok -.

Mivel azt mondták, zsíros a májam - pedig csak alkalmanként iszom 1-1 félpohárnyi bort - gondoltam gyógyteával próbálom javítani.

Ezért a két kórházi ottlét között  vettem májvédő teát ( pannonhalmi ) ami direkt erre jó.

Rá volt ugyan írva, hogy epebetegek, epekövesek ne igyák - dehát ugye nálam NEM találtak ilyet. 3-4 x ittam belőle - és mikor bekerültem ismét jól leszúrtak az orvosok - szerintük ez is hozzájárult.

Más: mivelhogyveseköves IS vagyok, van egy (vese)kőoldó porom, amit régesrég nem szedtem. A vizelet pH-ját lúgosítja, így oldja a követ. Mivel utóbbi váladékom savasabbnak mutatkozott a "kelleténél" - gondoltam beveszek 1-2 port belőle, hisz a pancreas úgyis szereti a lúgos közeget ( NAHCO3-as enzimet -is- termel.)

(Adtak is szódabikarbónát infúzióban)

Hát most aztán nem tudom attól jobban v. rosszabbul lettem - ma csak keserű teát ittam semmivel és végre megnyugodni LÁTSZIK... í8 a fájdalom, émelygés, mocorgás már a porok ELŐTT megvolt...

Azért feltétlenül megpróbálom, kösz a tanácsot, mert ez így nem élet, hogy állandó diéta mellett is rettegni kelljen mikor üt be a mennykő...

Előzmény: Vajk (35)
Vajk Creative Commons License 2004.11.28 0 0 35

nekem nem a vizsgalat segitett, hanem a mutettel valo ijesztgtees. Mondtak, milyen szar es nehez a mutet, meg hogy utana  diabeteses leszek, meg igen veszelyes is a pancreas elhelyezkedese miatt(a gyomor mogott van, es elorol kezdenek neki)

 

Nekem egy pseudo cisztat akartak megszuntetni, de UH utan megegyeztem magammal, hogy csokkenteni fogom a ciszta meretet, mert nekem a ciszta novekedese okozoptt ahsnyal vezetés szukulest es ebbol fakadoan epe-hasnyal vezetek osszefolyats, es hasnylamiriggyulladast.

Szoval en dietaval  es ezzel a teaval tok jol kontrollalni tudom, legabbis 2 eve mar nincs semi bajom.

A teat erdemes kiprobalni szerintem, nem veszutesz vel semmit. En ha erzem, hogy zsirosabb kajalas utan mocorog a cisztam, akkor azonnal beaztatom a teat es masnap estere semmi baj,. Ilynekor a mocorgas alatt nem fajdalmat ertek hanem csak annyit, hogy erzem, hogy van. Nem varom meg, mig fajasig fajul a dolog.

 

 

 

Előzmény: nobolond (34)
nobolond Creative Commons License 2004.11.28 0 0 34

Nekem ezt MÁSODIK KH-i tartózkodásom alatt csinálták - tehát az elsőnek oka ez nem lehetett -

HANEM: akkor - szerinted - ez neked segített  ? ( mennyire mások az adott esetben  jelentkező tüneteid AZÓTA - avagy Neked ez sem nem segített, sem nem rontott ?)

Előzmény: Vajk (33)
Vajk Creative Commons License 2004.11.28 0 0 33

Ilyen vizsgálat  (ERCP) igen nagy százalékban hasnyálmirigy gyulladást okoz, ez valós.

Nekem is csinálták, de nekem nem lett utána bajom, viszont egyből műtétre írtak (nem mentem el) Ez 2 éve történt és azóta még csak nem is volt panaszom, igaz amikor érzem, hogy valami "mozgolodik", akkor iszom a teácskámat, amiről írtam Neked emilben.

