Keresés

Részletes keresés

törpecser Creative Commons License 2012.10.06 0 0 913

Szia!

 

A Déli Apróban néztem az árakat 450.- ért hirdetik kilóját a kis súlyúnak.

 

Hallottam, hogy a románok is vásárolják, s 510.-et adnak kilójáért.

(nem tudom mennyi lesz majd szezonban dec. jan.)

Előzmény: woods80 (908)
vihogó Creative Commons License 2012.10.06 0 0 912

Évekig tartottam vietnámit,és kereszteztem,lapállyal,nagyfehérrel,gond nélkül fialt és felnevelte malacait.Lentebb találsz róla képeket is.

Előzmény: Gyuri1027 (911)
Gyuri1027 Creative Commons License 2012.10.03 0 0 911

Köszönöm a választ!

az igazság az hogy a helyel van a gond... régen ahol a nagy disznókat tartottuk tönkrement, a vas korlátok korrodálódtak, sok rács ki is dőlt...

egy kis csüngö koca simán megéldegél az udvaron is, nameg ha ugyvan a tyúkolba is bemehetne....

 

ettől a dologtol amugy én is huzóckodom, ez csak afféle kiváncsiság... mert ha azt veszem (sok embertől hallottam hogy kisméretű kutyáját valami nagyobb méretü kan kutya felcsinálta és nem bírt megelleni) most ennyi erővel szegény kis koca hogy bírhatja?

hogyan tudja ő a belső rendszerét annyira irányítani hogy akkora malacokat nevel a méhében amekkorára pont ki tud tágulni" az elléshez?!

 

ez afféle költői kérdésnek meg marad nálam... nem lessz mostanában erre sor!

köszönöm:)

Előzmény: kócos15 (910)
kócos15 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 910

Én, nem ajánlom!

Mindenki maradjon meg a saját fajtájánál!

Nem kockáztatnék a helyében, mert ha megellik akkor nem egy, hanem több kismalaca lesz!

Ha jól olvastam egyet még fent tudd tartani, akkor inkább vegyen egy rendes kis disznót!

A húsa nem tudom milyen lenne. Abban nem tudok nyilatkozni!

Ha megpróbálja, akkor pedig sok szerencsét kívánok Önnek!

 

 

Előzmény: Gyuri1027 (909)
Gyuri1027 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 909

Üdv.

egy elég furcsa kérdéssel, esetleg tapasztalatra lenne szükségem!

helyünk nem igen van disznó tartásra, sőt idő se...

volt már régebben rendes nagy anyadisznónk is hizók is... és volt már csüngő hasunk is ami tiszta kis igénytelen volt nem kellett vele foglalkozni meg volt magának az udvaron...

hallottam olyanról hogy csüngő kocát, raknak be normál sertés spermával... én eleinte nem hittem el... mert hát csóri kis koca hogy hordja már ki a nagy malacokat... de állítólag gond nélkül le ellik, mert akkora malacot nevel magában amit meg is tud elleni...

1hetes ilyen keverékeket láttam amik tiszta csűngő formák voltak, csak tarkában!

 

aa kérdés érdemes e ilyennel probálkozni??? és hogy a malacoknak milyen tipusu lenne a husa? mert személy szerint nem szeretem a zsiros hust... :S a csüngő pedig nem egy fitt hústömeg, csak zsírcsomó :D

mert 1kis csüngő koca simán megfér az udvaron... anyagot ha ugyvan tudok szerezni... csak az a kérdés milyen lenne az utódok husa????

 

woods80 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 908

Sziasztok!

 

Érdekelne, hogy jelenleg mennyi a kissúlyú hízó(húsjellegű) ára, háztáji viszonylatban? Én Szolnok megyei vagyok. 

BaBe 26 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 907

Köszönöm!

Előzmény: v2rider. (905)
BaBe 26 Creative Commons License 2012.09.26 0 0 906

Köszönöm válaszát!

Előzmény: Zernovics (904)
v2rider. Creative Commons License 2012.09.24 0 0 905

Szép napot!

