Keresés

Részletes keresés

rituka77 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 38946

Sziasztok. Mindenkinek köszönöm a seggitő válaszokat. Akkor  elkezdem aztán majd irok. Ma beszerzem a hozzávalokat. Majd jelenkezek...!R

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.06 0 0 38945

A káliszappan gazdaboltban, kertészáruházakban kapható.
Szintén gazdaboltokban kapható a Neostomasol is.
(Szerintem helyettesíthető nyugodtan a normál szappannal is.)
A Neostomasol, vagy vazelint vagy parafinbalzsam kreozotkenőccsel vagy perui balzsammal a gyógyszertárakban kapható, recept nélkül.
Ezek nem kifejezetten drágák, de azért pár ezer forintba biztosan belekerülnek.

(A legolcsóbb megoldás az lehet , ha szappannal feláztatod, óvatosan fellazítod 24 óra múlva. Majd olyan olajjal vagy zsíros krémmel kened a lábukat , aminek 1 dl-éhez 2-3 csepp gázolajat kevertél.
Tehát 1 dl (ét)olajhoz, vagy régi zsíros krémhez pár csepp gázolaj.
Az ugyanis megöli az atkákat. Nem szabad több sokkal több csep gázolajat rakni egy dl krémhez, mert akkor már az ekcémát, bőrpírt okozhat a tyúk lábán. És ezt a bekenést 3-szor ismételni, idült esetben 7-8-szor is. Ez a legolcsóbb működő megoldás, de persze a fentebb vázolt gyógyszertári készítmények biztonságosabbak, egészségesebbek, és jobb azokat használni, ha  ajánlani kellene, én is azokat ajánlanám. De néha más megoldásoknak is helyük lehet.)

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.06 0 0 38944

Idézetek a netről, különböző helyekről:

 

"A meszes láb, amikor az atkák a láb hámpikkelyére tapadnak és a pikkelyek alatt indul meg a korpásodás. A szürkésfehér anyag felemeli a pikkelyeket, végül is a láb annyira megvastagszik, mintha mészhabarccsal lenne bekenve. A baj kezdetén elegendő, ha a lábat időnként petróleumos ruhával átkenik, az ülőrudakat pedig a szokásos módon fertőtlenítik. A vastagabb lerakódás esetén a lábat először káliszappanos vízben áztatjuk, majd pedig rühkenőccsel bekenjük."

"Gyógykezelés céljából először zöld szappannal vagy glicerinnel fellágyítjuk s 24 óra mulva langyos vizzel lemossuk a pörköket, azután karbolos zsírral, kreozotkenőccsel vagy perui balzsammal (1: 10 arányában higítva borszesszel) bedörzsöljük a megbetegedett részeket. A kezelés befejezése után az ólak és ketrecek alaposan fertőtlenítendők, nehogy az esetleg azokban maradt atkák újra létrehozzák a M.-at. L. Baromfi-kolera."

"A baromfit úgy lehet a "meszes lábtól" megszabadítani, hogy a beteg állat lábát kenőszappannal bekenjük, 24 óra hosszat rajta hagyjuk, azután meleg vízzel lemossuk. A megpuhult vart éles kanál segítségével nagyon óvatosan eltávolítjuk. A vartól megszabadított helyeket két-három napon keresztül naponta kétszer 1 gr perubalzsam és 10 gr parafinbalzsam keverékével bekenjük. Ezután a beteg helyeket néhány napon át glicerinnel vagy vazelinnel kenjük. Rendes körülmények között nyolc nap alatt meggyógyulnak az állatok, ha nem gyógyulnának meg, az eljárást ismételni kell. A ketrecet gondosan fertőtleníteni kell."

