Keresés

Részletes keresés

atrego Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39991

pedig  tényleg   alig  költök  rájuk....

atrego Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39990

atrego Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39989

atrego Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39988

nem   tudom.Én  "igazi"takarmányt/magot,kiegészítőket/alig  adok  nekik.Ételmaradékot,moslékot/összedobják  a  szomszédok/,kenyeret,péksüteményt/utánamdobják   a boltokban  /,zöldet/télen is,tiszta  hülyének  néznek  ,mikor  szedem  sarlóval/ a  Ligetből  márványrákot,razbórát,zebrasügeret    annál  többet.És  meg  lehet  őket  nézni

Előzmény: Ladybee (39987)
Ladybee Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39987

Igaz ! A tyúk olyan, mint egy persely. Azt tudod kivenni, amit beleteszel, ha csak kukoricát és búzát szórsz eléjük az aprópénz, nem lesz belőle forint ! :-)

Előzmény: atrego (39986)
atrego Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39986

az apró hal,rák  hatása  fantasztikus

Előzmény: Ladybee (39985)
Ladybee Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39985

Recept biztosan nincs. Én is csak ötletszerűen adom nekik, nyilván hasznosítják, mert most minden csapatom 90 % körül teljesít. A főtt lábat, fejet  már nem darálom, mert nem szeretem mosogatni a húsdarálót, hanem beállok közéjük metszőollóval és aprítom. Apróhalat is kapnak, hasonló módszerrel. A csirke belsőséget is, főzve aprítva. Kapják a csíráztatott búzát, zabot, a tojás sárgájáról a vörös kukorica gondoskodik. Ezek apróságok, de eredményes. 

Előzmény: TZSB1967 (39982)
atrego Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39984

kenyérrel  gyúrd össze,úgy  megeszik.Én   döglött  meszet,lemállott   vakolatot is  szoktam   összegyúrni   kenyérrel,az  teljesen   jó  mészpótló

Előzmény: Bakter1234 (39972)
TZSB1967 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39983

Ladybee!

 

TZSB1967 Creative Commons License 2015.12.15 0 0 39982

Ladybee!

Tegnap darált csirkelábat etettem pluszban a tyúkokkal, hogy hasznos-e, az nem kérdés.

Nem tudom viszont a mennyiséget, illetve azt, hogy hetente hány alkalommal etessem ezt kiegészítésként?!

Lehet, hogy nincs erre "recept" és nem is tudományos alapon közelítem meg a kérdést, egyszerűen csak érdekel és hátha tudsz segíteni.

Egyébként parlagi tyúkokról van szó, tojóhibridet nem tartok.

Kösz szépen:)

TazazTibi Creative Commons License 2015.12.14 0 0 39981

Alakul az majd :)

 Ma nekem is elkezdett tojni az egyik itáliaim,meg a kék brahma is tojogat,a falusi vegyesek rendszeresen potyogatnak,úgy hogy "fog ez menni" :D aztán tavaszra úgyis bekeményítenek...minden külső fortély nélkül is :)

Előzmény: Omosimama (39980)
Omosimama Creative Commons License 2015.12.13 0 0 39980

Nekem a három jércikém kezdett tojogatni. Gyönyörű, de pici tojásokqat. Mivel a wyandotte fehéret tojik, a holland meg szép barnát, hát látszik, hogy a kis hollandom majdnem annyit tojik, mint a két wyandotte.

rituka77 Creative Commons License 2015.12.13 0 0 39979

Sziasztok.

 

Tegnap csoda történt, az Itáliaitól tojásom született!! 9 hónap után.! Remélem ma is találok töle. Igen türelmes voltam hozzájuk.😃.11 tyúkból nekem napi 5-6 tojim van .Nem rossz de lehetne jobbis.Most énis gyüjtöm karácsonyra a  tojás,t nem adok el. Nehezen is viselik .....!

TazazTibi Creative Commons License 2015.12.11 0 0 39978

Most is jó lenne ekkora "vásárló értékű pénz" :D :D :D   De most már nem elég ha "megcsörgetjük az aprót"  :XD

 

TazazTibi Creative Commons License 2015.12.11 0 0 39977

Hát zongorázni lehet a különbséget köztük...

Hál Isten ott még nem tartunk,hogy venni kéne a tojást...de eladásra való mennyiség most nálunk sincsen...

Azért as ünnepi süteményekbe így  is jut bőven tojás :) szerencsére...

Előzmény: Réti-pipi-tér (39976)
Réti-pipi-tér Creative Commons License 2015.12.10 0 0 39976

Szégyenszemre tojást kellet vennem a bótban, mert nem tojnak :)

Gondolom nem kell részletezni, hogy melyik a saját és melyik a bóti.