Sajnos ilyen benne van a pakliban,én se merném újból bebúgatni,viszont kiváló sonka lehet belole.

 

Előzmény: BaBe 26 (903)
Zernovics Creative Commons License 2012.09.24 0 0 904

Hali !

 

Selejt a kocád sajnos .  Nagybátyám ugyanígy járt , 12-14 -et fialt , tej nuku , 3 injekció de már a másodiknál mondta a doki, hogy ennek annyi . Úgyhogy most van egy kb 350 kg hízója :)

 

Szerezz egy másik kocát!

Előzmény: BaBe 26 (903)
BaBe 26 Creative Commons License 2012.09.24 0 0 903

Szép napot mindenkinek!

Nemrég fialt az egyik kocám! Első fialása volt! 10 kismalacot hozott a világra de sajnos nem tudta szoptatni nem jött meg a teje hiába kapott tápot is. Majdnem két hétig cumiztattam a kismalacokat de sorban mind elhullott! A koca hiába kapott gyógyszereket és injekciótaz állatorvostól mégh sem jött meg a teje csak annyi időre volt mig hatott a gyógyszer aztán megint elapadt! Az a kérdésem lenne hogy szerintetek ha mégegyszer fialna megjönne a teje vagy most is ugyan ugyjárnék mint elsőre! Kérem ha tudtok segitsetek vagy valami jó tanács mivel kezdő állattartó vagyok!

v2rider. Creative Commons License 2012.09.21 0 0 902

én patikában vettem disznóknak való B-komplex vitamint,ezt a megadott arányban kell keverni a takarmányba,leggyorsabban igy lehet eredményt elérni.

Előzmény: kócos15 (901)
kócos15 Creative Commons License 2012.09.21 0 0 901

Köszönöm válaszát! 

 

Azt szeretném még kérdezni, hogy miben található B vitamin, amit lehet nekik adni?

Tavaly is voltak disznóim és ők is elkezdték egymás farkát rágni, de egy idő után abba maradt, és a helyük sem változott.

 

 

 

 

Előzmény: v2rider. (900)
v2rider. Creative Commons License 2012.09.20 0 0 900

Szép estét!

A kiváltó ok lehet zsúfolt tartás,fehérjeszegény takarmány,vagy B-vitaminhiány.

Előzmény: kócos15 (899)
kócos15 Creative Commons License 2012.09.20 0 0 899

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni, vannak süldő disznóim, és 2 hónap után elkezdték egymás fakát rágni, véresre. Mindennap más  disznónak rágják a fakát.

Van-e valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban, hogy mit lehet ellene tenni, hogy abbahagyják?

Miért kezdik el 2 hónap után?

Mit adjak nekik?

 

köszönöm

 

woods80 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 898

Hali!

A leírtakból nem sok minden derül ki. Először fialt kocánál gyakori az ivarzás kimaradása, pontosabban nincs peteérés, tüszőrepedés. Előfordulhat többször fialt kocánál is, ha nem megfelelő a kondíciója, ami több okból is lehet: sok malacot nevelt, gyenge volt a takarmány vagy vitamin, ásványianyag hiány okozza! Ez elkerülhető megfelelő elláltottságnál.

 A következő dolog a nem megfelelő válsztási körülmény biztosítása. A kocákat mindig korán reggel válasszuk el a malacaiktól, és ami nagyon fontos, egyszerrre vegyük le mindet. Ha van rá lehetőség, inkább az anyát hajtsuk el a malacaitól, legalább addig amíg be nem búgódik.

 A leglényegesebb dolog a koca takarmányozása a választás napján és az azután következő napokban. A választás napja a 0-ik nap és az első nap se kaja, se víz(nyáron amikor dög meleg van egy kicsi mehet neki), majd csak a második nap délután, akkor viszont mehet neki mindkettő. De azért óvatosan: ne kajáljon be nagyon és ez mehet neki innentől számítva az ivarzásig kb az 5-ik, 6-ik napon fog megtörténni, ha minden jól megy. Ezt hívják tejlázon lévő ivarzásnak. Az előbb leírtaknál öszegezve a lényeg, hogy stressz érje a kocát, mert ez fog nála peteérést, ivarzást kiváltani, de ez sem 100%, viszont nagy esélye van rá.