"Neostomasol 5 ml 5 dl vízben felodva, ebben kb. 4-5 percig kell a lábakat áztatni (erre én egy befőttes üveget használtam). Ettől kinyiffannak az atkák. A kimaradt szert az ólban 2 literre hígítva ki lehet permetezni. A száraz bőrt csak valamilyen krémmel, kenőccsel lehet megpuhítani. Én vazelint használok (a gyógyszertárban vásároltam) és pár grammhoz néhány ml gázolajat keverek. Hál' Istennek eltűnt az atka, a tyúkjaim lába újra sárga. Nem szenvednek, jobb a kondíciójuk, még a tolluk is rendezettebb. Elég szerintem hetente 2-3 alkalommal megismételni az ásványolajas kezelést és egy darabig biztosan nem lesz gond a meszes lábbal."


A rüh (által okozott ) nem múlik el magától, csak felírt gyógyszerekkel, krémekkel szüntethető meg. Ha nem akarsz bajlódni vele (és sok tyúkod van, le is vághatod).Ha viszont gyógyítani akarod, érdemes az érintett tyúkot (tyúkokat) összefogni, és pár napig, amíg a kezelés tart külön ketrecben, elkerített kis térben tartani, hogy könnyebb legyen mindig összefogdosni őket. A kezelést 2-3- szor ismételni kell, de ha már vastag az elhalt hámréteg, több (7-8 alkalom) is szükséges lehet. Érdemes kezelni, mert ezek rovarok, tehát könnyen átterjedhet a többi tyúkra is idővel.
A kis sebhelyek valamennyire legyengíthetik a tyúkot, és ezért hajlamosabb lehet az egyéb betegségekre.
Egyébként nekem is ilyen az egyik öreg tyúkom, a többi még nem hála istennek. De ma megveszem a hozzávalókat, és este befogom.

Holnap pedig megkezdődik a gyógyítás.

Bár lehet előbb szétnézek a tyúkudvaron, mert ha a legöregebb tyúkom, amit egy-kézt hónap múlva úgyis levágtam volna, akkor lehet inkább most levágom...

Előzmény: rituka77 (38941)
meszi67 Creative Commons License 2015.07.06 0 0 38943

Hát sajnálom! Igen az itáliaiak nálam is terrorizálják az egyébként sokkal nagyobb testű --de jóval békésebb és félénkebb természetű--   australorpokat. Abban ne bízz, hogy a rühösség elmúlik magától! Az kevés ha lekapargatod a meszes rücsköket, mert a rüh sokkal mélyebben van. Rovarirtós vízbe /pl. neostomosan/ állítsd őket néhány percre, hogy jól a pikkelyek alá hatolhasson a szer. Vagy molyirtó sprével is befújhatod. Esetleg olajos-petróleumos oldatba is állíthatod őket,  de a gyógyszertárban kapható perubalzsammal kenegetés is hatásos lehet. Előbbi két módszer vegyileg öl, az utóbbi két módszer fizikailag /gyakorlatilag megfojtja őket/. A perubalzsam a meszes hámréteget is felpuhítja, így az  magától leesik /pontosabban a tyúk lepiszkálja/ , aztán már szép új pikkelyek nőnek a helyére.

 

De az ólat -ülőket is kezelni kell, mert visszafertőződik. Én a rühöt kb. 5 éve hoztam be  az udvarba egy nagy hirtelen szükségessé vált kotlóssal. Láttam én, hogy nagyon gáz a lába, de azonnal nem tudtam kezelni, mert féltem, hogy elhagyja  a kotlást. Azóta nem tudtam kiirtani őket teljesen.  Nem súlyos a fertőzöttség --de folyamatosan jelen van.

 

Azt már én is többször megfigyeltem, hogy ha nincs kakas, akkor a domináns tyúk elkezd kakasként viselkedni, amit a többiek általában el is fogadnak. Nekem is volt olyan tyúkom ami frankón búbolta a többieket, de nem ám csak úgy ímmel-ámmal, hanem  ahogy a kakasok nagykönyvében le van írva! Fürjnél is tapasztaltam már ezt a jelenséget.

