Keresés

Részletes keresés

kemorgo Creative Commons License 2015.08.03 0 0 39147

Na, akkor jövök én is a nyűgömmel. Két csirkém gubbasztott, ma már a harmadik napja. Elkülönítőben voltak, de se nem ettek, se nem ittak.

Az egyik már alig bírt megállni a lábán, a másik az Omosimama által leírt nyújtja a nyakát, nyitva a csőr, alig élek szindróma.

Levágtam őket ma reggel.

A nyújtja a nyakát csirkén nem látok semmit, azon kívül, hogy a zúzája aszott volt, nem volt benne jóformán semmi meg a komplett bélrendszerben sem. Ezek szerint jó ideje nem evett már.

Hanem a másik, annak olyan a mája, amilyet még nem láttam eddig soha.

Próbáltam fotózni, de ebben az esős, borongós időben csak ilyen fotók teltek tőlem. Ha megszakértenétek, hogy ugyan mi baja lehet. Nekem valami mérgezésnek tűnik, külön figyelemmel a bevérzésekre és a nagyobbik lebenyen látható három nekrotikus foltra.

Eddig nevelőtápot kaptak, három hete átálltam befejezőre, egy hete pedig búza-árpa-zab kombóra, plusz konyhai hulladékra.  Most múltak 15 hetesek.

A jó hír az, hogy az egyik kakas volt :D

 

Nem kérdés, hogy a kutyáé lesz ez a máj...

Hajnal707 Creative Commons License 2015.08.03 0 0 39146

Nagyon szépek!

Előzmény: Törölt nick (39138)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.03 0 0 39145

Köszi!

Előzmény: meszi67 (39141)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.03 0 0 39144

Szegény Rituka!
Ha egy tyúkod régóta sántikál, és nem gyógyul, alaposan vizsgáld meg,
mert az más (tovább terjedhető, fertőző) betegségnek is lehet az idült másodlagos tünete.
(Pld: a májbaj, de másnak is lehet hasonló jelensége.)
Ha bizonytalan vagy, akkor jobb levágni...

Persze lehet semmi baja, nem akarom a kedvedet szegni.

Előzmény: rituka77 (39143)
rituka77 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39143

Szia. Na végre a kis feketém összeszedte magát és tojik szépen mostmár.igaz még mindig rettentö félénk de valószinű a természete ilyen ez nem fog változni.Néha kap kokikat,de semmi komoly.azt viszonylag jól viseli. Viszont tényleg Nagy tojást tojó tyúkocska de még mindig, igaz nagyon kicsit de hullámos a tojása.Meg a többihez képest más a tojáshély szine. Igy mindig tudom van e töle tojásom.😃 De sokkal jobbnak igérkezik mint az itáliai,ámbár nekik nagyon szép a tojás sárgája.,de sokkal kissebbeket .Tavasszal veszek majd töled kiscsibéket vagy tojást a feketáböl. Mert ugy látom a tovalyi tyúkjaim igen elfogynek márciusig. Mindig van valami amiért csökken az állományom.😢.

Ma reggelre az itáliai akasztotta fel magát.,de túlélte idöbe érkeztem.! Szerencsére.

Meg van egy kendermagosom aki valószinü izuletes a lába sántikál és sokat üll enni is csak üllve tud. Meglátjuk.  R

Előzmény: meszi67 (39141)
Omosimama Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39142

Háát, brahmában van ilyen, elég nagy termetű, de hogy elkotlik-e azt nem tudom.

Előzmény: atrego (39140)
meszi67 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39141

Szia Sanyi!

Örülök, hogy megvagy elégedve velük --tényleg nagyon szépek! :) Ennél jobban valószínűleg akkor leszel megelégedve ha tojni kezdenek, mert abban is nagyok! A tavalyiak nálam ősztől feszt tojnak, max. néhány napos pihenők beiktatásával. Fel is futtatom az australorp állományt az itáliaiak rovására, mert simán rájuk vernek tojáshozamban.

Előzmény: Törölt nick (39132)
atrego Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39140

Szerintetek  az  itáliain  kívül   létezik   narancsfogoly  színű,nagy  termetű  fajta?...esetleg olyan,ami jól is  kotlik?