A tanácsom mielőtt állatorvoshoz fordulsz: próbáld a kocát stresszelni, a fent leírtakhoz hasonlóan, függetlenül attól, hogy nem frissen választottról van szó. A kajával és a hely változtásával sokra mehetsz.

Meg lehet próbálni a kant is (bár a kannak akkor van szerepe, ha már búgós), de ez nem nyúl aminél akkor van tüszőrepedés, ha baknyúl pénisze a hüvely falához ér, mert náluk ez így van.

Végül a hormonkezelés is jó, csak több költséggel jár, ami a mai sertésárakat tekintve elég lehangoló.

Sok sikert a továbbiakban!   

 

Előzmény: white wolf (889)
v2rider. Creative Commons License 2012.09.14 0 0 897

A malacoknak szuletéskor kell elszedni a fogukat,alul-felul 4-4 db van. Ha elszeded a fogukat utána nyúlj a szájukba,hogy nem maradt-e olyan fogdarab ami megkarcolhatja a koca csecseit.

Előzmény: dalistva (895)
v2rider. Creative Commons License 2012.09.14 0 0 896

Szép napot!

nem a malacokkal van a gond....

túl sokat és sokszor és sokfélét kapnak.

ezekkel a mostaniakkal már semmit nem tudsz csinálni,szerintem,bár azért megpróbálhatod.

Ha legkozelebb veszel malacot el kell dontened hogyan akarod nevelni,hagyományosan,vagy ,,nagyüzemileg".Tehát vályúból vagy végig  önetetövel. Ha vályúból etetsz napi 2x elég és annyit kapjanak amennyit elfogyasztanak,ne maradjon elottuk. Nagyjából be kell tartani a pontos etetési idoket reggel és este. Ha onetetovel etetsz,akkor semmiképp ne kapjanak mást a tápon kívul,mert az eredmény ugyanez lesz mint most.  onitatóról se feledkezz meg.

Persze foghatsz ki olyan malacot,ami nyívós,de hogy mindíg olyat veszel azt nem tarton valószínunek.

Előzmény: fehergabi (894)
dalistva Creative Commons License 2012.09.13 0 0 895

Hello! A malacoknak az oldalsó fogait kell elszedni?  Hány db szokott lenni?

fehergabi Creative Commons License 2012.09.13 0 0 894

Üdv

 

Javaslatokra lenne szükségem! Két hónapja vettem két választási fehér (ún. négysonkás) malacot! Évről évre szoktunk két-három malacot venni választásiként, felneveljük s levágjuk. De évről évre ugyanaz a nóta, legalábbis a legtöbb esetben, mint most is, a jelenlegi kettőnél. Bármivel etetem őket, mindig sírnak, verik az ólat szétfelé, válogatnak, ha nem valami finom konyhalevet kapnak, már meg sem eszik.

 

Amiket szoktam nekik adni: minden ami tulajdonképpen "paraszthelyen" van. Elsősorban darával+táppal összekevert takarmányt kapnak szárazon, majd az ivós takarmánylisztes (ha van akkor konyhai maradék) illetőleg krumplit megfőve, megtörve kapnak reggel, délben este. Mellékesen zöldet, csövestengerit (vagy szemest) illetve tököt kapnak!

 

De egyszerűen csak sírnak, visítanak folyamatosan, olyan mintha sosem laknának jól... ugyanakkor nagyon válogatnak, ezért nem tetszenek nekem. De évről évre ilyen malacokat sikerül kifognom, miért nem lehetnek csendbe? gilisztahajtót kaptak, szerintem azzal nem lehet gond!