TazazTibi Creative Commons License 2015.12.10 0 0 39975

De olyat is szoktam,hogy ha apró krumplit- krumpli héjat főzök,leöntöm a levét és hozzákeverem a takarmány meszet...így is hozzá tapad a mész  és nincsen pocsékolás.Garantált a mész bevitel.

Előzmény: TazazTibi (39973)
Ladybee Creative Commons License 2015.12.10 0 0 39974

Én naponta teszek vödörbe egy-egy lapát búzát, 3 vödör van forgalomban, felöntöm vízzel, másnap leöntöm a megduzzadt szemekről. Mivel a búza csírázási optimuma 25 oC, ezért meleg, sötét helyen tartom, így a 3. napon már etethető.

Előzmény: Bakter1234 (39972)
TazazTibi Creative Commons License 2015.12.10 0 0 39973

Bevezettem pl azt a verziót,hogy búzát,kukoricát kicsit megnedvesítem az edényben,és ahhoz szórom a takarmány meszet,kicsit átforgatom,így hozzá ragad a szemekhez,és nincsen pocsékolás,és a mészbevitel is garantáltan megoldott!

Javaslom a kipróbálást bárkinek aki szemesen etet...és így igaz a mondás is: eszi nem eszi nem kap mást :D

Előzmény: Bakter1234 (39972)
Bakter1234 Creative Commons License 2015.12.10 0 0 39972

Thorr1976, Ladybee !

 

Köszönöm a sok értékes információt.

 

Még egy olyat is hallottam, hogy van aki az itatóba vízcserekor dob egy multivitamin pezsgőtablettát.

Elvileg talán ez is jó lehet vitaminok pótlására.

 

Lehet hogy megpróbálkozom a darálással, mert így szemesen adva gyakorlatilag szerintem semennyit sem esznek meg a mészpótlóból. Mind ottmarad az etető alján.

Tavasszal, szoktam darálni mikor kiscsirkék,kacsák vannak, de amint átköltöznek a baromfi udvarból a fagyasztóba, vissza térek mindig a szemesre.

 

 

Búza csíráztatását hogy csináljátok, mi vált be a legjobban?

 

Még egy kérdés:

Évek óta olyan érzésem van, hogy amit márciusban, kora tavasszal veszek előnevelt csirkék, azok baromi hamar vágósúlyra megnőnek, viszont a nyár elején vettek már valahogy nem akarnak úgy nőni. És már mástól is hallottam, hogy ő is csak márciusban vesz, mert a későbbiek csak esznek-esznek de alig nőnek.

Természetesen szabad tartásról beszélek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Thorr1976 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39971

Ok, ez a savasság a gyomorban igaz. (Ott főleg sósav, pepszin).

De számít az is, hogy mihez kötődik a kalcium. A szervetlenek közül:

Pld a kalcium-kloridot a szervezet elég jól hasznosítja (amivé a gyomorsav sósavtartalmával alakul a mészkőpor)

Jobban hasznosul, mint a sima kalcium-karbonát.

A szerves savakhoz kötött kalcium már más tészta. Van olyan sav, amelyiknek a kalciumsóját a szervezet nem, vagy

csak alig tudja pótlásra használni.

Pld. a  cirtomsavhoz kapcsolódott kalciumot a szervezet még mindig  jól hasznosítja.

De a sima citromsavas üdítők ivása már gátolja a kalcium felszívódását.

Aki sok cukros üdítőt iszik (a legtöbb tele van nyomatva citromsavval, szénsavval),

azoknak a szervezete sokszor nem jut elég kalciumhoz, mert a citromsav kilúgozza az ételből a gyomorban, belekben.

Sok adat szerint egy csésze  kávé (csersavtartalma) 100 mg kalcium felszívódását gátolja meg az emberi emésztőrendszerben.

Tehát aki sokat kávézik, annak nem árt néha egy-egy kalciumtablettát is beszednie, különben hosszú távon bajok lehetnek a fogaival, csontjaival...

Mindez csak azért, mert a csersav a kalciummal az emberi szervezet számára nem (vagy nehezen) hasznosuló kalciumsót alkot.

Nem akartam elkalandozni....

 

Nem tudom, hogy az ecetsav sóját (kalcium-acetát) hogy hasznosítja a szervezet.

De általában az emésztőrendszerbe bevitt külső savak rontják (nehezítik) a kalcium hasznosulását, felszívódását.

 

:-):-):-)

 

Na, csak hogy enyém legyen az utolsó szó :-)

Lehet hogy semmit sem befolyásol.