Mondjuk a lányaim nőstény törpenyulai is rendesen megcsinálják egymást! Náluk nincs  rangsor, oda-vissza működik a dolog, aktuálisan  az a "fiú" akinek éppen ehhez van kedve. :)

 

A szörcsögéssel nem tudom mit kellene kezdeni, valószínűleg nem megfázásról lehet szó ebben az ötven fokos kánikulában. Lehet, hogy ő is beszedett valami élősködőt. Emlékszem nagyapáp kölyökkoromban tyúktollból készített kis mifenével nyúlt le a szörcsögő tyúkok torkába, és 8-10 centi mélyről húzott elő piros színű 1-2 mm átmérőjű kukacszerű élőskodóket. Máig sem néztem utána, hogy az mi lehetett, mert nálam még nem jelentkezett. De az tuti, hogy az öreg azokat  a tyúkokat vetette alá a műtéti beavatkozásnak akik szörcsögtek. És általában meg is találta bennük ezeket a valamiket. A tyúkok meg általában túlélték a beavatkozást. :)

 

Előzmény: rituka77 (38941)
rituka77 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38942

Szia. Nem gondolnám túlsúlyosnak öket.szerintem pont jó. Egy paraszttyúkom volt majusba aki 4 kg felett volt. De nagyon jól tojt. De sajnos itthagyott bennünket. Igaz mindig mondtam neki ,mész a levesbe, de megelözött.....!

Előzmény: NyiMisi (38938)
rituka77 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38941

Szia meszi. 

Hát sajnos nem tudlak megnyugtatni a fekete tyúkocska nem szeret nálam lenni ,nem tudott beilleszkedni. Még mostis bujkálva lopva kell ennie köcsögök az itáliaiak vele nagyon. Streszbe van és ezért alig tojik. Az itáliaiaknak a lábuk rühös és szerintem az okoz problámát. Élösködök nincsenek másút az állatokba .Ezt a lábrühességet se értem. Olyan vékony a lábuk ha beáztattom és lekaparom a fehér réteget lejött az egész bőr a lábáról. Ahogy hozzáérek vérzik . Nem értem hogy lehet eltüntetni fájdalom nélkül. És inkább hagyom hátha eltünik magától??  Az egyik itáliai szürcsög foglalkozzak vele ,mit adjak neki??? És állandoan kakasnak érzi magát és bubolja a tyúkjaimat. Tehát azért van gond ,most hogy belegondolok.  Irj.R

Előzmény: meszi67 (38940)
meszi67 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38940

Szia Ritus!

Nyugtass meg: ugye a napi 2-3 tojásból egy mindíg a feketéé amit tavasszal vittél?! Mert a tesói nálam nagyon nyomják! :) Igaz ugyan, hogy náluk is volt   2-3 hete egy néhány napig tartó nihil, de már újra ezerrel termelnek.

 

Egyébként az itáliaiak idén valamiért nálam is gyengébben muzsikáltak a szokásosnál, de nem volt vészes. Még a tuti tojás-szám növelő módszeremet sem kellett bevetni ellenük! :)

 

 

Nem tetvesedtek el a tyúkjaid? Az is nagyon vissza szokta venni a termelést. 

Előzmény: rituka77 (38936)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38939

Nem tudom, idén sok ilyesmit olvastam. Itt is volt régebben egy barátunk... (nem jut eszembe a nickneve...öö Pista???)

Valami van a levegőben. Neki fél év tartás után sem kezdtek tojni a kitojt tojóhibridek...

Mostanában már nem szokott ide írni, pedig jó fej volt. Remélem a kezdeti sikertelenségek miatt nem adta fel a tyúktartást.

Bár azt írta hogy régebben is tartott baromfit.

Lehet hogy valamilyen fertőző tojócső- vagy kloáka gyulladás után antibiotikummal helyreállított kitojt tojóhibridekből vett, amit

a lelkiismeretlen kereskedők eladtak neki...fel is rakta a képüket akkor ide a fórumra, a rendszámmal együtt.

No de hát van ilyen.