 

 

 

Előzmény: nobolond (31)
nobolond Creative Commons License 2004.11.28 0 0 32
Az utolsó mondatom helyesen: "Ezek szerint 3-4 nap alatt visszafordulhat ?" - minthogy péntek óta vannak GYENGE de határozott tünetek és a labor keddi adatot tartalmaz -...
Előzmény: nobolond (31)
nobolond Creative Commons License 2004.11.28 0 0 31

Óh, akkor Téged az Úr küldött...

NINCS epekövem - többször nézték UH-al...-

Hanem - ha már találkoztunk - másodszorra narkózisban csináltak egy vizsgálatot/beavatkozást rajtam: levezettek 2 vastag csövet a patkóbélbe és - mint felébredés után olvastam a zárójelentésben - megnézték a pancreas és az epehólyag közöskivezető csövét. "Kanülálni" akarták, de "hagyományos eszközzel nem ment, ezért nem is erőltették" - de csináltak egy bemetszést, hogy jobban ürüljenek az enzimek. ( Mindezt annak ellenére, hogy a közös kivezető cső normálisnak mutatkozott ).

Mármost kérdéseim Hozzád: 1./ Lehet, hogy ez megoldja a problémát ?

2./ Olvastam olyat is, hogy éppen ez után a beavatkozás után térhet vissza. Mi az igazság ?

(Egyébként most kora reggel is arra ébredtem, hogy - SZIGORÚ DIÉTA ELLENÉRE - émelyeg, ég a gyomotájam - mintha gyomronvágtak volna, vagy hasizomgyakorlatokat végeztem volna.

Már tegnap is így volt- pedig csak teát és kekszet vettem magamhoz -.

Vajon ez a lassú javulás rögös útjának állomása, avagy figyelmeztetés, hogy közeledik a roham és a visszaesés ? )

Csütörtökön kaptam kézhez a keddi eredményt, mely szerint jók - lényegesen javulók az eredményeim (GOT, amiláz, stb.)

Ezek szerint 48 óra alatt visszafordulhat ?

Előzmény: TamásD (30)
TamásD Creative Commons License 2004.11.27 0 0 30

Hahó, véletlenül beleolvastam a topikba, és hát sebész vagyok.

Nincs véletlenül epeköved? Az tud ilyen visszatérő hasnyálmirigy-gyulladást okozni.

 

TamásD

Előzmény: nobolond (19)
stefi190 Creative Commons License 2004.11.24 0 0 29
Talán 3-4 havonta,majd egyre sürűbben jött teljesen kiszámíthatatlanul volt hogy semmi gond túl vagyok rajta, majd sorozatot produkált amikor azt hittem minden oké na akkor készültem ki igazán. Nem lehet kiszámítani mert ha ma ettem olyat ami nem tetszik neki lehet hogy 4-5nap múlva görcsöltem be. Habár én már vigyázok a maradék alkatrészeimre nem eszem zsiros kaját, olajat is csak nagyon keveset. Inkább olyan edényeket használok amelyikbe csak néhány cl olaj kell.Sajnos nálam mivel sportos alkat voltam egyszerüen nem hitték el hogy beteg vagyok azt hitték kell a betegácsi ezért sokáig nem jöttek rá mi is a baj. Amikor kiszúrták már késő volt ezért nem úsztam meg a műtétet. Egyébként a cisztát a röntgen nem mutatta ki csak ct. Jó egészséget . Üdv. Stefi (egyébként fiú,csak a vezetéknevem rövidítése a becenevem)
Előzmény: nobolond (28)
nobolond Creative Commons License 2004.11.24 0 0 28
A műtét(ek) ELŐTT hányszor volt gyulladásod/görcsöd ?
Előzmény: stefi190 (26)
Vajk Creative Commons License 2004.11.24 0 0 27
küldtem mailt
Előzmény: stefi190 (26)
stefi190 Creative Commons License 2004.11.24 0 0 26
Állandó fájdalmat+ rohamos fogyást jelentett a ciszta azért akarták megmenteni a pancreas fejet az első műtéttel hogy ne legyek cukros. Sajnos nem vált be a fúrásos műtét. Igen a fej eltávolítása cukorbetegséggel jár,de ez legyen a legnagyobb bajom az életben. Bár az első időkben nagyon zavart az inzulin belövése,de meg lehet szokni. Üdv. Stefi
Előzmény: Vajk (25)
Vajk Creative Commons License 2004.11.24 0 0 25

 Az mit jelent, hogy beindult a ciszta?