Előzmény: Ladybee (39970)
Ladybee Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39970

Az almaecet pH-ja 5-7 között van, nincs hatással a Ca-ra, hiszen kismiska az előgyomor, vagy mirigyes gyomor  pH 2 értékéhez képest.

Viszont a baromfi szervezete számára a C-vitamin nem számít esszenciálisnak, hiszen szintetizálni tudja a szervezetén belül, a megfelelő enzim segítségével. 

Előzmény: Thorr1976 (39968)
Ladybee Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39969

A búza,-kukorica szabvány max. 14,5 %- nedvességtartalmat enged. Ezen érték alatt, száraz helyen tárolható.

Előzmény: Thorr1976 (39967)
Thorr1976 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39968

Az almaecet (beltartalmi értékei mellet) az étvágyat fokozza.

Így kicsit többet esznek a tyúkok, hasonló a hatása mint ha 1-2 órát világítanál, és akkor unalmukban esznek.

Így több táplálékot tudnak felvenni. Növendékeknél, húshibrideknél, jércéknél nagyon hasznos.

Viszont a tojástermelésre rosszul is hathat, mert a kalciumot kicsit "kilúgozza".

Ha amúgy sem tudja tartani az ember a 4-5 % mészkőpor etetési arányt, akkor a kalciumhiány is lehet

a tojásrakásban állandó korlátozó tényező. Nos ezen az almaecet nem javít, inkább csak ront.

Tojó tyúkoknál csak akkor segíti a tojást, ha megfelelő kalciumellátást tudsz biztosítani.

Egyébként rövid távon késlelteti az ártalmas baktériumok elszaporodását a vízben, tehát jót tenne így is.

Kicsit tovább marad friss a víz, de hát ez a hatása elég gyenge...

 

Ha a kalcium-bevitelt akarod javítani, akkor c-vitamint kell nekik adni.

A gyógyszertárban 1000 ft egy 16 dkg-os 100%-os C-vitamin (aszkorbinsav).

20-30 tyúknak is egy életre elég.

No a c-vitamin, az még javítja a kalcium felszívódását, a mészhasznosulást.

És az is fokozza kis mértékben az étvágyat.

Előzmény: Bakter1234 (39962)
Thorr1976 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39967

Én is 120 literes hordókban tárolom.

A műanyag jobb, mint a fém. A műanyag hordóban sem tud belemenni sem az egér, sem a patkány.

Nem hűl le a fala annyira, mint a fémé, ezért a helyi párakondenzációt elkerülhetjük, ami a fém falán néha megfigyelhető.

És a műanyag nem is korrodál el soha.

Ha szárított kukoricát, búzát, terményt raksz bele, az soha nem fog elrohadni.

Légmentesen záró hordókban az ilyen takarmány akár 20 évig is tárolható.

Kicsit csökken a beltartalmi értéke, de ha légmentesen záródik, és oxigénnel nem érintkezik, akkor nagyon lassú ütemben.

Levegővel érintkezve is eláll, de akkor a beltartalmi értéke idővel csökken.

(A piramisok fáraósirjában 2-3 ezer éves gabonát is találtak...(persze már csiraképtelen volt))

 

Szóval itt a szárított vagy száraz takarmányon van a hangsúly. Olyan száraznak kell lennie, amit a takarmánysilókban betárolnak.

Ez a hivatalos takarmányboltok nagy részénél kapható gabonákra nagyrészt igaz.

(Már nem emlékezem, de száraz gabonának minősül az, aminek a nedvességtartalma nem haladja meg talán a 16-18%-ot.

Ezek a jól tárolhatóak. A mezőröl behozott gabona víztartalma jóval magasabb is lehet, akár elérheti a 28-30 %-ot is.

Nos itt már erős a veszélye, hogy pár hónapi tárolás után rohadni kezd, fuzionárium gomba megtámadja.

Ezért az ilyen gabonát betárolás előtt szárítani kell.

Vásárláskor könnyű megállapítani a gabona víztartalmát.

Viszel egy literes mérőedény, és egy mérleget.

Megméred pont egy liter gabona súlyát, grammra.

Táblázatból kinézhető a víztartalma. (A vizesebb gabonából nehezebb, a szárazabból könnyebb egy liter.)

Másabb az érték kukoricára és búzára is, valahol megvolt nekem a táblázat, majd megkeresem.

Ha 2 hónapnál több időre veszel takarmányt, akkor ezt érdemes mindig megcsinálni, hogy nehogy a nyakadra-rohadjon az egész.

Szegről végről nem csak azért kell megnézni, mert a vizesebbel drága pénzen vizet veszel, hanem azért hogy a nedvességtartalma a

hosszútávú tároláshoz megfelelő %-os legyen. (talán 16-18%-nál nem lehetne magasabb)

 

Tehát a hordó tökéletes erre. Csak száraz gabona kell bele.