 

Tömény táppal, szójával kellene nyomatnom hogy lakjon jól? vagy mi a megoldás? Másnál normálisan fekszenek a malacok, ezek még este is alig-alig.. remélem tudtok tanácsolni valamit, mert már kikészítenek... előre is köszönöm!

v2rider. Creative Commons License 2012.09.13 0 0 893

Nincs mit.

Állatorvos biztos tud segíteni,én csak az alább leírtakat alkalmaztam.

Előzmény: white wolf (891)
white wolf Creative Commons License 2012.09.13 0 0 892

Igen azt jelenti hogy nem ivarzott újból :-)

Előzmény: v2rider. (890)
white wolf Creative Commons License 2012.09.13 0 0 891

Köszönöm a választ. 

Igen volt már malaca de nem indult ki a leválasztás után. 

Ha ez az ötlet kilőve? 

Állatorvos tud segíteni inyekcióval? 

Vagy kansprével? 

 

Előzmény: v2rider. (890)
v2rider. Creative Commons License 2012.09.12 0 0 890

Szép napot!

A visszaindulás azt jelenti,hogy nem búgott (ivarzott) újból?

Bocs csak azért kérdem ,mert nálunk nem így mondják.

Ha azt jelenti,akkor az anyadisznót vidd el olyanhoz,akinek van kandisznója,ereszzétek össze,hogy a kan jól meghajtsa,ha igen bedurvulna a kan válasszátok szét öket. Ilyen ,,kezelés" után pár napon belül megindul az ivarzás,nálam mindig bevált és nem csak a disznóknál,de a kecskéknél és a nyulaknál is.

Előzmény: white wolf (889)
white wolf Creative Commons License 2012.09.12 0 0 889

Sziasztok.

Kérdeznék valamit: 

Van egy anyadisznóm. 2 hónapja lettek leválasztva a kismalacok és azóta nem indult vissza. 

Hova fordulhatnék ezzel? 

Van valami gyógyszeres, inyekciós kezelés amitől visszaindulhat?

Köszönöm a segítséget.

Űdv mindenkinek.

tulipacs Creative Commons License 2012.09.07 0 0 887

Szia!

 

Szerintem fogyókúra és utána olyan lessz mint régen!Én is volt,hogy elhizlaltam ,jött a fogyókúrás etetés és ment minden tovább!Sok sikert!

 

Előzmény: zoli a leend (886)
zoli a leend Creative Commons License 2012.09.07 0 0 886

Sziasztok.Egy kérdésem lenne.kölcsön adtam a kandisznómat és hát jól odabasztak neki mert jól elhizlalták...Szerintetek lehet még ebből fogyókúráztatva jól működő kandisznó,vagy a kolbászlét a leendő sorsa.Nagyon jó,szelid kan sajnálnám,ha le kéne vágni,mert malackora óta nálam van...

Köszi ha valaki válaszol.

PéterGabo Creative Commons License 2012.09.01 0 0 885

Sziasztok! számítógépet cserélnék mangalica malacokra Somogy megyében. Akit érdekel, kérem keressen e-mailben. :)

v2rider. Creative Commons License 2012.08.31 0 0 884

Szép estét!

 

Nekem a fiaztató kb. 2x3 m-es volt,ugy,hogy az 1ik oldalon kiveheto kirekesztorács volt,ami 1m széles folyosot rekesztett a malacoknak a villanymelegítonek,onetetonek,onitatónak. Választáskor az anyát kulonítettem el,a malacok a helyukon maradtak,ekkor már a kirekesztorácsot kiszedtem. Ezen a helyen maradtak kb. 40 kg-os korig,utána átraktam oket olyan helyre,ahol kb 1-1,2 m2 jutott 1 db-ra. A vizeletet 1 szigeteletlen aknába vezettem,ezt szukség szerint kilapátoltam. (nem volt túl nagy)

Előzmény: +attila+ (882)
csukazs Creative Commons License 2012.08.30 0 0 883

Mangalica erre a célra ideális.

Előzmény: geda1 (864)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!