Omosimama Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39139

Annyira nagyon jó nézegetni egy ilyen gyönyörű állományt ilyen szép, élhető helyen! Persze, hogy megismerem a kis sárga pelyhest.

Most nálam is pozitív változások vannak, Omosi papáék lebetonozták a tyúkok kifutójának még egy csíkját és tervbe van véve az új tyúkól, téglából, tágasan, ülőfával, meszelhetően.

Ha összekerül az összes csirke (majd ha a kakasokat levágom, csak a hollandot akarom meghagyni), akkor a csirkeudvar is rendesen meg lesz csinálva. 

Ma nem tapasztaltam megbetegedést, hátha így marad!

Nagyon jó a lelkemnek ilyen szépségeket látni, máskor is pakolj fel minél többet!

Előzmény: Törölt nick (39138)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39138

1 2 3 4 5 6 7

Az alfa kakas, a tyúkudvar jelenlegi királya...

 

8 9 10 11 12 13 14

Ez a kék ausztralorp tyúk a mostani kedvencem, Meszitől származik. Omosi maíma vajon megismeri -e azt a selyemtyúkot ott középen?

Azért itt vannak még a régi tyúkok is.

 

15 16 17 18 19 20 21

 

Tojásból lehetne több is naponta, de ősztől ha tojni kezdenek az új generációk, remélem sokkal több lesz...

22

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39137

1 2 3 4 5 6 7

 

Áztatott (némelyik csírázott) tritikálé a mai kedvenc menü. Meg egy kis dinnyehéj krumplihéjjal.A kutya már jó barát a tyúkokkal. Mindig együtt megyünk a kutyával a tyúkudvarba a tojásért, és etetni is.

 

8 9 10 11 12 13 14

 

Meszi68 ausztralorp kakasai és tyúkjai nem csak gyönyörűségesen szépek, hanem már csaknem felnőttek is (4 hónaposak....), de még nem tojnak.Majd októbertől biztosan.

 

15 16 17 18 19

 

És itt-ott láthatók a két hónapos ausztralorpok is, akik Henriktől vannak.
Ők is gyönyörűségesen szépek, és már a nagy kifutóban a nagy tyúkokkal vannak együtt. Közöttük van néhány saját vérvonalból keltetett ezüst wyandotte is, és néhány keverék is.

 

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39136

Lehet hogy ott is van néha baj, csak ott azt is könnyedén veszik, nem üti szíven őket.

Előzmény: Omosimama (39134)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39135

Én szerencsére még nem.

Sajnálom nagyon.

Előzmény: Omosimama (39134)
Omosimama Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39134

Köszönöm az együttérzést és a tanácsokat. Az idén tényleg össze-vissza vettem mindenhonnan a tojásokat és a csirkéket is. Jövőre okosabb leszek.

Sajnos a kis fehérem reggelre már fel sem tudott kelni. így - majdnem sírva - megszabadítottam a szenvedéseitől.

A többiek közt most nem láttam gyanúsat. A takarmánykeverékből nem kaptak, csak kukoricát meg egy kis tápot. Jolovitos vizet. A takarmányrépa levelet ma mellőztem, csicsóka levelet kaptak meg összevágtam néhány hullott almát nekik (kicsumáztam).

Teljesen nem értem, hogy működik a világ. Néhány szomszédomban úgy tartják a baromfit, hogy bánat rágondolni, és egészségesek, én próbálom őket tisztán, változatos étrenden stb tartani és mégis beüt a baj.

Átnéztem az ólat, nem láttam tyúktetűhöz hasonlót. De azt látnom kellett volna a kakasokon, mikor pucoltam őket, nem?

Amúgy a tetű magyarázat lehetne a legyengülésre, de ezt a nyak kinyújtós betegséget nem értem. Ti nem találkoztatok még ilyennel?

Törölt nick Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39133

A madártetű komoly dolog, nehéz védekezni ellene. Mivel válam már nagyon régen volt, nem is tudok negfelelő tanácsot adni, mert ezeknek a dögöknek folyton változik

az, hogy mire ellenállóak.