 

Előzmény: Bakter1234 (39958)
Thorr1976 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39966

A borsó szárazon etetve darálni érdemes (ladybe már kifejtette, a héj dugító hatása miatt főképp, apróra törve már

ez kevésbé jelentkezik, így nagyobb %-ra emelhetjük a borsó arányát)

(A másik ok még, hogy a száraz egész szemes borsó  nehezen emészthető lenne a tyúk számára,és ez sajnos nagyban rontja a hasznosulását.

Ezért darálva adva jobb, főleg a száraz- úgy teljesen megemészthető.

Vagy: áztatva , úgy is könnyebben megemésztődik.

Szárazon, egészben a fehérjetartalmának, beltartalmi értékének a fele nem is szívódik fel, kárba vész. Ami ugye nagy pazarlás.

Meg ahogy Ladybee is írta , sok energiát megspórol a tyúk, ha nem neki kell megőrölni mindent, hanem úgy megőrölve kapja.)

(Ja és még egy ok: őrölve nem tudják kiválogatni. Mert akkor némelyik tyúk túl sokat eszik belőle, és szorulása lehet, a többinek meg

egyáltalán nem jut, így ők meg nem kapják meg a fehérjeellátást.

Szerintem a rendkívül értékes takarmányborsó hogy sok helyen nem annyira vált be, azt mind ez okozza.

Darálni kell, és akkor tökéletes fehérjeforrás. Szemesen nem az igazi.)

 

Nekem is korlátom még, hogy nincs darálóm, ha daráltatni akarok, a szomszédhoz kell átmennem....

De jövőre beszerzek egyet.

A darált takarmánnyal lehet csak elérni, hogy minden tyúk egyenletesen kapjon meg mindent. (Nem tud válogatni.)

A darálással minden takarmány emészthetősége javul.

És a darába keverve pld. a Futor sem ülepedik ki annyira, mint a szemes termények között.

Szemes terményhez lehetetlen bekeverni 4-6 % futort, mert szétülepszik az aljára külön fázisra.

A szemcseméret miatti kiülepedés, ez a homok/sódrnál is így van rázásra feljön a kavics, lemegy a homok.

Tehát effektíve szemes takarmánynál nem lehet sohasem tökéletesen biztosítani a mészigényt, és

ez is lehet a tojásszámnál lekorlátozó tényező.

 

A finomra daráltba viszont annyi futort keversz, amennyit akarsz.

Előzmény: Bakter1234 (39958)
Thorr1976 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39965

Köszi!

Csírázott gabonát (többnyire búzát vagy tritikálét) kapnak eléggé gyakran, csaknem minden nap, de nem  túl sokat már.

(Nem akarom hogy csak azt egyék, inkább az csak kiegészítés.)   

Hát, pont azért próbáltam esszenciális aminosavak, fehérje %, meg egyéb szempontok alapján (is) összeállítani, hogy

a szóját helyettesíthessük legalábbis valamelyest. Úgyhogy azt nem rakok bele inkább.

Aztán jövőre majd meglátjuk. Még néhány dolgot be kell szereznem hozzá.

(Ha raknék hozzá szóját, akkor már inkább az az alatti termelőtől származó szójás receptet csinálnám, 

mert az már bizonyított.) Remélem ez a recept is fog hamarosan.     

:-)                                                                  

Előzmény: Ladybee (39957)
TZSB1967 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39964

Én is használom, mielőtt a tyúkoknak öntöm, meghúzom magam is:)

Még élek:)

Előzmény: Ladybee (39963)
Ladybee Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39963

Ártani nem árt, az ára sem vészes " Az almaecet összetételére irányuló vizsgálatok eddig 90 különböző összetevőt izoláltak: almapektint, számos vitamint, ásványi anyagot, mikroelemet, enzimvegyületet, aminosavat és egyéb hasznos savakat. Az almaecet jótékony hatását nem az egyes összetevőknek köszönheti, hanem azok bonyolult, egymás közötti kölcsönhatásának."  Használom én is, de nem tudhatom, hogy nélküle  mit tapasztalnék.

Előzmény: Bakter1234 (39962)
Bakter1234 Creative Commons License 2015.12.09 0 0 39962

Szeretnék kérdezni még valamit:

 

Már több helyről hallottam, hogy a baromfi itatóba napi rendszerességgel egy kis kanálnyi almaecetet szoktak rakni.

Ennek van valami értelme, haszna ?

 

 

Előzmény: Ladybee (39960)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!