Néha egy elhúzódó vedlés is okozhat ekkora tojásidény-kiesést, bár az inkább tavasszal-ősszel szokott lenni inkább.

Ki lát bele a természet rejtelmeibe?

Ha mégis vedlés, akkor már hamarosan tojni fognak neked. Az két hónapig nem, vagy nem igen tarthat tovább...

Előzmény: rituka77 (38936)
NyiMisi Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38938

Nincsenek elhízva?

Előzmény: rituka77 (38936)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38937

Köszönöm, ez tényleg alapos áttekintés és sok jó tanács.

Előzmény: Törölt nick (38934)
rituka77 Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38936

Sziasztok. Hát nekem az idei nyaram tyúkok terén nem jött össze.  Nem is értem csak telnek a napok,hetek és a tyúkok nem igazán tojnak vagy 2 hónapja. Az itáliaiak meg végképp semmi 0. Egyszerüen nem értem a paraszt sárga tyúkokkal soha ilyen nem volt.  Mindent megkapnak miért nem tojnak . Tojotápot megettek 25 kg. És az se seggitett.   Most Nem is szerettem öket. .Itáliai hol kotlani akar hol nem, etetti a tyúkokat mintha csibéi lennenek kotyog nekik. Beüll a fészekbe ,meg nem is nem tudim mit akar.!  Na jó ez van nálam tehát 9 tyúkból 2-3 tojás .!   Szomorú.

NyiMisi Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38935

Kukorica roppantáshoz létezik extra nagy lyukú rosta vagy vegyem ki belőle és anélkül menni fog?

Nagy szemű hibridhez kell amitől megfulladna a tyúk.

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.05 0 0 38934

A kakas volt a brahma, a tyúk(ok)  pedig a tojóhibrid(ek).

De a kakast már megettük, és a brahma vérvonal bekeverését a vegyes állományba megszüntettem már.

A brahma nagyon szép, és viszonylag nagyra nő, eléggé ellenálló típus.

De húsra nem a legjobb, mert igazi nagy méretét többnyire  nem félévesen, hanem 2-2,5 évesen éri csak el.

A mi brahma kakasunk idősebb volt, de még így is  "több volt rajta a toll mint a hús", legalábbis meglepődtem, mert levágáskor több húsra számítottam.

Tojáshozama a brahmának csak évi 140 körül van, ami nem sok, több vegyes-hasznosítású is simán felülmúlja. (Tojóhibridekről nem is beszélve.)

A brahmának viszonylag jó kotlási ösztöne van, ez kinél előny, kinél hátrány, döntse el mindenki maga.

 

A brahma-tojóhibrid keverékek nálam 2 típusúak lettek:

 

 -Amelyikek inkább a brahmára ütöttek, mind a hárman kolumbian színűek, akár az apjuk. Teljesen brahmának néznek formára is ki, csak kisebb a testalkatuk.

  Egyiküknek nincs a lábán toll, a másik kettőnek van. Nem tojnak túl sokat, talán minden második nap egyet, de ha ennél még esetleg többet is, akkor sem kiugróan sokat az biztos.

  Mind a hárman kotlottak már egy éves koruk előtt vagy körül. (Egyikük fél éves kora körül, el sem akartam hinni...) Szívósak, ellenállóak, indítótáp és egyéb nélkül nőttek fel,

  még csak dara sem volt, fogalmam sincs mit ettek naposcsibe korban. (Füves kifutón füveket, áztatott tritikálét?)

  A nagy kifutóban voltak a felnőtt tyúkokkal, és olyan ügyesek (szerencsések?) voltak, hogy egyiket sem taposta el, ütötte agyon felnőtt tyúk,

  ellentétben néhány mostanival. Kicsit félénkebbek is a többinél még felnőttként is.

 

-Amelyikek inkább a tojóhibridekre ütöttek: Kinézetre, tollazatra teljesen tojóhibrid kinézetűek, de jóval húsosabbak és sokkal nagyobb darabok is. "Másfélszer" akkorák, mint egy tojóhibrid.