Pseudo cisztád volt vagy "igazi"?

 

Cukorbeteg nem lettél a műtét miatt?

Előzmény: stefi190 (24)
stefi190 Creative Commons License 2004.11.23 0 0 24
Sajnos nálam nem jött be a lebeszélés mert a ciszta beindult. Az első egy un. fúrásos volt utánna jött még kettő amikor már levágták a fejet. Valóban nagy műtét hiszen egyszerűen kettévágják az embert. Negatív rekordom a 47 kiló volt,ma már senki nem mondaná meg rólam hogy bármi bajom volt 85 kilóra kaptam össze magam. Igaz ez 4 évembe került.
Előzmény: Vajk (23)
Vajk Creative Commons License 2004.11.23 0 0 23

hasnyál műtéten?

Azok igen nagyok, engem is fenyegetett a dolog, de lebeszéltzem a dokikat.

Azóta semmi bajom:)

Előzmény: stefi190 (22)
stefi190 Creative Commons License 2004.11.23 0 0 22
Szia, 3 műtéten estem át ha tudok szivesen segítek kérdezz nyugodtan ha zavar a nyilvánosság akkor emilben. Üdv. stefi
Vajk Creative Commons License 2004.11.20 0 0 21
kaptal egy emilt tolem
Előzmény: nobolond (20)
nobolond Creative Commons License 2004.11.20 0 0 20
(Bocs' hogy ismétlésekbe bocsátkoztam, de nem akaródzott a topicnyitó szöveg látszani - azt hittem elveszett...)
Előzmény: nobolond (19)
nobolond Creative Commons License 2004.11.20 0 0 19

Akut hasnyálmirigy-gyulladás... Ki mit tud róla ? ( Nekem sajnos három héten belül már 2x volt mindkétszer egy-egy hetes kórház látogatással ).

Csakhogy a hazakerüléssel nincs vége... Bármikor visszatérhet több hónapos/éves KEMÉNY diéta mellett is... Időzített bomba a szervezetben.

Nemcsak hogy a szénhidrát-forgalomhoz szükséges inzulint termeli (alapból), hanem többféle emésztőenzimet is - amelyek ha egyszer megbolondul saját magát a pancreas-t is megemésztik - Elfajult esetben képes a saját szervezetet - elsősorban a szívet - toxinokkal mérgezni. Évtizedekig ettem-ittam jóízűen - azt sem tudtam igazán, hogy van ilyen szervem.Nekem úgy tűnik, az orvosok csak vaktában tapogatódznak...

Ki mit tud róla ?

Racid Creative Commons License 2003.04.11 0 0 18
Szia!

Igazad van az dokival kapcsolatban. Nem esett jól a legutóbbi hangnem amit megütött felém, csak azt hiszi,hogy én egy meghunyászkodó ember vagyok. Hát rosszba botlott.

Na mindegy, fő az egészség.

Előzmény: csibekicsi (17)
csibekicsi Creative Commons License 2003.04.11 0 0 17
egy kis kilengés időnként nem árt, ha jól vagy :)

ahogy múlik az idő, szépen lassan vissza lehet állni a rendes életre. mindenesetre keress olyan orvost, akiben maximálisan megbízol.

Előzmény: Racid (16)
Racid Creative Commons License 2003.04.10 0 0 16
Szia csibekicsi!

Köszi sokkal jobban, bár most kicsit csalódtam az orvosomban, úgyhogy hétfőn vége lesz mint a botnak. Kiosztom.

Diétát tartom néha lecsúszik egy kis csoki egy-egy szelet téliszalámi de összességében tartom a diétát.

Plusz tömöm a bogyókat.

Előzmény: csibekicsi (15)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!