 

De Pazdó, aki egy régi tapasztalt tyúktartó (a maga nyers stílusában) a következőt írta nemrég a Dísztyúkok és egyéb kapirgálók fórumon:

 

"Vannak nagyon hatékony ólfertőtlenítők, pl. : Vikron S minden fél literhez 1 db tabletta. . Kisöpörsz, portisztára természetese (a fészkeket is), azután permetezővel kifújod a Vircon-os vizet, vársz vele 2 Óra hosszat, ha még nem száradt fel teljesen, akkor ameddig kiszárad, (ez még a vírusokat is megöli !!!) majd új alom. Ekkor Poultri Shield -el fújod ki az ólat, itt max. 30 percet vársz, és ekkor jön a csodaszer a kovaföld. baromi kis adag elég egy jó nagy helyhez is. ezt valami diffuzor, vagy ventilátorral szétszórod az ólban, fészkekben, és mehetnek vissza a szárnyasok. Bolha, Tyúktetű, stb. garantált siker !

Ha valamihez ezek közül nem jutsz hozzá, akkor szólj, mert én tavaly nyár végén hasonló kis szutykokkal küzdöttem, és mindenből baromi sokat vettem, mire kiderült, h nagyon kevés cucc is elegendő.

A kovaföld nagyon hatékony, éles a hegyes por, ami bejutva a tetű emésztőrendszerébe szétvágja a beleiket. Meggyógyulni meg nem tudnak, mert immunrendszerük nincs nekik.

 Ja és ha a tyúktetűid vannak azok a kis piros getva atkák, akkor nemcsak a kondíciójuk, sújuk esik vissza az állataidnak, de nem is nagyon akarnak tőle tojni."

 

Nos remélem nem bánja, hogy itt idéztem. Biztos vagyok benne, hogy az általa ajánlott módszer hatékony és eredményes. Ha valaki régóta küzd velük, eléggé elszánt és nem sajnálja rááldozni egy kis pénzt , ezekkel a szerekkel biztosan sikerre viheti az ügyet.

Ami ugye elég nehéz, madártetűatka esetében.....

Előzmény: mi a k (39130)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39132

Kedves Meszi 67!

A tőled származó ausztralorp-ok már igencsak szépen néznek ki, a kakasaik már szinte teljes pompáikban mutatkoznak. Három kakas lett,

közülük egyet hagyok majd csak meg. A tyúkok is szépek, tegnap csodálkoztam rá hogy mennyire azok , közülük egy kék, a többi fekete.

Most négy hónaposak múltak, október felé már lehet tojni is fog egy-kettő.

:-)

Akartam képeket készíteni, de a múltkori képek nem lettek túl jók, majd a digitális fényképezővel fogok legközelebb, nem a mobillal ha lesz egy kis időm.

Nagyon elégedett vagyok velük.

Egyébként elégedett vagyok a Henriktől származó ausztralorpokkal is, persze ők még csak 2 hónaposak. Méretben viszont jól lekörözték az én

ezüst-wyandotte-jeimet. Közülük 4 kék, a pár fekete és elég sok splash szinű lett....

Most már őket otthagyta a wyandotte kotlós, úgyhogy kiengedtem őket is a nagy tyúkudvarba.

 

Hát így most van aztán csak nálunk élet! A régi öreg tyúkokon kívül ott vannak a tieid a fiatal tyúkok, valamint ott szaladgálnak

ezek a két hónapos kis jércék is! Fantasztikus látvány. A gyerekek és a feleségem is nagyon kedvelik őket.

Ezek mindig halálosan éhesek, ha valaki felmegy a tyúkudvarba irtóra körülzsongják. Nagy élmény.

(Állandó etetőjükben mindig van takarmánykeverék, de ők a finomabb falatokra pályáznak...)

Ilyen nagy élet még soha nem volt a tyúkudvarban. Nagyon elégedett vagyok eddig az ausztralorpokkal, jó választás volt szerintem.

A kutya teljesen a tyúkokhoz szokott, nem bántja még a kiscsibéket sem ( persze azok néha halálra rémülnek, de a tyúkok meg a jércék már úgy megszokták

Folti sétáját a tyúkudvarban, hogy el sem szaladnak előle.)

Viszont a cseresznye fán való alvásról való leszoktatást egyenlőre feladtam. Mire sikerül beszoktatni egy generációt az ólba, jön a következő generáció, akikkel előröl kellene kezdeni mindent...

Szóval ez egyenlőre nem jött össze, de ezt most már nem is erőltetem... újra 2-3 hónapigkéne bepakolnom őket, mire ezek is beszoknának, és még úgy is lesz idén  pár kiscsibe.