 Már fél éves kor után is nagyon jól fejlettek és húsosak voltak, jó volt vágni őket (a kakasokat), mert sok hús volt rajtuk.

 Igazi terminátoroknak néznek ki, nagyon erős testalkattal, végleges méretük fél éves-éves koruk között elérték, átlagos takarmányozás mellett.

 Elég jól tojnak, de tojáshozamuk nem éri el az igazi tojóhibridekét, de még így is elég jól tojnak. Mondjuk nálam a takarmányozás sem mindig a tojástermelés

 szempontjából a legideálisabb, hanem éppen mikor milyen. Eléggé kedvelem ezeket a tyúkokat, szépek és egészségesek, biztosan ellenállóak is,

 mert még egy sem volt beteg sohasem (mondjuk a többi sem...). Kotlani még egy sem kotlott, illetve most nem tudom biztosan, de talán  amelyik legutoljára költötte ki a tojásokat, az

 lehet hogy közülük az egyik, így egy lehet, de  nem igazán jellemző rájuk a kotlás. Ezek inkább olyanok mint egy jó vegyes-hasznosítású tyúkfajta.

 És szerintem szépek, nagyon jól néznek ki...

 

Megjegyzés: a tojóhibrid anyukák már akkor is eléggé öregek voltak (négy-öt év körüliek lehettek), amikor a mostani keverékek tojásait "megszülték".

 Mostanra meg már 5-6 évesek is, ami lassan vénnek számít, de volt egy közöttük ami még idősebb volt, őt pár hónapja már levágtuk.

 Ez már látszódik a tojáshozamon is, kicsi kevesebbet, de jóval nagyobb tojásokat tojnak.

 Minden vedlés után kicsit csökken az éves darabszám, de nő a méret. És ezzel valószínűleg az utódok is életképesebbek lesznek és nagyobbra is nőnek.

 (Több tápanyaghoz jutnak a nagyobb tojásból). Ezért va a mondás: két éves tyúk tojásából  jó csibét keltetni.)

 Tehát ha valaki fiatalabb tojóhibrid anyukákkal próbálkozik, akkor könnyen lehet hogy másabb eredményt kaphat.

 

/Ha valaki törpésíteni akar -mert ilyen is van-, akkor (a szülő méretszelekcióján túl) fiatal, épp tojni kezdett fél éves-éves tyúk apróbb tojását keltesse.

Ha valaki méretet akar növelni, akkor (a szülők méret szerinti szelekcióján túl)  legalább 2 éves, de inkább idősebb (3-5 éves) tyúk nagyobb méretű tojásait keltesse.../

 

Előzmény: Omosimama (38933)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38933

Már akartam kérdezni: a brahma keveréknél a kakas, vagy a tyúk a brahma?

Előzmény: Törölt nick (38931)
TazazTibi Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38932

Szia Sanyi! Gratulációm az állományhoz.Szinte már "képregény"-szerűen látjuk az apraját nagyját :D wittzzz ám,nehogy komolyan vedd!

Szépek és jó helyen vannak.

Előzmény: Törölt nick (38922)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38931

Hááát...

anya: brahma-tojóhibrid keverék, apa: ezüst-wyandotte....

Hm, hát ilyen fajta...

Előzmény: Omosimama (38930)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38930

Azt a mindenit! Ezek milyen fajta kiscsirkék?

Előzmény: Törölt nick (38929)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38929

Mit vettem nemrég észre? :-)

 

 

 

Remélem nem bánja senki, hogy még őket is felraktam.

Viszont úgy látom, ezentúl a mobiltelefonnal már nem készítek képeket, mert eléggé fakóak a színek... már biztosan nem a legjobb.

majd a digitális fényképezőgéppel, az jobb.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38928

Hű, most látom, hogy nem csak a Dísztyúkok fórumra, hanem ide is felraktad.

Köszi, és bocs a figyelmetlenségért!

:-)

Előzmény: thomas76 (38919)
kemorgo Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38927

Köszönöm!

A szomszéd faluban ma kakasfesztivál van, kollégák kérdezik Embert, megyünk-e? Á, minek, majd eszünk mi annyi kakast, hogy még meg is unjuk :D. Már tapogatom a kakaskákat, hogy nem-e lenne annyi hús rajtuk, hogy érdemes lenne-e kirántani. Mondjuk, nem árt elnapolni a rántást meg a tepsit, mert úgy jártam a héten, hogy csak nézegetem Karcsit, csak nézegetem, aztán megállapítottam, hogy Karcsi bizony Karola. Időközben a kakaskáknak gyorsan elhúzott a taraja, úgyhogy most már nyilvánvaló a nemi hovatartozása :D  Valahogy így lehettek ti is vele. Szerintem csirkéből soha nem elég, max, ha a hely korlátoz, mint engem. De végül is, ha jól számolom, akkor őszre sikerül a mostani három tyúkot felbővíteni tízre. Az már elég lenne.

Gyakorlatilag most ugye, csak három tojótyúkom van, hát mit ne mondjak, igencsak húznom kell a tojásfogyasztást :( Míg amíg hatan voltak, majd belefulladtunk a tojásba. Ezért is örülök, hogy sikerül legalább tízre növelni a létszámot, mert ha be is üt valami, azért nem kell tojást nélkülözni. 

 

Előzmény: Törölt nick (38926)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38926

Nézzük csak:

-15 nagy tyúk. Még csak ők tojnak, de közülük 3 csibét nevel, 1 költ.
  így a 11 tojó tyúk tojik nekem napi csak 8 tojást....
  (Ezekből a nagy tyúkokból 7 db már nagyon öreg, télen leves lesz belőlük...fiatalítani kell.)
-Van 20 db kiscsibe (ebből 11 ausztralorp, 5 ezüst-wyandotte, 4 keverék.)
-Ezen kívül 2 keverék és 1 wyandotte csibe vagy már lassan jérce.
-Valamint van még 13 jérce, illetve lassan tyúk, ezekből 8 ausztralorp, 2 ezüst wyandotte, és 3 selyemtyúk.

Tehát 51 baromfi van a tyúkudvarban, ha korhatár nélkül, fajta szerint számolom akkor  (12 ezüst-wyandotte, 19 ausztralorp, 10 keverék (tojóhibrid-brahma), 7 öreg tojóhibrid, és 3 selyemtyúk.

Soknak tűnik, de nem lesz az: ha a 7 tojóhibridet levágjuk majd, meg az új jércék/csibékből a kakasokat (fajtánként 1-1 kivétellel)
akkor már jócskán le fog csökkenni 30 körülire vagy az alá is az állomány.
Csak akkor kezdünk majd vágásba, ha az új tyúkok tojnak is majd, vagy ha a kakasok elég húsosak lesznek...
Elég sok tojást eszünk mi is (öt tagú család), de ha van felesleg, azt mindig el tudom adni. Jelenleg több tojást kérnének, mint amennyi van, úgyhogy ha pár tojó tyúkkal bővül majd a létszám, az nem gond.

Előzmény: kemorgo (38924)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38925

Köszönöm! Ott voltak valahol közöttük a selyemtyúkok is!

:-)

Előzmény: Omosimama (38923)
kemorgo Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38924

Hát kedves Thorr kolléga, ez kifejezetten gyönyörű, igényes és szép tyúkudvar, meg a belevaló tyúkok is csodaszépek. Igazán büszke lehetsz rájuk meg Foltira is, nagyon-nagyon ügyesek.

Áhh, annyira tetszenek ezek az ezüst wyandotte-ok, nem tudok betelni velük.

Összesen mennyi a létszám a tyúkudvarban?

Előzmény: Törölt nick (38922)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38923

Naaagyon szépek a tyúkjaid, csirkéid és igazán elsőrangú helyük van. A kotlós védőhálója különösen ötletes. Gratula a jólnevelt Foltihoz is!