(3 van még egy külön kotóssal, legföljebb majd ha ők is kint lesznek a többiekkel.)

De ezt leszámítva nagyon rendben van minden. Hamarosan kakas ritkítás lesz, mert így együtt már elég sokat esznek...

Előzmény: meszi67 (39129)
Törölt nick Creative Commons License 2015.08.02 0 0 39131

Ha nem voltak a szerveken fehér csomók az jó jel, mert akkor a Marek-betegséget ki is zárhatod. (úgy is fogyasztható lenne a húsa.)

Lehet mérgezés is, de valamilyen más baktérium/vírus is, ami bélsárral vagy élősködőkkel is terjedhet.

Szegény Omosi-mama, nem szerencsés ha egy évben többször több helyről hozunk akár kiscsibéket is, ilyenkor mindig nő annak az esélye,

hogy valamilyen mikrobiológiai lényt is hozunk velük együtt. Sajnos nehéz másképp beszerezni őket (a csibéket).

Ilyen szempontból a tenyésztojás vásárlás/keltetés bár jóval körülményesebb és bonyodalmasabb, de annyival biztonságosabb is...

Én eddig is gyanúsítottam a kiskorban lesántult majd helyel-közzel helyrejött kiscsibédet, hogy valami fertőzés miatt sántult le.

Sok tyúk ezt túléli, ő maga ellenanyagot termel, de néha a bélsárral és egyebekkel életük végéig üríthetik a baktériumot, ezzel kitéve más,

még nem ellenálló tyúkokat a megbetegedés veszélyének.

  Persze nincs rálátásom a tyúkudvarod dolgaiba, és nem is akarok beleokoskodni abba, amiről semmit sem tudok.

Remélem elmúlik a gond és a baj, és többet már nem jelentkezik a probléma. Sokszor nem úgy megy nekem sem, ahogy terveztem.

Előzmény: Omosimama (39127)
mi a k Creative Commons License 2015.08.01 0 0 39130

Én régebben tettem sót a gabonakeverékbe( most valoszinű elmarad, sajnos külföldön vagyok) kálciumot kapnak, de nem rendszeresen…a feleségem panaszolja, hogy felütötte a fejét a tolltetű…szerencse a csirkék külön ólban és udvaron vannak.

 

Előzmény: Törölt nick (39088)
meszi67 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 39129

Szia. Ha mérgezés lenne azt láttad volna a  májukon. Meg a taréj is sötétbordósan elszineződne. És a mérgezéstől nem is fogynának le pikk-pakk egyik napról a másikra!

 

Én inkább a tetvekre gyanakodnék. Azok képesek megölni őket, ha nagyon elszaporodnak. Szerintem nézd át az óljukat!

 

Előzmény: Omosimama (39128)
Omosimama Creative Commons License 2015.08.01 0 0 39128

Kivettem a kis fehéret. Beletöltöttem tejecskét, egy fél (vagy még több) főtt tojást önállóan megevett. Most a mosókonyhában van két almás rekesz közt, szőnyegpadlón, előtte enni- innivaló. Reggelre többet tudok.

Omosimama Creative Commons License 2015.08.01 0 0 39127

Hát ez nem az én nyaram. Rettenetesen el vagyok keseredve. Ma két kakast is kényszervágnom kellett. Amúgy is ez lett volna a sorsuk, de most meg vagyok ijedve. A nyakukat előre nyújtották, majd az egyiknek le is hajlott a nyaka. Ezt reggel láttam. Rögtön levágtam Mikor kora délután mentem etetni, a másik is nyújtotta a nyakát és pocsékul nézett ki. Azt is levágtam. Az előbb ahogy kimentem, hát az egyetlen fehér arany jércém is kezdte a tüneteket mutatni. Próbáltam a neten utána nézni - mérgezésre gyanakszom. Lehet, hogy a takarmánykeverékbe került konkoly, vagy valami hasonló és ez okozza. A tanács szerint rögtön adtam eléjük aludttejet, tejet. A kis fehérem is iszogatott belőle, de amilyen szerencsétlen vagyok az idén, lehet, hogy későn vettem észre. Nagyon szomorú és ideges vagyok, nem tudom, hol szúrtam el ilyen csárdásan. Úgyhogy most csak kukoricadarát fognak kapni, a jövő héten meg veszek hozzá búzát nekik (ha addig lesz kinek).