Előzmény: Törölt nick (38922)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38922

Ők a Messzi féle ausztralorp tyúkok (egy része, mert a többi a nagy kifutóban kóricál). Szép nagyok, már csaknem felnőtt tyúk méretűek.
Három közülük lehet azért sincs itt, mert este leszedtem őket a cseresznyefáról, és nem a tyúkólba, hanem a pincébe zártam be őket. Nagyon megijedtek, most meg meg vannak sértődve.
De remélem így nagyobb eséllyel leszoknak a cseresznyefán való alvásról... Folti kutyus velem nézi ahogy esznek a tyúkok, és soha nem bántja őket.
Néha beleeszik a kajájukba, néha megszagolja a feneküket (?), de nem bántja őket akkor sem ha elmegyek , kimegyek sok időre a tyúkudvarból, vízért, takarmányért, stb., őt meg ott hagyom velük.
Nagyon jó kutya. sajnos a tyúkszarevésről nem lehet leszoktatni, az a kedvenc elfoglaltsága a tyúkudvarban.
De eddig nem volt baja tőle, remélem ez után sem lesz.
Amennyi oltást beadott neki az állatorvos, a kenelköhögéstől kezdve a jóég tudja min keresztül, már vagy 30 ezer ft értékbe, már mindenre immunnisnak kell lennie...
És a veszettség elleninek még csak az első  felét kapta meg...
Többet költöttünk már oltásokra lassan, mint amennyiért a kutyát vettük...
No dehát had legyen egészséges, ha az állatorvos meg a feleségem szerint ez kell. Mondjuk egy ilyen nagy terepen valóban több dolognak van kitéve egy kutya, mint egy kis átlagos házieb...

 

 

Ő a legújabb kotlós (bár idén már nem kellene), a tojófészket borító védőráccsal (két ilyenem van), hogy a többi tyúk ne tojjon bele a fészekbe, és ne zavarja állandóan őt a költésben.
A tojások is sokszot az akaratos odatojni akaró tyókok fészkelődése tolakodása miatt van nálam, így meg nincs gond.
Ha kikelti a tojásokat, akkor innen megy majd a csibenevelőbe, remálem addig valamelyik megüresedik, mert most mindejik tele van...

 

 

És végül a nagy tyúkok egy részéről pár kép.
A kakas nagyon udvarias, ha finom falatokat dobálok bár ott áll, de egyet sem eszik meg. Hagyja hogy a tyúkjai egyék meg a legjobb falatokat.
Nagyon nagy lovag, és hát védelmező is, mwert ha valami hangot hall, azonnal rohan harciasan védelmezni...
Nagyon kedvelem, mert szelíd is, még egyszer sem támadott meg senkit, a gyefrekeket sem. Mondjuk a tyúkvágáskor a tyúkok megfogásánál azért kifejezi nemtetszését...
De nemsokára több kakas is lesz, mert az ausztralorpok meg a vegyesek között is biztosan van kakas pár...
Sajnos mindig elfelejtem, hogy reggel elég rosszak a fényviszonyok a tyúkudvarba, és emiatt a képek sem mindig a legjobbak, de most már nem fotózom újra..
Szóval ez a helyzet most nálunk a tyúkudvarban.

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38921

Ő a legújjabb tegnapelőtt kelt kiscsibe a kotlóssal. Egy szem csibe...Egyenlőre még a pincében, a csibenevelő ketrecben, biztonságban.

 

 

Reggeli séta indul a tyúkudvarba, a tyúkok etetésével egybekötött kutyasétáltatás. A Foltinak van egy 60 négyzetméteres kenelje, éjszakánként még ide zárjuk be, éjszakára (kiskutya még, nehogy ellopják ??) , meg néha nappal, ha vendégeket várunk vagy útban van.  Persze a nap nagy részét az udvaron tölti,ahol kifutkározhatja magát: a házhoz tartozó udvar rész is több mint 1000 négyzetméter.
Ez a kenelje, most engedem ki. (Bocs a kis kupiért...)