Ja és a levágott kakasoknál, amikor bontottam őket semmi rendelleneset nem találtam, csak soványabbak voltak a kelleténél. 

Ha valaki tapasztalt már ilyet kérem írjon, hogy tudjak mire számítani.

Törölt nick Creative Commons License 2015.07.30 0 0 39126

Köszi!

:-)

Előzmény: atipapi-hu (39124)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.30 0 0 39125

Örülök hogy sikerült. Nálam is már sokszor bevállt, de most a legutóbb az egyik tyúk megmakacsolta magát, és utána is kotlani akart.....

Néhány napig hagyom szabadon, had töltődjön fel energiával. Aztán újra megpróbálom majd.

Ha másodszorra sem sikerül, akkor elkönyvelem, hogy nála ez a módszer valamiért nem működik.

Előzmény: Hajnal707 (39121)
atipapi-hu Creative Commons License 2015.07.30 0 0 39124

Nem hiszem hogy ausztrál orp, azoknak tényleg nem tollas a lábuk, de itt nem is ez a lényeg hanem hogy a lábak szétcsúszását milyen egyszerűen lehet kezelni :) Én is alkalmaztam már ezt a módszert, de csak most találtam rá erre a videóra, gondoltam megosztom veletek :)

Előzmény: Törölt nick (39118)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.29 0 0 39123

Ja és a karalábé meg káposztalevél.

Előzmény: Omosimama (39122)
Omosimama Creative Commons License 2015.07.29 0 0 39122

A répa héja, zöldje és a saláta oké.  Almahéjat, almát hellyel-közzel. A déligyümölcsökre azt mondják fuj. A krumplihéjat összeaprítva megeszik, a zellerhez (gumó, héja , zöldje) hozzá se nyúlnak. Padlizsán cukkini nem tudom, a gombát én se adom nekik. 

Az eső után most kezdtem gazolni a kertben, azt szívesen kapirgálják. A szálas füvet csak az "öregeknek" dobtam be, de a farkasalmát kiválogattam, bár lehet, hogy nem ártana nekik.

Szóval nagyon el vannak kényeztetve.

Ezzel együtt tegnap elbúcsúztam a kis hollandtól, remélem az idén már nem lesz több elhullás.

Előzmény: xaster (39120)
Hajnal707 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 39121

4 napig volt elzárva, keveset ivott, kb. 1 dl/ 4 nap, már alig vártam, hogy kivegyük. Semmi ürülék nem volt az ólban. Amikor visszatettük a többi közé az első dolga a nagy adag "kirakása" volt.  1 óra múlva megint ott volt a tojófészken, de változott a helyzet, napról napra egyre többet volt kint és most már teljesen hanyagolja a fészket. Bevált az elkülönítés, köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (39082)
xaster Creative Commons License 2015.07.29 0 0 39120

Ok, szal repa heja, es salata. Krumplihej kerdeses - anyukam szerint is csak fove.

Gyumolcsok? Almahej biztos jo. De pl mango heja?

Vagy zellergumo heja? Brokkoli szara. Mi van most epp itthon: padlizsan, cukkini vegek. Ezek mehetnek-e?

Gomba szara biztos nem, de miert ne kerdeznem meg.

 

Előzmény: xaster (39119)
xaster Creative Commons License 2015.07.28 0 0 39119

Vmi ilyesmi mikro-okoszisztemat tervezek. Es persze hogy nem bedobom a csirkeknek, hanem zacsiban, vagy kisvodorben eloszor atnyujtom, hogy ezt szeretnem uj szomszedkent a lanyoknak kuldeni. Jofej szomszedkent szeretnek bemutatkozni, mert felcsillant a szemem amikor meglattam a gyonyoru allatokat, a korulmenyeiket: en ezekkel a szomszedokkal baratok szeretnek lenni.  

Előzmény: meszi67 (39102)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.28 0 0 39118

Jaj de aranyos!

Csak nem egy ausztralorp? A csibe tisztára úgy néz ki, persze annak nem tollas a lába.

A csibéket (lábszétcsúszást) - gyógyító.

Előzmény: atipapi-hu (39117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!