 

 

Ő a háromcsibés kotlós, egy elkerített csibenevelőben, már a tyúkudvarban. Ez a csibenevelő már nagyobb csibékre van szabva, mert nem csibehálós.Ez a kotlós ugyan neveli szépen, és védelmezi is a csibéit, de már 3 hetes koruk óta tojik is... A csibék már 4,5 hetesek, lassan ki lesznek engedve a nagy kifutóba. Öt hetes kornál hamarabb nem,mert a felnőtt tyúkok agyonütik. Sajnos ezek a képek nem lettek valami jók...

 

 

És ő az ezüst-wyandotte kotlós, aki alá raktam a keltetőgépes kiscsibéket. Összesen 19 (vagy húsz?) kiscsibét nevel, pár napja került fel a pincéből az ottani csibenevelőből ide, ami a tyúkudvarban van, és szintén csibehálóval védett lekerített kis rész.
  A kiscsibék közül azt hiszem 11 ausztralorp Henriktől (4 splash, 4 kék, 2 fekete, vagy valahogy így), 5 ezüst wyandotte, a többi keverék.
Az ezüst wyandotte-k és a keverékek az én állományomból vannak már. A kotlós nagyon jól neveli és védelmezi a csibéket.
Sajnos egy ausztralorpot agyontapostak (vagy agyonütöttek?) még az elején, mert összeraktam őket a jércékkel. De többet ilyet nem csinálok, 5 hetes korig elkülönítve lesznek mindig a kiscsibék a többiektől a kotlóssal, mert csak így biztonságos. Meg hát van már elég elkülönített lekerített kis csibenevelőm. (Amikor összeraktam őket a jércékkel, a két lekerített rész még nem volt teljesen kész.)
Örülök az australorpoknak, mert így több vérvonalból származóan (Henriktől, Meszitől) egy normálisan nagy létszámú csapatom lesz belőlük jövőre, amit tovább lehet tartani, tenyészteni a vegyes várvonal miatt is. Kár hogy a splash színűek nem kékek, vagy feketék lettek, de így is jó.
Folti a csibékhez nem jöhet be, bár biztosan őket sem bántaná, de nagyon megijesztené a szűk térben őket.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.04 0 0 38920

A Dísztyúkok és egyéb kapirgálók indexfórumra thomas76 fórumtag az 136219-es hozzászólásában egész jó kis összefoglalót tett fel a madártetűatkával kapcsolatban.

Akit érdekel, annak ajánlom figyelmébe.

http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9078284&na_order=

Ma majd készítek fényképeket az új kelésű csibékről. Már kint vannak a tyúkudvarban egy számukra lekerített kis térben.
Sajnos a cseresznyefára újból felrepül éjszakázni egy makacs tyúk, meg három -négy új jérce, de új taktikát találtam ki ez ügyben,. majd később leírom.

(Nem a fát vágom ki, mert a gyümölcsfákat nagyra becsülöm, bár már az is megfordult bosszúságomban a fejemben....nem tudom mi a jó ebben a vacak fában.

Csak ez az egy vonzza őket, a többi nem.)

thomas76 Creative Commons License 2015.07.03 0 0 38919
Előzmény: ebatta (38838)
TazazTibi Creative Commons License 2015.07.03 0 0 38918

Yes :D  szintén "muzsikus"  :D

Előzmény: Törölt nick (38915)
TazazTibi Creative Commons License 2015.07.03 0 0 38917

Iiiiigen...kinder tojásban volt az új  Roland BK-9-em :) tojásból(is)lett a csoda :)

Köszönöm! Most majd kimegyek és"tyúkokkal suttogóként"elmondom nekik a következő tervet :)  rábeszélem a dolgozókat a tyúkudvarban mire "gyúrjanak"  mert már a jövő heti tojásokat is lefoglalták, amik még a tyúkokban vannak :D

 

Előzmény: ez-Ben (38916)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!